Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Жилищата у нас поскъпват над два пъти по-бързо, отколкото в ЕС и еврозоната

2023-01-11   |  Божидарка Чобалигова, investor.bg


България е на пето място в ЕС по ръст на цените на жилищата на годишна база през третото тримесечие, сочат данни на европейската статистическа служба Евростат.

Между юли и септември жилищата у нас са поскъпнали с 15,6%, както показаха и данни на Националния статистически институт (НСИ), публикувани в края на миналата година. Ръстът на цените достигна нов 14-годишен връх, след като през второто тримесечие беше отчетено повишение с 14,6 на сто.

Цените на жилищата у нас са нараснали през третото тримесечие над два пъти по-бързо спрямо средния ръст в ЕС и еврозоната от съответно 7,4% и 6,8%, показват данните на Евростат. Докато в България покачването на цените на жилищата се ускорява, на европейско ниво тенденцията е към забавяне – през третото тримесечие жилищата в ЕС и еврозоната са поскъпнали с най-бавния си темп от първите три месеца на 2021 г.

През третото тримесечие цените на жилищата са отбелязали най-голям годишен ръст в Естония (24,2%), следвана от Унгария (21%) и Литва (19,3%). Преди България е и Чехия с покачване на цените от 16,6%.

Дания е единствената страна членка на ЕС, която отчита спад на цените на жилищата на годишна база през третото тримесечие от 2,4%, а съседните Швеция и Финландия все още регистрират анемичен растеж от съответно 1,1% и 1,3%.


15 от 27-те страни членки на ЕС отчитат двуцифрен ръст на цените на жилищата си към третото тримесечие на м. г. През същия период цените на наемите в ЕС са нараснали с 2,1%.

За периода от първото тримесечие на 2010 г. до третото тримесечие на 2022 г. цените на жилищата у нас са нараснали с над 60%, сочат още данните на Евростат.

Цените на жилищата и наемите в ЕС следваха сходен път на растеж между 2010 и второто тримесечие на 2011 г. След това тримесечие обаче те поеха в различни посоки. Докато наемите нарастваха стабилно през периода до третото тримесечие на 2022 г., цените на жилищата се колебаеха значително и от първото тримесечие на 2015 г. са в постоянна възходяща тенденция.

След рязък спад между второто тримесечие на 2011 г. и първото тримесечие на 2013 г., цените на жилищата останаха относително стабилни между 2013 и 2014 г. След бърз ръст в началото на 2015 г. те се повишават по-бързо от наемите.

От 2010 г. до третото тримесечие на м. г. наемите са се повишили с 18 на сто, а цените на жилищата – с 49%. Цените са нараснали над два пъти в Естония, Унгария, Люксембург, Литва, Латвия, Чехия и Австрия. При сравнение между третото тримесечие на 2022 г. и 2010 г. цените на жилищата са се повишили повече от наемите в 19 страни членки на ЕС.

Промени в цените на жилищата и наемите в страните членки на ЕС между първото тримесечие на 2010 г. и третото тримесечие на 2022 г. Графика: Евростат

През периода цените на жилищата са нараснали с 24 страни, а са намалели само в три. Лидер е Естония с покачване от цели 199%, следвана от Унгария със 174%, Люксембург със 140%, Литва със 137%, Латвия със 134%, Чехия със 133% и Австрия със 130%. Спадове са отчетени в Гърция с 22%, Италия с 9% и Кипър с 0,3%.

При сравнение между третото тримесечие на 2022 г. и 2010 г. наемите са се повишили в 26 страни членки на ЕС, а са намалели само в една. Лидер отново е Естония с ръст от цели 233%, следвана от Литва със 151%. Спад е отчетен само в Гърция с 24 на сто.

Вижте още данни и следете пазара, като се регистрирате на нашия сайт

  Още новини

Сподели
Жилища ново строителство в гр. Пловдив - вашият нов дом ви очаква тук!
Новото строителство в Пловдив е хит за поредна година и повече от половината от закупените жилища са в нови сгради. Вижте нашите топ оферти и направете своя избор още сега! Отлични цени и много предложения БЕЗ КОМИСИОННА от купувача!
Вижте още
Виртуални огледи с 360-градусови турове!
Усетете уникалната атмосфера на всеки имот с виртуалните огледи, които предлагаме! По всяко време, само с един клик можете да се пренесете в дома на вашите мечти, без ангажименти и предварителни уговорки.

Виртуалните турове са заснети лично от нас и са с гарантирана автентичност. Можете да видите всеки детайл на имота, точно като на живо!
Вижте още

Още Новини

Медиите за нас
Полина Стойкова за Darik Business Review: AI ще изведе имотния пазар на качествено ново ниво

Вижте как обобщи настоящата и какво прогнозира за следващата година на имотния пазар изпълнителният директор на BULGARIAN PROPERTIES.

Каква беше 2023 г. за имотния пазар у нас?

Изминаващата година, като цяло, беше по-спокойна за имотния пазар. Тя успя да донесе баланс след бурните процеси, които протекоха в годините след пандемията.

Достиг...

30 Ноември, 2023
Фирмени
Отбелязваме 20 години с уникален филм за историята на BULGARIAN PROPERTIES

За нашата 20-годишнина, BULGARIAN PROPERTIES се връща назад във времето, за да представи специален филм, който проследява вълнуващия път на компанията.

Филмът показва важни моменти от историята и развитието на BULGARIAN PROPERTIES, нейната организационна философия, както и уникалния подход при работата с международни клиенти и изграждането на дългосрочни взаимоотношения.

24 Ноември, 2023
Медиите за нас
Полина Стойкова в подкаста на dir.bg "Какво могат парите"

1500 евро е средната цена на квадратен метър в София. Пазарът се движи близо до своите фундаменти и към момента няма предпоставки да говорим за балонизиране. Нещо повече, ако направим съпоставка на цените на недвижимите имоти спрямо средните доходи, ще видим, че ръстът в цените следва с по-бавни темпове ръста на заплатите. Това сподели Полина Стойкова, изпълнителен директор на BULGARIAN PROPERTIES...

21 Ноември, 2023
Медиите за нас
Имотният пазар в Пловдив: Милион нови квадрата, все по-бавни сделки

- През 2022 г. област Пловдив постига рекорди в броя на строителните разрешителни и започнатите нови жилищни сгради;
- В същия момент броят на сделките с имоти през 2023 г. намалява с 14.2%, тъй като купувачите все повече изчакват по-ниски цени и по-високи лихви по кредитите;
- Брокерите са оптимисти и за тях пазарът се връща на нивата отпреди пандемията от ковид-19.

15 Ноември, 2023

Изпратете запитване