Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Полина Стойкова пред сп. Мениджър за тенденциите на имотния пазар

2022-09-08   |  сп. Мениджър, Строителство и инвестиции, 2022 г.

Изпълнителният директор на BULGARIAN PROPERTIES Полина Стойкова беше поканена от списание "Мениджър" в качеството си на един от най-изявените имотни експерти и анализатори да направи авторска статия за тенденциите на имотния пазар за специалното издание "Строителство и инвестиции 2022". Вижте какво сподели тя за читателите на авторитетното бизнес издание:

През първите шест месеца от годината наблюдавахме имотен пазар, характеризиращ се с много голямо търсене и недостатъчно предлагане. Проектите ново строителство стартираха по-бавно заради повишаващите се цени на материалите и трудностите с доставките и ценообразуването, а тези от тях, които се предлагаха на пазара, осъществяваха активни продажби "на зелено". В допълнение, много от собствениците на имоти се изтеглиха от пазара заради високата инфлация и това допълнително намали предлагането.

Търсенето продължи да бъде подкрепяно от изгодно банково кредитиране. Лихвените проценти по кредитите продължиха да спадат, а обемът новоотпуснати кредити - да нараства, поддържайки темповете от 2021 г. на ръст от около 40%.

Другите макроикономически фактори, които влияят върху жилищния пазар, също продължиха да имат положително влияние – безработицата остана на ниски нива – около и под 5%, а доходите продължиха да нарастват – средно с около 10% за първото тримесечие по данни на Националния статистически институт (НСИ).

Войната в Украйна и инфлацията дадоха допълнителен стимул на търсенето с цел инвестиция в сигурен актив, какъвто са имотите и на пазара се усети недостиг на жилища във всички райони на страната. Предлагането, което съществуваше на вторичен пазар, дори във ваканционните курорти и в селата, силно намаля и в момента офертите, които излизат на пазара, често се продават за броени дни.

Сделки на бавни обороти

Всичко това доведе до ускоряващ се ръст на цените, който по данни на BULGARIAN PROPERTIES е около 15% за второто тримесечие на 2022. Tова представлява най-бързото нарастване от 2008 г. насам. В началото на 2022 г. цените достигнаха нивата от най-високата си точка през 3-тото тримесечие на 2008 г. и към момента вече са над тези нива.

Перспективите през следващите месеци са този темп на растеж да се забави, тъй като вече се усеща известно разколебаване и охлаждане на интереса на купувачите над определени ценови нива, а наблюденията на потребителите, осъществявани от НСИ, показват спад на намерението за покупка на жилище в следващите 12 месеца.

Наред с това, следва да се отбележи стабилизирането на цените на материалите и активизиране на продажбите на проекти ново строителство. Очакваме с балансирането на пазара да се появи по-добро предлагане и на вторичен пазар, тъй като сега е отличен момент за продажба и все повече собственици осъзнават това.

В следващите месеци ще трябва да следим внимателно измененията на лихвените проценти по кредитите, които макар с очакване за повишение, едва ли ще се променят значително през настоящата година.

Важно ще бъде как ще се развие пандемията и дали ще се разгърне нова вълна, но като че ли този фактор има отслабващо действие, тъй като жилищният пазар функционира нормално в условия на пандемия вече повече от 2 години и показва устойчивост.

Все повече икономически анализатори прогнозират забавяне на икономическия растеж и навлизане в период на рецесия. Ако тези прогнози се окажат верни, неминуемо ще има отражение и върху имотния пазар и може би в момента това е най-сериозното препятствие, което се задава и което трябва да се следи много отблизо.

Забавяне на продажбите

Данните на Агенцията по вписванията показват, че сделките с имоти в страната през 2-рото тримесечие бележат ръст само с 4.3% спрямо същия период на 2021 г. Това идва на фона на ръстове на обемите с около 30% през 2021 г. и с около 10% през първото тримесечие на 2022 г.

Забавяне на темпа на растеж на обемите сделки има и в големите градове – до 2.5% годишно, и в София, където е регистриран скромен ръст от едва 0.28% на годишна база.

