Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Заем или наем

2010-02-12   |  Сп. Имам имот, бр.2, февруари 2010 г.

Дойде ли и в България времето, когато все повече хора ще предпочитат да живеят под наем вместо да плащат високи вноски по ипотечен кредит? На пръв поглед може би се доближаваме до тази практика, отдавна типична за много от развитите страни. През миналата година съотношението в броя на сделките за наем и покупка на жилище е 70 на 30 на сто, пресметнаха неотдавна от водеща агенция за имоти. Но все пак 2009-а е годината на пика на икономическата криза, а имотният бранш бе сред най-силно засегнатите и сделките се сринаха драстично - с до 50%. В по-малките градове в провинцията пазарът буквално замръзна, някакво движение имаше само в големите градове и най-вече в София и Варна. Затова и брокерите засега са предпазливи в оценките дали започва промяна в полза на наема - резултат и на значително по-високата динамика на живота и по-голямата мобилност на хората.

Като цяло двете неща са несъпоставими от гледна точка на крайния резултат, защото покупката на имот не е само за обитаване, но представлява и инвестиция и се гледа в много по-дългосрочен план от наемането на имот, смята Полина Стойкова, оперативен директор на Бългериан Пропертис. Но и двата варианта решават една и съща потребност на хората - да имат дом.

Изборът заем или наем зависи от финансовото и състояние, като според брокерите един от основните фактори, които накланят везната в едната или другата посока, е доколко хората в момента се чувстват сигурни за работното си място.

Прочетете цялата статия

ИМОТИ С НАМАЛЕНИ ЦЕНИ

Прочетете повече за ипотеките в България

Стигна ли пазарът на имоти дъното?a>

  
Още новини

Сподели
Кенар Резидънс - сграда на бул. Сливница и ул. Д. Петков
Този нов вълнуващ проект е перфектният избор за динамично живеещия човек в столицата. Градски комфорт, централна локация и качествено строителство! Кенар Резидънс се намира на кръстовището на бул. Сливница и ул. Д. Петков, на границата между кварталите Банишора и Зона Б-18 в широкия център на София. Изберете своя нов дом тук!
Последни 2 налични жилища!
Вижте още
Euphoria Club Hotel & Resort - твоят планински рай в Боровец!
Напълно обзаведени студиа и двустайни апартаменти в уникален комплекс в Боровец. Напълно завършен и функциониращ целогодишно, с множество екстри за вашия комфортен престой - лоби бар, рецепция, бар и ресторант, външен и вътрешен басейн, СПА център, подземен паркинг и много други. Изберете своя ваканционен дом тук! Възможност за допълнителна доходност от отдаване под наем!
Вижте още

Още Новини

последни новини
Отворихме офис в сърцето на Дупница: Посетете ни на ул. Княз Борис I, номер 1!

Новият ни офис в Дупница отвори врати! Той е разположен в центъра на града, на ул. Княз Борис I, номер 1, етаж 1 - срешу ГУМ.

Този стратегически ход е част от нашата мисия да бъдем възможно най-близо до нашите клиенти и да предоставяме висококачествени услуги на местно ниво както за купувачи, така и за продавачи.

В новия ни офис клиентите ще могат да с...

28 Март, 2024
последни новини
Продавате имот? Вижте какви документи са ви необходими

В поредица от материали ви представяме полезна информация за това как най-добре да подготвите жилището си за огледи и как да определите цената на своя имот.

Тук ще се спрем на същината на сделката. Покупко-продажбата на недвижим имот често изглежда сложна и тромава процедура, изисква редица документи и комуникация с различни институции и агенции. А купувачи и продавачи е необходимо ...

13 Март, 2024
Фирмени
Брокери на месец март 2024

Пролетта идва с нови възможности на пазара на недвижими имоти!

Февруари ни показа значителна активност на имотния пазар,обхваща цялата страна и това ни дава много причини за оптимизъм.

Последни пазарни данни и тенденции:

- Наблюдаваме увеличение на издадените разрешителни за строеж - знак за нарастващ интерес към нови проекти.

- Забавянет...

05 Март, 2024
Фирмени
Полина Стойкова на семинар на Камарата на професионалните оценители

На 22.02.2024 г. в София се проведе семинар на Камарата на професионалните оценители на тема "Пазарът на недвижими имоти в България през 2023 година. Тенденции и очаквания за развитие през 2024 година".

Участници в него бяха едни от най-големите агенции за недвижими имоти - ЕРА, Адрес и BULGARIAN PROPERTIES. Те представиха задълбочен анализ и данни за жилищния пазар, ...

26 Февруари, 2024

Изпратете запитване