Жилищата все по-достъпни, а цените по-високи

2019-02-07   |  24 часа, 07.02.2019, с. 13

Лъчезар Богданов икономист коментира тенденции на пазара на имоти у нас

В последните три години средните цени на жилищата в София се увеличиха с 34%, в Пловдив - с 31%, във Варна с 25%, в Бургас с 18%, а средно за страната ръстът е 25%. От гледна точка на поне част от българските домакинства обаче покупката на дом сега изглежда по-достъпна в сравнение с 2015 г.

Няколко са причините за това:

Първо, ръстът на заплатите всъщност изпреварва този на цените на жилищата - с други думи, покупателната сила на средната заплата, измерена в жилищна площ, леко се увеличи. Средната заплата за страната нарасна с 29% за последните три години, при 25% увеличение на средните цени на имотите.

Същевременно има индикации за разширяване на кръга от хора, които получават доходи, около два пъти по-високи над средните. Ако разглеждаме статистиката на секторно ниво, в стопанските дейности с най-високи възнаграждения са заети 280 хил. души, или около 12,5% от всички наети в икономиката, като средната заплата там вече е близо 2000 лева и е нараснала с 30% за последните 3 години. Ако разглеждаме данните по работни позиции детайлно в отделните отрасли на икономиката, виждаме, че на длъжности с доходи над 1800 лева са заети 270 хил. души, при едва 115 хил. през 2013 г. От тях около 145 хиляди са с доходи над 3000 лева на месец, при около 95 хиляди преди 5 години. За последните три години средните лихвени нива по новите ипотечни кредити са спаднали с около 2,5 процентни пункта.

При 20-годишен кредит това намалява месечната вноска с над 20% - ако вземем кредит от около 100 хил. лева, размерът на вноската е спаднал от 80% от средната заплата през 2015 г. до 50% от средната заплата към 2018 г. Ако анализираме само тази група от около 125 хил. души със заплати над 1800 -3000 лева, за тях месечната вноска по такъв кредит е от 18 до 31 % от дохода. При двама работещи в домакинство очевидно тежестта се разпределя наполовина и прави обслужването на вноските дори по-лесно.

Достъпността на ипотечния кредит също е несравнимо по-широка - в продължение на 7 години между 2009 и 2016 г. той беше на практика замръзнал, докато само за последните 24 месеца банките добавиха 1,8 млрд. жилищни кредита за домакинствата. Пазарът на жилища става все по-зависим от ползването на банков кредит, като броят на вписаните ипотеки само в София е нараснал с 50% за третото тримесечие на 2018 г. спрямо същия период на 2016 г.

Именно бързото падане на лихвите и рязкото разширяване на кредита дават основания за притеснение. Такава голяма промяна в кратък период от време неминуемо изпраща подвеждащи сигнали на инвеститорите, които само за последните 12 месеца в София са започнали строеж на жилищни сгради с близо 59% повече площ, отколкото през 2017 г. Всяка промяна на политиката на банките, задържане на ръста на доходите или нарастване на безработицата заради външни шокове (забавяне на растежа в еврозоната или дори рецесия, криза след Брекзит, финансово сътресение заради дългова криза в Италия и т.н.), ще повлияе изключително силно на пазара на имоти.

Вижте нашите топ имоти ново строителство в София

Вижте нашите топ оферти ново строителство в Варна

Вижте нашите топ оферти ново строителство в Пловдив

Вижте нашите топ оферти в ски курортите

Вижте топ офертите ни в морските курорти

  Още новини

Споделете
Морска резиденция Belle Epoque в Лозенец
Елитна морска резиденция на първа линия на плажа в Лозенец. Напълно завършена и функционираща, с луксозни апартаменти от най-висок клас. Вижте последните 7 налични жилища за продажба.
Вижте още

Още Новини

Последни регионални новини
Томичовият псалтир за първи път в България, ще бъде показан във Велико Търново и в София

Томичовият псалтир ще гостува за първи път в България. Заедно с Манасиевата хроника и Лондонското четвероевангелие, той е от най-изящните образци на илюстрованата българска ръкописна книга от 14-и век. Изданието е изработено в Търновската книжовна школа и се съхранява в Държавния исторически музей в Москва.

Велико Търново и София ще са двата български града, където по месец и полов... прочети повече

13 Август, 2019
Последни регионални новини
Много млади групи на Миндя рок фест тази година

Поредното издание на Миндя рок фест ще се състои от 23 до 25 август в едноименното село.

Миндя е домакин на 11-то поредно издание на музикалния фестивал. По пет групи ще свирят на вечер във всеки от фестивалните дни.

Преди 11 години започнахме с просветно усилие, защото тогава върлуваше чалгата, сподели пред „Хоризонт“ идеологът на фестивала Евгений Дайнов. „Ние реших... прочети повече

13 Август, 2019
Последни регионални новини
В Орешак започва най-големият Панаир на занаятите

Занаятчии от цялата страна се събират следващата седмица в троянското село Орешак за традиционния Панаир на занаятите, който е най-големият в Северна България и води началото си още от 18-и век. Той се организира в дните около храмовия празник на Троянския манастир \"Успение Богородично\" 15 август.

В парка на Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата в артателие... прочети повече

13 Август, 2019
Последни регионални новини
22-рото издание на Международния джаз фестивал в Банско

Започна 22-рото издание на Международния джаз фестивал в Банско. Най-голямото лятно джазсъбитие у нас се провежда от 6 до 10 август на площад „Никола Вапцаров“ в Банско. Концертите стартират в 19 часа.

Световни имена и най-добрите български джаз музиканти ще изнесат концерти на сцената, която по традиция е в центъра на града. Планинският ни курорт е пълнен с гости и фенове на музика... прочети повече

09 Август, 2019

Изпратете запитване


Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function display_gdpr_fields() in /usr/hosting/bulgarianproperties-com/bulgarianproperties.com/foot.php:114 Stack trace: #0 /usr/hosting/bulgarianproperties-com/bulgarianproperties.com/bulgaria-news.php(297): include() #1 {main} thrown in /usr/hosting/bulgarianproperties-com/bulgarianproperties.com/foot.php on line 114