Контакти
0

След селските къщи - идва нов тренд на пазара на имоти

2020-08-06   |  profit.bg


Все повече българи предпочитат да купуват жилища в планината - и по-специално Боровец, където цените са доста по-ниски от големите градове в страната - София, Пловдив и Варна.

Боровец е най-старият и най-голям планински курорт у нас, като до средата на XX век е известен като Чамкория. Датира от 1896 г., когато е построена първата вила за почивка, а по-късно княз Фердинанд построява лятната си резиденция „Царска Бистрица“.
Курортът е отправна точка за много туристически маршрути и излети в Рила, а днес предлага на своите гости чист въздух, редица летни и зимни активности и добър начин на живот в условията на пандемия.

Какви са цените на жилищата в Боровец и защо сделките с имоти там растат с 30% спрямо година по-рано?

Интересът към ваканционните имоти нараства през 2020 г., като особено отчетливо това се забеляза след разхлабването на мерките във връзка с извънредното положение и връщането на възможността на хората да пътуват в страната.

За последните близо 5 месеца от началото на пандемията най-голям ръст на интереса от планинските курорти е регистриран към Боровец. Той е традиционно по-предпочитан от българските купувачи, които са основните на пазара в момента.

Разполага с много добри оферти на вече завършени жилища, както и на единствения новостроящ се комплекс – втората фаза на Боровец Гардънс, която ще бъде готова за новия зимен сезон, каза Полина Стойкова, изпълнителен директор на BULGARIAN PROPERTIES.
Нарастването на интереса се материализира и в реално сключените сделки. За периода 1 март 2020 – 31 юли 2020 г., който обхваща част от зимния сезон, но и целия период на извънредното положение, реализираните сделки с имоти в Боровец бележат ръст с около 30%, по данни на BULGARIAN PROPERTIES.

Предимството на планинския курорт е това, че е подходящ за целогодишно ползване и отдаване под наем, тъй като и в летните месеци има редица активности и атракции, които набират популярност и привличат все повече хора.

През последните години, преди коронакризата, доходността от отдаване под наем постепенно нараства и достига нива, които привличат вниманието на инвеститори с цел отдаване под наем.


Примери за това са Боровец Гардънс, където чистата възвръщаемост от отдаване е около 3% годишно. Допълнителен плюс на Боровец е това, че предлагането на имоти е доста ограничено и конкуренцията от ваканционни комплекси не е толкова голяма, а близостта до София дава възможност за собствено ползване на имота и по-добър стандарт на живот, особено в условия на епидемия, казва още Стойкова.

Като цяло може да се каже, че доходността в планинските курорти в добрите комплекси, които имат налични екстри, осигурена поддръжка, добър имидж и са се наложили на пазара, варира между 2 и 4% годишно, след плащане на разходи и такса поддръжка, в отделни случаи може да достига и до 5%.

В настоящата ситуация е трудно да се каже дали тези нива ще бъдат достигнати, но ползите от собствен ваканционен имот остават и дори взимат превес над финансовите показатели, тъй като собственото жилище в курортен комплекс, в съчетание с възможност за работа или учене от дистанция, дава много повече възможности за постигане на по-добър баланс и по-качествен живот сред природа и чист въздух.
Именно това стимулира интереса и към ваканционни, и към селски имоти – България предлага голямо разнообразие и в зависимост от предпочитанията на хората, всеки се ориентира да намери собствено място извън пределите на големия град.


Два са топ обектите в момента в Боровец, според BULGARIAN PROPERTIES. Това са Боровец Гардънс 2, който напредва и ще бъде завършен за новия зимен сезон, както и Еуфория Клуб Хотел § Ризорт - луксозен целогодишно работещ комплекс, който се намира само на един час от София.

Ето и малко повече информация за двата обекта:

Боровец Гардънс 2

Комплексът е разположен в централната част на курорта, само на 650 м от центъра на Боровец и от кабинковия лифт.

В рамките на комплекса има функциониращи: басейн, спа зона, детски клуб, ресторант и лоби бар. Всичко собственици на жилища ползват басейна безплатно, както и получават 50% отстъпка от цените в СПА комплекса.

