Как бул.”Витоша” се нареди до Шанз-Елизе в класация за най-скъпи улици?

2019-11-15   |  Nova TV, предаването "Здравей, България!"

Консултантът на BULGARIAN PROPERTIES по отдаване и продажби на офиси и търговски площи в София Цветан Кемеров участва в репортаж на NOVA TV за тенденциите при наемните нива на магазините по бул. Витоша. Вижте какво сподели той за магазините под наем на най-скъпата търговска улица в София.

---

Столичният булевард „Витоша” се изкачи на 46-то място в класация за най- скъпите търговски улици в света. В нея участват близо 450 дестинации от цял свят.

Най-скъпата търговска улица в света за поредна година е в Хонконг с месечен наем 2164 евро/кв. м на второ място е Ню Йорк с горната част на 5-то Авеню. Там търговците плащат по 1775 евро/кв. м на месец. В Европа първенец е Ню Бонд стрийт в Лондон - 1352 евро/кв. м. За никой не е изненада, че сред най-престижните търговски улици е и емблематичната Шанз-Елизе.

Слънчева или дъждовна „Витошка” е любимо място на местни и на туристи. Само Щастливецът знае по колко души минават от тук всеки ден. Но с увеличаване на минувачите, растат и наемите на магазините. За една година те са нараснали с 12%, за да достигнат до 56 евро на кв./м.

Юлиян Кирилов е наемател на магазин на бул. „Витоша”. Той е отворил своя магазин преди две години и половина. Търговското му око не е пропуснало забележителната трансформацията на Витошка за този период.

„Доста се промени. Самата улица стана от търговска в по-скоро ресторантьорска - с кафета, с барове, с повече места за седене и за консумиране. Пък тези магазинчета и бутици, се изместват или в периферията, или в молове, или в страничните улици. Това се обяснява с това, че стана пешеходна цялата улица. Тя е разкошна, с дървета. Има доста широки тротоари, на които могат да се наслагат много столчета и масички”, разказва той.

Много повече хора идват тук, споделя Юлиян. Понякога дори е трудно да се размиеш с всички, които искат да си откраднат от атмосферата на Витошка. Това, разбира се, се отразява на печалбата за наемателите на помещения по „Витошка”. Но се отразява и на наема.

„В момента, ако го сравня с другия ни обект, който е на ул. „Ангел Кънчев”, където минават примерно 7 пъти по-малко хора, наемът долу-горе си пасва по някаква невидима формула. Тоест колкото хора минават там, толкова пъти е по-малък наема”, заяви Юлиян Кирилов.

Брокерите са категорични – цените по „Витошка” са нормални и 12 процентовият ръст на наемите не е никак шоков. Те очакват този темп на растеж да се запази и догодина.

„Цените се вдигат. Това се дължи по принцип на високото търсене и на много ниското предлагане. Към момента, ако погледнете почти всички площи са заети. Свободните са тези, в които сега се извършват някакви ремонтни дейности и се подготвят за бъдеща бизнес дейност. Аз основно мисля, че се дължи на това, че от „Патриарх Евтимий” до Съдебната палата булевардът е пешеходен, с много ограничен достъп на автомобили, което го прави едно перфектно време за прекарване на свободно време”, обясни брокерът Цветан Кемеров.

Испанките Инес и Паула стъпват за пръв път на „Витошка”. Казват, че сега им се струва малко тъжна заради дъжда, но така ресторантчетата наоколо изглеждат още по-привлекателни. А и отбелязват, че е доста евтино.

„Има доста хора. Повече, отколкото наоколо. Това е много хубаво, защото придава живот на града”, смята Инес .

„Харесват ми ресторантите. Това е първото ми впечатление. Но знам ли – може да открия още много интересни неща. За първи път идвам”, допълва Паула.

