Контакти
0

Дневник: Пазарът на имоти се завръща към живот

2020-05-26   |  Dnevnik.bg

След като с въвеждането на извънредното положение пазарът на имоти бе поставен на пауза в началото на май той вече се връща към живота. В различна степен са възстановени активностите както на купувачите, така и на продавачите, но сега силната позиция е променена в сравнение с началото на март.

Цените се очаква да спаднат, но не и на имотите с добра локация и високо качество. След много години пауза на дневен ред се завръща сегментът на крайградските къщи, а платежоспособните клиенти търсят да наемат къщи по Черноморието, но предлагане на практика няма. Строителите отчасти са поели ролята на банките, които са станали по-взискателни, като предлагат разсрочена покупка на строящите се жилища.

Възстановяването на икономиката е възможно да стане много по-бързо в сравнение с предишни кризи, а с това и на обичайната активност на хората. Такава картина очертаха ръководители на агенции за недвижими имоти, икономисти и банкери на дискусия, организирана онлайн от Националното сдружение "Недвижими имоти".

Какво се случва на пазара

След отърсването от първоначалния шок в средата на март, през април играчите на пазара на имоти са започнали плахо да се завръщат - първоначално като посещения на сайтовете на агенциите, за да прегледат офертите, разказаха техните ръководители. Към днешна дата 90% е възстановен само трафикът на сайта и 60-70% на запитванията, тоест активните купувачи са два пъти по-малко отпреди извънредното положение, коментира Гергана Тенекеджиева, изп. директор на "Адрес".

Ок 20% от служителите ни не спряха да работят и успяхме да въведем дистанционно подписване на договори с електронен подпис, виртуални огледи, 360-градусово заснемане за видеооглед, разказа Страхил Иванов, собственик на "Явлена". Посочи, че за разлика от рязката дигитализация, която се е наложило на бранша да въведе в работата си, това не се отнася до електронното правителство - все още редица неща не могат да се свършат дистанционно през сайтовете на общините и администрацията.

Неговото очакване е през следващите 3 до 6 месеца да има видимо нарастване на интереса и броя на сделките. "Хората търсят пристан за парите си", коментира той по адрес на тези купувачи, които искат да инвестират в имоти или да повишат стандарта си на живот чрез покупката на качествен имот. "Хората, които имат свободен капитал и могат да договорят с 10% по-ниски цени, сега е моментът да купуват", посочи той.

Тенекеджиева посъветва хората да обсъдят намеренията си експертите в бранша, за да взета правилното решения спрямо индивидуалната си ситуация.

До края на годината ще има спад отчасти и на цените, и на броя на сделките заради резервираните очаквания на хората за бъдещето им, посочи Антон Андонов, изп. директор на "Ера". Той анализира, че през април от пазара са се отдръпнали хората, които купуват с кредити, защото на тях ще им трябва повече време да преценят какво да правят. Сключените в последните два месеца сделки са с отстъпки 5-10 % в цените спрямо нивата отпреди кризата, посочи той.

Пазарът е на купувачите, но на кои

Страхил Иванов отбелязва много ярка тенденция на обърнат тренд. Според него преди обявяването на извънредното положение в силна позиция са били продавачите и те са диктували условията. Сега е наличе тъкмо обратното. "За 10 дни се промениха навиците на хората. Никога не съм виждал такова нещо", коментира той. Посочи, че е напълно видимо завишението на интереса към къщи до 50 км от големите градове. "Покрай нищоправеното вкъщи се натрупаха мисли и желания, които сега преминават в действие", анализира той.

Голям интерес към ваканционни имоти - както по крайбрежието, така и в планински райони наблюдава и Полина Стойкова, изп. директор на "Бългериан пропъртис". Обясни, че веднага след отпадането на забраните за пътуване хората са поискали огледи в такива райони. "След 5 г. спад в цените на ваканционните имоти сега има много атрактивни оферти", посочи тя. Допълни, че след като сегментът на селските имоти е бил без активност от 2007 г. насам сега е претърпял истински разцвет. "Хората искат да имат свобода в собствено пространство, а не да разчитат на хотелски резервации", анализира тя.

През април бяхме като луксозен магазин, който затвори врати, разказа Весела Илиева, управляващ партньор в "Юник Естейтс". Посочи, че това е било време, в което клиентите на луксозни имоти за пръв път са имали време подробно да огледат и обсъдят пазара. Посочи, че тъй като тези клиенти планират да останат лятото в България, те търсят под наем къщи по крайбрежието, но на практика индивидуални имоти на първа линия свободни няма. В същото време през април силно се е активизирал пазара на наеми заради завръщането на множество българи, които е трябвало някъде да отседнат.

Гергана Тенекеджиева каза, че много потенциални купувачи са решили да изчакат, за да видят накъде ще се развие пазарът като масово очакват цените да паднат между 10 и 30% в следващите 2-3 месеца. Но кризата от 2008 г. показа, че адаптирането на купувачи и продавачи е отнело 4-6 г., допълни тя. Напомни, че качествените имоти няма да свалят цените си.

Банките са по-внимателни

Настоящите купувачи на имоти извън София в общия случай плащат в брой, а не разчитат на кредити. За цените на жилища там това е и възможно, докато в София в общия случай омт не може да се купи само със спестявания, посочи Тенекеджиева. По статистика на управляваната от нея агенция сега сделките с кредити са два пъти по-малко от началото на март.

Като негласно правило банките станали по-внимателни и се въздържат да финансират проекти на представители на секторите, които най-много пострадаха до момента - хотелиери, ресторантьори др., казаха участници в дискусията.

