Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Полина Стойкова за Darik Business Review: AI ще изведе имотния пазар на качествено ново ниво

2023-11-30   |  Снежина Владимирова, dbr.bg


Вижте как обобщи настоящата и какво прогнозира за следващата година на имотния пазар изпълнителният директор на BULGARIAN PROPERTIES.

Каква беше 2023 г. за имотния пазар у нас?

Изминаващата година, като цяло, беше по-спокойна за имотния пазар. Тя успя да донесе баланс след бурните процеси, които протекоха в годините след пандемията.

Достигна се ново равновесие на пазара при по-високи цени. Търсенето продължи да бъде по-голямо от предлагането вследствие на растящите доходи и все още ниските лихвени проценти по кредитите.

Именно достъпното и изгодно кредитиране беше водещият фактор, който допринесе за запазване на активността на пазара и връщане на купувачите на собствен дом. То беше отличителната характеристика на българския жилищен пазар - на фона на растящите лихви в другите страни.

Към момента банковото кредитиране остава с ниски лихвени проценти и тенденцията е да има съвсем плавен ръст, който няма да попречи на развитието на пазара през следващата година.

Кои са най-емблематичните проекти на компанията ви за последните 12 месеца?

За втора поредна година абсолютен лидер по продажби е комплекс Central Park в кв. Банишора, който обещава да се превърне в новата емблема на столицата.


Мащабът на комплекса, бързият му напредък и атрактивните цени привлякоха купувачите и ни дадоха възможност да реализираме над 200 продажби на жилища през тази година, което е уникален резултат за софийски комплекс.

Така към края на тази година половината от наличните жилища в първите 5 сгради на комплекса вече са разпродадени, още преди старта на строителството на две от тях.

Други две от нашите сгради – Kenar Residence и AMur Homes – също се превърнаха в знак за успех при реализацията на ново строителство в София. Малко под година и половина след старта на строителството им напредъкът им е видим, а наличните жилища са под 10 във всяка от тях. Т.е. можем да се похвалим с почти напълно разпродадени сгради още на етап груб строеж.

Сред другите проекти, които представляваме ексклузивно на пазара, се отличават няколко сгради в кв. Малинова долина, Кръстова вада, Овча купел и други квартали на София.

Във ваканционния сегмент успяхме да разпродадем почти изцяло компекси, като Euphoria Клуб Хотел и Ризорт и комплекс Borovets Hills в Боровец, както и къщи в комплекс Лайтхаус Голф & СПА ризорт.

Ще се запази ли повишеният интерес от страна на българите към ваканционните имоти и през следващата година?

Смятам, че интересът на българите тепърва започва да се засилва. Макар да имахме няколко силни години с български купувачи във ваканционния сегмент, те бяха новаторите, хората, които са склонни да опитват нови неща и да експериментират.

Масовият пазар тепърва започва. Все повече хора се замислят и ще се замислят в бъдеще за имот във ваканционен курорт.


Този сегмент е динамичен, по-често се купуват и се продават имоти с цел по-добра инвестиция или по-голямо разнообразие и качество на живот, така че определено очакваме интересни години и оставаме с пълно покритие в голямите морски и ски курорти, за да посрещнем търсенето и предлагането на ваканционни имоти.

Вижте нашите оферти за ваканционни имоти

Изкуственият интелект вече променя много индустрии. Да очакваме ли това да се случи и в имотния сектор?

Разбира се, то вече се случва. Вижда се колко много от наличните инструменти и платформи, базирани на изкуствен интелект, помагат в работата и най-вече в презентацията на имотите и тяхната реклама.

Прави се много повече и по-качесвено видео съдържание, преводи на различни езици и т.н. Тепърва предстои да навлизат по-широко приложения, свързани с обслужването на клиенти, автоматизация на процеси, документация, данни и анализи на пазара.

Мисля, че всичко това ще изведе имотния пазар на качествено ново ниво и най-после може би ще даде нужните инструменти на специалистите на пазара, за да могат да вършат качествено обема от услуги, които следва да предлагат на клиентите с цел да защитят ролята, мястото и ползата от работата с агенции.

Регистрирайте се на нашия сайт и се възползвайте от всички онлайн услуги

Много фактори оказват влияние върху цената на имотите – инфлация, лихви по кредити и депозити, дори международната обстановка. Можем ли да прогнозираме кои от тях ще влияят най-съществено върху сектора през следващата година?

