Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Финансовата криза подмина имотите на Южните Балкани

2008-07-04   |  24 часа, бр.181, 03.07.08

Ипотечната криза, която започна през втората половина на миналата година, като че ли по никакъв начин не се отрази на пазара на жилища в България, Румъния и Сърбия. Това се доказва и от темпа на по¬скъпване на жилищата.

У нас едва в последните седмици започна открито да се говори за задържане на цените и дори в някои райони в столицата за лек спад. Причината според анализатори е в повишаването на лихвените проценти по ипотечните кредити.

Увеличаването цената на ресурса накара доста купувачи да отложат сделката. Други пък пресметнаха, че при новите условия в момента ще им бъде по-изгодно да живеят под наем.

Като цяло темпът на по¬скъпване при жилищата в София, в сравнение с Белград и Букурещ, е най-малък, сочат данните на сайт за недвижими имоти. Значително поскъпване се регистрира при двустайните и тристайните жилища, разположени извън централната част на София - 36 на сто. Този тип имоти са най-търсените на пазара и увеличението при тях е логично и обяснимо.

Най-сериозен темп на поскъпване в жилищния сектор за изминалите 12 месеца е отбелязан в Букурещ. Дву- и тристайните имоти са скочили между 40 и 46 на сто. При апартаментите с две стаи предлагането е най-силно както на ново, така и на старо строителство.

Предлагането и търсенето на тристайни жилища бързо догонва това при двустайните. Причината е, че на пазара се появиха много чуждестранни предприемачи. Откриването на филиали на редица чуждестранни компании също се влияе сериозно в посока на повишаване на цените.

Тези компании наемат, а нерядко и купуват апартаменти за своите служители,
които пребивават временно в румънската столица. Пазарът на жилища в Букурещ и през тази година продължава да се развива с бързи темпове. Въпреки това очакванията на специалистите са, че стойностите едва ли ще нарастват със същите бързи темпове.

В Белград поскъпването на жилищните имоти е сравнително слабо. Допреди година и половина там не беше уреден статутът с придобиването на земя
Чуждестранните предприемачи и днес влизат трудно на сръбския пазар, има и сериозни резерви дали евентуална инвестиция би била успешна.

Но местната управа успя сравнително бързо да изготви нов общ устройствен план, който отговаря на редица въпроси на бизнесмените, решили да вложат капиталите си в недвижими имоти.

За изминалите 12 месеца увеличението на цената при жилищата в сръбската столица е средно около 30 на сто.

За разлика от София и Букурещ, където цените на двустайните имоти се повишават най-много, в Белград ръстът при гарсониерите и тристайните апартаменти е по-бърз, отколкото при жилищата с две стаи.

Разгледайте нашите оферти в София
  Още новини

Сподели
Жилища ново строителство в гр. Пловдив - вашият нов дом ви очаква тук!
Новото строителство в Пловдив е хит за поредна година и повече от половината от закупените жилища са в нови сгради. Вижте нашите топ оферти и направете своя избор още сега! Отлични цени и много предложения БЕЗ КОМИСИОННА от купувача!
Вижте още
Central Park - твоят Ню Йорк в София!
Напредват строителството и продажбите в Central Park - един от най-мащабните комплекси ново строителство в София! Уникален затворен комплекс, пресъздаващ стила и атмосферата на едноименния парк в Ню Йорк и заобикалящите го сгради. Модерни сгради, простор, зеленина и гледки, които ви оставят без дъх! Един проект, който ще внесе нов стандарт за качество на живот. Изберете своето жилище сега!
Вижте още

Още Новини

последни новини
Цените на жилища с двуцифрен ръст. Топ съвети към продавачите

По данни на НСИ за първото тримесечие цените на жилищните имоти в страната са се покачили с 16% спрямо година по-рано. Подобен ускорен ръст не е регистриран от 2022 г. насам. За сравнение, през 2023 г. годишният ръст в цените беше е около 10%.

Подобно движение нагоре НСИ регистрира и при доходите, като по данни за първото тримесечие на 2024 г. средната месечна работна заплата в стра...

16 Юли, 2024
Медиите за нас
Пазарът на жилища: А сега накъде?

За оживлението на пазара на имоти и прогнозите за неговото развитие, вижте какво споделят Добромир Ганев - Управител на Форос и Полина Стойкова - Изпълнителен директор на Bulgarian Properties.

Този път е различно. Това са четирите най-опасни думи в света на инвестициите според сър Джон Темпълтън – един от най-успешните инвестиционни мениджъри на 20. век. През последнит...

09 Юли, 2024
Медиите за нас
Полина Стойкова пред БНТ: Имотите продължават да поскъпват

Горещо лято за жилищното кредитиране и недвижимите имоти. Цените на жилищата с рекорден ръст - 16%. Това отчита НСИ за първото тримесечие.

Въпреки по-високите цени - ръст с близо 9 на 100 има и при сделките. Покупката на имот се улеснява и от продължаващите исторически ниски лихви по кредитите. Колко гореща е ситуацията в сектора и ще се стигне ли до прегряване на пазара?

08 Юли, 2024
Фирмени
Брокери на месец юли 2024

Горещ, активен, динамичен – такъв беше имотният пазар през изминалия месец, такива са и нашите топ брокери, които са до вас във всяка една стъпка от сделката. 🔥

📈 Изпратихме пореден силен месец за имотния пазар и навлизаме в не по-малко активните летни месеци, които през последните години се оформиха като върхови за пазара.

Активността и положителните ...

02 Юли, 2024

Изпратете запитване