Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Имотният пазар през 2022 г. - участие на Полина Стойкова по БНТ (видео)

2022-11-21

Имотният пазар в столицата в края на 2022 година е с рекорден ръст на цените. Вижте коментара на Полина Стойкова, изпълнителен директор на BULGARIAN PROPERTIES, в предаването Бизнес.БГ по БНТ.Голямото поскъпване при имотите се дължи основно на високата инфлация. Реалният растеж на цените, след приспадане на инфлацията, е в рамките на около 6% в София, което е близо до темпа на нарастване на цените от предходните години.

През 2022 г. имаше голямо търсене и недостатъчно предлагане на имоти, така че една част от търсенето все още е неудовлетворена. В момента се търсят основно двустайни жилища.

Доходите в София също нарастнаха с около 15% и в момента с около 1.2 средномесечни софийски заплати се купува 1 кв.м. жилищна площ в столицата. Това е много по-добро съотношение от предходния пик през 2008 г., когато за 1 кв.м. площ са били нужни около 3.4 заплати.

Средната цена в София е 1470 евро/кв.м. Тя се е вдигнала с около 300 евро за последната една година. Това е най-сериозният ръст, който наблюдаваме за повече от десетилетие.

Най-скъпите квартали на София традиционно са център, Лозенец, Изток с цени над 2500 евро до около 4000- 4500 евро/кв.м. В масовия сегмент основни се търсят южни квартали със средна цена около 1500-1600 евро/кв.м. Двата района, които дръпнаха интереса през тази година са Банишора и Зоните, както и Малинова долина, където в момента е може би едно от най-изгодните места за покупка на ново строителство.

Издадените разрешителни за строеж в София продължават да нарастват и през третото тримесечие отбелязват рекорден обем. 450 нови сгради са получили разрешение и предполагаме, че ще видим това предлагане през следващата година.

Уверенията от банковия сектор са, че процесът по покачване на лихвите ще бъде много плавен. Лихвените проценти по кредитите са все още на исторически най-ниски нива и не се очаква да има драстично покачване.

Вижте още относно жилищните пазари в страната, както и какво да очакваме през следващата година във видеоматериала по-горе.

Разгледайте нашите оферти в София

Продайте или отдайте имот с нас!


  Още новини

Сподели
Жилищен комплекс до плаж Кабакум, Варна
Изберете морски дом в една от най-красивите и тихи местности на Варна - Ален мак! Този нов луксозен затворен комплекс ще предлага всичко необходимо за един качествен живот край морето - невероятни гледки, красива градина с богато озеленяване, целогодишно работещ басейн, стрийт фитнес, детска площадка, релакс зона и много други удобства. Подарете си комфорт на отлични цени! Напредващо строителство!
Вижте още
Central Park - твоят Ню Йорк в София!
Напредват строителството и продажбите в Central Park - един от най-мащабните комплекси ново строителство в София! Уникален затворен комплекс, пресъздаващ стила и атмосферата на едноименния парк в Ню Йорк и заобикалящите го сгради. Модерни сгради, простор, зеленина и гледки, които ви оставят без дъх! Един проект, който ще внесе нов стандарт за качество на живот. Изберете своето жилище тук!
Вижте още

Още Новини

Медиите за нас
Полина Стойкова в предаването Money.bg на телевизия Bulgaria On Air

Има ли "балон" при цените на недвижимите имоти у нас и предстои ли свиване на пазара?

Кои са най-търсените жилища, кой ги купува и как е позициониран българският пазар спрямо останалия в Европа.

По тези и още теми в икономическото предаване Money.bg говори Полина Стойкова - изпълнителен директор на BULGARIAN PROPERTIES.

Бързият ръст на цените на имотит...

28 Септември, 2023
последни новини
Цените на жилищата у нас се върнаха към двуцифрен годишен растеж

Ръстът на цените на жилищата у нас отново е станал двуцифрен на годишна база през второто тримесечие, достигайки 10,7% след забавянето до 9,5 на сто в началото на годината. Само за едно тримесечие цените са нараснали с 4,3% спрямо едва 1,6 на сто през първите три месеца на тази година. Това показват данни на Националния статистически институт (НСИ).

Разбивката за шестте най-големи ...

26 Септември, 2023
последни новини
Намалява се кворумът за провеждане на общо събрание на етажната собственост

Намалява се кворумът за провеждане на общо събрание от 67% на 51% идеални части от общите части на етажната собственост за приемане на решение за извършване на основно обновяване, за извършване на основен ремонт и за усвояване на средства от фондовете на ЕС, от държавния, от общинския бюджет или други източници на финансиране.

За това гласуваха депутатите при приемане на второ чете...

19 Септември, 2023
Фирмени
Брокери на месец септември 2023

По-малко от 4 месеца остават до края на тази година и ако сте решили да КУПИТЕ или ПРОДАДЕТЕ имот то ще имате нужда от съдействието на най-добрите брокери!

Представяме ви брокерите на месеца! Те ще ви осигурят:
- Качествени съвети и експертно мнение
- Актуални пазарни данни и анализи
- Помощ и съдействие във всеки етап на сделката

Не чакайте повеч...

05 Септември, 2023

Изпратете запитване