Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Как да подготвим жилището си за продажба на възможно най-добра цена

2023-12-05   |  BULGARIAN PROPERTIES


Пазарът на недвижими имоти у нас отбеляза сериозни ръстове в последните две години - не само в резултат на инфлацията и ръста в цените на суровините, но и като отговор на повишеното търсене от страна на инвеститори и купувачи. Тенденцията към покачване се запазва и през втората половина на 2023 г., макар и темповете значително да се забавят, сочи статистиката.

И докато в Германия вече започнаха да се усещат първите симптоми на криза в сектора, у нас все още ниската цена на кредитирането продължава да подкрепя търсенето. В момента сделките се реализират основно “на зелено”, тъй като атрактивните проекти успяват да бъдат разпродадени много преди Акт 16, а банките са гъвкави в отпускането на финансиране.

По-ограниченото предлагане на жилища на вторичния пазар позиционира продавачите на такива имоти в много изгодна позиция, посочва Полина Стойкова, изпълнителен директор на BULGARIAN PROPERTIES.

Онези, които в момента искат да продадат своя имот, независимо дали ново или панелно строителство, имат шанса да реализират сделка на най-високите исторически нива за последните над 20 години.Какво е нужно за успешна продажба на недвижим имот?

Въпреки отличните предпоставки на пазара, все още много продавачи срещат трудности в реализирането на сделка. Експертите на BULGARIAN PROPERTIES посочват кои са най-честите грешки, коикто допускаме и как да подготвим своето жилище за успешна продажба на пазара:

1. Нереалистична цена

Нерядко продавачите обявяват цена на своя имот единствено спрямо собствените си очаквания, без да направят проучване на пазара и на сходни имоти като тип строителство, локация и пр. Това в някои случаи може да доведе до подценяване на стойността на имота и реализиране на сделка на недостатъчно добри за продавача условия. А в други - до нереалистично завишена оферта, която пазарът не може да приеме.

В помощ на продавачите BULGARIAN PROPERTIES предлага на своя сайт онлайн Имотен калкулатор, с който за по-малко от 60-секунди можем да получим безплатна експресна оценка за текущата цена на нашето жилище. Тази оценка не е реална оферта, нито ангажимент за продажба през агенцията, а дава на потребителя лесен и удобен инструмент да се ориентира за пазара. Зад изчисленията на калкулатора стои сериозна статистика и преглед на имотните сделки в съответния град, подплатени от 20-годишния опит на агенцията у нас.2. Недобро представяне на имота

В ерата на дигиталните технологии потребителите проучват, анализират и избират изцяло онлайн. Ето защо е необходимо да се погрижим нашата обява за продажба на недвижим имот да привлече интерес още с представянето си. Две снимки с лошо качество и лаконично представяне от няколко изречения по-скоро биха отблъснали потенциалните купувачи, отколкото да ги накарат да ни потърсят за повече информация.

Преведете жилището в добър търговски вид - подредено, освежено, почистено. Подгответе качествени снимки, представящи всяко едно от помещенията в достатъчна цялост. Днешните платформи позволяват дори публикуване на кратки видеа, които създават още по-реалистично усещане от мястото. Това не само ще допринесе за по-доброто позициониране на обявата, но и ще спести излишни огледи от купувачи, които търсят други характеристики.

Подгответе подробно описание, като не пропускате да включите:
● Характеристики на локацията (достъп до градски транспорт и важни пътни артерии; близост до супермаркети, аптеки, паркове, детски градини и училища, лечебни заведения и пр.)
● Описание на сградата (тип строителство, година, вид отопление, наличие на асансьор, паркоместа, двор, охрана или видеонаблюдение и пр.)
● Описание на жилището (брой и видове помещения, изложение, удобства, специфични характеристики, които отличават имота). Ако жилището се продава с обзавеждане и/или оборудване, представете това накратко, тъй като може да представлява съществен “бонус” към крайната цена на имота.

