Последни новини

07.02.2019 Жилищата все по-достъпни, а цените по-високи

24 часа, 07.02.2019, с. 13

Лъчезар Богданов икономист коментира тенденции на пазара на имоти у нас

В последните три години средните цени на жилищата в София се увеличиха с 34%, в Пловдив - с 31%, във Варна с 25%, в Бургас с 18%, а средно за страната ръстът е 25%. От гледна точка на поне част от българските домакинства обаче покупката на дом сега изглежда по-достъпна в сравнение с 2015 г.

Няколко са причините за това:

Първо, ръстът на заплатите всъщност изпреварва този на цените на жилищата - с други думи, покупателната сила на средната заплата, измерена в жилищна площ, леко се увеличи. Средната заплата за страната нарасна с 29% за последните три години, при 25% увеличение на средните цени на имотите.

Същевременно има индикации за разширяване на кръга от хора, които получават доходи, около два пъти по-високи над средните. Ако разглеждаме статистиката на секторно ниво, в стопанските дейности с най-високи възнаграждения са заети 280 хил. души, или около 12,5% от всички наети в икономиката, като средната заплата там вече е близо 2000 лева и е нараснала с 30% за последните 3 години. Ако разглеждаме данните по работни позиции детайлно в отделните отрасли на икономиката, виждаме, че на длъжности с доходи над 1800 лева са заети 270 хил. души, при едва 115 хил. през 2013 г. От тях около 145 хиляди са с доходи над 3000 лева на месец, при около 95 хиляди преди 5 години. За последните три години средните лихвени нива по новите ипотечни кредити са спаднали с около 2,5 процентни пункта.

При 20-годишен кредит това намалява месечната вноска с над 20% - ако вземем кредит от около 100 хил. лева, размерът на вноската е спаднал от 80% от средната заплата през 2015 г. до 50% от средната заплата към 2018 г. Ако анализираме само тази група от около 125 хил. души със заплати над 1800 -3000 лева, за тях месечната вноска по такъв кредит е от 18 до 31 % от дохода. При двама работещи в домакинство очевидно тежестта се разпределя наполовина и прави обслужването на вноските дори по-лесно.

Достъпността на ипотечния кредит също е несравнимо по-широка - в продължение на 7 години между 2009 и 2016 г. той беше на практика замръзнал, докато само за последните 24 месеца банките добавиха 1,8 млрд. жилищни кредита за домакинствата. Пазарът на жилища става все по-зависим от ползването на банков кредит, като броят на вписаните ипотеки само в София е нараснал с 50% за третото тримесечие на 2018 г. спрямо същия период на 2016 г.

Именно бързото падане на лихвите и рязкото разширяване на кредита дават основания за притеснение. Такава голяма промяна в кратък период от време неминуемо изпраща подвеждащи сигнали на инвеститорите, които само за последните 12 месеца в София са започнали строеж на жилищни сгради с близо 59% повече площ, отколкото през 2017 г. Всяка промяна на политиката на банките, задържане на ръста на доходите или нарастване на безработицата заради външни шокове (забавяне на растежа в еврозоната или дори рецесия, криза след Брекзит, финансово сътресение заради дългова криза в Италия и т.н.), ще повлияе изключително силно на пазара на имоти.

Вижте нашите топ имоти ново строителство в София

Вижте нашите топ оферти ново строителство в Варна

Вижте нашите топ оферти ново строителство в Пловдив

Вижте нашите топ оферти в ски курортите

Вижте топ офертите ни в морските курорти

  Още новини
Последни регионални новини
Най-добрият град за живеене

11/Април/2019
http://bnr.bg

На официална церемония по време на дванадесетото издание на проучването „Кой е най-добрият град за живеене в България“ град Русе беше отличен с голямата награда.

Кметът на Общината Пламен Стоилов лично получи отличието от вицепремиера Томислав Дончев.

„Дължа тази добра оценка на мотивирания екип, с който се грижим за развитието на Русе и на добрата комуникация с гражд... прочети повече

Коментари от клиенти
Благодаря на Диана Янева и на Мартин Полименов за професионално изпълнената сделка. За мен е ...
Аз съм купувач от Великобритания и търсих апартамент в Банско предимно за да практикувам зимни ...
Много благодарим на Bulgarian Properties за свършената работа! Щастливи сме, че се обърнахме към ...
ЕВ Резидънс в кв. Витоша, до бул. Г.М. Димитров и Симеоновско шосе. Завършване - 12.2018
Комплекс Академика в Студентски град до НСА - напреднало строителство, отлични цени!
Най-продаваният комплекс в София!
Вижте най-актуалните пазарни тенденции и средни цени на имотите в София и страната!
Нашият екип от опитни юристи може да ви консултира по всякакви правни казуси
Последни Новини
В-к Труд: 16 хил. евро за студио в Банско

09/Април/2019
Труд, 09.04.2019, с. 20

Нараснала активност, увеличаващи се обеми продажби, стабилизирани цени и преобладаващи български купувачи - това са основните тенденции на имотните пазари в ски курортите за втора поредна година.

"Основните причини за увеличаващата се атрактивност на имотите в планинските курорти са, от една страна, изкушаващо ниските цени, а от друга страна - подобрената инфраструктура, лесният и ... прочети повече

Последни регионални новини
Oткриват една от най-мащабните изложби в рамките на Пловдив - Еврпейска столица на културата

04/Април/2019
Bnr.bg

Днес се открива една от най-мащабните изложби в рамките на Европейската столица на културата „Пловдив 2019“. Тя е озаглавена „Чуйте ни – артистичен интелект“ и включва над 80 произведения от колекциите на „Дойче телеком“ с участието на множество знакови фигури от артистичния свят на Централна и Източна Европа.

„Изложбата и колекциите ни имат за цел да покажат фокусиране върху Центра... прочети повече

Знаете ли, че?
Доходност от наем и начини сами да я повишим

28/Март/2019
manager.bg

Жилищни имоти

Към момента в София доходността от наем на жилища (двустайни и тристайни) е около 5%, в Пловдив – 6%, за Варна - 4%, за Бургас – 5%.

Рентабилността от тази инвестиция рядко надвишава 5%.

Предимства:

- Лесно отдаване под наем. Д... прочети повече