Факторите, които влияят върху жилищния пазар, продължиха да имат благоприятно въздействие през 2023 г. Положителен икономически растеж, ниска безработица, ръст на доходите, ниски лихвени проценти по ипотечните кредити – всичко това предостави отлични условия за инвестиции в недвижими имоти.

Забавянето на инфлацията отслабва и ефекта й върху пазара, но той все още е съществен, тъй като очакванията са за висока инфлация и през следващите няколко години.

Наред с това, предстоящото ни приемане в еврозоната и смяната на националната валута стимулира интереса към вложения в имоти. Съчетанието от всички тези фактори ще движи пазара през следващата година.

Какви са прогнозите на BULGARIAN PROPERTIES за имотния пазар у нас през 2024 г. в цифри?

През 2024 г. ръстовете на цените на имотите допълнително ще се забавят до около 5%, което ще бъде съизмеримо с прогнозираната инфлация.

Очакваме предлагането да се подобри и някои офертни цени да се коригират, за да влязат в пазара и да могат да се случват сделки. Т.е. продавачите ще стават още по-гъвкави и готови за преговори, а това ще даде възможност за сключване на сделки и запазване на обема им.

Като цяло, смятам, че 2024 г. ще бъде поредната динамична и успешна година за жилищния пазар в България.

Продайте имот с нас!

Вземете безплатна онлайн оценка на имот

  Още новини

Сподели
Поверете ни маркетинга и продажбите на ваш обект ново строителство!
BULGARIAN PROPERTIES е лидер в продажбата на имоти ново строителство с милиони кв.м. реализирани продажби на сгради и комплекси в жилищния и ваканционния сегмент. Възползвайте се от нашия опит и доказан успех!
Свържете се с нас в най-ранен етап, за да можем да ви съдействаме максимално много. Обадете ни се на 0886 033 033.
Вижте още
Central Park - твоят Ню Йорк в София!
Напредват строителството и продажбите в Central Park - един от най-мащабните комплекси ново строителство в София! Уникален затворен комплекс, пресъздаващ стила и атмосферата на едноименния парк в Ню Йорк и заобикалящите го сгради. Модерни сгради, простор, зеленина и гледки, които ви оставят без дъх! Един проект, който ще внесе нов стандарт за качество на живот. Изберете своето жилище тук!
Вижте още

Още Новини

Медиите за нас
Как еврозоната ще промени имотния пазар у нас? Отговарят експертите

Имотният пазар в София, който е най-оживеният у нас, започна 2023 г. със спад на сделките от почти 14%, но през следващите две тримесечия успя да го ограничи до съответно 11,7% и 5,4 на сто. Това сочат изчисленията на база данните на Агенцията по вписванията. В цялата страна в края на миналата година са били изповядани 62 398 сделки, което е спад със 7,4 на сто на годишна база.

Как...

20 Февруари, 2024
последни новини
Колко струва моят имот?

През 2023 г. имотният пазар у нас продължи да расте, отбелязвайки средни ръстове от 21%. С успокояването на инфлацията и плавното покачване на лихвените нива анализаторите прогнозират тези темпове на растеж да се забавят през 2024 г., поставяйки сектора в ново плато на по-високи цени.

И докато през последните години търсенето и предлагането беше основно фокусирано върху новостроящи ...

19 Февруари, 2024
последни новини
Стартирахме продажбите във Феста Чамкория Форест Резиденс в Боровец, без комисионна от купувача!

Имаме удоволствието да обявим старта на продажбите на апартаменти в един от най-престижните ваканционни комплекси в сърцето на Боровец - Феста Чамкория Форест Резиденс.

Вижте комплекса тук

BULGARIAN PROPERTIES беше избрана за ексклузивна агенция по продажбите и маркетинга на този изключителен проект, което още веднъж доказва нашата отлична репутация и л...

15 Февруари, 2024
последни новини
Увеличават се издадените разрешителни за строеж, най-много са в София

През четвъртото тримесечие на 2023 г. местните администрации са издали разрешителни за строеж на 2 275 жилищни сгради с 16 788 жилища в тях и 1 880 330 кв. м разгъната застроена площ (РЗП), на 22 административни сгради/офиси с 86 343 кв. м РЗП и на 1 261 други сгради с 881 042 кв. м РЗП, съобщава Националният статистически институт.

Спрямо предходното тримесечие издадените разрешите...

05 Февруари, 2024

Изпратете запитване