Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

176 МЛН. ЕВРО ОТ ЕВРОПА ЗА РАЗВИТИЕ НА ТУРИЗМА В БЪЛГАРИЯ

2007-05-31   |  Яна Дикова, VisitBulgaria.NET

ЕС ще отпусне 11 милиарда евро на България за периода 2007 - 2013 г. За развитие на българския туризъм са заделени 176 940 861 евро, или 13% от 1,4 милиарда, отпуснати за програмата за регионално развитие. Заедно с 15% съфинансиране от българския бюджет общо вложените средства в българския туризъм до 2013 г. ще станат над 208 милиона евро.
По-голямата част от европейските средства за развитие на туризма в България ще се разпределят от Министерството за регионално развитие.

Голямата част от средствата ще отидат за подобряване на туристическите атракции и свързаната с тях инфраструктура и за развитие на регионални туристически продукти и маркетинг на дестинациите. За тези две основни цели ще се похарчат 85% от средствата.

Европейски пари обаче няма да се отпускат в районите със силно развитие на туризма, като Черноморието и големите ски курорти, както и в големите градове. Мотивацията за това решение е, че там туризмът и без това е свръх развит и оказва сериозен натиск върху социалната и околната среда.

Ще бъдат подкрепяни маршрутни проекти, включващи туристически обекти и организации от различни части на страната. Специално внимание ще се отделя на специализираните видове туризъм, особено културен, екологичен, балнеоложки и селски туризъм. Целта е да се намали териториалната концентрация на туризма и да се насърчи туризмът извън традиционните сезони и да се увеличи заетостта на туристическата леглова база през цялата година.

Средства ще има и за организиране на събития, насърчаващи туризма, като например фестивали, събития на открито, спортни състезания, фолклорни прояви, представяне на местни и регионални традиции, кухня и занаяти.

Развитието на туристическата инфраструктура, свързана с атракциите, също ще подлежи на финансиране. Тук се включва изграждане на туристически пътеки и пътеки на здравето, маршрути за катерене, езда и колоездене, места, за пикник, указателни табели, посетителски информационни центрове, детски и спортни съоръжения за отдих, паркинги, тротоари, зелени площи, обществени тоалетни, осветление, малки съоръжения за събиране на отпадъци, както и съоръжения и удобства за инвалиди и възрастни посетители. Предвидени са и средства за обучение на персонала, работещ в атракциите.

Над 26 милиона евро, или 15% от средствата са отделени за развитие на регионални туристически продукти и маркетинг на дестинации. Сред финансираните дейности ще са национални и международни туристически панаири, информационни форуми, които да ползват туристическия бизнес, обновяване и оборудване на туристически информационни центрове. Създаването на интернет базирани информационни системи за туристическо обслужване, дейности по създаване на регионална туристическа идентичност и марка като ратифициране на туристическите обекти и атракции също ще се финансират с европарите.

На Държавната агенция по туризма ще бъдат предоставени още 26 милиона евро за дейности за популяризиране на българския туризъм на национално и международно ниво. Те ще включват информационни кампании, въвеждане на национални системи за качество на продукти, провеждане на туристически годишни награди.


  Още новини

Сподели
Готови за ползване студиа на първа линия до къмпинг Градина
Осигурете си незабравими лета в комплекс с басейн на великолепния Царски плаж между Черноморец и Созопол! Независимо дали търсите романтична почивка, семейна ваканция или самостоятелен ваканционен дом, тук ще намерите всичко, от което се нуждаете. В допълнение, имате възможност за допълнителен доход от отдаване под наем. Разгледайте тази оферта още сега!
Вижте още
Жилища ново строителство в гр. Пловдив - вашият нов дом ви очаква тук!
Новото строителство в Пловдив е хит за поредна година и повече от половината от закупените жилища са в нови сгради. Вижте нашите топ оферти и направете своя избор още сега! Отлични цени и много предложения БЕЗ КОМИСИОННА от купувача!
Вижте още

Още Новини

последни новини
Цените на жилища с двуцифрен ръст. Топ съвети към продавачите

По данни на НСИ за първото тримесечие цените на жилищните имоти в страната са се покачили с 16% спрямо година по-рано. Подобен ускорен ръст не е регистриран от 2022 г. насам. За сравнение, през 2023 г. годишният ръст в цените беше е около 10%.

Подобно движение нагоре НСИ регистрира и при доходите, като по данни за първото тримесечие на 2024 г. средната месечна работна заплата в стра...

16 Юли, 2024
Медиите за нас
Пазарът на жилища: А сега накъде?

За оживлението на пазара на имоти и прогнозите за неговото развитие, вижте какво споделят Добромир Ганев - Управител на Форос и Полина Стойкова - Изпълнителен директор на Bulgarian Properties.

Този път е различно. Това са четирите най-опасни думи в света на инвестициите според сър Джон Темпълтън – един от най-успешните инвестиционни мениджъри на 20. век. През последнит...

09 Юли, 2024
Медиите за нас
Полина Стойкова пред БНТ: Имотите продължават да поскъпват

Горещо лято за жилищното кредитиране и недвижимите имоти. Цените на жилищата с рекорден ръст - 16%. Това отчита НСИ за първото тримесечие.

Въпреки по-високите цени - ръст с близо 9 на 100 има и при сделките. Покупката на имот се улеснява и от продължаващите исторически ниски лихви по кредитите. Колко гореща е ситуацията в сектора и ще се стигне ли до прегряване на пазара?

08 Юли, 2024
Фирмени
Брокери на месец юли 2024

Горещ, активен, динамичен – такъв беше имотният пазар през изминалия месец, такива са и нашите топ брокери, които са до вас във всяка една стъпка от сделката. 🔥

📈 Изпратихме пореден силен месец за имотния пазар и навлизаме в не по-малко активните летни месеци, които през последните години се оформиха като върхови за пазара.

Активността и положителните ...

02 Юли, 2024

Изпратете запитване