Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Жилищата у нас поскъпнали средно с над 21% за година

2024-01-26   |  BULGARIAN PROPERTIES


21.5% е средният ръст на жилищните имоти в областните градове през последното тримесечие на 2023 г. спрямо същото тримесечие година по-рано. Това показва статистиката на BULGARIAN PROPERTIES.

937 евро е средната за областните градове в последните месеци на миналата година.

Най-скъпи са имотите в София, където средната цена на кв. метър достигна 1714 евро, следвана от градовете Варна (1297 евро/кв.м.), Бургас (1218 евро/кв.м.) и Пловдив (1186 евро/кв.м.).

Столицата обаче е и с най-ниско покачване в цените за последната година, +8.7%.

В същото време всички други областни градове отбелязват двуцифрени ръстове. Най-голямо е поскъпването в градовете Монтана (+32.9%), Сливен (+32%), Видин (+30.6%), Разград (+30.2%). Част от обяснението е в това, че столицата традиционно концентрира най-голямото търсене, но и предлагане на пазара и през предходните години изпреварващо спрямо останалите градове отбеляза поскъпване. В същото време много от регионите имат доста да догонват с оглед на инфлационните процеси и ръста в доходите на домакинствата у нас.

Средни цени на жилищните имоти в областните градове към последното тримесечие на 2023 г. (евро на кв. м.) и среден ръст в цените на имотите в градовете спрямо последното тримесечие на 2022 г.

Въпреки сериозното покачване в цените (+30.6%), най-евтини остават жилищата във Видин със средно 614 евро/кв.м. Кюстендил, Габрово, Смолян, Ловеч и Силистра също са с цени под 700 евро/кв.м. По данни на НСИ областите Кюстендил, Смолян, Видин и Силистра са и с най-ниските заплати - средно около 1380 лв. брутно възнаграждение на месец.

Цените, разбира се, варират спрямо типа строителство, неговото местоположение и други характеристики. На сайта на BULGARIAN PROPERTIES всеки може да провери конкретно прогнозната цена на продажба на своя имот, като въведе основни параметри за него.

Имотният калкулатор на агенцията е разработен на база сериозна пазарна статистика за цялата страна и дава безплатна експресна оценка за по-малко от минута. Това е добър ориентир за онези, които обмислят продажба, както и възможност да получат безплатна консултация с експерт на агенцията.




Пазарът на жилища в София

Погледът към имотите в София показва сериозна ножица в цените по квартали - от над и около 3000 евро/кв.м. в централните части на София до 1200-1300 евро/кв.м. в кварталите Обеля, Левски, Модерно предградие. Разликата идва не само от местонахождението на имота, но и от типа строителство.

Извън централната градска част, Изгрев, Изток и Лозенец продължават да държат челните места по цени на продажби от над 2500 евро/кв.м. Районите на Младост са традиционно предпочитани от млади семейства заради добрата комуникация - там цените през последните месеци на 2023 г. варират между 1860 и над 2000 евро/кв.м.

Новото строителство продължава да бъде най-търсено от купувачите и кварталите, които могат да предложат такова в комбинация с добра инфраструктура са сред предпочитаните. В същото време все още се наблюдават дисбаланси на пазара в София и новозараждащи се и все още неутвърдени райони, но с изцяло нови обекти, остават около и под средната за града цена. Такива са, например, Малинова долина с цени от 1472 евро/к.в.м, Банишора с 1752 евро/кв.м.

С разрастването на линиите на метрото и цялостното разширяване на границите на столицата интересът се покачва и при райони като Карпузица (Княжево), където цените са около 1614 евро/кв.м., Овча Купел със средни цени от 1480-1560 евро/кв.м. Много често при ново строителство сделките се реализират още на зелено.

Средни цени на жилищни имоти в София по квартали за последното тримесечие на 2023 г. (в евро/кв.м.)


