0
Вход
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Известия
Настройки
Изход
Затвори

Капитал: Пловдивски имотен феномен: бум на гиганти при жилищата

2021-10-01   |  Боряна Генчева, Михаил Ванчев, Capital.bg


Темата накратко
• Новите заводи и доброто качество на живот привличат към града хора от цялата страна, които търсят апартаменти.
• Кипи мащабно жилищно строителство, изграждат се мегакомплекси и високи сгради, като сред новите големи играчи са "Хъс", ПИМК, "Инса ойл"
• Пазарът на апартаменти и къщи е най-бързо растящият сред големите градове. Но инфраструктурата изостава от развитието

Изненада е, но може би най-мащабният жилищен комплекс в строеж в България не е в София, а в Пловдив. Residential Park предвижда 60 сгради с 3200 жилища върху терен от 137 дка. При това не е единствен по рода си. Бъдещият жилищен комплекс "Кристал" ще бележи силуета на града с осем 75-метрови кули - 25-етажни във високата си част, а "Каменица парк" ще добави към него и два 14-етажни блока наред с други девет 8-етажни сгради.

Това са само някои от примерите за бурното ново строителство, което се развива с почти софийски мащаби в града под тепетата и по експертни оценки генерира около половината от сделките с жилища. От агенциите за недвижими имоти казват, че проектите се завършват в срок и се разпродават бързо, в голямата си част на зелено, още преди първата копка. Жилищното строителство разраства града предимно по периферията - в районите "Южен" и "Западен". "За няколко години там се организираха нови жилищни квартали - "Остромила", "Беломорски", Район "Западен"; парк "Отдих и култура" - юг и север", казва Анна Димитрова, собственик на пловдивската агенция "Омега А". А колегите й от "Явлена" и "Имотека" допълват картината с малките бутикови сгради в по-централните райони.

Рекорди по сделки и строителство

Пазарът на недвижими имоти в Пловдив вече почти година е с най-висок ръст на активността сред големите градове в България. От януари до август 2021 г. например, покупко-продажбите в Пловдив като брой нарастват с 30.3% спрямо 2019 г. при средно за страната 16%, по данни на Агенцията по вписванията. При това с всеки следващ период ръстът се забързва (виж графиката). Брокерите обръщат внимание, че сегашните пикове в статистиката в известна степен отразяват рекордния ръст на издадените строителни разрешителни през 2018 г. Покупките на зелено преди година и половина-две се изповядват сега при вече завършени сгради.

И в момента обаче няма признаци строителната активност да затихва. Данните на НСИ показват ръст на новото строителство в града през първото полугодие на 2021 г. в сравнение със същия период на 2020 г. Започнатите сгради в града на тепетата са повече, но с по-малко жилища и по-голяма РЗП спрямо миналата година. Това отчасти отразява строителството на къщи, а и досегашната тенденция "на по-големи жилища с по-голяма използваема площ и по-големи тераси", която наблюдава Стефан Моллов, брокер на Bulgarian Properties.

Бъдещето обаче ще е на по-малко сгради с повече жилища, съдейки по данните за новите строителни разрешения (виж таблицата). Сега жилищното строителство в града е заето да наваксва индустриалното развитие, което изпревари възможностите на града да настани новите му граждани. Пловдив решава жилищния недостиг по два начина - като строи повече, но по-малки жилища, и като ги издига на високо - тенденция, която се вижда в новостроящите се най-големи пет жилищни комплекса в града. При това високото строителство в Пловдив е инженерно предизвикателство, тъй като градът се намира в силно сеизмичен район, а почвата край река Марица е силно песъчлива.

Икономиката е обяснението

Защо все пак най-големите ръстове и най-големите жилищни комплекси са точно в Пловдив?

"Пловдив е сред първенците по нетна положителна миграция в България през 2019 г., изпреварвайки дори София. Основна причина за това е икономическото развитие на региона", коментира Константин Бояджиев, управител на "Галакси инвестмънт груп", една от най-големите строително-инвестиционни компании в града, свързана с основателите на "Винпром Пещера". "Заедно с IT и аутсорсинг индустриите икономическият профил на града се промени значително през последните 10 години. Този месец агенция Standard&Poor's промени перспективата на града от стабилна на положителна. Прогнозите са, че икономиката на Пловдив ще отчете умерено възстановяване на БВП през 2021 г., което ще продължи да поддържа ниски нива на безработицата. Това устойчиво развитие на града, което води до ръст на заплатите и прилив на работоспособните хора, повишава търсенето на недвижимите имоти тук", казва той. В допълнение хората, особено по-младите, бягат от старите сгради и търсят модерно строителство с по-добра локация, отбелязва той.

