Контакти
0

Жилищните пазари в Пловдив, Варна и Бургас се възстановиха от корона кризата

2020-11-16   |  Полина Стойкова MRICS, изпълнителен директор на BULGARIAN PROPERTIES за Капитал


Цените растат и обемът на сделки през деветте месеца на 2020 г. се запазва сходен с миналата година, по данни от индексите PSPI.

Пазарите на Пловдив, Варна и Бургас - трите най-големи града след София, растат като цени на жилищата и през деветте месеца на 2020 г. запазват обеми от сделки, сходни с миналата година. Това сочат данни от индексите PSPI, предоставени специално за "Капитал дом".

"На база на данните можем да заключим, че трите градски пазара успяха да се възстановят от корона кризата и от прекъсването на пазарната активност, която тя предизвика, и посрещат новия сезон с активни пазари и добро съотношение на търсене и предлагане", коментира Полина Стойкова, MRICS, създател на индексите и автор на статиите за трите пазара.

Тя има над 17 години опит в сферата на недвижимите имоти. Изпълнителен директор и съсобственик е в Bulgarian Properties. Освен това е квалифициран експерт в областта на имотните анализи към RICS (Royal Institution of Chartered Surveyors) и автор на първите научни публикации за имотния пазар в България.

Индексите PSPI имат за цел е да представят пълна и точна пазарна картина за жилищните имоти в цяла България. Те се базират на подробна методология и обхващат всички видове жилищни имоти. Пазарните данни от тях намират различни приложения - за индексна портфейлна преоценка на жилищни активи, автоматизирани оценки и редовни пазарни доклади. Повече информация за индексите - вижте тук.Стабилни цени и връщане към растеж в Пловдив

Вторият по големина градски пазар в България след София с близо 10 000 сделки за деветмесечието запазва стабилност на цените през 2020 г., а тенденцията от изминалото тримесечие е за възвръщане към растеж.

Данните от индексите PSPI сочат, че за пръв път през третото тримесечие на 2020 г. средната цена на жилищата в Пловдив премина границата от 800 евро на кв.м и достигна 808 евро на кв.м.

Пловдив е с най-голямо регистрирано нарастване на цените през третото тримесечие сред трите най-големи града след София. То е в размер на 4.7% на годишна база. Така градът все по-осезаемо компенсира разликата в цените спрямо другите два големи града - Варна и Бургас, където цените преминаха границата от 800 евро на кв.м още в края на 2017 г. и началото на 2018 г.По време на кризисните месеци на извънредно положение и корона криза цените на имотите в града се запазиха стабилни, без спадове и с минимални нараствания под 1% на тримесечна база. От третото тримесечие виждаме тенденция за ускоряване на растежа. Пловдив беше лидер по нарастване на цените през изминалите години. Особено бърз темп на нарастване от близо 16% беше отчетен през 2018 г. След това темпът на растеж се забави и достигна до нива около 3-4% в началото 2020 г.

Най-скъпи квартали, с цени над 900 евро на кв.м, са "Мараша", центърът, "Младежки хълм", "Каменица 1". Най-евтино се продават имотите в "Изгрев", "Прослав", "Беломорски", "Остромила", "Коматевски възел", "Южен" и "Въстанически" .

Вижте нашите оферти от Пловдив

Умерен, устойчив темп на нарастване във Варна

Варна е третият по големина градски пазар в България с реализирани 8850 сделки за деветмесечието по данни на Агенцията по вписванията. През третото тримесечие на годината Варна е един от областните градове с най-големи ръстове на обемите от сделки (7.12%), което дава основание да смятаме, че жилищният пазар в морската столица се възстановява и се връща към нормален ритъм.

Данните от индексите PSPI показват, че през 2020 г. цените на жилищния пазар във Варна запазват темпа на растеж, който поддържа през последните три години. Растежът се забавя до 1.88% на годишна база през второто тримесечие по време на затегнатите мерки заради коронавируса и веднага след това през третото достига до 2.1%.Цените във Варна нарастват с доста по-умерен и устойчив темп в сравнение с другите големи градове. През последните няколко години този ръст се запазва между 2 и 3% годишно и показва стабилност и устойчиво развитие.

Данните от индексите PSPI сочат, че през третото тримесечие на 2020 г. средната цена на жилищата във Варна достигна 860 евро на кв. м.

