(видео)" /> Михаил Чобанов и Магдалена Тошева в Тази събота и неделя по bTV | Новини | BULGARIANPROPERTIES.BG
Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Михаил Чобанов и Магдалена Тошева в "Тази събота и неделя по bTV" (видео)

2022-02-14   |  BULGARIAN PROPERTIES

На 13.02.2022 г. Михаил Чобанов, основател и собственик на BULGARIAN PROPERTIES и Магдалена Тошева - старши брокер в компанията, участваха в репортаж за имотния пазар в сутрешния блок на bTV.


Радиана Божикова от bTV направи обстоен преглед на жилищния пазар с помощта на Михаил Чобанов и Магдалена Тошева, урбанист от София план, строителни предприемачи от Пловдив, преподавател в Икономически университет Варна, главния архитект на Варна
и 📊 данни от BULGARIAN PROPERTIES и НСИ.

В репортажа бяха отчетени данните за новото строителство на НСИ, които показват, че 2021 г. е рекордна за жилищното строителство. Данните сочат, че има над 15% ръст спрямо 2020 г. Най-голям е в края на 2021 г. спрямо края на 2020 г.

Увеличението при жилищните сгради, които са напълно готови за използване, е над 43%. За една година броят им е скочил от 928 на 1329. Расте и броят на жилищата в новите сгради спрямо по-старите – с близо 50%.

Три са градовете с рекорден ръст в строителството на жилища – София, Пловдив и Варна.

Освен ръст на строителството, е отчетено и нарастване на цените на жилищата. За София ръстът е с 10%, като цената зависи от конкретния имот, къде се намира, дали е ново строителство, което в момента се търси най-много. Ръстовете продължават и през тази година.


Данните на BULGARIAN PROPERTIES сочат, че най-евтини са кварталите Люлин, Надежда, Обеля и Толстой в София, а най-скъпи са центъра, Лозенец, Иван Вазов, Оборище и Кръсотва вада, който е един от най-търсените райони.

Пандемията промени и търсенето. Търсят се повече 3-стайни апартаменти, предпочитат се южните квартали. Българинът вече е по-склонен да дава повече пари за по-големи пространства, за да има място, където да се изолира, ако му се наложи. Малките 4-стайни апартаменти са на мода, тъй като има допълнително отделно помещение, което може да бъде ползвано за кабинет за хоум офис.

Какви са причините за ръста в цените и бума в новото строителство? Споделят експертите:


Рекорд в обема на сделки и търсене, което категорично надвишава предлагането. Това е равносметката за 2021 г. на строителния предприемач и собственик на BULGARIAN PROPERTIES Михаил Чобанов.

"Ние изравнихме нивата от предходния бум през 2008 г., който беше много голям и балонизира пазара поради няколко причини - заради финансовата криза, огромните очаквания на инвеститорите и изчезването на чужденците от пазара. Докато сега ситуацията е много по-различна. Пазарът е много по-узрял, по-смислен и се движи от български строителни предприемачи", обобщава Чобанов.

Коронавирусът е само една от причините. "Отрицателни лихви в банките, изключително ниските нива на лихвите по ипотечните кредити, инфлацията и традиционното отношение на българина към дома като моя крепост. Каквато и да е доходността от недвижимия имот, тя няма да бъде отрицателна. Мисля, че и през 2022 г. ще имаме положителна тенденция на пазара, било то като цени, било то като предлагане и обем продажби", допълва още той.


Според брокера Магдалена Тошева българинът е склонен да прави сделки за жилища още преди старта на строителството им. "Хората ги предпочитат, заради това, че имат избор. Най-търсени са южните квартали на София - Кръстова вада, Малинова долина, Витоша, Студентски град."

Тя показа на зрителите на bTV 3-стаен апартамент около 127 кв.м. в хитовия комплекс Vitosha View в кв. Кръстова вада на цена около 255 000 евро. "За сравнение, в най-желаните квартали, за проекти, които сега стартират строителството, цените варират между 1300 и 1400 евро/кв.м."

Гледайте цялото видео тук:


Вижте показания в репортажа тристаен апартамент във Vitosha View тук и се свържете с Маги на 📱 0882 817 458 за повече информация и оглед

Вижте наличните жилища в новите сгради на Vitosha View

Вижте нашите оферти за ново строителство в София

Разгледайте ново строителство в Пловдив и Варна  Още новини

Сподели
Кенар Резидънс - сграда на бул. Сливница и ул. Д. Петков
Този нов вълнуващ проект е перфектният избор за динамично живеещия човек в столицата. Градски комфорт, централна локация и качествено строителство! Кенар Резидънс се намира на кръстовището на бул. Сливница и ул. Д. Петков, на границата между кварталите Банишора и Зона Б-18 в широкия център на София. Изберете своя нов дом тук!
Вижте още
Жилищен комплекс до плаж Кабакум, Варна
Изберете морски дом в една от най-красивите и тихи местности на Варна - Ален мак! Този нов луксозен затворен комплекс ще предлага всичко необходимо за един качествен живот край морето - невероятни гледки, красива градина с богато озеленяване, целогодишно работещ басейн, стрийт фитнес, детска площадка, релакс зона и много други удобства. Подарете си комфорт на отлични цени! Напредващо строителство!
Вижте още

Още Новини

Медиите за нас
Полина Стойкова в предаването Money.bg на телевизия Bulgaria On Air

Има ли "балон" при цените на недвижимите имоти у нас и предстои ли свиване на пазара?

Кои са най-търсените жилища, кой ги купува и как е позициониран българският пазар спрямо останалия в Европа.

По тези и още теми в икономическото предаване Money.bg говори Полина Стойкова - изпълнителен директор на BULGARIAN PROPERTIES.

Бързият ръст на цените на имотит...

28 Септември, 2023
последни новини
Цените на жилищата у нас се върнаха към двуцифрен годишен растеж

Ръстът на цените на жилищата у нас отново е станал двуцифрен на годишна база през второто тримесечие, достигайки 10,7% след забавянето до 9,5 на сто в началото на годината. Само за едно тримесечие цените са нараснали с 4,3% спрямо едва 1,6 на сто през първите три месеца на тази година. Това показват данни на Националния статистически институт (НСИ).

Разбивката за шестте най-големи ...

26 Септември, 2023
последни новини
Намалява се кворумът за провеждане на общо събрание на етажната собственост

Намалява се кворумът за провеждане на общо събрание от 67% на 51% идеални части от общите части на етажната собственост за приемане на решение за извършване на основно обновяване, за извършване на основен ремонт и за усвояване на средства от фондовете на ЕС, от държавния, от общинския бюджет или други източници на финансиране.

За това гласуваха депутатите при приемане на второ чете...

19 Септември, 2023
Фирмени
Брокери на месец септември 2023

По-малко от 4 месеца остават до края на тази година и ако сте решили да КУПИТЕ или ПРОДАДЕТЕ имот то ще имате нужда от съдействието на най-добрите брокери!

Представяме ви брокерите на месеца! Те ще ви осигурят:
- Качествени съвети и експертно мнение
- Актуални пазарни данни и анализи
- Помощ и съдействие във всеки етап на сделката

Не чакайте повеч...

05 Септември, 2023

Изпратете запитване