Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Кредитите в България най-евтини в ЕС

2023-05-17   |  Марица, Пловдив,03.05.2023, с. 1,5

Напук на предупрежденията, че кредитният бум у нас носи рискове, заемите продължават да поевтиняват. Трети месец лихвите по ипотечните заеми в България са най-ниски в целия Европейски съюз.

За март средният лихвен процент по потребителски кредити в левове намалява с 0,13 пр. п., до 8,25%, а годишният процент на разходите (ГПР) по тези кредити - с 0,12 пр. п., до 8,76%.

При жилищните кредити в левове средният лихвен процент се понижава с 0,02 пр. п., до 2,62%, а ГПР по тези кредити - с 0,04 пр. п., до 2,85%.

Това става ясно от статистиката на БНБ. Припомняме, че Централната банка за седми пореден месец вдига основния лихвен процент, а преди дни обяви, че повишава нивото на задължителните минимални резерви на търговските банки именно с цел да намали кредитирането и да ограничи инфлацията. Новите правила обаче ще важат от лятото.

При бизнес кредитите тенденцията вече се обръща. За месец март средният лихвен процент по кредитите до 1 млн. евро, договорени в левове, се увеличава с 0.07 пр. п., до 3,63%, а по тези над 1 млн. евро - с 0,37 пр. п., до 3,67%. Средният лихвен процент по кредитите до 1 млн. евро, договорени в евро, се повишава с 0.39 пр. п., до 4.68%, а по кредитите над 1 млн. евро - с 0,80 пр. п., до 4,84%.

Болшинството от финансистите очакват вдигане на цената на кредита от доста време, наймалкото като функция от вдигането на основната лихва на ЕЦБ. Правилото е, че първо ще поскъпнат новодоговорените заеми, а после - старите.

Разгледайте нашите оферти в София

Вижте как можем да ви съдействаме за ипотечен кредит

  Още новини

Сподели
Къщите на село са хитът на сезона!
Купете собствен дом за уикенди, ваканции или за постоянно живеене! Собствен двор и място далече от шума на големия град. Да се насладим на даденостите на българските села! Вижте нашите страхотни оферти за селски къщи в цялата страна.

Време е за по-спокоен живот и завръщане към природата!
Вижте още
Имоти с видео
При нас ще намерите богата селекция имоти със заснето от нас видео. Разгледайте ги още сега - на смартфон, лаптоп или таблет, в удобно за вас време и без нужда от предварителна уговорка и лична среща. Направете първа стъпка към намирането на имот с нашите видео огледи, след което при интерес ще ви ги покажем и на живо!
Вижте още

Още Новини

Фирмени
Жилищният пазар в София в началото на 2024 г. - анализ на BULGARIAN PROPERTIES

2024 г. стартира с динамичен имотен пазар и тази активност се запази през цялото първо тримесечие, превръщайки го в едно от най-силните тримесечия в историята на жилищния пазар. Това беше потвърдено и от данните на Агенцията по вписванията, които показаха ръст на обема продажби във водещите градски пазари.

През тази година пазарът превключи на по-висока скорост. Това ...

18 Април, 2024
Фирмени
Kenar Residence - напълно разпродаден от BULGARIAN PROPERTIES!

За нас днес е вълнуващ ден! Радваме се да споделим, че един от нашите ексклузивни проекти - Кенар Резидънс в гр. София - вече е напълно разпродаден! ✅

Поздравяваме всички, които избраха този проект за своя нов дом! 🔑👪 Той уверено навлиза във финален етап на изграждане и до края на годината ще може да посрещне своите новодомци.

Искр...

10 Април, 2024
последни новини
Дължим ли данъци при продажба на имот?

В данъчния сезон отговаряме на един от често задаваните въпроси при попълване на данъчна декларация от страна на физически лица:

Дължим ли данък при продажба на недвижим имот? Как се изчислява този данък? Кога продажбата на имот е освободена от данъци?

Доходите на физическите лица, придобити през календарната година, се декларират до 30 април на следващата година с г...

10 Април, 2024
последни новини
Силен старт: Имотният пазар в София с най-много сделки от 2008 г. насам

Имотният сектор в столицата отбелязва по-добро първо тримесечие от 2022 г., която беше най-добрата година за настоящия цикъл на пазараИмотният пазар в София започна 2024 година на много високи обороти. През първото тримесечие в столицата са вписани 7298 покупки на недвижими имоти. Това е ръст с 14,4% спрямо същия период на 2023 г., когато бяха вписани 6381 пок...

05 Април, 2024

Изпратете запитване