По наблюдение на Антон Андонов, големите банки са насочили усилията си в момента да обработват искания за преструктуриране на кредити, а средните и малките по-активно предлагат същите услуги като преди извънредното положение, но с уточнението, че се изисква малко повече собствен ресурс при покупка на имот. Преди извънредното положение и с 0 лева спестявания можеше да се купи имот с комбинацията между потребителски и ипотечен кредит, сега това вече е невъзможно, посочи той. Част от банките са въвели и временни ограничения за финансирането на имоти в строеж.

Съвсем леко сме вдигнали процента на самоучастие за всички видове имоти и не зависи от типа строеж и локацията, каза Георги Заманов, главен изпълнителен директор на "Алианц банк". Посочи, че повишението е в рамките на 5 процентни пункта. "Подобна политика гласно или негласно и други банки са приложили, това ни дава комфорта, че клиентът повече ще милее за този имот при по-голямо самоучастие", допълни той.

Строителите преосмислят ценообразуването

От агенциите за имоти посочват, че на практика новото строителство не е спрямо при възникването на епидемията и строителите отчасти са поели ролята на банките като са разсрочили плащанията във времето по-сериозно.

Полина Стойкова разказа, че на практика на 90% от строителните обекти е продължила работата без прекъсване и купувачите са се зарадвали на обявения напредък по строежите. Посочи, че заради по-стриктните принципи на банките, строителите са започнали да предлагат оферти на по-разсрочено плащане. По информация на Антон Андонов сега се искат 10-20% от цената на имота в аванс, а останалите при акт 15 или 16 на жилищата, което дава голяма глътка въздух на купувачите.

Строителите ще преосмислят ценообразуването, банките ще следят по-стриктно кандидатите за кредити, собствениците ще се замислят повече дали да си продават сега имотите, допълни Стойкова.

Годината, която ще продължи 10 месеца

Нито икономистите, нито брокерите са ангажират с прогнози колко бързо след тази криза ще се възстанови икономиката и в частност пазарът на имоти.

Според Полина Стойкова спадът в броя сделки е вече "зад гърба ни" и като краен резултат на годината ще остане заради това, че тя на практика за пазара на имоти ще е 10, а не 12 месеца. Според нея до месец-два е възможно да се види дали пък тези 2 месеца "на пауза" ще могат да бъдат наваксани.

Според Добромир Ганев, председател на Националното сдружение вероятно пазарът на имоти в България ще бъде от онези, които не са чак толкова засегнати в средносрочен план. Посочи обаче, че тенденциите от първото тримесечие на годината (което обхвата едва половин месец от извънредното положение - бел. а.) на спад в броя на започнатите нови сгради и дадените разрешителни за строеж ще продължи и през второто тримесечие, което отразява охлаждането на очакванията на бранша.

Вижте нашите топ оферти в София

Разгледайте къщи в столицата

Голямо разнообразие от имоти в планината

Вижте нашите обяви за къщи на село

Топ оферти в морски курорти

  Още новини

Сподели
AMur Residence - луксозна сграда пред Акт 16 на ул. Мур, до бул. България
AMur Residence материализира идеята за модерно градско жилище: луксозно изпълнение, функционалност и удобство, спокойствие и сигурност, зелена околна среда и комуникативно местоположение. Завършване през ЮНИ 2020 г.
Вижте още
Изгодни имоти в Банско - най-добрите предложения само при нас!
Видяхте ли цените в Банско! Обзаведени студиа от 10 000 евро! Изберете собствен имот в топ ски курорта на България, който работи целогодишно. За собствено ползване и отдаване под наем. Почивки и уикенди в собствен имот, без нужда от хотелски резервации!
Вижте още

Още Новини

Фирмени
BULGARIAN PROPERTIES получи отличия за сайт, агенция и брокер на годината

BULGARIAN PROPERTIES обра овациите и се превърна в звездата на 5-тото издание на Годишните награди на imoti.net.


На бляскава церемония, която се състоя на 7.07.2020 г. в Sofia Event Center, имотният портал imoti.net отбеляза своята 20-та годишнина и раздаде награди на най-добрите агенции и професионалисти в сферата на недвижимите имоти.

%...

08 Юли, 2020
Медиите за нас
Михаил Чобанов връчи награди в 24-тото издание на конкурса "Къща на годината"

Носителите на наградите на списание "Идеален дом" в конкурса "Къща на годината" 2019 г.

Пет статуетки "Сребърен гвоздей" раздаде списание "Идеален дом" на 24-ото издание на конкурса "Къща на годината". Идеалният дом вече не е само луксозни и скъпи мебели, а е еко и дори има инсталация за пречистване на въздуха. Тази визия на идеалния дом очертаха отличените проекти по...

03 Юли, 2020
Фирмени
Брокери на месец юли 2020 г.

🌞 Лятото вече е в разгара си, а на 🏘 имотния пазар става все по-горещо!

Активността нарасна и все по-убедително се връщаме към предкризисните нива на продажби, като този път интересът е не само към София и големите градове, но към цялата страна, включително към морските и планинските курорти, както и към селата.

Къщите на село се превръщат в 💥х...

03 Юли, 2020
Медиите за нас
Един от най-продаваните нови комплекси у нас с втора фаза

Искате ли да живеете в стилен комплекс с контролиран достъп, детска площадка и достатъчно зелени площи? Е, явно не сте единствените, тъй като Park View Residence е носител на награда за най-продаван комплекс за 2019 г.

Комплексът от затворен тип се намира в централната част на София - кв. Банишора и е близо до метростанция "Княгиня Мария Луиза".
Първата фаза на ...

02 Юли, 2020

Изпратете запитване