Няма предпоставки да говорим за балонизиране на пазара. “През 2023 г. се достигна се до ново пазарно равновесие при по-високи цени. Търсенето продължи да бъде по-голямо от предлагането в следствие на растящите доходи, ниска безработица и все още ниските лихвени проценти по кредитите.”, посочва Полина Стойкова, изпълнителен директор на агенцията.

Именно достъпното и изгодно банково кредитиране беше водещият фактор, който допринесе за запазване на активността на пазара и връщане на купувачите на собствен дом. То беше отличителната характеристика на българския жилищен пазар на фона на растящите лихви в другите страни.

Търсенето продължава да изпреварва предлагането. Очакваното плавно покачване на лихвите ще задържи пазара активен, като може да сме свидетели на известно сближаване на амплитудата търсене-предлагане. Това означава, че в момента продавачите са все още в по-изгодната позиция за преговори за цената на своите имоти, особено когато говорим за завършени обекти.




  Още новини

Сподели
Последен апартамент в AMur Homes - елитна сграда на бул. Сливница
AMur Homes е най-новата сграда на доказан инвеститор, която се намира в широкия център на София - на бул. Сливница близо до пазар "Д. Петков". Изберете от последните налични тристайни апартаменти и си осигурете съвременен градски комфорт в близост до всякакви удобства.

Топ развиващ се район на София! Напредващо строителство!
Последни 2 налични жилища!
Вижте още
Жилищен комплекс до плаж Кабакум, Варна
Изберете морски дом в една от най-красивите и тихи местности на Варна - Ален мак! Този нов луксозен затворен комплекс ще предлага всичко необходимо за един качествен живот край морето - невероятни гледки, красива градина с богато озеленяване, целогодишно работещ басейн, стрийт фитнес, детска площадка, релакс зона и много други удобства. Подарете си комфорт на отлични цени! Напредващо строителство!
Вижте още

Още Новини

последни новини
Ръстът на цените на жилищата в Пловдив, Варна и Бургас се забавя (видео)

След бързо нарастване на цените на жилищата в тези градове, наблюдаваме леко забавяне на темповете на растеж с между 2 и 5 процентни пункта в сравнение с тези от края на миналата година.

Най-бързо продължават да нарастват цените във Варна, където ръстовете се ускориха едва след средата на 2022 г. и към момента остават на нива близо до 20%, докато в Пловдив и Бургас отчитаме годишн...

24 Април, 2024
Медиите за нас
Жилищният пазар в София се ускорява

Средната цена на закупените през първото тримесечие на 2024 г. жилища в София е 1650 евро/кв. м при 1545 евро/кв. м в началото на 2023 г. Така годишният ръст на цените в столицата се ускорява номинално до 6,8 на сто след забавяне в края на 2023 г. Това показват данните на компанията за недвижими имоти "Бългериън пропъртис".

Средната обща цена на закупените апартаменти остава на нив...

23 Април, 2024
Фирмени
Жилищният пазар в София в началото на 2024 г. - анализ на BULGARIAN PROPERTIES

2024 г. стартира с динамичен имотен пазар и тази активност се запази през цялото първо тримесечие, превръщайки го в едно от най-силните тримесечия в историята на жилищния пазар. Това беше потвърдено и от данните на Агенцията по вписванията, които показаха ръст на обема продажби във водещите градски пазари.

През тази година пазарът превключи на по-висока скорост. Това ...

18 Април, 2024
Фирмени
Kenar Residence - напълно разпродаден от BULGARIAN PROPERTIES!

За нас днес е вълнуващ ден! Радваме се да споделим, че един от нашите ексклузивни проекти - Кенар Резидънс в гр. София - вече е напълно разпродаден! ✅

Поздравяваме всички, които избраха този проект за своя нов дом! 🔑👪 Той уверено навлиза във финален етап на изграждане и до края на годината ще може да посрещне своите новодомци.

Искр...

10 Април, 2024

Изпратете запитване