Димитър Ахрянов, главен архитект на града, обяснява, че причините са съвкупни, но основната е голямото потенциално търсене, което се очертава покрай петте икономически зони край Пловдив. "С възможностите си за работа и по-ниските разходи за живот, с това, че е зелен и пешеходно обозрим, градът привлича хора от цялата страна, дори от Ботевград и Враца", казва той. "От друга страна, икономическият цикъл се превъртя, инвеститорите преодоляха някогашния срив на пазара на имоти, което в съчетание с достъпното банково кредитиране е стимул за инвестиции в строителство". Добавя също, че общината се е опитала да сведе до човешки мащаби интензивността на предвиденото застрояване. Екипът е заварил подробни устройствени планове с коефициент на интензивност 5, докато сега максималният е 3.5.

Добромир Ганев, председател на НС "Недвижими имоти" от агенция "Форос", посочва и друга предпоставка за мегакомплексите: "В Пловдив има големи парцели, все пак градът е разположен в низина. Повечето са бивши индустриални терени, купувани преди 15 г. при предишния имотен бум. Пазарът в града, който години наред е с едни от най-ниските цени сред големите градове, не създаваше условия да тръгнат големите проекти. Сега картината е друга - има много голямо търсене".

"Пловдив напомня София отпреди повече от десетилетие - стана притегателен център за професионална реализация, обучение и за живеене. Наблюдава се силно изразена миграция от места с липса на поминък" - Анна Димитрова, агенция "Омега-А"

Вижте нашите топ оферти ново строителство в Пловдив

Разгледайте всички наши оферти за продажба и под наем в гр. Пловдив

  Още новини

Сподели
изгодно! Линкълн Резидънс - комплекс в Овча купел 2
Цени от 800 до 900 евро/кв.м.!

Предварителни продажби при най-изгодни цени. Старт на строителството - есен 2021 г. Резервирайте своя нов дом в комплекс близо до метростанция, детска градина и всички удобства. Без такса поддръжка!
Вижте още
Виртуални огледи с 360-градусови турове!
Усетете уникалната атмосфера на всеки имот с виртуалните огледи, които предлагаме! По всяко време, само с един клик можете да се пренесете в дома на вашите мечти, без ангажименти и предварителни уговорки.

Виртуалните турове са заснети лично от нас и са с гарантирана автентичност. Можете да видите всеки детайл на имота, точно като на живо!
Вижте още

Още Новини

Медиите за нас
Михаил Чобанов - името зад успеха на най-добрите имотни проекти у нас

Милиони квадратни метри реализирани продажби на сгради и комплекси в жилищния и ваканционния сегмент у нас за близо 20 години.Това постижение на водещата агенция в сферата на маркетинга и продажбите на сгради и комплекси ново строителство BULGARIAN PROPERTIES се дължи на специфичното й know-how, на опита и позиционирането й като лидер на пазара с пряк достъп д...

20 Октомври, 2021
последни новини
Цените на жилищата с рекордно поскъпване за последните 12 г.

Цените на жилищата в България отчетоха рекордно поскъпване за последните 12 години, сочи справка на Actualno.com в данните на Националния статистически институт.

Индексът на цените на жилищата нараства с 9.1% на годишна към края на второто тримесечие на тази година. Това е най-високият годишен ръст отчитан за последните 12.5 години. За последно по-високо повишение е регистрирано пр...

15 Октомври, 2021
Фирмени
Sunny Houses - пореден успех за ексклузивен обект от нашето портфолио!

Последната къща от комплекс Sunny Houses в Панчарево беше резервирана!

Така BULGARIAN PROPERTIES може да се похвали с още един успешно разпродаден комплекс - този път от къщи ново строителство.

💙 Поздравления за всички, закупили нов семеен дом в този чудесен комплекс в подножието на Витоша! Благодарности за хората, които участват в реализацията ...

12 Октомври, 2021
Медиите за нас
BULGARIAN PROPERTIES за NOVA TV: Броят на сделките е скочил с 60%, а цените - с 15 на сто

Наши клиенти и колегата ни от офис Велико Търново Симеон Карапенчев застанаха пред 🎥 камерите на NOVA TV, за да коментират бума в продажбите на селски имоти.

Официалните данни на НСИ сочат, че почти 100 000 души са се върнали да живеят на село през миналата година, а данните на BULGARIAN PROPERTIES показват, че цените на селските къщи растат и предлагането нама...

09 Октомври, 2021

Изпратете запитване