Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Михаил Чобанов и Магдалена Тошева в "Тази събота и неделя по bTV" (видео)

2022-02-14   |  BULGARIAN PROPERTIES

На 13.02.2022 г. Михаил Чобанов, основател и собственик на BULGARIAN PROPERTIES и Магдалена Тошева - старши брокер в компанията, участваха в репортаж за имотния пазар в сутрешния блок на bTV.


Радиана Божикова от bTV направи обстоен преглед на жилищния пазар с помощта на Михаил Чобанов и Магдалена Тошева, урбанист от София план, строителни предприемачи от Пловдив, преподавател в Икономически университет Варна, главния архитект на Варна
и 📊 данни от BULGARIAN PROPERTIES и НСИ.

В репортажа бяха отчетени данните за новото строителство на НСИ, които показват, че 2021 г. е рекордна за жилищното строителство. Данните сочат, че има над 15% ръст спрямо 2020 г. Най-голям е в края на 2021 г. спрямо края на 2020 г.

Увеличението при жилищните сгради, които са напълно готови за използване, е над 43%. За една година броят им е скочил от 928 на 1329. Расте и броят на жилищата в новите сгради спрямо по-старите – с близо 50%.

Три са градовете с рекорден ръст в строителството на жилища – София, Пловдив и Варна.

Освен ръст на строителството, е отчетено и нарастване на цените на жилищата. За София ръстът е с 10%, като цената зависи от конкретния имот, къде се намира, дали е ново строителство, което в момента се търси най-много. Ръстовете продължават и през тази година.


Данните на BULGARIAN PROPERTIES сочат, че най-евтини са кварталите Люлин, Надежда, Обеля и Толстой в София, а най-скъпи са центъра, Лозенец, Иван Вазов, Оборище и Кръсотва вада, който е един от най-търсените райони.

Пандемията промени и търсенето. Търсят се повече 3-стайни апартаменти, предпочитат се южните квартали. Българинът вече е по-склонен да дава повече пари за по-големи пространства, за да има място, където да се изолира, ако му се наложи. Малките 4-стайни апартаменти са на мода, тъй като има допълнително отделно помещение, което може да бъде ползвано за кабинет за хоум офис.

Какви са причините за ръста в цените и бума в новото строителство? Споделят експертите:


Рекорд в обема на сделки и търсене, което категорично надвишава предлагането. Това е равносметката за 2021 г. на строителния предприемач и собственик на BULGARIAN PROPERTIES Михаил Чобанов.

"Ние изравнихме нивата от предходния бум през 2008 г., който беше много голям и балонизира пазара поради няколко причини - заради финансовата криза, огромните очаквания на инвеститорите и изчезването на чужденците от пазара. Докато сега ситуацията е много по-различна. Пазарът е много по-узрял, по-смислен и се движи от български строителни предприемачи", обобщава Чобанов.

Коронавирусът е само една от причините. "Отрицателни лихви в банките, изключително ниските нива на лихвите по ипотечните кредити, инфлацията и традиционното отношение на българина към дома като моя крепост. Каквато и да е доходността от недвижимия имот, тя няма да бъде отрицателна. Мисля, че и през 2022 г. ще имаме положителна тенденция на пазара, било то като цени, било то като предлагане и обем продажби", допълва още той.


Според брокера Магдалена Тошева българинът е склонен да прави сделки за жилища още преди старта на строителството им. "Хората ги предпочитат, заради това, че имат избор. Най-търсени са южните квартали на София - Кръстова вада, Малинова долина, Витоша, Студентски град."

Тя показа на зрителите на bTV 3-стаен апартамент около 127 кв.м. в хитовия комплекс Vitosha View в кв. Кръстова вада на цена около 255 000 евро. "За сравнение, в най-желаните квартали, за проекти, които сега стартират строителството, цените варират между 1300 и 1400 евро/кв.м."

Гледайте цялото видео тук:


Вижте показания в репортажа тристаен апартамент във Vitosha View тук и се свържете с Маги на 📱 0882 817 458 за повече информация и оглед

Вижте наличните жилища в новите сгради на Vitosha View

Вижте нашите оферти за ново строителство в София

Разгледайте ново строителство в Пловдив и Варна  Още новини

Сподели
Готови за ползване студиа на първа линия до къмпинг Градина
Осигурете си незабравими лета в комплекс с басейн на великолепния Царски плаж между Черноморец и Созопол! Независимо дали търсите романтична почивка, семейна ваканция или самостоятелен ваканционен дом, тук ще намерите всичко, от което се нуждаете. В допълнение, имате възможност за допълнителен доход от отдаване под наем. Разгледайте тази оферта още сега!
Вижте още
Горещ пазар на имоти в Банско - вижте най-добрите предложения само при нас!
Изберете собствен имот в топ ски курорта на България, който предлага отлични условия за почивка и туризъм през цялата година. За лично ползване и отдаване под наем. Почивки и уикенди в собствен имот, без нужда от хотелски резервации!
Вижте още

Още Новини

последни новини
Цените на жилища с двуцифрен ръст. Топ съвети към продавачите

По данни на НСИ за първото тримесечие цените на жилищните имоти в страната са се покачили с 16% спрямо година по-рано. Подобен ускорен ръст не е регистриран от 2022 г. насам. За сравнение, през 2023 г. годишният ръст в цените беше е около 10%.

Подобно движение нагоре НСИ регистрира и при доходите, като по данни за първото тримесечие на 2024 г. средната месечна работна заплата в стра...

16 Юли, 2024
Медиите за нас
Пазарът на жилища: А сега накъде?

За оживлението на пазара на имоти и прогнозите за неговото развитие, вижте какво споделят Добромир Ганев - Управител на Форос и Полина Стойкова - Изпълнителен директор на Bulgarian Properties.

Този път е различно. Това са четирите най-опасни думи в света на инвестициите според сър Джон Темпълтън – един от най-успешните инвестиционни мениджъри на 20. век. През последнит...

09 Юли, 2024
Медиите за нас
Полина Стойкова пред БНТ: Имотите продължават да поскъпват

Горещо лято за жилищното кредитиране и недвижимите имоти. Цените на жилищата с рекорден ръст - 16%. Това отчита НСИ за първото тримесечие.

Въпреки по-високите цени - ръст с близо 9 на 100 има и при сделките. Покупката на имот се улеснява и от продължаващите исторически ниски лихви по кредитите. Колко гореща е ситуацията в сектора и ще се стигне ли до прегряване на пазара?

08 Юли, 2024
Фирмени
Брокери на месец юли 2024

Горещ, активен, динамичен – такъв беше имотният пазар през изминалия месец, такива са и нашите топ брокери, които са до вас във всяка една стъпка от сделката. 🔥

📈 Изпратихме пореден силен месец за имотния пазар и навлизаме в не по-малко активните летни месеци, които през последните години се оформиха като върхови за пазара.

Активността и положителните ...

02 Юли, 2024

Изпратете запитване