Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Полина Стойкова в предаването "В развитие" по Bloomberg TV Bulgaria (видео)

2023-11-09   |  Георги Месробович, bloombergtv.bg

Купувачите на имотния пазар се интересуват предимно от ново строителство, а след пандемията търсенето на къщи се повиши. Основният двигател на пазара за тази година е ръстът на доходите и ниските равнища на ипотечните лихвени проценти. Много добре се справихме с достъпността, тъй като през тази година, доходите нарастват, цените малко забавиха своето темпо на растеж. Данъчните промени, от страна на Министерски съвет свързани с желанието за повишаване на данъчните оценки, на които се определя годишният данък на имота, може да се отразят на хората, които имат повече от един имот, това коментира Полина Стойкова, изпълнителен директор на BULGARIAN PROPERTIES, в предаването "В Развитие" с водеща Веселина Спасова.

Не се наблюдава съществена промяна на имотния пазар, новото строителство продължава да се развива, дори и с понякога забавен темп, а купувачите се интересуват предимно от ново строителство, каза Стойкова. След пандемията търсенето на къщи се повиши, като се развиват затворени комплекси от къщи или самостоятелно построени, за което има повишено търсене на парцели около София и в близките селата. Гостът обясни, че всеки, които може да си позволи имот с такава цена се ориентира към къща.

Последните данни сочат, че цените в София за последното тримесечие нарастват с 6% на годишна база, което е забавен темп, но това се дължи на пикът на цените, достигнат в края на 2022 г., обясни гостът. Основният двигател на пазара за тази година е ръста на доходите и ниските равнища на ипотечните лихвени проценти. Ако се приспадне инфлацията, реалният ръст на цените е около нула.

В момента в София цената на квадратния метър при сключените сделки е на около 1550 евро, което е същото както в края на миналата година. Пловдив, от своя страна, настига Варна и Бургас и в трите града цените са около 1150-1200 евро за квадрат, обясни Стойкова.

В София към средата на годината един квадратен метър се купува за около 1,1 заплата, което е една от най-добрите достъпности на жилищата в столицата. За разлика от това в Пловдив, Варна и Бургас има леко влошаване, там са нужни около 1,3 заплати за 1 квадратен метър, каза гостът.

Връзката между лихвените проценти, паричната политика и пазара е директна, тъй като наличието на банково финансиране поддържа стабилността на пазара през тази година. Наблюдава се много купувачи, които купуват дом, а не само инвестират в имот с цел предпазване от инфлацията.

„Много добре се справихме и по този показател (достъпността), тъй като през тази година, доходите нарастват, цените малко забавиха своя темп на растеж.“

Целият коментар гледайте във видеото:


Данъчните промени, от страна на МС свързани с желанието за повишаване на данъчните оценки, на които се определя годишният данък на имота, може да се отразят на хората, които имат повече от един имот, но гостът не смята, че би отдръпнало купувачите.

Най-привлекателните квартали в столицата са винаги южните, обясни гостът. Тя допълни, че водещо е къде има възможност за покупка на имот, а това са кварталите с ново строителство като: Банишора, Малинова Долина, Зона Б-18 и Зона Б-5, тъй като новото строителство е с по-добро качество и предлага повече удобства съвместими с модерния начин на живот. В кварталите, в които няма толкова ново строителство, се наблюдава липса на предлагане на вторичния пазар, тази тенденция ограничава предлагането, което вдига цените.

Данните от Агенцията по вписванията показват спад на обема на сключените сделки с 5% за София, а в други части на страната с от 10% до 20%, но това е нормално, смята Стойкова, тъй като сравнението е с миналата година, която бе върхова за пазара. Очаква се тази година да е една по-слаба като обем, но съпоставима с миналата.

Гостът очаква по-скоро позитивна 2024 г., но трябва да се следят лихвените проценти отблизо за прогнозиране на пазара, както и може да се наблюдава по-голямо предлагане на вторичния пазар, тъй като много хора са купували с инвестиционна цел и е възможно данъците да ги накарат да излязат на пазара.

През тази година наблюдаваме задържане на цените на ваканционните имоти, също така спад в интереса към летните курорти, за сметка на зимните, обясни гостът. Вижда се интерес от Полша, Чехия и Словакия, а цените в курортите достигнаха средните цени в областните градове от 800 до 1000 евро за квадрат и се появи ново строителство в курортите.

Вижте нашите оферти в София

Продайте имот с нас!


  Още новини

Сподели
Къщите на село продължават да са хит!
Купете собствен дом за уикенди, ваканции или за постоянно живеене! Собствен двор и място далече от шума на големия град. Да се насладим на даденостите на българските села! Вижте нашите страхотни оферти за селски къщи в цялата страна.

Време е за по-спокоен живот и завръщане към природата!
Вижте още
Виртуални огледи с 360-градусови турове!
Усетете уникалната атмосфера на всеки имот с виртуалните огледи, които предлагаме! По всяко време, само с един клик можете да се пренесете в дома на вашите мечти, без ангажименти и предварителни уговорки.

Виртуалните турове са заснети лично от нас и са с гарантирана автентичност. Можете да видите всеки детайл на имота, точно като на живо!
Вижте още

Още Новини

Фирмени
Отбелязваме 20 години с уникален филм за историята на BULGARIAN PROPERTIES

За нашата 20-годишнина, BULGARIAN PROPERTIES се връща назад във времето, за да представи специален филм, който проследява вълнуващия път на компанията.

Филмът показва важни моменти от историята и развитието на BULGARIAN PROPERTIES, нейната организационна философия, както и уникалния подход при работата с международни клиенти и изграждането на дългосрочни взаимоотношения.

24 Ноември, 2023
Медиите за нас
Полина Стойкова в подкаста на dir.bg "Какво могат парите"

1500 евро е средната цена на квадратен метър в София. Пазарът се движи близо до своите фундаменти и към момента няма предпоставки да говорим за балонизиране. Нещо повече, ако направим съпоставка на цените на недвижимите имоти спрямо средните доходи, ще видим, че ръстът в цените следва с по-бавни темпове ръста на заплатите. Това сподели Полина Стойкова, изпълнителен директор на BULGARIAN PROPERTIES...

21 Ноември, 2023
Медиите за нас
Имотният пазар в Пловдив: Милион нови квадрата, все по-бавни сделки

- През 2022 г. област Пловдив постига рекорди в броя на строителните разрешителни и започнатите нови жилищни сгради;
- В същия момент броят на сделките с имоти през 2023 г. намалява с 14.2%, тъй като купувачите все повече изчакват по-ниски цени и по-високи лихви по кредитите;
- Брокерите са оптимисти и за тях пазарът се връща на нивата отпреди пандемията от ковид-19.

15 Ноември, 2023
последни новини
К. Павлов, Уникредит: Лихвите ще останат ниски още известно време

Движението на лихвите в краткосрочен план зависи от две неща – от БНБ и от търговските банки.

Тъй като сме в условията на валутен борд и Българска народна банка разполага с малко инструменти, с които може да влияе върху лихвените и финансовите условия у нас, тогава всичката власт - по отношение на определяне на лихвите, отива в ръцете на търговските банки.

Това заяви ...

07 Ноември, 2023

Изпратете запитване