Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Пазарът на нови жилищни кредити е стабилен

2013-11-04   |  Econ.bg, 01.11.2013

Въпреки традиционно по-слабата активност през летните месеци и продължаващата несигурност по отношение на политическата обстановка, пазарът на нови жилищни кредити в страната остава стабилен. Това се посочва в обзорен тримесечен доклад на Пощенска банка.

За периода се отчита общ ръст в търсенето на жилищни кредити от 35% на годишна база. София, Варна, Пловдив, Бургас и другите областни градове остават най-активните населени места по отношение на жилищния пазар и жилищно кредитиране. През третото тримесечие на 2013 г. се наблюдава нарастване на броя усвоени кредити за закупуване на имоти в гр. Пловдив, като те достигат 5.9% от всички усвоени кредити в страната.

През летния сезон Пловдив измества Варна и Бургас и се нарежда на второ място след столицата по брой усвоени кредити. Това се илюстрира и от общото за страната нарастване на продажбите на имоти през третото тримесечие, което по данни на Националната агенция по вписванията достигна 7% на годишна база.

Същевременно нивата на лихвените проценти по жилищните кредити според БНБ паднаха под нивата отпреди кризата, а тенденцията за постепенен спад на годишния процент на разходите (ГПР) по жилищните кредити в левове се запазва.

По данни на Българска народна банка (БНБ) през септември 2013 г. средният лихвен процент по жилищните кредити в левове намалява с 0.44 пр.п. до 6.63%, а по жилищните кредити в евро се увеличава с 0.04 пр.п. до 7.47%. През септември 2013 г. спрямо август 2013 г. средният лихвен процент по жилищните кредити в левове намалява с 0.19 пр.п., а по жилищните кредити в евро нараства с 0.15 пр.п.

Ръст от над 4% отбелязват жилищните кредити с размер между 20 и 40 хил. евро за третото тримесечие на 2013 г. Най-търсени продължават да бъдат кредитите до 20 хил. евро, въпреки спада от 3% за същия период. Кредитите с размер над 60 хил. евро представляват едва 6% от всички отпуснати от банката жилищни кредити за месеците юли, август и септември на 2013 г.

Средният срок за изплащане на жилищни кредити е 20 г., като повече от половината от потребителите, които са усвоили жилищни кредити от банката, предпочитат той да бъде със срок от 20 и повече години. Най-малко търсени са жилищните кредити със срок на изплащане до 10 г.

Данните показват, че през третото тримесечие на 2013 г. се наблюдава слабо раздвижване на пазара на панелни имоти. Отпуснатите кредити за този тип конструкции нарастват с близо 4%. Въпреки това, монолитът остава водещ. В големите градове има повишен интерес към апартаменти с качествено ново строителство.

Прогнозата на банката за пазара на жилищното кредитиране в България до края на 2013 г. е, че тенденцията за растеж на заявките ще се запази на нива от 30 – 35% спрямо предходната година.

Съдействие при покупка на недвижим имот с ипотечен кредит


  Още новини

Сподели
Жилищен комплекс до плаж Кабакум, Варна
Изберете морски дом в една от най-красивите и тихи местности на Варна - Ален мак! Този нов луксозен затворен комплекс ще предлага всичко необходимо за един качествен живот край морето - невероятни гледки, красива градина с богато озеленяване, целогодишно работещ басейн, стрийт фитнес, детска площадка, релакс зона и много други удобства. Подарете си комфорт на отлични цени! Напредващо строителство!
Вижте още
Помислете за идващото лято! Сега е отличен момент за избор на собствен дом на морето!
Наслаждавайте се на дълго лято в собствен имот край морето в любимия ви български морски курорт! При нас ще намерите разнообразни предложения за всеки вкус и бюджет. Осигурете си място за почивка и отдих още сега! Вижте нашите топ предложения!
Вижте още

Още Новини

последни новини
Отворихме офис в сърцето на Дупница: Посетете ни на ул. Княз Борис I, номер 1!

Новият ни офис в Дупница отвори врати! Той е разположен в центъра на града, на ул. Княз Борис I, номер 1, етаж 1 - срешу ГУМ.

Този стратегически ход е част от нашата мисия да бъдем възможно най-близо до нашите клиенти и да предоставяме висококачествени услуги на местно ниво както за купувачи, така и за продавачи.

В новия ни офис клиентите ще могат да с...

28 Март, 2024
последни новини
Продавате имот? Вижте какви документи са ви необходими

В поредица от материали ви представяме полезна информация за това как най-добре да подготвите жилището си за огледи и как да определите цената на своя имот.

Тук ще се спрем на същината на сделката. Покупко-продажбата на недвижим имот често изглежда сложна и тромава процедура, изисква редица документи и комуникация с различни институции и агенции. А купувачи и продавачи е необходимо ...

13 Март, 2024
Фирмени
Брокери на месец март 2024

Пролетта идва с нови възможности на пазара на недвижими имоти!

Февруари ни показа значителна активност на имотния пазар,обхваща цялата страна и това ни дава много причини за оптимизъм.

Последни пазарни данни и тенденции:

- Наблюдаваме увеличение на издадените разрешителни за строеж - знак за нарастващ интерес към нови проекти.

- Забавянет...

05 Март, 2024
Фирмени
Полина Стойкова на семинар на Камарата на професионалните оценители

На 22.02.2024 г. в София се проведе семинар на Камарата на професионалните оценители на тема "Пазарът на недвижими имоти в България през 2023 година. Тенденции и очаквания за развитие през 2024 година".

Участници в него бяха едни от най-големите агенции за недвижими имоти - ЕРА, Адрес и BULGARIAN PROPERTIES. Те представиха задълбочен анализ и данни за жилищния пазар, ...

26 Февруари, 2024

Изпратете запитване