0
Вход
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Известия
Настройки
Изход
Затвори

Полина Стойкова пред в-к Марица: Агенциите са важен партньор в реализацията на сгради ново строителство

2021-11-17   |  Даниела Арнаудова, в-к “МАРИЦА”, 17.11.2021 г.

За актуалните тенденции, предизвикателствата на пазара и ролята на агенциите в цялостния процес Даниела Арнаудова от в-к Марица Пловдив разговаря с Полина Стойкова, изпълнителен директор на водещата имотна компания BULGARIAN PROPERTIES.- Г-жо Стойкова, как се промениха цените на жилищата в Пловдив през последната година?
- Средната цена на закупените в Пловдив апартаменти, през третото тримесечие на годината, по данни на BULGARIAN PROPERTIES е около 850 евро/кв. м. Така градът поддържа един постоянен ръст от 5% на годишна база. Този темп постепенно възстанови нивата от 2019 г., когато градът отбеляза ръст в цените покрай Европейска столица на културата. Малко след това събитие обаче цените на жилищата в Пловдив се укротиха. Пандемията, разбира се, също прекъсна и забави процесите, но днес градът отново влезе в тази възходяща тенденция.


- На пазара в Пловдив се получи един парадокс – свръхзастрояване, масови продажби на жилища на зелено и … липса на готови (завършени) апартаменти. Как ще обясните този факт?
- Подобна ситуация се наблюдава не само в Пловдив, но също в София и в другите големи градове на страната. Новото строителство е огромно, а липсва готов продукт. В момента особено силно се усеща как предлагането е на много ниски нива. Купувачите държат имота, като актив и избягват да продават, но това е логично – българинът няма алтернатива в какво да държи парите си. А и в ситуация, когато банките въвеждат нови такси, включително такса „наличност”, продажбата на жилище не е опция.

Жилища вече много рядко излизат на пазара. Дори в новопостроените сгради, където се предполага че хората купуват с цел инвестиция и се предполага, че след време те ще продадат имота. Само че това все още не се случва. Очакваше се и друго: клиентите да започнат да купуват на по-късен етап, когато сградата е завършена. Но това не се случи, все още масово се купува „на зелено”, т.е. на много ранен етап, дори преди строителството да е стартирало. Това е така, защото търсенето е много голямо, а предлагането не може да навакса.

- Агенцията ви стои зад първите продажби на имоти “на зелено” у нас. Работите със специална система, управляваща продажбите на зелено, която следи клиенти, вноски и всякакво движение по проекта. И все пак къде са подводните камъни да клиента?
- При продажбите "на зелено" основният риск е сградата да не бъде завършена в срок. Добрата новина е, че има механизми, с които този риск намалява: примерно, чрез неустойки в договорите. Важен момент е в предварителния договор с инвеститора да се заложат максимално много предпазни клаузи, които да защитават интересите на купувача.
Затова съветът ми към клиентите е: особено важно е да избирате инвеститор с добър имидж. Също да проследите дали има добро финансиране, което да обезпечи изграждането на обекта. Така че проучете добре преди да решите да инвестирате в нов дом!


Томов Плаза - един от най-мащабните проекти в Пловдив, част от портфолиото на BULGARIAN PROPERTIES

- Как ситуацията около COVID-19 промени пазара на имоти?
- Жилищният пазар продължи да привлича купувачи с цел собствено ползване. Само, че този клиент е по-взискателен и търси качествената среда, тя означава по-просторни и светли жилища, с гледки към планината, реката, близкия парк. Така, че предпочитано остава новото строителство.

Пандемията научи българина да купува все по-големи жилища, точно сега се появи нуждата от още една стая в дома. Затова масово се търсят 3-стайни и 4-стайни апартаменти. Статистиката също е категорична по този въпрос: над 60% от новозакупените жилища са с три или повече спални.

Двустайните традиционно са по-евтини, но и по-ликвидни имоти. Българинът влага парите си в тях с цел отдаване под наем.

Кризата около ковид ни научи да проектираме друг тип жилища. Навсякъде по света партерът е най-скъпата локация. Нашенецът я преоткри едва сега – добра опция е дворчето, ако примерно жилището е на партера в затворен комплекс. В пандемията нарасна интереса и към жилищата с тераси. Това са предимствата на един имот, които хората дълги години ги усещаха. Днес малките стаи създават лошо впечатление. Хората искат да влизат в спалнята си и тя да е поне 12-13 кв. м, защото имаше момент, когато проектантите я побираха в минималните 8-9 кв. м.

