Жилищата все по-достъпни, а цените по-високи

2019-02-07   |  24 часа, 07.02.2019, с. 13

Лъчезар Богданов икономист коментира тенденции на пазара на имоти у нас

В последните три години средните цени на жилищата в София се увеличиха с 34%, в Пловдив - с 31%, във Варна с 25%, в Бургас с 18%, а средно за страната ръстът е 25%. От гледна точка на поне част от българските домакинства обаче покупката на дом сега изглежда по-достъпна в сравнение с 2015 г.

Няколко са причините за това:

Първо, ръстът на заплатите всъщност изпреварва този на цените на жилищата - с други думи, покупателната сила на средната заплата, измерена в жилищна площ, леко се увеличи. Средната заплата за страната нарасна с 29% за последните три години, при 25% увеличение на средните цени на имотите.

Същевременно има индикации за разширяване на кръга от хора, които получават доходи, около два пъти по-високи над средните. Ако разглеждаме статистиката на секторно ниво, в стопанските дейности с най-високи възнаграждения са заети 280 хил. души, или около 12,5% от всички наети в икономиката, като средната заплата там вече е близо 2000 лева и е нараснала с 30% за последните 3 години. Ако разглеждаме данните по работни позиции детайлно в отделните отрасли на икономиката, виждаме, че на длъжности с доходи над 1800 лева са заети 270 хил. души, при едва 115 хил. през 2013 г. От тях около 145 хиляди са с доходи над 3000 лева на месец, при около 95 хиляди преди 5 години. За последните три години средните лихвени нива по новите ипотечни кредити са спаднали с около 2,5 процентни пункта.

При 20-годишен кредит това намалява месечната вноска с над 20% - ако вземем кредит от около 100 хил. лева, размерът на вноската е спаднал от 80% от средната заплата през 2015 г. до 50% от средната заплата към 2018 г. Ако анализираме само тази група от около 125 хил. души със заплати над 1800 -3000 лева, за тях месечната вноска по такъв кредит е от 18 до 31 % от дохода. При двама работещи в домакинство очевидно тежестта се разпределя наполовина и прави обслужването на вноските дори по-лесно.

Достъпността на ипотечния кредит също е несравнимо по-широка - в продължение на 7 години между 2009 и 2016 г. той беше на практика замръзнал, докато само за последните 24 месеца банките добавиха 1,8 млрд. жилищни кредита за домакинствата. Пазарът на жилища става все по-зависим от ползването на банков кредит, като броят на вписаните ипотеки само в София е нараснал с 50% за третото тримесечие на 2018 г. спрямо същия период на 2016 г.

Именно бързото падане на лихвите и рязкото разширяване на кредита дават основания за притеснение. Такава голяма промяна в кратък период от време неминуемо изпраща подвеждащи сигнали на инвеститорите, които само за последните 12 месеца в София са започнали строеж на жилищни сгради с близо 59% повече площ, отколкото през 2017 г. Всяка промяна на политиката на банките, задържане на ръста на доходите или нарастване на безработицата заради външни шокове (забавяне на растежа в еврозоната или дори рецесия, криза след Брекзит, финансово сътресение заради дългова криза в Италия и т.н.), ще повлияе изключително силно на пазара на имоти.

Вижте нашите топ имоти ново строителство в София

Вижте нашите топ оферти ново строителство в Варна

Вижте нашите топ оферти ново строителство в Пловдив

Вижте нашите топ оферти в ски курортите

Вижте топ офертите ни в морските курорти

  Още новини

Сподели
Жилища ново строителство в гр. Пловдив - вашият нов дом ви очаква!
Новото строителство в Пловдив е хит за поредна година и повече от половината от закупените жилища са в нови сгради. Вижте нашите топ оферти и направете своя избор още сега! Отлични цени и много предложения БЕЗ КОМИСИОННА от купувача!
Вижте още
Borovets Gardens 2 - втора фаза на популярния комплекс
Почувствайте се у дома в Боровец! Изберете своя ваканционен дом във втората фаза на популярния комплекс BOROVETS GARDENS! Стартирало строителство, налични разнообразни апартаменти на атрактивни цени.
Вижте още

Още Новини

последни новини
Почти 30 000 сделки с имоти в София през 2019-та година

Последното тримесечие на миналата година е било силно за сделките с имоти в големите градове у нас и в цялата страна, сочат данни на Агенцията по вписванията.

В София между октомври и декември миналата година са били сключени 9587 сделки с имоти, което е ръст с 5,2% спрямо същия период на предходната година. Това е и най-големият брой сделки в столицата през четвъртото тримесечие от...

17 Януари, 2020
Медиите за нас
Не се очаква промяна на цените на недвижимите имоти през 2020 г.

Пазарът на недвижимите имоти отбеляза динамичен край на 2019 г. и силно начало на 2020 г. Това сочат обзорните анализи на водещи компании в сферата. Равносметката за изминалата година е стабилен жилищен сегмент с повече реализирани продажби спрямо предходната, ръст на инвестициите в офиси и логистични обекти, недостиг на нови площи в търговските центрове и висока наемна активност, ка...

17 Януари, 2020
последни новини
Как се промениха недвижимите имоти през последните десет години?

Едно десетилетие, особено в дигиталната ера, означава цял един живот назад. През 2010 г. тъкмо се беше появил първият iPad. Световната финансова криза все още не беше отшумяла. Най-доходоносният филм за годината беше „Играта на играчките“ 3.

През последните десет години настъпиха някои големи промени. Автономни автомобили са на пътищата, а дронове летят в небето. Офисите са с изоби...

15 Януари, 2020
Медиите за нас
В-к Труд: Ново или старо строителство?

Строителството на нови жилищни сгради се развива с бурни темпове, особено в големите градове на страната. Затова при избора на нов дом винаги стои въпросът - старо или ново строителство. Редица плюсове и минуси имат както новите сгради, така и старите жилища. Някои купувачи държат на новото строителство, а за други по-важна е локацията на дома и наличието на места за паркиране и спирка на метрото,...

14 Януари, 2020

Изпратете запитване