Шанз-Елизе не води класацията, но в мечтите на всеки човек на планетата е най- известната търговска улица в света. Безспорно тази улица е едно от любимите места на парижани и туристи за разходка. Но и тя е била малка. Ако днес познаваме Шанз-Елизе като най-красивото авеню в света, то до края на 17 век то е представлявало блато. 30 години и 50 000 тона камък били необходими за изграждане на 2-километровото авеню, което се разполага между Триумфалната арка и площад „Конкорд”.

Емблема на Париж държи цена от 1166 евро/кв. м за месец. Това е 100 пъти повече от средния наем на търговски обект във Франция. Цената зависими от разположението и архитектурата на сградата и може да скочи двойно - дори над 2000€ на квадрат наем за месец. От там минават около 300 000 души дневно, включително и звезди.

“ Бях избрана за Мис Франция тийн и предстои да представя страната на световните финали в Индия. В момента на Шанз-Елизе снимаме официалното ми видео за конкурса. Не случайно избрахме точно това място. Шанз-Елизе е емблема на световна столица като Париж. С красивата си архитектура и луксозните бутици и заведения Авенюто е притегателна сила за туристи от цял свят. Всичко това обяснява и високите цени”, разказва "Мис Франция Тийн" Таня.

Парижката улица е на 4-то място в класацията, а булевард „Витоша” е на 46-то. И ако първенците в проучването за най- богати търговски улици не допускат всеки да се разхожда по тях, то Витошка е приветлива за всеки – и за гости, и за столичани.

Гледайте цялото видео за наемите на бул. Витоша:Вижте нашите оферти за търговски помещения под наем в София

Вижте офиси под наем в столицата

  Още новини

Сподели
Изгодни имоти в морските курорти
Купете собствен имот на морето и се радвайте на дългите и слънчеви летни дни! Атрактивни цени, започващи от 15 000 евро за обзаведено студио, които всеки може да си позволи. Вижте нашите топ предложения!
Вижте още
Жилища ново строителство в гр. Пловдив - вашият нов дом ви очаква!
Новото строителство в Пловдив е хит за поредна година и повече от половината от закупените жилища са в нови сгради. Вижте нашите топ оферти и направете своя избор още сега! Отлични цени и много предложения БЕЗ КОМИСИОННА от купувача!
Вижте още

Още Новини

последни новини
България привлича рекордни технологични инвестиции

Чуждестранните софтуерни и ИКТ проекти у нас през 2018 г. са били на стойност 240 млн. долара

България, най-бедната държава в Европейския съюз (ЕС), привлича поток от чуждестранни инвестиции в информационни и комуникационни технологии (ИКТ).

Самата страна допринася за всичко това, след като през април 2019 г. отвори собствен технологичен център със 110 служители. Сред...

11 Декември, 2019
последни новини
Най-продаваните комплекси ново строителство в София за 2019 г.

Приключваме пореднатa динамична година за жилищния пазар в София!

Новото строителство продължава да бъде абсолютен хит сред купувачите. Продажбите на имоти в комплекси ново строителство в столицата съставляват 90% от реализираните покупко-продажби през тази година.

Представяме ви традиционната годишна класация на BULGARIAN PROPERTIES на НАЙ-ПРОДАВАНИТЕ н...

10 Декември, 2019
Медиите за нас
Вижте най-новата луксозна сграда в Лозенец

Това е най-новата сграда премиум клас в столицата, по-специално в престижния квартал Лозенец. Тя се предлага за продажба от BULGARIAN PROPERTIES.

Сградата е проектирана от френско-българска архитектурна фирма със световни постижения в архитектурата и се намира до Борисовата градина и Химическия факултет на Софийския университет.

Проектът е уникален както...

09 Декември, 2019
Медиите за нас
Жилищата в Банско по 400 евро за кв. метър


Регистрират 3,4% ръст на продажбите през 2019 г.

Позитивна тенденция на пазара на имоти в зимния ни курорт Банско през последните две години, отчитат брокери. Цената на жилищата в курорта достигна 400 евро за кв. метър през първите девет месеца на годината. Тя е нараснала със 100 евро за кв. метър за периода 2017-2019 г., стана ясно на конференция в София, на к...

06 Декември, 2019

Изпратете запитване