Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Банско и Несебър са хит на пазара на ваканционни имоти

2023-10-11   |  Снежана Стойчева, Подкаст "Имот: Взет или нает"

Българинът е основният купувач на имотния пазар. Вижда се отдръпване на чужденците, но местното търсене успява да компенсира тази липса. Вижда се целогодишно оживление по морските населени места, а големият интерес към ваканционни курорти в община Несебър го превръща в четвъртия най-голям имотен пазар, това коментира Полина Стойкова, изпълнителен директор и съсобственик на BULGARIAN PROPERTIES, в подкаса "Имот: Взет или нает" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Снежана Стойчева.

Тази година е по-спокойна за пазара на имоти. Пазарът на ваканционни имоти се възстанови бързо през годините на пандемията, каза Стойкова. Българинът все още е основният купувач, освен в Банско и Слънчев бряг, където има чуждестранен интерес. Цените на ваканционните имотите нарастваха по-бързо и от тези в големите градове, достигайки до 30% на някои места, обясни гостът. Тази година се наблюдава нормализиране, но пазарът е активен и има търсене и предлагане, допълни тя.

„Загубихме като че ли интереса на чужденците и все още не успяваме да си го възвърнем; за щастие местното търсене успява да компенсира и да движи пазарите напред.“



Морските имоти са по-интересни и там се осъществяват най-много сделки, тъй като са повече на брой от зимните ни курорти, но тази години се вижда сериозно раздвижване в Банско и може да се говори, че е хит на пазара дори и през летните месеци, каза Стойкова. Основният интерес при ваканционните имоти е насочен към вече обзаведени апартаменти на вторичния пазар, а най-честите цени са между 800 и 1000 евро на квадратен метър на вторичния пазар, а за новото строителство средно се предлага между 1000-1300 евро на квадратен метър, разказа гостът. Тя обясни, че ваканционните имоти вече изравняват средните цени на имотите в големите градове. Има огромен интерес към имоти в Несебър и другите курорти в общината, като той се превръща в четвъртия по големина пазар на имоти в страната. Тази година се очаква да е от водещите места по брой сключени сделки, разказа Стойкова.

Опцията за наемане на ваканционно жилище за сезона е била по-рядко срещана, тъй като в някой случаи е било по-изгодно да се закупи такова жилище, но с нарастването на цените на жилищата гостът смята, че ще видим по-честото наемане, а не купуване.

Вижда се оживление на морските курорти целогодишно. Гостът смята, че това се дължи на завръщащи се българи от чужбина, които предпочитат да живеят по морето, както и на украински бежанци, за които брокерите казват, че вече не само наемат, а и купуват жилища по морето. Слънчев бряг е най-големият пример за това, каза Стойкова.

При зимните курорти положението е същото като и на морските ни курорти, а сделките за купуване и наемане се извършват извън сезона, тъй като постоянния прилив на туристи затруднява огледите. Средните цени на имотите в Банско се приближават до тези в Слънчев бряг между 800 и 1000 евро за квадратен метър. Най-скъпият за имоти курорт е Боровец, където средните цени са около 1250 евро на квадратен метър, но там предлагането е много слабо, а най-евтините курорт откъм имоти е Пампорово.

При пазарът на къщи в малки населени места с цел отдих или втори дом гостът каза, че най-често се търси да е в населено място близо до град, за да се ходи през уикенда или за постоянно живеене. Този тип купувачи винаги са присъствали на пазара, обясни гостът.

Ентусиазмът, който се бе появил след пандемията се изпари , а сега по-внимателно преценяват къде и какво да закупят и дали им е по силите, обясни Стойкова. Това води и до най-слабият ръст на цените при селските къщи – до 10%, който ръст е най-малък на имотния пазар, допълни тя.

Целия коментар слушайте в подкаста

Вижте нашите оферти на морето

Разгледайте имоти в планинските курорти

Продайте имот с нас


  Още новини

Сподели
Имоти с видео
При нас ще намерите богата селекция имоти със заснето от нас видео. Разгледайте ги още сега - на смартфон, лаптоп или таблет, в удобно за вас време и без нужда от предварителна уговорка и лична среща. Направете първа стъпка към намирането на имот с нашите видео огледи, след което при интерес ще ви ги покажем и на живо!
Вижте още
Поверете ни маркетинга и продажбите на ваш обект ново строителство!
BULGARIAN PROPERTIES е лидер в продажбата на имоти ново строителство с милиони кв.м. реализирани продажби на сгради и комплекси в жилищния и ваканционния сегмент. Възползвайте се от нашия опит и доказан успех!
Свържете се с нас в най-ранен етап, за да можем да ви съдействаме максимално много. Обадете ни се на 0886 033 033.
Вижте още

Още Новини

Фирмени
Брокери на месец май 2024

Вижте кои са нашите шампиони – брокерите на месеца, които получават тази титла на база постигнатите резултати от предния месец.

А какъв месец беше само този април! Пореден динамичен месец за имотния пазар в цялата страна, както е видно от победителите в нашата класация.

Изнесените данни за първото тримесечие от различни източници и по различни показатели потвърдиха н...

02 Май, 2024
последни новини
Ръстът на цените на жилищата в Пловдив, Варна и Бургас се забавя (видео)

След бързо нарастване на цените на жилищата в тези градове, наблюдаваме леко забавяне на темповете на растеж с между 2 и 5 процентни пункта в сравнение с тези от края на миналата година.

Най-бързо продължават да нарастват цените във Варна, където ръстовете се ускориха едва след средата на 2022 г. и към момента остават на нива близо до 20%, докато в Пловдив и Бургас отчитаме годишн...

24 Април, 2024
Медиите за нас
Жилищният пазар в София се ускорява

Средната цена на закупените през първото тримесечие на 2024 г. жилища в София е 1650 евро/кв. м при 1545 евро/кв. м в началото на 2023 г. Така годишният ръст на цените в столицата се ускорява номинално до 6,8 на сто след забавяне в края на 2023 г. Това показват данните на компанията за недвижими имоти "Бългериън пропъртис".

Средната обща цена на закупените апартаменти остава на нив...

23 Април, 2024
Фирмени
Жилищният пазар в София в началото на 2024 г. - анализ на BULGARIAN PROPERTIES

2024 г. стартира с динамичен имотен пазар и тази активност се запази през цялото първо тримесечие, превръщайки го в едно от най-силните тримесечия в историята на жилищния пазар. Това беше потвърдено и от данните на Агенцията по вписванията, които показаха ръст на обема продажби във водещите градски пазари.

През тази година пазарът превключи на по-висока скорост. Това ...

18 Април, 2024

Изпратете запитване