Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Жилищата у нас поскъпват над два пъти по-бързо, отколкото в ЕС и еврозоната

2023-01-11   |  Божидарка Чобалигова, investor.bg


България е на пето място в ЕС по ръст на цените на жилищата на годишна база през третото тримесечие, сочат данни на европейската статистическа служба Евростат.

Между юли и септември жилищата у нас са поскъпнали с 15,6%, както показаха и данни на Националния статистически институт (НСИ), публикувани в края на миналата година. Ръстът на цените достигна нов 14-годишен връх, след като през второто тримесечие беше отчетено повишение с 14,6 на сто.

Цените на жилищата у нас са нараснали през третото тримесечие над два пъти по-бързо спрямо средния ръст в ЕС и еврозоната от съответно 7,4% и 6,8%, показват данните на Евростат. Докато в България покачването на цените на жилищата се ускорява, на европейско ниво тенденцията е към забавяне – през третото тримесечие жилищата в ЕС и еврозоната са поскъпнали с най-бавния си темп от първите три месеца на 2021 г.

През третото тримесечие цените на жилищата са отбелязали най-голям годишен ръст в Естония (24,2%), следвана от Унгария (21%) и Литва (19,3%). Преди България е и Чехия с покачване на цените от 16,6%.

Дания е единствената страна членка на ЕС, която отчита спад на цените на жилищата на годишна база през третото тримесечие от 2,4%, а съседните Швеция и Финландия все още регистрират анемичен растеж от съответно 1,1% и 1,3%.


15 от 27-те страни членки на ЕС отчитат двуцифрен ръст на цените на жилищата си към третото тримесечие на м. г. През същия период цените на наемите в ЕС са нараснали с 2,1%.

За периода от първото тримесечие на 2010 г. до третото тримесечие на 2022 г. цените на жилищата у нас са нараснали с над 60%, сочат още данните на Евростат.

Цените на жилищата и наемите в ЕС следваха сходен път на растеж между 2010 и второто тримесечие на 2011 г. След това тримесечие обаче те поеха в различни посоки. Докато наемите нарастваха стабилно през периода до третото тримесечие на 2022 г., цените на жилищата се колебаеха значително и от първото тримесечие на 2015 г. са в постоянна възходяща тенденция.

След рязък спад между второто тримесечие на 2011 г. и първото тримесечие на 2013 г., цените на жилищата останаха относително стабилни между 2013 и 2014 г. След бърз ръст в началото на 2015 г. те се повишават по-бързо от наемите.

От 2010 г. до третото тримесечие на м. г. наемите са се повишили с 18 на сто, а цените на жилищата – с 49%. Цените са нараснали над два пъти в Естония, Унгария, Люксембург, Литва, Латвия, Чехия и Австрия. При сравнение между третото тримесечие на 2022 г. и 2010 г. цените на жилищата са се повишили повече от наемите в 19 страни членки на ЕС.

Промени в цените на жилищата и наемите в страните членки на ЕС между първото тримесечие на 2010 г. и третото тримесечие на 2022 г. Графика: Евростат

През периода цените на жилищата са нараснали с 24 страни, а са намалели само в три. Лидер е Естония с покачване от цели 199%, следвана от Унгария със 174%, Люксембург със 140%, Литва със 137%, Латвия със 134%, Чехия със 133% и Австрия със 130%. Спадове са отчетени в Гърция с 22%, Италия с 9% и Кипър с 0,3%.

При сравнение между третото тримесечие на 2022 г. и 2010 г. наемите са се повишили в 26 страни членки на ЕС, а са намалели само в една. Лидер отново е Естония с ръст от цели 233%, следвана от Литва със 151%. Спад е отчетен само в Гърция с 24 на сто.

Вижте още данни и следете пазара, като се регистрирате на нашия сайт

  Още новини

Сподели
Кенар Резидънс - сграда на бул. Сливница и ул. Д. Петков
Този нов вълнуващ проект е перфектният избор за динамично живеещия човек в столицата. Градски комфорт, централна локация и качествено строителство! Кенар Резидънс се намира на кръстовището на бул. Сливница и ул. Д. Петков, на границата между кварталите Банишора и Зона Б-18 в широкия център на София. Изберете своя нов дом тук!
Вижте още
Поверете ни маркетинга и продажбите на ваш обект ново строителство!
BULGARIAN PROPERTIES е лидер в продажбата на имоти ново строителство с милиони кв.м. реализирани продажби на сгради и комплекси в жилищния и ваканционния сегмент. Възползвайте се от нашия опит и доказан успех!
Свържете се с нас в най-ранен етап, за да можем да ви съдействаме максимално много. Обадете ни се на 0886 033 033.
Вижте още

Още Новини

Фирмени
Брокери на месец февруари 2023 ⛄

В най-краткия месец от годината се радваме на много брокери-шампиони от офисите ни в цялата страна, които съвсем заслужено ще носят титлата брокер на месеца!

Особено впечатление прави офис Варна, който има трима представители в престижната ни месечна класация с покритие на градския пазар и ваканционния сегмент в курортите на север от Варна, както и в Бяла.

Морските ...

02 Февруари, 2023
Фирмени
Михаил Чобанов взе участие във Форум Реал

На 26 януари 2023 г. във ВИП зала 2020 Event Space цялата индустрия за строителство и недвижими имоти се събра на едно място, в едно събитие, в един ден - Форум Реал.

Михаил Чобанов, основател и собственик на BULGARIAN PROPERTIES, взе участие в панел Устойчиво строителство и сподели нашите първи данни за пазара през новата година, както и ценния опит, натрупан през 20...

24 Януари, 2023
Медиите за нас
Дневник: Имотният пазар 2023 - повече продавачи, по-малко купувачи и тук-там по-ниски цени

Незадоволеното търсене ще продължи да движи имотния пазар и през 2023 г. Цените ще растат, но с намаляващо темпо. Започналото повишение на лихвите по заемите ще се усети към средата на годината, а през втората ѝ половина се очаква успокояване на пазара. Вероятно продавачите ще бъдат повече от купувачите и това ще засегне цените в неатрактивните квартали и сгради. Активни през 2023 г. ще бъда...

11 Януари, 2023
последни новини
Жилищният пазар на старта на 2023 г.

Дадохме старт на 2023 - година, в която BULGARIAN PROPERTIES отбелязва 20 години от своето създаване!

В началото на тази важна за нас година нека да направим кратко обобщение и прогноза за развитието на пазара:

През 2022 г. жилищният пазар преживя ръст на цените, какъвто не бяхме виждали от повече от десетилетие. Наред с високата инфлация, през цялата година наблюдава...

06 Януари, 2023

Изпратете запитване