Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Цените на жилищата у нас се върнаха към двуцифрен годишен растеж

2023-09-26   |  www.investor.bg, 25.09.2023

Ръстът на цените на жилищата у нас отново е станал двуцифрен на годишна база през второто тримесечие, достигайки 10,7% след забавянето до 9,5 на сто в началото на годината. Само за едно тримесечие цените са нараснали с 4,3% спрямо едва 1,6 на сто през първите три месеца на тази година. Това показват данни на Националния статистически институт (НСИ).

Разбивката за шестте най-големи града в страната дава по-разнородна картина за тенденциите при цените. В София, Пловдив и Варна те са ускорили ръста си спрямо първото тримесечие, а в Бургас и Стара Загора жилищата са поевтинели. В Русе цените все още постигат минимален ръст, но той се забавя спрямо предходното тримесечие.

Лидер по ръст на цените на тримесечна база е Варна, където те са нараснали със 7,9% спрямо по-скромното покачване от 2,1 на сто в началото на годината. Новите жилища в морската столица, които през първите три месеца на годината поевтиняха с 4,7%, сега регистрират двуцифрен ръст на цените от 21,1% на сто.

След Варна се нарежда Пловдив с поскъпване от 6,8% за едно тримесечие, като то също е по-голямо в сравнение с тримесечния ръст от 3,9 на сто в началото на 2023 г. И тук новите жилища, които през първото тримесечие поевтиняха с 1%, сега регистрират силен ръст от 9,2 на сто. В столицата цените на жилищата са нараснали с 4,9% на тримесечна база, докато през първото тримесечие те се повишиха само с 0,8 на сто. Цените на новите жилища в София са се вдигнали с 6,8% за едно тримесечие, докато в началото на годината те отчитаха спад с 1,1 на сто.

И в трите града новите жилища сега поскъпват по-бързо в сравнение със съществуващите, докато доскоро тенденцията беше обратната. Ръстът на цените се случва на фона на намаляването на сделките с имоти през второто тримесечие. В София те спаднаха с 11,7 на сто, в Пловдив понижението беше със 17,8%, а във Варна – с 12,4 на сто, показаха данни на Агенцията по вписванията.

На обратния полюс по отношение на цените е Бургас, където те са намалели с 1,1% на тримесечна база след ръста със 7,3 на сто предишното тримесечие. Спад на цените е отчетен както при новите, така и при старите жилища в града. В Стара Загора цените на жилищата също са намалели на тримесечна база с 2,2% след ръст с 1,9 на сто предишното тримесечие. Новите жилища в града са поевтинели почти с 6%, а цените на съществуващите домове също отчитат спад. В Русе цените са нараснали с едва 1,3% на тримесечна база, което е рязко забавяне спрямо 7,2 на сто предходното тримесечие.

На годишна база и шестте водещи града у нас отчитат ръст на цените на жилищата, който в София, Пловдив и Варна се ускорява в сравнение с първото тримесечие на тази година, а в Бургас, Русе и Стара Загора се забавя. Най-силен годишен ръст на цените на жилищата регистрира Варна с 20,3%, следвана от Пловдив със 17,6 на сто и Бургас с 12,7%. Столицата е едва на четвърто място с покачване на цените от 8,8%, но то все пак се ускорява в сравнение с първото тримесечие, когато достигна 7,2 на сто. След София се нарежда Стара Загора с повишение на цените от 7,2%, а в Русе те са нараснали само с 2,1% на годишна база.

НСИ публикува и предварителни данни за броя на продажбите на жилища, в които влизат новопостроени и съществуващи домове, закупени от домакинствата. На национално ниво те са намалели с 15,5% на годишна база, като по-голям спад е отчетен при продажбите на нови жилища. На регионално ниво най-голям спад в броя на продажбите е регистриран в Бургас с 26,5%, следван от Русе с 22,7% и Стара Загора с 19,3 на сто. Това са и трите града, които отчитат спад на цените на тримесечна база през второто тримесечие.

Броят на продажбите на жилища е намалял двуцифрено на годишна база и в Пловдив и София, съответно със 17,3% и 14,6%, а във Варна продадените жилища са спаднали с 9,5 на сто. В почти всички градове броят на продажбите на нови жилища намалява по-бързо от този на съществуващите домове. Единственото изключение е Варна, където продадените нови жилища дори са нараснали на годишна база с 6,2 на сто.

Вижте нашите оферти в София, Пловдив, Варна и Бургас

Разгелдайте нашите пазарни анализи


  Още новини

Сподели
AMur Homes - елитна сграда на бул. Сливница
AMur Homes е най-новата сграда на доказан инвеститор, която се намира в широкия център на София - на бул. Сливница близо до пазар "Д. Петков". Изберете от последните налични тристайни апартаменти и си осигурете съвременен градски комфорт в близост до всякакви удобства.

Топ развиващ се район на София! Напредващо строителство!
Вижте още
Кенар Резидънс - сграда на бул. Сливница и ул. Д. Петков
Този нов вълнуващ проект е перфектният избор за динамично живеещия човек в столицата. Градски комфорт, централна локация и качествено строителство! Кенар Резидънс се намира на кръстовището на бул. Сливница и ул. Д. Петков, на границата между кварталите Банишора и Зона Б-18 в широкия център на София. Изберете своя нов дом тук!
Вижте още

Още Новини

Фирмени
Отбелязваме 20 години с уникален филм за историята на BULGARIAN PROPERTIES

За нашата 20-годишнина, BULGARIAN PROPERTIES се връща назад във времето, за да представи специален филм, който проследява вълнуващия път на компанията.

Филмът показва важни моменти от историята и развитието на BULGARIAN PROPERTIES, нейната организационна философия, както и уникалния подход при работата с международни клиенти и изграждането на дългосрочни взаимоотношения.

24 Ноември, 2023
Медиите за нас
Полина Стойкова в подкаста на dir.bg "Какво могат парите"

1500 евро е средната цена на квадратен метър в София. Пазарът се движи близо до своите фундаменти и към момента няма предпоставки да говорим за балонизиране. Нещо повече, ако направим съпоставка на цените на недвижимите имоти спрямо средните доходи, ще видим, че ръстът в цените следва с по-бавни темпове ръста на заплатите. Това сподели Полина Стойкова, изпълнителен директор на BULGARIAN PROPERTIES...

21 Ноември, 2023
Медиите за нас
Имотният пазар в Пловдив: Милион нови квадрата, все по-бавни сделки

- През 2022 г. област Пловдив постига рекорди в броя на строителните разрешителни и започнатите нови жилищни сгради;
- В същия момент броят на сделките с имоти през 2023 г. намалява с 14.2%, тъй като купувачите все повече изчакват по-ниски цени и по-високи лихви по кредитите;
- Брокерите са оптимисти и за тях пазарът се връща на нивата отпреди пандемията от ковид-19.

15 Ноември, 2023
Медиите за нас
Полина Стойкова в предаването "В развитие" по Bloomberg TV Bulgaria (видео)

Купувачите на имотния пазар се интересуват предимно от ново строителство, а след пандемията търсенето на къщи се повиши. Основният двигател на пазара за тази година е ръстът на доходите и ниските равнища на ипотечните лихвени проценти. Много добре се справихме с достъпността, тъй като през тази година, доходите нарастват, цените малко забавиха своето темпо на растеж. Данъчните промени, от страна н...

09 Ноември, 2023

Изпратете запитване