Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Полина Стойкова пред Bloomberg TV: Близо сме до пик в цените на имотите в селата (видео)

2022-05-13   |  Bloombergtv.bg


Полина Стойкова MRICS, изпълнителен директор на Bulgarian Properties, взе уастие в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова по Bloomberg TV с попдробен анализ за селските имоти и актуалните тенденции на имотния пазар през 2022 г.

След пандемията се наблюдава много голям интерес към имоти във селата, най-вече от български купувачи, което доведе до почти двоен скок в цените на тези имоти. Процесът по нарастване на цените обаче вече се успокоява и е близо до пик, който ще остане устойчив. Това коментира Полина Стойкова, изпълнителен директор на Bulgarian Properties, в ефира на предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

„След оттеглянето на англичаните и ирландците, които купуваха през периода 2005-08 г, селските имоти бяха силно подтиснат пазар със спаднали цени и нисък обем продажби. Сега обаче има раздвижване на пазара и цените се увеличиха, тъй като търсенето е много голямо. Средните цени нараснаха от 20-25 000 евро на къща преди пандемията до близо 50 000 евро в първото тримесечие на 2022“, каза тя.


Стойкова отбелязва, че в селските райони няма ново строителство, а има повишен интерес, но според нея цените няма да растат нагоре, тъй като купувачите „не са склонни да дават космически суми, каквито някои собственици искат“.

Според нея много българи насочват спестяванията си към закупуването на имот, тъй като имотите са сигурно убежище в период на криза и инфлация. Условията по банковото кредитиране също остават непроменени, а безработицата е ниска - няма фактори, които да спират търсенето, добавя тя.

След началото на войната в Украйна България прие много украински бежанци, но според Стойкова към момента отражението е в най-вече в наемния сегмент.

„Още в първите дни усетихме прилив на бежанци и свалихме всички такси и комисионни, за да можем да осигурим нужните жилища възможно най-скоро. Бежанците вече се ориентират и за по-дългосрочно наемане, но за закупуване на имоти е още рано да се говори, тъй като има много несигурност и се иска време да се види дали ще останат дългосрочно в България“, разказва тя.

„През годините изгубихме много групи чуждестранни купувачи, така че не мисля, че вълната от украинци ще окаже съществено влияние на пазара на имоти“, добавя тя.

По отношение на руските собственици на имоти в курортните градове по Черноморието Стойкова подчертава, че няма процес на нараснало предлагане. „За тях също има несигурност – дали ще могат да получат парите си при евентуална сделка и дали ще могат да пътуват, за да си ползват имота“. По нейни думи руските собственици са активни на пазара от доста години, като в последните 5-6 години са повече продавачи отколкото купувачи. „Това е процес, който започна доста преди войната“, казва тя.

Въпреки това цените на имотите в курортите са се повишили значително, тъй като „имаме период от 10 години, в които нямаше ново строителство в курортите, а цялото вторично предлагане започна да се изчерпва“. Заради голямото търсене цените са се върнали на нива отпреди 10 години и дългогодишният процес на спад в цените вече се е преобърнал. „През зимата на морето имаше истински бум на покупки от българи, които търсеха да закупят жилища това като актив и спасяване от инфлацията“, казва тя.

Вижте нашите оферти за селски къщи

Вижте имоти на морето и в ски курортите

Продайте имот с нас!

Гледайте целия разговор във видеото:



  Още новини

Сподели
Къща в центъра на Банско до църквата „Света Троица”
Вижте тази уникална оферта за собствена къща в центъра на топ ски курорта Банско! Ексклузивно от BULGARIAN PROPERTIES! Запазена автентична възрожденска архитектура с висока каменна ограда и масивна дървена врата с метален обков. Заповядайте да усетите духа на Банско!
Вижте още
AMur Homes - елитна сграда на бул. Сливница
AMur Homes е най-новата сграда на доказан инвеститор, която се намира в широкия център на София - на бул. Сливница близо до пазар "Д. Петков". Изберете от последните налични тристайни апартаменти и си осигурете съвременен градски комфорт в близост до всякакви удобства.

Топ развиващ се район на София! Напредващо строителство!
Последни 2 налични жилища!
Вижте още

Още Новини

последни новини
Отворихме офис в сърцето на Дупница: Посетете ни на ул. Княз Борис I, номер 1!

Новият ни офис в Дупница отвори врати! Той е разположен в центъра на града, на ул. Княз Борис I, номер 1, етаж 1 - срешу ГУМ.

Този стратегически ход е част от нашата мисия да бъдем възможно най-близо до нашите клиенти и да предоставяме висококачествени услуги на местно ниво както за купувачи, така и за продавачи.

В новия ни офис клиентите ще могат да с...

28 Март, 2024
последни новини
Продавате имот? Вижте какви документи са ви необходими

В поредица от материали ви представяме полезна информация за това как най-добре да подготвите жилището си за огледи и как да определите цената на своя имот.

Тук ще се спрем на същината на сделката. Покупко-продажбата на недвижим имот често изглежда сложна и тромава процедура, изисква редица документи и комуникация с различни институции и агенции. А купувачи и продавачи е необходимо ...

13 Март, 2024
Фирмени
Брокери на месец март 2024

Пролетта идва с нови възможности на пазара на недвижими имоти!

Февруари ни показа значителна активност на имотния пазар,обхваща цялата страна и това ни дава много причини за оптимизъм.

Последни пазарни данни и тенденции:

- Наблюдаваме увеличение на издадените разрешителни за строеж - знак за нарастващ интерес към нови проекти.

- Забавянет...

05 Март, 2024
Фирмени
Полина Стойкова на семинар на Камарата на професионалните оценители

На 22.02.2024 г. в София се проведе семинар на Камарата на професионалните оценители на тема "Пазарът на недвижими имоти в България през 2023 година. Тенденции и очаквания за развитие през 2024 година".

Участници в него бяха едни от най-големите агенции за недвижими имоти - ЕРА, Адрес и BULGARIAN PROPERTIES. Те представиха задълбочен анализ и данни за жилищния пазар, ...

26 Февруари, 2024

Изпратете запитване