Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Как да подготвим жилището си за продажба на възможно най-добра цена

2023-12-05   |  BULGARIAN PROPERTIES


Пазарът на недвижими имоти у нас отбеляза сериозни ръстове в последните две години - не само в резултат на инфлацията и ръста в цените на суровините, но и като отговор на повишеното търсене от страна на инвеститори и купувачи. Тенденцията към покачване се запазва и през втората половина на 2023 г., макар и темповете значително да се забавят, сочи статистиката.

И докато в Германия вече започнаха да се усещат първите симптоми на криза в сектора, у нас все още ниската цена на кредитирането продължава да подкрепя търсенето. В момента сделките се реализират основно “на зелено”, тъй като атрактивните проекти успяват да бъдат разпродадени много преди Акт 16, а банките са гъвкави в отпускането на финансиране.

По-ограниченото предлагане на жилища на вторичния пазар позиционира продавачите на такива имоти в много изгодна позиция, посочва Полина Стойкова, изпълнителен директор на BULGARIAN PROPERTIES.

Онези, които в момента искат да продадат своя имот, независимо дали ново или панелно строителство, имат шанса да реализират сделка на най-високите исторически нива за последните над 20 години.



Какво е нужно за успешна продажба на недвижим имот?

Въпреки отличните предпоставки на пазара, все още много продавачи срещат трудности в реализирането на сделка. Експертите на BULGARIAN PROPERTIES посочват кои са най-честите грешки, коикто допускаме и как да подготвим своето жилище за успешна продажба на пазара:

1. Нереалистична цена

Нерядко продавачите обявяват цена на своя имот единствено спрямо собствените си очаквания, без да направят проучване на пазара и на сходни имоти като тип строителство, локация и пр. Това в някои случаи може да доведе до подценяване на стойността на имота и реализиране на сделка на недостатъчно добри за продавача условия. А в други - до нереалистично завишена оферта, която пазарът не може да приеме.

В помощ на продавачите BULGARIAN PROPERTIES предлага на своя сайт онлайн Имотен калкулатор, с който за по-малко от 60-секунди можем да получим безплатна експресна оценка за текущата цена на нашето жилище. Тази оценка не е реална оферта, нито ангажимент за продажба през агенцията, а дава на потребителя лесен и удобен инструмент да се ориентира за пазара. Зад изчисленията на калкулатора стои сериозна статистика и преглед на имотните сделки в съответния град, подплатени от 20-годишния опит на агенцията у нас.



2. Недобро представяне на имота

В ерата на дигиталните технологии потребителите проучват, анализират и избират изцяло онлайн. Ето защо е необходимо да се погрижим нашата обява за продажба на недвижим имот да привлече интерес още с представянето си. Две снимки с лошо качество и лаконично представяне от няколко изречения по-скоро биха отблъснали потенциалните купувачи, отколкото да ги накарат да ни потърсят за повече информация.

Преведете жилището в добър търговски вид - подредено, освежено, почистено. Подгответе качествени снимки, представящи всяко едно от помещенията в достатъчна цялост. Днешните платформи позволяват дори публикуване на кратки видеа, които създават още по-реалистично усещане от мястото. Това не само ще допринесе за по-доброто позициониране на обявата, но и ще спести излишни огледи от купувачи, които търсят други характеристики.

Подгответе подробно описание, като не пропускате да включите:
● Характеристики на локацията (достъп до градски транспорт и важни пътни артерии; близост до супермаркети, аптеки, паркове, детски градини и училища, лечебни заведения и пр.)
● Описание на сградата (тип строителство, година, вид отопление, наличие на асансьор, паркоместа, двор, охрана или видеонаблюдение и пр.)
● Описание на жилището (брой и видове помещения, изложение, удобства, специфични характеристики, които отличават имота). Ако жилището се продава с обзавеждане и/или оборудване, представете това накратко, тъй като може да представлява съществен “бонус” към крайната цена на имота.