- На практика работата на предприемача е сложен и комплексен процес. Коя е формулата, по която действа успешния предприемач днес, за да има продаваеми жилища на пазара?
- Действително предприемачеството у нас е сложен и комплексен процес, но успешната реализация на едно жилище е свързана с множество участници.

Тук искам да подчертая ролята на агенциите за недвижими имоти, те са изключително важен партньор. Неведнъж в практиката сме доказвали каква е нашата роля – да маркетираме и позиционираме правилно обекта, да привлечем клиента, но също и да отговорим на всички негови въпроси.

С правилния брокер всеки предприемач има гарантиран успех, тъй като нашите съвети повишават добавената стойност на имотите, осигуряват по-доброто им позициониране спрямо конкурентите и дават възможност за по-бърза продажба на по-ранен етап. Това е един цялостен процес, който отнема около 2 години – от старта на продажбите до приключване на строителството.

В Пловдив има един изключително активен пазар на ново строителство, но инвестотрите подценяват ролята и ангажимента на агенциите за имоти.

Днес е особено важен процеса на планиране при старта на един нов жилищен проект. Понякога липсата на правилно планиране и оглеждане на детайлите могат да са пречка пред успешната реализация. Ето как една част от имотите стават трудно продаваеми.

Вижте нашите имоти ново строителство в Пловдив

Обявете имот за продажба или под наем с нас!

Контакти на нашия офис в Пловдив:
Тел: 032 275 498
Адрес: Делови Център Пловдив, ул. "Хан Кубрат" 1, ет. 4

  Още новини

Сподели
Жилище в Пловдив в комплекс Tomov Plaza
Апартаменти ново строителство в кв. Тракия на ТОП цени от 640 евро/кв.м.! Един от най-продаваните комплекси в Пловдив, чието строителство е на финална права. Очаквано завършване - СКОРО - 12.2021 г.!
Вижте още
Поверете ни маркетинга и продажбите на ваш обект ново строителство!
BULGARIAN PROPERTIES е лидер в продажбата на имоти ново строителство с милиони кв.м. реализирани продажби на сгради и комплекси в жилищния и ваканционния сегмент. Възползвайте се от нашия опит и доказан успех!
Свържете се с нас в най-ранен етап, за да можем да ви съдействаме максимално много. Обадете ни се на 0886 033 033.
Вижте още

Още Новини

последни новини
Нов дом в централен софийски район: Сграда Царибродска

Стартираха продажбите в Блок 2 на сграда Царибродска в Зона Б-18 в София, съобщават от ексклузивния агент маркетинг и продажби на проекта BULGARIAN PROPERTIES.

Строителството му вече напредва, като е излят бетон на първо подземно ниво и се полага армировка.


Сградата е разположена в централен район на София, близо до метростанция Константин ...

27 Ноември, 2021
последни новини
5 причини да продадем имот точно сега

През третото тримесечие на 2021 г. у нас са приключени 67 328 имотни сделки.

Ръстът е с 18.8% спрямо същия период година по-рано, сочи статистиката на Имотния регистър към Агенцията по вписванията.

Само в София закупените имоти са с 25% повече спрямо тримесечие по-рано, като в столицата за три месеца са сменили собственика си 8 732 имота (в статистиката ...

18 Ноември, 2021
последни новини
Нов дом в подножието на Витоша: София Ски Ризорт (видео и снимки)

Създаден преди векове, днешният софийски квартал Симеоново първоначално е село, а впоследствие и скъпа вилна зона на столицата.

Става част от кварталите на града през 1961 г., а днес е атрактивен избор за дом заради изобилието от зеленина, чистия въздух и невероятните планински гледки.

Именно в Симеоново е разположен София Ски Ризорт - нов комплекс, пред...

10 Ноември, 2021
последни новини
Отмениха задължителния паспорт за сградите

Задължителната паспортизация на сградите с апартаменти и къщи отпада с последните промени в Закона за устройство на територията (ЗУТ).

Регионалното министерство вече е отменило спорната наредба, задължаваща всички собственици на апартаменти или къщи да ги паспортизират, дори да нямат намерение да извършват строителни промени по тях.

"Този документ представя моментно...

10 Ноември, 2021

Изпратете запитване