Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Имотният пазар през 2022 г. - участие на Полина Стойкова по БНТ (видео)

2022-11-21

Имотният пазар в столицата в края на 2022 година е с рекорден ръст на цените. Вижте коментара на Полина Стойкова, изпълнителен директор на BULGARIAN PROPERTIES, в предаването Бизнес.БГ по БНТ.Голямото поскъпване при имотите се дължи основно на високата инфлация. Реалният растеж на цените, след приспадане на инфлацията, е в рамките на около 6% в София, което е близо до темпа на нарастване на цените от предходните години.

През 2022 г. имаше голямо търсене и недостатъчно предлагане на имоти, така че една част от търсенето все още е неудовлетворена. В момента се търсят основно двустайни жилища.

Доходите в София също нарастнаха с около 15% и в момента с около 1.2 средномесечни софийски заплати се купува 1 кв.м. жилищна площ в столицата. Това е много по-добро съотношение от предходния пик през 2008 г., когато за 1 кв.м. площ са били нужни около 3.4 заплати.

Средната цена в София е 1470 евро/кв.м. Тя се е вдигнала с около 300 евро за последната една година. Това е най-сериозният ръст, който наблюдаваме за повече от десетилетие.

Най-скъпите квартали на София традиционно са център, Лозенец, Изток с цени над 2500 евро до около 4000- 4500 евро/кв.м. В масовия сегмент основни се търсят южни квартали със средна цена около 1500-1600 евро/кв.м. Двата района, които дръпнаха интереса през тази година са Банишора и Зоните, както и Малинова долина, където в момента е може би едно от най-изгодните места за покупка на ново строителство.

Издадените разрешителни за строеж в София продължават да нарастват и през третото тримесечие отбелязват рекорден обем. 450 нови сгради са получили разрешение и предполагаме, че ще видим това предлагане през следващата година.

Уверенията от банковия сектор са, че процесът по покачване на лихвите ще бъде много плавен. Лихвените проценти по кредитите са все още на исторически най-ниски нива и не се очаква да има драстично покачване.

Вижте още относно жилищните пазари в страната, както и какво да очакваме през следващата година във видеоматериала по-горе.

Разгледайте нашите оферти в София

Продайте или отдайте имот с нас!


  Още новини

Сподели
Жилищен комплекс до плаж Кабакум, Варна
Изберете морски дом в една от най-красивите и тихи местности на Варна - Ален мак! Този нов луксозен затворен комплекс ще предлага всичко необходимо за един качествен живот край морето - невероятни гледки, красива градина с богато озеленяване, целогодишно работещ басейн, стрийт фитнес, детска площадка, релакс зона и много други удобства. Подарете си комфорт на отлични цени! Напредващо строителство!
Вижте още
Euphoria Club Hotel & Resort - твоят планински рай в Боровец!
Напълно обзаведени студиа, апартаменти с една спалня и мезонети в уникален комплекс в Боровец. Напълно завършен и функциониращ целогодишно, с множество екстри за вашия комфортен престой - лоби бар, рецепция, бар и ресторант, външен и вътрешен басейн, СПА център, подземен паркинг и много други. Изберете своя ваканционен дом тук! Възможност за допълнителна доходност от отдаване под наем!
Вижте още

Още Новини

Медиите за нас
Полина Стойкова и Магдалена Тошева за NOVA TV: Само за година жилищата в София са поскъпнали с 23%

До рекордни нива достигнаха офертите на пазара на имоти в столицата в края на годината, отчитат брокерите. Само за година жилищата в София са поскъпнали с 23%. А офертите са далеч по-високи от тези при предишния пик - през 2008 година.

В същото време заради инфлацията брокерите отчитат първи признаци на охлаждане и отдръпване на клиентите от пазара. Достигнат ли е пикът и накъде ще ...

25 Ноември, 2022
Медиите за нас
Колко достъпни са жилищата в София?

в София.

"Тези данни идват след отбелязаното забавяне на п...

23 Ноември, 2022
Медиите за нас
Полина Стойкова пред Дарик: Моментът е подходящ за продажба на имот

През 2022 г. ръстовете на цените на имотния пазар бяха рекордни, но темповете вече се успокояват.

Наблюдава се и отдръпване на част от купувачите, тъй като цените вече достигнаха нива, недостъпни за много хора.

Това заяви в рубриката "Портфейл" на Дарик радио изпълнителният директор на BULGARIAN PROPERTIES Полина Стойкова.

Другият процес, който вече се...

22 Ноември, 2022
последни новини
Жилищният пазар в София в края на 2022 г. - анализ на BULGARIAN PROPERTIES

през 2022 г.

През цялата година наблюдаваме налично търсене, но недостатъчно предлагане и дори към момента...

17 Ноември, 2022

Изпратете запитване