BULGARIAN PROPERTIES е една от първите агенции у нас, която още преди години въвежда като правило за своите обяви детайлното описание и богатия снимков материал. На това залагаме и до днес, като обучени експерти посещават и създават професионално портфолио за всеки продаван имот, така че да гарантират неговото конкурентно позициониране на пазара. Подкрепени от новите технологични инструменти, брокерите правят не само снимки, но и 360-градусова визуализация и виртуални турове на обекта.

3. Неясноти относно правния статут или собствеността на имота

След всички усилия и огледи, нерядко сделки се провалят в последния момент - заради неизяснени обстоятелства около имота. Самите собственици, уверени в това, което притежават, пропускат да направят своите проверки предварително. Например, за собствеността на земята, за съсобственост при наследствени имоти, за незаличени тежести от миналото, за правния статут на самото жилище и пр.

Подгответе предварително всички документи относно имота, включително данъчна оценка, удостоверение за тежести и липса на задължения, схема на обекта, дори скици и планове за Ел и ВиК и др.

Сделките с недвижими имоти, колкото и стандартни да изглеждат по своята същност, крият редица подводни камъни и рискове както за продавачи, така и за купувачи. Консултацията със специалист относно правни и търговски въпроси по сделката е от съществено значение, за да защитим правата и интересите си.

Възползвайте се от нашите юридически услуги





  Още новини

Сподели
Euphoria Club Hotel & Resort - твоят планински рай в Боровец!
Напълно обзаведени студиа и двустайни апартаменти в уникален комплекс в Боровец. Напълно завършен и функциониращ целогодишно, с множество екстри за вашия комфортен престой - лоби бар, рецепция, бар и ресторант, външен и вътрешен басейн, СПА център, подземен паркинг и много други. Изберете своя ваканционен дом тук! Възможност за допълнителна доходност от отдаване под наем!
Вижте още
Жилищен комплекс до плаж Кабакум, Варна
Изберете морски дом в една от най-красивите и тихи местности на Варна - Ален мак! Този нов луксозен затворен комплекс ще предлага всичко необходимо за един качествен живот край морето - невероятни гледки, красива градина с богато озеленяване, целогодишно работещ басейн, стрийт фитнес, детска площадка, релакс зона и много други удобства. Подарете си комфорт на отлични цени! Напредващо строителство!
Вижте още

Още Новини

последни новини
Цените на жилища с двуцифрен ръст. Топ съвети към продавачите

По данни на НСИ за първото тримесечие цените на жилищните имоти в страната са се покачили с 16% спрямо година по-рано. Подобен ускорен ръст не е регистриран от 2022 г. насам. За сравнение, през 2023 г. годишният ръст в цените беше е около 10%.

Подобно движение нагоре НСИ регистрира и при доходите, като по данни за първото тримесечие на 2024 г. средната месечна работна заплата в стра...

16 Юли, 2024
Медиите за нас
Пазарът на жилища: А сега накъде?

За оживлението на пазара на имоти и прогнозите за неговото развитие, вижте какво споделят Добромир Ганев - Управител на Форос и Полина Стойкова - Изпълнителен директор на Bulgarian Properties.

Този път е различно. Това са четирите най-опасни думи в света на инвестициите според сър Джон Темпълтън – един от най-успешните инвестиционни мениджъри на 20. век. През последнит...

09 Юли, 2024
Медиите за нас
Полина Стойкова пред БНТ: Имотите продължават да поскъпват

Горещо лято за жилищното кредитиране и недвижимите имоти. Цените на жилищата с рекорден ръст - 16%. Това отчита НСИ за първото тримесечие.

Въпреки по-високите цени - ръст с близо 9 на 100 има и при сделките. Покупката на имот се улеснява и от продължаващите исторически ниски лихви по кредитите. Колко гореща е ситуацията в сектора и ще се стигне ли до прегряване на пазара?

08 Юли, 2024
Фирмени
Брокери на месец юли 2024

Горещ, активен, динамичен – такъв беше имотният пазар през изминалия месец, такива са и нашите топ брокери, които са до вас във всяка една стъпка от сделката. 🔥

📈 Изпратихме пореден силен месец за имотния пазар и навлизаме в не по-малко активните летни месеци, които през последните години се оформиха като върхови за пазара.

Активността и положителните ...

02 Юли, 2024

Изпратете запитване