Капитал: Британците отново поглеждат към имотите в България

2019-05-10   |  Capital.bg

В началото на 2019 г. eкипът на BULGARIAN PROPERTIES се срещна с английския журналист Ричард Уебър в България, за да му помогне със задачата да напише обзорна статия за популярния сред търсещите имот зад граница британци сайт aplaceinthesun.com.

Статията предизвика интереса и на българските медии. Ето как икономическият седмичник Капитал представи написаното от Ричард Уебър на българските читатели:


----

България се завръща в топ 10 на местата за купуване на имоти зад граница през 2019 г. в класацията на британската платформа за ваканционни имоти apleaceinthesun.com.

Първите три места запазват Испания, Франция и Португалия. Гърция (4) се качва с две позиции. Италия (5) пада с една. Кипър запазва шестото място, Флорида (7) губи две позиции. Турция (8) е с една нагоре. България е на девето място, следвана от Барбадос (10) – също нова държава в класацията.

"България може да е най-бедният член на ЕС, но е богата на възможности за купуване на недвижимо имущество. Така започва статията под заглавие "Време за нов поглед върху имотите в България през 2019 г.?", която apleaceinthesun.com публикува. В момента в платформата се предлагат и 2434 имота в България.

Почти 10 хил. британци припознават България като свой дом, пише авторът. Имотите им са купени основно в началото на века, при изключително ниски цени. Британският интерес спира с финансовата криза от 2008 г., оставяйки полузавършени сгради, разпръснати на различни места.

"Малък процент от британските купувачи все още искат да придобият имоти на пазарни цени или планират да се преместят в България за постоянно. Интересуват се предимно от имоти в препродажба, построени преди 5-10 години, защото са на атрактивни цени. Но има и клиенти, които искат да купят апартаменти в луксозни комплекси, красиви къщи на брега на морето или самостоятелни или почти самостоятелни имоти в затворени комплекси, които имат всички нужни удобства", коментира пред изданието Бен Колинс от Collins Estate, агенция, специализирана в търговията с недвижими имоти по Черноморието.

Провинциална България

Прегледът на пазара започва с "провинциална България". Въпреки че продажбите в този сегмент сега са много под тези преди финансовата криза от 2008, селата, които са близо до бряг, градче или голям град, отново интригуват британските купувачи, пише авторът. В централната част на страната може да се намерят имоти за под 10 хил. паунда.

В селищата около Велико Търново - Елена, Ветринци, Мусина и Балван, например се предлагат къщи за ремонт на цени под 10 хил. евро. А реновирани двустайни или тристайни къщи в добро състояние и с голяма градина, могат да се купят за около 30 хил. евро.

От 30 хил. евро тръгват и цените на апартаментите с една спалня във Велико Търново. Почти всяко трето запитване за имот в този град идва от британец, съобщават от офиса на Bulgarian Properties.

Велико Търново предлага възможност за печалба и от отдаване под наем. Имотите в добро състояние за студенти през семестъра например, отчитат доходи от наем над 400 евро на месец, пише изданието. Подобни възможности има и в София, Варна и Пловдив.

Медицинският университет в Пловдив гарантира на купувачите на имоти в града, търсене от студенти като наематели. Срещу 60 хил. евро за едностаен и 80 хил. евро за двустаен апартамент собствениците могат да си осигурят 10% печалба от наема.

Купувачите, които имат интерес към жилища за ремонт, могат да избират между цени от 10 хил. евро за сграда нуждаеща се от цялостна реновация и 30 хил. евро за имот с две спални.

По Черноморието

За щастие мащабните строежи в Слънчев бряг поспряха и сега пазарът се движи от вторичните продажби, пише apleaceinthesun.com. Активността отново нараства след срива на пазара от 2014, причинен от спада в руското търсене. Цените на обзаведените едностайни апартаменти тръгват от 20 хил. евро, а на двустайните - от 35 хил. евро.