Тези данни включват в себе си както лекото охлаждане на интереса поради ръста на цените, така и - в много по-значителна степен - основната тенденция, която очертаваме за периода и която считаме за водеща – недостатъчното предлагане, което да отговори на наличното търсене.

Наблюденията на BULGARIAN PROPERTIES показват, че през април и май месец се забелязва известен отлив от пазара и временен стрес от растящите цени и общата несигурност, но през месец юни оборотите се връщат на нормалните нива отпреди войната и инфлацията и се забелязва раздвижване на пазара и сключването на сделки, което ще се отрази в обемите продажби на Агенцията по вписванията на по-късен етап.

Тези наблюдения кореспондират с данните на НСИ за състоянието на бизнес климата и в частност на строителството, които бележат подобрение през месец юни. Жилищният пазар остава стабилен с положителни перспективи, поне в краткосрочен план.

Цялата статия четете на сайта на списание Мениджър и в специалното издание "Строителство и инвестиции 2022"

Продайте имот с BULGARIAN PROPERTIES!

Разгледайте нашите оферти ново строителство в София

Вижте нашите оферти в Пловдив, Варна и Бургас


  Още новини

Сподели
Сграда Царибродска в Зона Б-18
Финален етап на изграждане! Доказан инвеститор в централен район на София - твоят нов дом те очаква!

Отлична комбинация от съвременен дизайн, удобни и функционални разпределения на жилищната площ и комуникативна локация. Това са само малка част от предимствата на тази сграда. Ексклузивно от BULGARIAN PROPERTIES!
Вижте още
Жилищен комплекс до плаж Кабакум, Варна
Изберете морски дом в една от най-красивите и тихи местности на Варна - Ален мак! Този нов луксозен затворен комплекс ще предлага всичко необходимо за един качествен живот край морето - невероятни гледки, красива градина с богато озеленяване, целогодишно работещ басейн, стрийт фитнес, детска площадка, релакс зона и много други удобства. Подарете си комфорт на отлични цени! Напредващо строителство, завършване в края на 2022 г.!
Вижте още

Още Новини

Фирмени
Брокери на месец октомври 2022 🍂

Навлизаме в последното тримесечие на тази изключително динамична година!
Именно последните месеци са едни от най-активните за имотния пазар, както в големите градове, така и в селата и курортите.

Отлично време за пускане на имот в продажба, за провеждане на огледи и приключване на сделки до края на годината. Да си пожелаем успех!

Септември премина под знака ...

04 Октомври, 2022
Медиите за нас
Economic.bg: Вдигането на лихвите ще успокои имотния пазар в България

Увеличението на основните лихви от страна на Европейската централна банка ще нормализира имотния пазар в България и ще доведе до намаляване на търсенето на жилища. Около това мнение се обединиха представители на четири водещи агенции за недвижими имоти, с които разговоря Economic.bg.

Припомняме, че в началото на месец септември ЕЦБ одобри безпрецедентно повишаване на основните си ли...

30 Септември, 2022
последни новини
Първа копка на Lux building 6 - сграда в Малинова долина до НСА

Жилище в чисто нов квартал само със сгради ново строителство, с налични всякакви ежедневни удобства, е отличен избор за всеки! Добавената стойност тук е отличният потенциал за отдаване под наем заради близостта на Студентски град. Такива възможности дава кв. Малинова долина.

Само преди няколко дни там бе направена първа копка на модерна жилищна сграда с апартаменти с ...

15 Септември, 2022
Медиите за нас
Investor.bg: Селските имоти у нас не спират да поскъпват от началото на пандемията

Пандемията възроди интереса към селските къщи у нас през 2020 и 2021 г., тъй като за много работещи от разстояние хора те се превърнаха в идеална възможност за бягство от града и за живот на по-голяма площ и по-близо до природата. Тенденцията все повече хора от града да се насочват към селата обаче се запазва и през 2022 г. въпреки относителното затихване на COVID-19, макар че през в...

12 Септември, 2022

Изпратете запитване