BULGARIAN PROPERTIES е една от първите агенции у нас, която още преди години въвежда като правило за своите обяви детайлното описание и богатия снимков материал. На това залагаме и до днес, като обучени експерти посещават и създават професионално портфолио за всеки продаван имот, така че да гарантират неговото конкурентно позициониране на пазара. Подкрепени от новите технологични инструменти, брокерите правят не само снимки, но и 360-градусова визуализация и виртуални турове на обекта.

3. Неясноти относно правния статут или собствеността на имота

След всички усилия и огледи, нерядко сделки се провалят в последния момент - заради неизяснени обстоятелства около имота. Самите собственици, уверени в това, което притежават, пропускат да направят своите проверки предварително. Например, за собствеността на земята, за съсобственост при наследствени имоти, за незаличени тежести от миналото, за правния статут на самото жилище и пр.

Подгответе предварително всички документи относно имота, включително данъчна оценка, удостоверение за тежести и липса на задължения, схема на обекта, дори скици и планове за Ел и ВиК и др.

Сделките с недвижими имоти, колкото и стандартни да изглеждат по своята същност, крият редица подводни камъни и рискове както за продавачи, така и за купувачи. Консултацията със специалист относно правни и търговски въпроси по сделката е от съществено значение, за да защитим правата и интересите си.

Възползвайте се от нашите юридически услуги

  Още новини

Сподели
AMur Homes - елитна сграда на бул. Сливница
AMur Homes е най-новата сграда на доказан инвеститор, която се намира в широкия център на София - на бул. Сливница близо до пазар "Д. Петков". Изберете от последните налични тристайни апартаменти и си осигурете съвременен градски комфорт в близост до всякакви удобства.

Топ развиващ се район на София! Напредващо строителство!
Последни 2 налични жилища!
Вижте още
Central Park - твоят Ню Йорк в София!
Напредват строителството и продажбите в Central Park - един от най-мащабните комплекси ново строителство в София! Уникален затворен комплекс, пресъздаващ стила и атмосферата на едноименния парк в Ню Йорк и заобикалящите го сгради. Модерни сгради, простор, зеленина и гледки, които ви оставят без дъх! Един проект, който ще внесе нов стандарт за качество на живот. Изберете своето жилище тук!
Вижте още

Още Новини

Фирмени
Полина Стойкова на семинар на Камарата на професионалните оценители

На 22.02.2024 г. в София се проведе семинар на Камарата на професионалните оценители на тема "Пазарът на недвижими имоти в България през 2023 година. Тенденции и очаквания за развитие през 2024 година".

Участници в него бяха едни от най-големите агенции за недвижими имоти - ЕРА, Адрес и BULGARIAN PROPERTIES. Те представиха задълбочен анализ и данни за жилищния пазар, ...

26 Февруари, 2024
Медиите за нас
Как еврозоната ще промени имотния пазар у нас? Отговарят експертите

Имотният пазар в София, който е най-оживеният у нас, започна 2023 г. със спад на сделките от почти 14%, но през следващите две тримесечия успя да го ограничи до съответно 11,7% и 5,4 на сто. Това сочат изчисленията на база данните на Агенцията по вписванията. В цялата страна в края на миналата година са били изповядани 62 398 сделки, което е спад със 7,4 на сто на годишна база.

Как...

20 Февруари, 2024
последни новини
Колко струва моят имот?

През 2023 г. имотният пазар у нас продължи да расте, отбелязвайки средни ръстове от 21%. С успокояването на инфлацията и плавното покачване на лихвените нива анализаторите прогнозират тези темпове на растеж да се забавят през 2024 г., поставяйки сектора в ново плато на по-високи цени.

И докато през последните години търсенето и предлагането беше основно фокусирано върху новостроящи ...

19 Февруари, 2024
последни новини
Стартирахме продажбите във Феста Чамкория Форест Резиденс в Боровец, без комисионна от купувача!

Имаме удоволствието да обявим старта на продажбите на апартаменти в един от най-престижните ваканционни комплекси в сърцето на Боровец - Феста Чамкория Форест Резиденс.

Вижте комплекса тук

BULGARIAN PROPERTIES беше избрана за ексклузивна агенция по продажбите и маркетинга на този изключителен проект, което още веднъж доказва нашата отлична репутация и л...

15 Февруари, 2024

Изпратете запитване