Как COVID-19 се отразява на пазара на имоти в България?

2020-03-25   |  Economy.bg

Намаля ли търсенето и предлагането, правят ли се в момента огледи и по какъв начин, има ли корекции в цените, кои са най-засегнатите сегменти? Какви ще са последиците?

За Economy.bg коментира Полина Стойкова MRICS, изпълнителен директор на Bulgarian Properties:

Няма сфера в живота, която да не е засегната от настоящото извънредно положение и недвижимите имоти не правят изключение. В момента пазарът е стопирал, намаляха запитванията и разбира се, огледите. Затруднено е обявяването на нови имоти, изобщо всички агенти на пазара превключиха в режим на изчакване до отминаване на кризата или поне до първи положителни новини.

Ние работехме много активно буквално до обявяването на извънредното положение, а и седмицата след това също все още се сключваха сделки. Но през тази седмица в резултат и на снега и студеното време, и на спирането на работата на нотариусите, както и затягането на мерките, вече активността клони към нула. И така е редно да бъде.

Редно е да се подчертае, че строителството на сградите продължава на фона на тази пауза на пазара. Всички наши партньори строителни компании и инвеститори потвърдиха, че разполагат със средства и материали и са подсигурили строителния процес.

Нашият призив от ден 1 е хората да си останат у дома, като, за да спомогнем търсенето на имот, ние веднага превключихме на онлайн режим на работа. Пренесохме основната част от бизнеса си онлайн.

Така направихме възможно огледи да се провеждат онлайн чрез дигитални технологии като виртуални 360-градусови огледи, видео клипове, които активно заснемаме от 10 години насам, отдалечено чрез видео връзка, снимки и видео с дрон и т.н.

Относно последиците трудно е още да се каже какви ще са те. Промени в цените не можем да очакваме поне докато не се възобнови пазарната активност, защото в момента на практика липсват пазарни наблюдения. Това означава, че резултати ще имаме не по-рано от 3 до 6 месеца. Вероятно е да има корекция, особено в офертни цени, които така или иначе са били завишени.

Интересното в момента е това, че като че ли хората започват все по-сериозно да се замислят за къщи на село или ваканционни апартаменти, където да могат да си почиват, изолирайки се.

Освен бързата дигитализация на редица услуги, която наблюдаваме, положителен принос на кризата ще видим и по отношение на нарастване на интереса към български продукти и услуги, български курорти и места за отдих и съответно и към българските имоти в цялата страна. И хората с изненада ще установят, че има прекрасни места и то на много изгодни цени извън големите градове, които съсредоточаваха интереса и където цените нарастваха на фона на стагнация или дори спад в страната.

Обявете имот за продажба или под наем с нас

Вижте нашите имоти с виртуален 360-градусов тур

Вижте имоти със заснет видео клип
  Още новини

Сподели
Модера Резидънс - затворен комплекс със собствен парк
Комплексът е проектиран с идеята да отговори на потребността от градско жилище на съвременния човек с активен начин на живот. Той притежава отлично съчетание между качествено строителство, функционалност, спокойствие и сигурност.
Вижте още
Морска резиденция Belle Epoque в Лозенец
Елитна морска резиденция на първа линия на плажа в Лозенец. Напълно завършена и функционираща, с луксозни апартаменти от най-висок клас. Вижте последните налични жилища за продажба.
Вижте още

Още Новини

последни новини
360-градусов тур или видео - какво предпочитате?

Виртуален оглед 🧐 на недвижими имоти – пробвахте ли вече различните варианти, които предлагаме?

🌐 Имоти с 360-градусов тур
🎥 Имоти с видео клип

Вижте какво показват данните от проведена от нас анкета на фейсбук страницата ни:

...

01 Април, 2020
Медиите за нас
Как COVID-19 се отразява на пазара на имоти в България?

Намаля ли търсенето и предлагането, правят ли се в момента огледи и по какъв начин, има ли корекции в цените, кои са най-засегнатите сегменти? Какви ще са последиците?

За Economy.bg коментира Полина Стойкова MRICS, изпълнителен директор на Bulgarian Properties:

Няма сфера в живота, която да не е засегната от настоящото извънредно положение и недвижимите имоти не правя...

25 Март, 2020
Медиите за нас
Готови ли са агенциите за недвижими имоти у нас да преминат към виртуален режим?

Пандемията от коронавирус, която достигна преди повече от седмица и до нашата страна и принуди правителството да вземе извънредни мерки за овладяването на разпространението на заразата, е изпитание и за пазара на недвижими имоти. В момент, когато хората все повече ограничават контактите си в очакване на отминаването на пандемията, огледите на място са почти невъзможни. Национално сдружение Недвижи...

19 Март, 2020
Фирмени
Пренасяме основната си дейност онлайн

Ситуацията изисква да пренесем основната част от дейността си онлайн и да ползваме всички възможности на съвременните технологии - нещо, в което ние като компания винаги сме били силни и сме подготвени да се справим по най-добрия начин!

BULGARIAN PROPERTIES е една стъпка напред и ви предлагаме да се възползвате от следните наши онлайн услуги:

🔵 Посетете имоти ...

17 Март, 2020

Изпратете запитване