Авторът предупреждава, че бурното развитие на някои черноморски курорти означава голяма конкуренция за хората, които искат да печелят от отдаване под наем през активния летен сезон. "Не може да се очаква много висока възвращаемост не само защото сезонът е къс, конкуренцията е голяма, а и наемите не са високи. Може да се надяваш да покриеш разходите си и да приключиш сезона с евентуална малка печалба. Повечето направени покупки на имоти в курорта са за лични нужни, а не за инвестиции или отдаване под наем", казва Полина Стойкова, изпълнителен директор на Bulgarian Properties. Като атрактивни предложения на този етап тя посочва оживени курорти като Лозенец и селища, близо до брега, като Веселие и Росен.

Подводните камъни

Сред най-често срещаните проблеми при купуването на имот в България според автора е да се установи ясно кой е собственикът. Българското наследствено законодателство води до разделяне на собствеността поравно между наследниците на починалия, така че собствеността може да стане фрагментирана, обяснява той.

Неясно остава и как ще се отрази Брекзит на желанието на британците да купят имот в България. Може би това ще доведе до връщане към ситуацията от 2007 г., преди членството на България в ЕС, пише изданието. Тогава всеки, който искаше да купи къща (апартаментите не го изискваха), трябваше да регистрира фирма, да плати такса и да попълва годишна данъчна декларация чрез счетоводител, за да легитимира собствеността на земята.

Каквото и да се случи, интересът към имотите в България никога няма да намалее, защото във всеки един край на страната цените остават вероятно най-евтините в Европа, пише изданието.

Разгледайте нашата селекция от оферти от морските курорти

Богат избор селски имоти

Вижте нашите топ оферти в планината

  Още новини

Сподели
Tech Park Residence - жилища висок клас до парк, офис сгради и бул. Цариградско шосе
Градски жилища от ново поколение в бързо развиващия се район на София Тех Парк, близо до The Mall, множество офис сгради и бъдеща метростанция.
Вижте още
AMur Residence - луксозна сграда с Акт 15 на ул. Мур, до бул. България
AMur Residence материализирала идеята за модерно градско жилище: луксозно изпълнение, функционалност и удобство, спокойствие и сигурност, зелена околна среда и комуникативно местоположение. Завършване през ЮНИ 2020 г.
Вижте още

Още Новини

Фирмени
Коронакризата имаше оздравителен ефект върху имотния пазар

"Не е ясно дали ще има скоро лекарство за коронавируса, но самата пандемия стана лекарство за пазара на недвижими имоти и накара всички да се замислят:

• Строителите да внимават с ценообразуването и с проектирането на новите си проекти
• Банките да имат по-високи изисквания към своите кредитополучатели
• Собствениците да осмислят добре на каква цена продават своите имо...

22 Май, 2020
Медиите за нас
Investor.bg: След коронавируса купувачите са в по-силната позиция на жилищния пазар у нас

Двата месеца на извънредно положение са променили коренно пазара, поставяйки купувачите в по-силна позиция, стана ясно по време на онлайн събитие, организирано от Национално сдружение Недвижими имоти (НСНИ).

„След въвеждането на извънредното положение пазарът замря за месец и половина, но от началото на май хората се активизираха, огледите вече не ги плашат, а брокерите и клиентите ...

22 Май, 2020
последни новини
Пазарни тенденции след извънредното положение

Постепенно се завръщаме към нормален ритъм на живот и заедно с всичко имотният пазар също се оживява и възвръща атрактивността си.

Ето какви тенденции наблюдаваме на старта на новия сезон:

🔵 Tехнологиите остават с нас, за да ни помагат и в новата реалност! В нея всички ще бъдем по-внимателни, по-рационални и ще продължаваме да вършим голяма част от нещата онл...

19 Май, 2020
Фирмени
BULGARIAN PROPERTIES ще участва в онлайн дискусия за пазара, организирана от НСНИ

Как се отрази извънредното положение върху макроикономическата обстановка в страната?
Какво ще се случи на пазара на недвижими имоти?
Ще паднат ли цените? Кога, с колко и защо?
Очакваме ли промени при банковите лихвени проценти?
Ще се повтори ли сценарият на кризата през 2008 г.?

Отговор на тези и други въпроси ще получите по време на онлайн дискусията, ...

14 Май, 2020

Изпратете запитване