Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

През следващите 10 години пазарът вече ще премине във фаза на зрялост

2011-03-29   |  www.stroitelstvoimoti.com, 28.03.2011

Във връзка с публикуването на Десетгодишния анализ на пазара на имотите в България 2000-2010 г., Строителство имоти интервюира Оперативния директор на Bulgarian Properties Полина Стойкова:

- Г-це Стойкова, как бихте охарактеризирали пазара на жилища за последното десетилетие - непредсказуем, динамичен или...?

- Ако се върнем в началото на десетилетието и се опитаме да предскажем имотния пазар за изтеклите 10 години, то със сигурност ще се окаже, че пазарът е бил силно непредсказуем. И в най-смелите очаквания и прогнози към онзи момент едва ли някой е очаквал да преживеем такъв бум и след това такъв голям спад в цените на имотите. Това се дължи отчасти на липсата на история на този пазар в България и възможност за съпоставки с минали цикличности, а от друга страна динамиката се определяше от много положителни за нашата страна фактори, като изключително ниски цени на имотите към началото на десетилетието. Валутният борд и фиксираният валутен курс, които дават сигнал за стабилност за чуждестранните инвеститори, също бяха важен двигател за пазара. Сериозно влияние оказаха и очакванията за приемането на България в НАТО и ЕС. Много инвеститори правеха аналогии с приемането на други страни от Източна Европа в ЕС и последвалото след това голямо покачване на цените на имотите там. Тези очаквания привлякоха значителен брой инвеститори на нашия имотен пазар. Нарастващото банково кредитиране, спадът в лихвените проценти и намаляващата безработица от своя страна дадоха тласък и на местното търсене на имоти.

Макар и да сме в криза и стойностите вече да не са в пиковите си измерения от 2008 г., от данните за цените ясно си личи, че дори и след спада цените на имотите са нараснали значително и че инвестициите в имоти в дългосрочен план са разумно решение.

- Какви изводи трябва да си направи браншът, отчитайки данните за последните 10 години? Какви грешки не трябва да повтаря?

- За мен най-големият пропуск беше, че влезлите в икономиката ни чрез продажбата на недвижими имоти на чуждестранни купувачи капитали не бяха впрегнати оптимално, за да си осигурим по-устойчиво икономическо развитие и увеличаване на производителността на икономиката. Много от тези капитали бяха ползвани просто за потребление, което в много от случаите дори надхвърляше реалните възможности на потребителите и предприятията. Това доведе сега до задлъжнялост и спад в потреблението, подсилващи още повече ефектите от финансовата криза.

- Какво ще се случи през следващите 10 години?

- През следващите 10 години пазарът вече ще премине във фаза на зрялост, което ще доведе със себе си много по-добри регулации и по-високи стандарти за всички участници. Всичко вече ще става с много сериозно планиране, таргетиране и професионализъм. Шокът от кризата ще отшуми и неминуемо ще навлезем във фаза на растеж на обемите и цените на имотите, който ще бъде съпоставим с икономическото развитие. Не очаквам в близките години да има бум, какъвто преживяхме през изминалото десетилетие. Все пак аз съм оптимист за пазара, тъй като той вече не е само местен, а е част от световните имотни пазари. България е трайно позиционирана на картата за покупки на имоти за ваканция, „втори дом“ и инвестиция. От нас зависи да запазим и затвърдим постигнатите позиции и да възвърнем доверието на купувачите.

Ако искате да получите на имейла си пълния анализ за десетилетието на BULGARIAN PROPERTIES, моля натиснете тук

  Още новини

Сподели
Central Park - твоят Ню Йорк в София!
Напредват строителството и продажбите в Central Park - един от най-мащабните комплекси ново строителство в София! Уникален затворен комплекс, пресъздаващ стила и атмосферата на едноименния парк в Ню Йорк и заобикалящите го сгради. Модерни сгради, простор, зеленина и гледки, които ви оставят без дъх! Един проект, който ще внесе нов стандарт за качество на живот. Изберете своето жилище сега!
Вижте още
Готови за ползване студиа на първа линия до къмпинг Градина
Осигурете си незабравими лета в комплекс с басейн на великолепния Царски плаж между Черноморец и Созопол! Независимо дали търсите романтична почивка, семейна ваканция или самостоятелен ваканционен дом, тук ще намерите всичко, от което се нуждаете. В допълнение, имате възможност за допълнителен доход от отдаване под наем. Разгледайте тази оферта още сега!
Вижте още

Още Новини

последни новини
Цените на жилища с двуцифрен ръст. Топ съвети към продавачите

По данни на НСИ за първото тримесечие цените на жилищните имоти в страната са се покачили с 16% спрямо година по-рано. Подобен ускорен ръст не е регистриран от 2022 г. насам. За сравнение, през 2023 г. годишният ръст в цените беше е около 10%.

Подобно движение нагоре НСИ регистрира и при доходите, като по данни за първото тримесечие на 2024 г. средната месечна работна заплата в стра...

16 Юли, 2024
Медиите за нас
Пазарът на жилища: А сега накъде?

За оживлението на пазара на имоти и прогнозите за неговото развитие, вижте какво споделят Добромир Ганев - Управител на Форос и Полина Стойкова - Изпълнителен директор на Bulgarian Properties.

Този път е различно. Това са четирите най-опасни думи в света на инвестициите според сър Джон Темпълтън – един от най-успешните инвестиционни мениджъри на 20. век. През последнит...

09 Юли, 2024
Медиите за нас
Полина Стойкова пред БНТ: Имотите продължават да поскъпват

Горещо лято за жилищното кредитиране и недвижимите имоти. Цените на жилищата с рекорден ръст - 16%. Това отчита НСИ за първото тримесечие.

Въпреки по-високите цени - ръст с близо 9 на 100 има и при сделките. Покупката на имот се улеснява и от продължаващите исторически ниски лихви по кредитите. Колко гореща е ситуацията в сектора и ще се стигне ли до прегряване на пазара?

08 Юли, 2024
Фирмени
Брокери на месец юли 2024

Горещ, активен, динамичен – такъв беше имотният пазар през изминалия месец, такива са и нашите топ брокери, които са до вас във всяка една стъпка от сделката. 🔥

📈 Изпратихме пореден силен месец за имотния пазар и навлизаме в не по-малко активните летни месеци, които през последните години се оформиха като върхови за пазара.

Активността и положителните ...

02 Юли, 2024

Изпратете запитване