Контакти
0

Предаването „ИмоТиТе“: Как се строи къща?

2020-10-13   |  Bloombergtv.bg

Бюджетът за строителство на еднофамилна къща в крайните квартали и периферните райони на София е най-често между 200 000 и 300 000 лв. А проектирането и строителството по груби сметки излиза минимум 1000-1200 лв./кв. м за къща с площ 150-200 квадрата. Това заявиха арх. Кунчо Цилков, създател на студио „м2 Архитектура“ и арх. Иван Иванов, управител на студио „Дидпроект“, в предаването „ИмоТиТе“ с водещ Христо Николов.

Двамата архитекти имат реализирани десетки проекти за еднофамилни къщи. Те коментираха основни стъпки при строителството на къща, както и необходимия бюджет за всеки етап.

Първата стъпка е придобиването на терен. Цените тук са в широки граници в зависимост от местоположението на имота – на север или на юг от София. По данни на сайта Imoti.net в района на с. Бистрица декар урегулиран парцел може да струва 60 000 – 80 000 евро, докато в с. Кътина, в подножието на Стара планина, 1000 кв. м могат да се купят и за 20 000 евро.

По-евтиният вариант е покупката на неурегулиран поземлен имот /НУПИ/ с последваща регулация, но арх. Цилков и арх. Иванов препоръчаха придобиването на урегулиран поземлен имот /УПИ/. Така парцелът ще излезе по-скъп, но ще се спести процедурата по регулация, която може да отнеме година и половина – две.

Другият съвет на архитектите е да се наеме главен изпълнител за строежа, вместо възложителят сам да договаря изпълнители за различните етапи на строителството.

• Кои са задължителните документи, които трябва да се извадят преди строителството?
• Какви са процедурите с комуналните дружества и какви са вариантите, ако до имота няма ток, водопровод и канализация?
• Какво включва проектната документация и колко време отнема изготвянето и одобряването на проект /идеен, технически и работен/?
• Какво включва грубият строеж на къщата и колко струва този етап?
• Какви са особеностите при поставянето на дограма, инсталации и завършването на фасадата?
• Колко средства ще са нужни за довършителните работи и дворното пространство?
• И защо не бива да спестяват пари за авторски и за строителен надзор?

Вижте отговорите във видеото:


Вижте нашите оферти за къщи в гр. София

Вижте още къщи около София

Разгледайте парцели за строителство


  Още новини

Сподели
Tech Park Residence - ново строителство до София Тех Парк
Изберете своя нов дом в комплекс от най-ново поколение в района на София Тех Парк!
Уют и комфорт на обитаване в модерна сграда с перфектна локация близо до The Mall, множество офис сгради и бъдеща метростанция. Напредващо строителство!
Вижте още
Жилище в Пловдив в комплекс Tomov Plaza
Апартаменти ново строителство в кв. Тракия на ТОП цени от 620 евро/кв.м.! Един от най-продаваните ни проекти в Пловдив, чието строителство напредва, очаквано завършване - 12.2021 г.
Вижте още

Още Новини

последни новини
Жилище до метро за 835-900 евро/кв.м.

Искате ли ново жилище? А такова, разположено в близост до метро?

Какво ще кажете за цени около и под 900 евро/кв. м., зависещи от етажа и апартамента, който избирате?

И преди сме ви представяли подобни атрактивни предложения, например в Студентски град, Манастирски ливади, Зона Б-18, Банишора и др.

Новото предложение е ексклузивна оферта н...

21 Октомври, 2020
последни новини
В-к Труд: Нараства интересът към имоти до морето

Нарастване на интереса от страна на българи към покупката на ваканционни имоти на родното Черноморие, очакват брокери. Причината е, че през лятото много от традиционно почиващите в чужбина сънародници се насочиха към българските курорти и в голяма степен преоткриха техния чар. Опитът на брокерите на имоти показва, че покупката на ваканционни имоти в страната следва интереса на туристите към роднит...

20 Октомври, 2020
последни новини
Капитал: Ръст от 13% в покупките на имоти през септември

За деветте месеца обаче сделките са с 10.4% по-малко, отколкото през миналата година, по данни на Агенцията по вписванията

Броят на покупко-продажбите на недвижими имоти в България през септември е 18 142 - с 13% по-голям в сравнение със същия месец на предишната година, когато сделките са били 16 065. Това показват данни на Агенцията по вписванията.

Сеп...

09 Октомври, 2020
последни новини
МС одобри създаването на единен публичен регистър на разрешителните за строеж

Системата ще обединява всички регистри на МРРБ, ДНСК, общини и области и ще съдържа и актове, свързани със законността на строителството, градоустройството и др.

Министерският съвет одобри представените в средата на май промени в Закона за устройството на територията (ЗУТ), с които се предлага Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) да създаде единен регис...

08 Октомври, 2020

Изпратете запитване