Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

460 евро/кв.м. за апартамент в ски курортите

2011-10-19   |  Bulgaria On Air, 14.10.2011

Полина Стойкова, Оперативен директор на BULGARIAN PROPERTIES, разговаря за пазара на имоти в ски курортите в сутрешния блок на телевизия Bulgaria On Air на 14.10.2011 г.

Цените на ваканционните имоти

През последната половин година в Банско се установиха средни цени от 460 евро/кв.м. на обзаведени апартаменти в действащи ваканционни комплекси – имоти, които са готови за ползване и отдаване под наем. Тази цена е наполовина в сравнение с годините преди кризата, когато цените надхвърляха 1 000 евро/кв.м, коментира Полина Стойкова. От пролетта на тази година цените на предлаганите за продажба апартаменти в Банско спаднаха с около 10% спрямо предходните месеци, като регистрираният спад е пореден за последните няколко години.

За съжаление на голяма част от собствениците на апартаменти в най-големия ни ски курорт, бизнес плановете за печалба от препродажба или отдаване под наем на имотите им не се изпълниха и голяма част от тях в момента препродават на загуба, която достига и до 50% от цената, на която са закупили имота преди няколко години.

Какво се продава в момента

Изминалото лято бе по-активно за пазара на имоти в Банско поради падналите цени, което предизвика интерес сред купувачите. Това показва, че за да се сключват сделки офертните цени трябва да са близки до реалните на пазара, иначе до преговори и намаляване на цена не се стига. Най-голям интерес сред купувачите предизвикват обзаведени апартаменти в качествени функциониращи комплекси с осигурена услуга за управление на имотите и отдаването им под наем.

Ако собствениците на имоти могат да си позволят да чакат по-добри времена на пазара го правят, но повечето нямат такава възможност, тъй като вече чакат 2-3 години. Тези собственици се виждат принудени да намалят драстично цената на имота си за да го продадат.

Отдаване под наем на ваканционните имоти

Най-стандартната и желана схема при ваканционните имоти е собствениците да ги ползват за известен период през годината, а през другата част те да бъдат отдавани под наем на туристи и да генерират приход. През последните няколко години услугата пропърти мениджмънт значително се разви и наложи, особено при ваканционните имоти и офисите и търговските обекти.

Но много от комплексите не бяха проектирани така, че да могат да предложат качествен пропърти мениджмънт – например да имат рецепция, ресторант, сервизни помещения и др. Затова колкото и да имат желание, собствениците на такива комплекси не могат да предложат добра услуга в тази сфера. Услугата пропърти мениджмънт е успешна единствено в комплекси, които е планирано да бъдат управлявани като хотели, да бъдат отдавани под наем и да разполагат с екстри, които да задоволяват нуждите на туристите.

Изгодни сделки с ваканционни имоти в цяла България

Цените в Слънчев бряг и курортите са сходни с тези в Банско – около 500 евро/кв.м. и сега е добър момент за покупка и на ваканционен имот на морето. Интересно е, че през последните 2 години няма ясно изразена сезонност и има доста сделки с морски имоти и извън активния туристически сезон.

В момента има доста атрактивни предложения за ваканционни имоти – например в Банско цената на обзаведено студио във функциониращ комплекс започва от 18 000 евро. Пример за изгодна сделка е и тристаен апартамент в работещ комплекс близо до лифта, чиято цена е намалена с 50%. Цените в Банско започват от 350 евро/кв.м и стигат до 800-900 евро/кв.м., като има голям избор за всеки вкус и бюджет.

Гледайте интервюто с Полина Стойкова:

Get the Flash Player to see this player.




  Още новини

Сподели
Жилищен комплекс до плаж Кабакум, Варна
Изберете морски дом в една от най-красивите и тихи местности на Варна - Ален мак! Този нов луксозен затворен комплекс ще предлага всичко необходимо за един качествен живот край морето - невероятни гледки, красива градина с богато озеленяване, целогодишно работещ басейн, стрийт фитнес, детска площадка, релакс зона и много други удобства. Подарете си комфорт на отлични цени! Напредващо строителство!
Вижте още
Феста Чамкория Форест Резиденс - твоят рай в сърцето на Боровец!
Почувствайте се у дома в Боровец! Купете собствен ваканционен дом в напълно завършен и целогодишно работещ комплекс. Можете да избирате от налични 1-стайни, 2-стайни и 3-стайни апартаменти в елитния комплекс Феста Чамкория Форест Резиденс, разположен сред борови гори в стария център на курорта.

БЕЗ КОМИСИОННА!
Вижте още

Още Новини

последни новини
Ръстът на цените на жилищата в Пловдив, Варна и Бургас се забавя (видео)

След бързо нарастване на цените на жилищата в тези градове, наблюдаваме леко забавяне на темповете на растеж с между 2 и 5 процентни пункта в сравнение с тези от края на миналата година.

Най-бързо продължават да нарастват цените във Варна, където ръстовете се ускориха едва след средата на 2022 г. и към момента остават на нива близо до 20%, докато в Пловдив и Бургас отчитаме годишн...

24 Април, 2024
Медиите за нас
Жилищният пазар в София се ускорява

Средната цена на закупените през първото тримесечие на 2024 г. жилища в София е 1650 евро/кв. м при 1545 евро/кв. м в началото на 2023 г. Така годишният ръст на цените в столицата се ускорява номинално до 6,8 на сто след забавяне в края на 2023 г. Това показват данните на компанията за недвижими имоти "Бългериън пропъртис".

Средната обща цена на закупените апартаменти остава на нив...

23 Април, 2024
Фирмени
Жилищният пазар в София в началото на 2024 г. - анализ на BULGARIAN PROPERTIES

2024 г. стартира с динамичен имотен пазар и тази активност се запази през цялото първо тримесечие, превръщайки го в едно от най-силните тримесечия в историята на жилищния пазар. Това беше потвърдено и от данните на Агенцията по вписванията, които показаха ръст на обема продажби във водещите градски пазари.

През тази година пазарът превключи на по-висока скорост. Това ...

18 Април, 2024
Фирмени
Kenar Residence - напълно разпродаден от BULGARIAN PROPERTIES!

За нас днес е вълнуващ ден! Радваме се да споделим, че един от нашите ексклузивни проекти - Кенар Резидънс в гр. София - вече е напълно разпродаден! ✅

Поздравяваме всички, които избраха този проект за своя нов дом! 🔑👪 Той уверено навлиза във финален етап на изграждане и до края на годината ще може да посрещне своите новодомци.

Искр...

10 Април, 2024

Изпратете запитване