Комплексът е идеалното убежище за отдих сред прохладата и спокойствието на иглолистни гори, поляните, осеяни с цветя и билки, многобройните езера и заснежените върхове.

Цените на имотите в Боровец Гардънс започват от 606 евро/кв. м и достигат до 834 евро/кв. м, в зависимост от етажността и големината на жилището. Последната част от комплекса се очаква да бъде завършена преди Коледа.

Еуфория Клуб Хотел § Ризорт

Ако си мечтаете да живеете възможно най-близко до природата и всяка сутрин да се събуждате сред вековни, борови гори в луксозен комплекс с всички екстри в топ курорт, то „Еуфория Клуб Хотел и Ризорт“ е правилният избор.


За продажба се предлагат напълно оборудвани ваканционни апартаменти и вили с мебели и всички необходими кухненски уреди.
Най-евтините варианти са студио от 48 000 евро, а двустайните жилища са с цена от 63 000 евро. Мезонетите и луксозните вили се предлагат срещу респективно 119 000 и 146 000 евро.Разгледайте подробна информация за комплекс Borovets Gardens 2 - носител на награда за най-продаван ваканционен комплекс за 2019 г.
Вижте подробности за комплекс Еуфория Клуб Хотел § Ризорт
Вижте всички наши оферти в Боровец!
  Още новини

Сподели
Купете собствен имот на морето - атрактивни цени, жадувано разнообразие!
Радвайте се на слънчевите летни дни в собствен имот край морето в любимия ви български морски курорт! Атрактивни цени и разнообразни предложения за всеки вкус и бюджет. Осигурете си собствено място за почивка и отдих още сега! Вижте нашите топ предложения!
Вижте още
Купете къща на село
Дом на село за уикенди, ваканции или за постоянно живеене - защо не? Повече от всякога, сега имаме нужда от собствен двор, уют и от това да сме далече от контакт с потенциални опасности. А освен това можем да работим гъвкаво и да учим онлайн. Вижте нашите страхотни оферти за селски къщи в цялата страна. Време е за по-спокоен живот и завръщане към природата!
Вижте още

Още Новини

последни новини
В-к Труд: София с 20% ръст на сделките с имоти

Сделките с имоти в София нараснаха с 20% през второто тримесечие на годината спрямо първото, въпреки действащите мерки срещу разпространението на Covid-19, показват данни на Агенцията по вписвания. От април до юни са вписани 6352 продажби на имоти в София, при 5285 за първото тримесечие.

За увеличението допринася фактът, че продажбите "на зелено" се регистрират в Агенцията по вписва...

29 Септември, 2020
последни новини
Къде в София могат да се купят жилища от 737 евро/кв.м

Искате ли да купите имот в един от най-предпочитаните квартали в София, характерен с многожеството наемни сделки?

А какво ще кажете за цени от 737 до 999 евро/кв.м?

Звучи привлекателно, нали? Предложението, идващо от една от най-големите имотни агенции в страната BULGARIAN PROPERTIES, е за нова сграда в Студентски град с предстоящ старт на строителството...

25 Септември, 2020
Медиите за нас
Списание Икономика: Дигитални отшелници в Боровец

Само допреди месеци говорехме за дигиталните номади. В ски курортите се появиха коуъркинг пространства - една нова ниша, която се беше открила. Но пандемията направи бързо пренареждане и вече много от нещата не са същите. Работата от дистанция има потенциала да се превърне в трайна практика. Затова и нарасна търсенето на имоти извън големия град. Две от предимствата: по-добрата цена ...

23 Септември, 2020
последни новини
Какви къщи се предлагат в София и колко струват те?

В последните няколко месеца очертахме няколко нови тенденции, които се оформиха през периода март - септември на имотния пазар у нас.
Първата и най-значима промяна, за която ще стане въпрос и днес, е повишеното търсене на къщи в София, така и в другите големи градове на страната.
Купувачите търсят все повече жилища в затворени комплекси, а в последните месеци се отчита ...

15 Септември, 2020

Изпратете запитване