Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Колко струва твоят имот?

2024-02-19   |  BULGARIAN PROPERTIES

През 2023 г. имотният пазар у нас продължи да расте, отбелязвайки средни ръстове от 21%. С успокояването на инфлацията и плавното покачване на лихвените нива анализаторите прогнозират тези темпове на растеж да се забавят през 2024 г., поставяйки сектора в ново плато на по-високи цени.

И докато през последните години търсенето и предлагането беше основно фокусирано върху новостроящи се проекти, в тази нова ситуация можем да очакваме допълнително раздвижване на вторичния пазар на жилищни имоти. Това са основно собственици, които са закупили имот с цел инвестиция и в момента търсят да реализират добра печалба на новите нива. Или собственици, които се нуждаят от ликвидност за обезпечаване на други инвестиции.

Решавайки да обявим имот за продажба, първият ни въпрос често е: Каква цена да търся за имота си?

Всеки собственик вероятно се опитва да направи свое мини проучване за пазара. Оглежда обявите в своя град, прочита последните статистики за сделките с имоти, обръща се към агенция, за да се ориентира какво може да получи.

Нерядко, независимо какво казва пазара, собствениците имат своя лична представа какво търсят - спрямо инвестираните средства и желаната от тях доходност или спрямо собствените им нужди. А в желанието си да постигнат най-доброто, винаги взимат за свой бенчмарк най-високите цени и най-скъпите оферти, водени от максимата, че едно нещо струва толкова, за колкото собственикът му е склонен да го продаде.

Обратното също е налице - в търсене на бърза реализация и поради непознаването на спецификите на сектора, можем да занижим стойността на имота, губейки възможности да реализираме напълно неговия потенциал.

Как да разберем тогава колко струва нашият имот?

На първо място, разбира се, е проучването на пазара. При брокерите това не е просто преглед на наличните обяви, а анализ на реални сделки. Такава информация BULGARIAN PROPERTIES събира и обобщава с години, за да проследяваме тенденции, да откриваме дисбаланси на пазара, да индикираме рискове и възможности.

На база на тези свои проучвания, сме пуснали напълно автоматизирана безплатна платформа, с помощта на която всеки потребител за по-малко от минута може да получи базова оценка на своя имот. Добър стартов ориентир за пазара, на базата на който да продължим с останалите стъпки в определянето на цената.

Сравнението с имоти в същия район или от същия тип е полезен индикатор. Трябва обаче да се вземат предвид и редица специфики. Цените могат сериозно да варират спрямо типа строителство, годината на строеж, етажа, изложението, наличието на допълнителни “екстри” към сградата като охрана, двор, паркинг и др. Съседни улици или квартали могат да имат различна справедлива цена поради своята различна репутация, удобства на местоположението, транспортни връзки и пр.
Не на последно място - презентацията на жилището може сериозно да се отрази върху интереса към огледи и да промени цената нагоре или надолу. Често на недвижимите имоти гледаме като на 4 стени, които носят стойността. Не бива да пропускаме обаче, че при избора купувачите се движат и от много субективни фактори, когато трябва да разгледат и изберат сред конкурентни оферти. Не е все едно дали обявата е детайлно описана или дава оскъдна информация. Не е все едно дали предложените снимки показват добре подредено, осветено и уютно жилище или демонстрират стар и занемарен обект, който крещи нуждата от ремонт (т.е. допълнителни разходи).

Дори и да имате колебания по отношение на това сам или с помощта на посредник ще продавате имота, полезно е посещение от добър брокер на място. Сериозните агенции с години опит зад гърба си могат в рамките на един оглед да преценят предимствата и недостатъците на имота, да го съпоставят спрямо останалите текущи оферти и да дадат на собственика по-ясна представа за диапазона, в който може да се позиционира.Често реалните сделки се случват с “коментар” в цената. Т.е. купувачът е с очакването, че обявената първоначално оферта може да подлежи на лека корекция, която понякога варира между 5 и 15% в зависимост от способността на собственика да преговаря, от спешността, в която се намира някоя от страните по сделката и пр. Подобно очакване кара собствениците винаги да посочват по-висока цена от реалните си очаквания, за да си оставят поле за преговори. С подобна тактика трябва да се подхожда разумно.
Парадоксално, ако цената бъде твърде завишена спрямо пазара и обявата залежи дълго време, това може да има по-голям и дълготраен негативен ефект върху продавания имот. Купувачите и консултантите, които разглеждат пазара, със сигурност правят непрекъснат скрининг на предлагането. И когато една обява за на пръв поглед интересен имот стои твърде дълго време без движение - това е индикация за потенциален проблем с обекта.

