Последни новини

07.02.2019 Жилищата все по-достъпни, а цените по-високи

24 часа, 07.02.2019, с. 13

Лъчезар Богданов икономист коментира тенденции на пазара на имоти у нас

В последните три години средните цени на жилищата в София се увеличиха с 34%, в Пловдив - с 31%, във Варна с 25%, в Бургас с 18%, а средно за страната ръстът е 25%. От гледна точка на поне част от българските домакинства обаче покупката на дом сега изглежда по-достъпна в сравнение с 2015 г.

Няколко са причините за това:

Първо, ръстът на заплатите всъщност изпреварва този на цените на жилищата - с други думи, покупателната сила на средната заплата, измерена в жилищна площ, леко се увеличи. Средната заплата за страната нарасна с 29% за последните три години, при 25% увеличение на средните цени на имотите.

Същевременно има индикации за разширяване на кръга от хора, които получават доходи, около два пъти по-високи над средните. Ако разглеждаме статистиката на секторно ниво, в стопанските дейности с най-високи възнаграждения са заети 280 хил. души, или около 12,5% от всички наети в икономиката, като средната заплата там вече е близо 2000 лева и е нараснала с 30% за последните 3 години. Ако разглеждаме данните по работни позиции детайлно в отделните отрасли на икономиката, виждаме, че на длъжности с доходи над 1800 лева са заети 270 хил. души, при едва 115 хил. през 2013 г. От тях около 145 хиляди са с доходи над 3000 лева на месец, при около 95 хиляди преди 5 години. За последните три години средните лихвени нива по новите ипотечни кредити са спаднали с около 2,5 процентни пункта.

При 20-годишен кредит това намалява месечната вноска с над 20% - ако вземем кредит от около 100 хил. лева, размерът на вноската е спаднал от 80% от средната заплата през 2015 г. до 50% от средната заплата към 2018 г. Ако анализираме само тази група от около 125 хил. души със заплати над 1800 -3000 лева, за тях месечната вноска по такъв кредит е от 18 до 31 % от дохода. При двама работещи в домакинство очевидно тежестта се разпределя наполовина и прави обслужването на вноските дори по-лесно.

Достъпността на ипотечния кредит също е несравнимо по-широка - в продължение на 7 години между 2009 и 2016 г. той беше на практика замръзнал, докато само за последните 24 месеца банките добавиха 1,8 млрд. жилищни кредита за домакинствата. Пазарът на жилища става все по-зависим от ползването на банков кредит, като броят на вписаните ипотеки само в София е нараснал с 50% за третото тримесечие на 2018 г. спрямо същия период на 2016 г.

Именно бързото падане на лихвите и рязкото разширяване на кредита дават основания за притеснение. Такава голяма промяна в кратък период от време неминуемо изпраща подвеждащи сигнали на инвеститорите, които само за последните 12 месеца в София са започнали строеж на жилищни сгради с близо 59% повече площ, отколкото през 2017 г. Всяка промяна на политиката на банките, задържане на ръста на доходите или нарастване на безработицата заради външни шокове (забавяне на растежа в еврозоната или дори рецесия, криза след Брекзит, финансово сътресение заради дългова криза в Италия и т.н.), ще повлияе изключително силно на пазара на имоти.

Вижте нашите топ имоти ново строителство в София

Вижте нашите топ оферти ново строителство в Варна

Вижте нашите топ оферти ново строителство в Пловдив

Вижте нашите топ оферти в ски курортите

Вижте топ офертите ни в морските курорти

  Още новини
Последни регионални новини
София е домакин на международния форум Innovation Explorer

21/Февруари/2019
http://bnr.bg

София е домакин на петото издание на международния форум за иновации Innovation Explorer. Тази година темата на събитието е вдъхновена от научно-фантастичния сериал Black Mirror и модерната философия на Ювал Ноа Харари.

Участниците тази година предизвикват силен интерес! Сред тях е и шпионинът от ЦРУ Робърт Беър, който ще говори за иновациите и технологиите в света на разузнаването.... прочети повече

Коментари от клиенти
От около година търся подходяща къща на село, като досега не бях попаднал на нещо, което да отговаря ...
Честит рожден ден! Купихме първия си имот с вас през 2005 г. и втория през 2009 година. Ако ...
Благодаря на Bulgarian Properties за предоставените услуги. Вашият брокер Христо беше изключително ...
Вижте най-актуалните пазарни тенденции и средни цени на имотите в София и страната!
Време за морски имот! Вижте най-добрите оферти от Слънчев бряг и района!
Нашият екип от опитни юристи може да ви консултира по всякакви правни казуси
Вижте селекция от най-добрите оферти за имоти на морето!
Най-продаваният комплекс в София!
Последни Новини
Жилищата все по-достъпни, а цените по-високи

07/Февруари/2019
24 часа, 07.02.2019, с. 13

Лъчезар Богданов икономист коментира тенденции на пазара на имоти у нас

В последните три години средните цени на жилищата в София се увеличиха с 34%, в Пловдив - с 31%, във Варна с 25%, в Бургас с 18%, а средно за страната ръстът е 25%. От гледна точка на поне част от българските домакинства обаче покупката на дом сега изглежда по-достъпна в сравнение с 2015 г.

Някол... прочети повече

Последни регионални новини
Откриват „Бронзовата къща”

22/Октомври/2018
https://fakti.bg

Работата по „Бронзовата къща” в центъра на София продължи над 10 години. Изграждането й беше завършено на 27 юни 2018 г., а официалното откриване е на 22 ноември. Жителите и гостите на столицата могат да се наслаждават на нея и когато е тъмно, тъй като от началото на септември е монтирано осветление. Реализацията на проекта беше по повод председателството на Съвета на ЕС в България и Австрия през ... прочети повече

Знаете ли, че?
Инж. Николай Чомаковски, изп. директор на "Пайп Систем" АД и член на УС на КСБ: Бих искал "Пайп Систем" да се отличава като добър строител с име на пазара

28/Януари/2019
в. Строител, 25.01.2019, стр.13

Инж. Чомаковски, как оценявате наградата, която получихте по време на традиционния Бал по повод Деня на строителя?

За нас е чест да бъдем носител на сребърната награда за постигнати добри резултати през 2017 г. в изпълнението на строежи от благоустройствената инфраструктура, хидротехни... прочети повече