Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Анализ на БЪЛГЕРИАН ПРОПЕРТИС: Продължаващ спад на цените на имотите в София в търсене на пазарна стойност

2009-11-18   |  Полина Стойкова, Оперативен директор на БЪЛГЕРИАН ПРОПЕРТИС

Вече една година пазарът на имоти в България официално е в криза. Според анализа на БЪЛГЕРИАН ПРОПЕРТИС месец октомври 2008 г. беше последният активен месец преди кризата да донесе на имотния пазар половин година с непрекъснат спад в обема на сделките и последвал спад в цените.

Ето и последните данни на БЪЛГЕРИАН ПРОПЕРТИС* за състоянието на пазара една година след началото на кризата:

• 35% спад в реализираните сделки в цялата страна през октомври 2009 г. спрямо октомври 2008 г.
• 40% спад в обема на сделките в страната за първите десет месеца на 2009 г. спрямо 2008 г.
• 38.5% спад в средните цени на реализираните сделки с жилищни имоти в София за 2009 г. спрямо 2008 г.
30% спад в наемните нива на търговските имоти (офиси и магазини) в София и Варна
Над 50% спад в цените на апартаментите в Банско
53% спад в средните цени на селските имоти в страната
увеличаващ се брой оферти на имоти с намалени цени.

*Данните са базирани на реално сключени сделки и оферти за продажба и наем на БЪЛГЕРИАН ПРОПЕРТИС

Октомври винаги е бил най-активният месец за пазара на имоти от последното тримесечие на годината, както и един от най-успешните месеци за цялата година. Активността на пазара през октомври 2009 г. като цяло беше с 31% по-висока спрямо септември 2009 под формата на реализирани сделки. Така октомври е вторият по активност месец за 2009 г. след юни.

Ако желаете да прочетете пълния анализ за цените на имотите в София, моля натиснете тук.

Селекция от апартаменти в София под 800 евро на кв.м.

Разгледайте нашите НАЙ-ИЗГОДНИ ОФЕРТИ

Разгледайте нашите ИМОТИ С НАМАЛЕНИ ЦЕНИ

---
Авторски права: 2009 Бългериан Пропертис ООД. Всички права запазени. За повече информация или съвет, моля свържете се с нас на тел. 02 9 11 50 или ни пишете на имейл: info@bulgarianproperties.com. Използването на тази статия от трети страни е разрешено само ако източникът www.BulgarianProperties.bg и Авторът на статията бъдат надлежно цитирани. Данните в този материал са събрани от Автора и от Бългериан Пропертис ООД и целта им е изцяло информативна. Направили сме всичко възможно да предоставим максимално точна информация. Бългериан Пропертис ООД не носи отговорност за каквито и да е загуби или щети, причинени или в резултат на решения, взети на базата на информацията, предоставена в тази статия.
© Бългериан Пропертис ООД 2009.


  Още новини

Сподели
Central Park - твоят Ню Йорк в София!
Напредват строителството и продажбите в Central Park - един от най-мащабните комплекси ново строителство в София! Уникален затворен комплекс, пресъздаващ стила и атмосферата на едноименния парк в Ню Йорк и заобикалящите го сгради. Модерни сгради, простор, зеленина и гледки, които ви оставят без дъх! Един проект, който ще внесе нов стандарт за качество на живот. Изберете своето жилище сега!
Вижте още
Подарете си лято със собствен дом на морето!
Наслаждавайте се на дълго лято в собствен имот край морето в любимия ви български морски курорт! При нас ще намерите разнообразни предложения за всеки вкус и бюджет. Осигурете си място за почивка и отдих още сега! Вижте нашите топ предложения!
Вижте още

Още Новини

последни новини
Цените на жилища с двуцифрен ръст. Топ съвети към продавачите

По данни на НСИ за първото тримесечие цените на жилищните имоти в страната са се покачили с 16% спрямо година по-рано. Подобен ускорен ръст не е регистриран от 2022 г. насам. За сравнение, през 2023 г. годишният ръст в цените беше е около 10%.

Подобно движение нагоре НСИ регистрира и при доходите, като по данни за първото тримесечие на 2024 г. средната месечна работна заплата в стра...

16 Юли, 2024
Медиите за нас
Пазарът на жилища: А сега накъде?

За оживлението на пазара на имоти и прогнозите за неговото развитие, вижте какво споделят Добромир Ганев - Управител на Форос и Полина Стойкова - Изпълнителен директор на Bulgarian Properties.

Този път е различно. Това са четирите най-опасни думи в света на инвестициите според сър Джон Темпълтън – един от най-успешните инвестиционни мениджъри на 20. век. През последнит...

09 Юли, 2024
Медиите за нас
Полина Стойкова пред БНТ: Имотите продължават да поскъпват

Горещо лято за жилищното кредитиране и недвижимите имоти. Цените на жилищата с рекорден ръст - 16%. Това отчита НСИ за първото тримесечие.

Въпреки по-високите цени - ръст с близо 9 на 100 има и при сделките. Покупката на имот се улеснява и от продължаващите исторически ниски лихви по кредитите. Колко гореща е ситуацията в сектора и ще се стигне ли до прегряване на пазара?

08 Юли, 2024
Фирмени
Брокери на месец юли 2024

Горещ, активен, динамичен – такъв беше имотният пазар през изминалия месец, такива са и нашите топ брокери, които са до вас във всяка една стъпка от сделката. 🔥

📈 Изпратихме пореден силен месец за имотния пазар и навлизаме в не по-малко активните летни месеци, които през последните години се оформиха като върхови за пазара.

Активността и положителните ...

02 Юли, 2024

Изпратете запитване