На финала, надвишената цена може дори да доведе до ситуация, в която имотът бива продаден на значително по-ниска цена спрямо тази, която бихме постигнали при балансирана и обективна начална оферта.

Макар да изглежда просто в началото, офертната цена на имота е функция от много различни параметри, които могат да влияят за успешната и бърза сделка.

А ако имотът все пак продължава да не стига до продажба?

След като имотът излезе на пазара, е важно да се следят всички пазарни сигнали, които се получават от потенциални купувачи. Или от липсата им. Отговорният по обявата брокер събира и анализира всяка получена обратна връзка. Неговата задача е да обсъжда това със собственика, за да може в хода на предлагането на имота да се правят нужните корекции - било то в цената на офертата, в нейното представяне или по други параметри. Например, може да има много преглеждания на обявата, но да няма запитвания. Или да има множество огледи, но да не се стига до преговори.

Първосигнално решението на собственика, който има нужда от спешна сделка, вероятно би било на намалява цената, а проблемът може да се крие другаде. Обратно - собственик, който не бърза с продажбата, може да остави нещата без промяна, без анализ и да изпусне златна възможност за реализиране на добра сделка или дори да изхаби потенциала на жилището.

На финала, емоцията - и при купувачи, и при продавачи - често е най-сериозното слабо място в избора и преговорите за сделка. Обективната подкрепа от страна на професионалист на този етап се оказва ключова. Има редица примери от практиката за прибързано взети решения без анализ на пазара или на конкретния имот, за недооценени рискове поради незнание или емоции.
  Още новини

Сподели
Жилища ново строителство в гр. Пловдив - вашият нов дом ви очаква тук!
Новото строителство в Пловдив е хит за поредна година и повече от половината от закупените жилища са в нови сгради. Вижте нашите топ оферти и направете своя избор още сега! Отлични цени и много предложения БЕЗ КОМИСИОННА от купувача!
Вижте още
Къщите на село са хитът на сезона!
Купете собствен дом за уикенди, ваканции или за постоянно живеене! Собствен двор и място далече от шума на големия град. Да се насладим на даденостите на българските села! Вижте нашите страхотни оферти за селски къщи в цялата страна.

Време е за по-спокоен живот и завръщане към природата!
Вижте още

Още Новини

Фирмени
Жилищният пазар в София в началото на 2024 г. - анализ на BULGARIAN PROPERTIES

2024 г. стартира с динамичен имотен пазар и тази активност се запази през цялото първо тримесечие, превръщайки го в едно от най-силните тримесечия в историята на жилищния пазар. Това беше потвърдено и от данните на Агенцията по вписванията, които показаха ръст на обема продажби във водещите градски пазари.

През тази година пазарът превключи на по-висока скорост. Това ...

18 Април, 2024
Фирмени
Kenar Residence - напълно разпродаден от BULGARIAN PROPERTIES!

За нас днес е вълнуващ ден! Радваме се да споделим, че един от нашите ексклузивни проекти - Кенар Резидънс в гр. София - вече е напълно разпродаден! ✅

Поздравяваме всички, които избраха този проект за своя нов дом! 🔑👪 Той уверено навлиза във финален етап на изграждане и до края на годината ще може да посрещне своите новодомци.

Искр...

10 Април, 2024
последни новини
Дължим ли данъци при продажба на имот?

В данъчния сезон отговаряме на един от често задаваните въпроси при попълване на данъчна декларация от страна на физически лица:

Дължим ли данък при продажба на недвижим имот? Как се изчислява този данък? Кога продажбата на имот е освободена от данъци?

Доходите на физическите лица, придобити през календарната година, се декларират до 30 април на следващата година с г...

10 Април, 2024
последни новини
Силен старт: Имотният пазар в София с най-много сделки от 2008 г. насам

Имотният сектор в столицата отбелязва по-добро първо тримесечие от 2022 г., която беше най-добрата година за настоящия цикъл на пазараИмотният пазар в София започна 2024 година на много високи обороти. През първото тримесечие в столицата са вписани 7298 покупки на недвижими имоти. Това е ръст с 14,4% спрямо същия период на 2023 г., когато бяха вписани 6381 пок...

05 Април, 2024

Изпратете запитване