Най-скъпи квартали, с цени над 1000 евро на кв.м, са централните градски райони Морска градина, Гръцка махала, Общината, районът на ВИНС, "Чайка", "Спортна зала", "Червен площад", Операта, Централна поща и "Чаталджа". Най-евтини са "Кайсиева градина", "Христо Ботев" и "Владислав Варненчик".

Вижте нашите оферти във Варна

Забавяне темпа на ръст в Бургас

Данните от индексите PSPI показват, че през 2020 г. цените на жилищата в Бургас нарастват с по-бавен темп от предходните години. Още в началото на годината ръстовете се забавят до около 2% при стойности между 5 и 6% година по-рано. Второто тримесечие на годината и корона кризата са довели до още по-осезаемо забавяне. През третото тримесечие вече виждаме ускоряване на растежа до 2.6%.Средната цена на жилищата в Бургас през третото тримесечие достига 890 евро на кв.м и се задържа по-висока от тази във Варна.

До началото на 2018 г. Варна водеше по цени Бургас, но оттогава тенденцията се обърна. Бургас започна да изпреварва по темп на растеж и задържа по-високи средни цени от тези във Варна.

Най-скъпи квартали, с цени над 1000 евро на кв.м, са център са "Зорница" и "Лазур", като веднага след тях се нарежда "Братя Миладинови". Най-евтино се продават жилищата в "Меден рудник", като тази част от града се развива динамично с ново строителство и инфраструктура.

Вижте нашите оферти в Бургас


  Още новини

Сподели
Имоти с видео
При нас ще намерите богата селекция имоти със заснето от нас видео. Разгледайте ги още сега - на смартфон, лаптоп или таблет, в удобно за вас време и без нужда от предварителна уговорка и лична среща. Направете първа стъпка към намирането на имот с нашите видео огледи, след което при интерес ще ви ги покажем и на живо!
Вижте още
Borovets Gardens 2 - втора фаза на популярния комплекс
Почувствайте се у дома в Боровец! Изберете своя ваканционен дом във втората фаза на популярния комплекс BOROVETS GARDENS! Строителството напредва и комплексът ще бъде готов до края на 2020 г. за новия зимен сезон. Налични 1-стайни, 2-стайни и 3-стайни апартаменти в сгради А, B и E.
Вижте още

Още Новини

Фирмени
Коледен календар на BULGARIAN PROPERTIES

Имаме коледен подарък за вас!

🎁🎄 Коледен календар - 25 ДНИ С БЪЛГАРСКИТЕ ИМОТИ 🎄🎁

С него ще ви отведем на виртуално пътешествие из цяла България, за да посетим някои от най-впечатляващите български имоти и да си припомним красотата и разнообразието, което ни предлага нашата страна.

🦌🦌🦌🎅 Пот...

30 Ноември, 2020
Фирмени
Комплекс Модера Резидънс е напълно разпродаден от BULGARIAN PROPERTIES

Модера Резидънс е затворен комплекс в София, кв. Витоша, който се състои от 247 апартамента в 3 сгради. Комплексът беше завършен и въведен в експлоатация през 2020 г.

А в началото на месец ноември 2020 г. той беше напълно разпродаден от BULGARIAN PROPERTIES, след като и за последните налични жилища успяхме да намерим купувачи.

Така сега, в края на тази нелека година...

17 Ноември, 2020
Медиите за нас
10 000 имотни сделки в Пловдив

Вторият по големина градски пазар у нас след София с близо 10 000 сделки за деветмесечието запазва стабилност на цените през 2020 г., а данните за 3-тото тримесечие показват тенденция към възвръщане към растеж, коментират от агенция BULGARIAN PROPERTIES.

Пловдив е с най-голямо регистрирано нарастване на цените през 3-тото тримесечие сред 4-те най-големи. То е в размер на 4.7% на год...

17 Ноември, 2020
Фирмени
Продава се в Несебър: Къща, каквато не можете да намерите никъде по света!

Дом, разположен в сърцето на един от най-старите градове в Европа.

Къща, обградена от векове история.

Имот, който е един от най-уникалните, предлагани за продажба на пазара у нас!


Къщата, която днес ще ви представим, не се среща често в обявите на имотните агенции.
Тя се намира в историческия център на Стария град на Н...

12 Ноември, 2020

Изпратете запитване