Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Жилищата у нас поскъпнали средно с над 21% за година

2024-01-26   |  BULGARIAN PROPERTIES


21.5% е средният ръст на жилищните имоти в областните градове през последното тримесечие на 2023 г. спрямо същото тримесечие година по-рано. Това показва статистиката на BULGARIAN PROPERTIES.

937 евро е средната за областните градове в последните месеци на миналата година.

Най-скъпи са имотите в София, където средната цена на кв. метър достигна 1714 евро, следвана от градовете Варна (1297 евро/кв.м.), Бургас (1218 евро/кв.м.) и Пловдив (1186 евро/кв.м.).

Столицата обаче е и с най-ниско покачване в цените за последната година, +8.7%.

В същото време всички други областни градове отбелязват двуцифрени ръстове. Най-голямо е поскъпването в градовете Монтана (+32.9%), Сливен (+32%), Видин (+30.6%), Разград (+30.2%). Част от обяснението е в това, че столицата традиционно концентрира най-голямото търсене, но и предлагане на пазара и през предходните години изпреварващо спрямо останалите градове отбеляза поскъпване. В същото време много от регионите имат доста да догонват с оглед на инфлационните процеси и ръста в доходите на домакинствата у нас.

Средни цени на жилищните имоти в областните градове към последното тримесечие на 2023 г. (евро на кв. м.) и среден ръст в цените на имотите в градовете спрямо последното тримесечие на 2022 г.

Въпреки сериозното покачване в цените (+30.6%), най-евтини остават жилищата във Видин със средно 614 евро/кв.м. Кюстендил, Габрово, Смолян, Ловеч и Силистра също са с цени под 700 евро/кв.м. По данни на НСИ областите Кюстендил, Смолян, Видин и Силистра са и с най-ниските заплати - средно около 1380 лв. брутно възнаграждение на месец.

Цените, разбира се, варират спрямо типа строителство, неговото местоположение и други характеристики. На сайта на BULGARIAN PROPERTIES всеки може да провери конкретно прогнозната цена на продажба на своя имот, като въведе основни параметри за него.

Имотният калкулатор на агенцията е разработен на база сериозна пазарна статистика за цялата страна и дава безплатна експресна оценка за по-малко от минута. Това е добър ориентир за онези, които обмислят продажба, както и възможност да получат безплатна консултация с експерт на агенцията.
Пазарът на жилища в София

Погледът към имотите в София показва сериозна ножица в цените по квартали - от над и около 3000 евро/кв.м. в централните части на София до 1200-1300 евро/кв.м. в кварталите Обеля, Левски, Модерно предградие. Разликата идва не само от местонахождението на имота, но и от типа строителство.

Извън централната градска част, Изгрев, Изток и Лозенец продължават да държат челните места по цени на продажби от над 2500 евро/кв.м. Районите на Младост са традиционно предпочитани от млади семейства заради добрата комуникация - там цените през последните месеци на 2023 г. варират между 1860 и над 2000 евро/кв.м.

Новото строителство продължава да бъде най-търсено от купувачите и кварталите, които могат да предложат такова в комбинация с добра инфраструктура са сред предпочитаните. В същото време все още се наблюдават дисбаланси на пазара в София и новозараждащи се и все още неутвърдени райони, но с изцяло нови обекти, остават около и под средната за града цена. Такива са, например, Малинова долина с цени от 1472 евро/к.в.м, Банишора с 1752 евро/кв.м.

С разрастването на линиите на метрото и цялостното разширяване на границите на столицата интересът се покачва и при райони като Карпузица (Княжево), където цените са около 1614 евро/кв.м., Овча Купел със средни цени от 1480-1560 евро/кв.м. Много често при ново строителство сделките се реализират още на зелено.

Средни цени на жилищни имоти в София по квартали за последното тримесечие на 2023 г. (в евро/кв.м.)


Няма предпоставки да говорим за балонизиране на пазара. “През 2023 г. се достигна се до ново пазарно равновесие при по-високи цени. Търсенето продължи да бъде по-голямо от предлагането в следствие на растящите доходи, ниска безработица и все още ниските лихвени проценти по кредитите.”, посочва Полина Стойкова, изпълнителен директор на агенцията.

Именно достъпното и изгодно банково кредитиране беше водещият фактор, който допринесе за запазване на активността на пазара и връщане на купувачите на собствен дом. То беше отличителната характеристика на българския жилищен пазар на фона на растящите лихви в другите страни.

Търсенето продължава да изпреварва предлагането. Очакваното плавно покачване на лихвите ще задържи пазара активен, като може да сме свидетели на известно сближаване на амплитудата търсене-предлагане. Това означава, че в момента продавачите са все още в по-изгодната позиция за преговори за цената на своите имоти, особено когато говорим за завършени обекти.
  Още новини

Сподели
Помислете за идващото лято! Сега е отличен момент за избор на собствен дом на морето!
Наслаждавайте се на дълго лято в собствен имот край морето в любимия ви български морски курорт! При нас ще намерите разнообразни предложения за всеки вкус и бюджет. Осигурете си място за почивка и отдих още сега! Вижте нашите топ предложения!
Вижте още
Феста Чамкория Форест Резиденс - твоят рай в сърцето на Боровец!
Почувствайте се у дома в Боровец! Купете собствен ваканционен дом в напълно завършен и целогодишно работещ комплекс. Можете да избирате от налични 1-стайни, 2-стайни и 3-стайни апартаменти в елитния комплекс Феста Чамкория Форест Резиденс, разположен сред борови гори в стария център на курорта.

БЕЗ КОМИСИОННА!
Вижте още

Още Новини

Фирмени
Полина Стойкова на семинар на Камарата на професионалните оценители

На 22.02.2024 г. в София се проведе семинар на Камарата на професионалните оценители на тема "Пазарът на недвижими имоти в България през 2023 година. Тенденции и очаквания за развитие през 2024 година".

Участници в него бяха едни от най-големите агенции за недвижими имоти - ЕРА, Адрес и BULGARIAN PROPERTIES. Те представиха задълбочен анализ и данни за жилищния пазар, ...

26 Февруари, 2024
Медиите за нас
Как еврозоната ще промени имотния пазар у нас? Отговарят експертите

Имотният пазар в София, който е най-оживеният у нас, започна 2023 г. със спад на сделките от почти 14%, но през следващите две тримесечия успя да го ограничи до съответно 11,7% и 5,4 на сто. Това сочат изчисленията на база данните на Агенцията по вписванията. В цялата страна в края на миналата година са били изповядани 62 398 сделки, което е спад със 7,4 на сто на годишна база.

Как...

20 Февруари, 2024
последни новини
Колко струва моят имот?

През 2023 г. имотният пазар у нас продължи да расте, отбелязвайки средни ръстове от 21%. С успокояването на инфлацията и плавното покачване на лихвените нива анализаторите прогнозират тези темпове на растеж да се забавят през 2024 г., поставяйки сектора в ново плато на по-високи цени.

И докато през последните години търсенето и предлагането беше основно фокусирано върху новостроящи ...

19 Февруари, 2024
последни новини
Стартирахме продажбите във Феста Чамкория Форест Резиденс в Боровец, без комисионна от купувача!

Имаме удоволствието да обявим старта на продажбите на апартаменти в един от най-престижните ваканционни комплекси в сърцето на Боровец - Феста Чамкория Форест Резиденс.

Вижте комплекса тук

BULGARIAN PROPERTIES беше избрана за ексклузивна агенция по продажбите и маркетинга на този изключителен проект, което още веднъж доказва нашата отлична репутация и л...

15 Февруари, 2024

Изпратете запитване