Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Капитал: Ръст от 13% в покупките на имоти през септември

2020-10-09   |  Боряна Генчева, capital.bg


За деветте месеца обаче сделките са с 10.4% по-малко, отколкото през миналата година, по данни на Агенцията по вписванията

Броят на покупко-продажбите на недвижими имоти в България през септември е 18 142 - с 13% по-голям в сравнение със същия месец на предишната година, когато сделките са били 16 065. Това показват данни на Агенцията по вписванията.

Септември е първият месец от началото на COVID-кризата насам, в който активността на пазара е по-висока, в сравнение с миналата година. Той идва след три месеца на двуцифрени спадове, последвани от тримесечие догонващо обемите от 2019 г.

Общо за деветте месеца на годината в страната са вписани 132 275 покупко-продажби, което е с 10.4% по-малко от регистрираните 147 609 през същия период на 2019 г. (данните в това изречение са актуализирани, след като Агенцията по вписванията коригира на 8.10.2020 данните за третото тримесечие, публикувани на сайта й.)

Повсеместно възстановяване
При това през септември ръст се наблюдава във всеки от шестте големи града на страната.


С 12.4% повече сделки са изповядани във Варна (1091 броя). Със сходен ръст (13%) е и Стара Загора, където са вписани 392 покупко-продажби.

Пазарът на имоти в Русе е с едноцифрено увеличение (5%) до 427 сделки. А на опашката е Бургас - с 4% ръст до 544 сделки.

Като цяло шестте големи града имат 34.4% дял от покупко-продажбите на имоти в страната през септември, при 33.6% през същия месец на миналата година. Това означава, че пазарът в тях през този сезон е една идея по-активен, отколкото по същото време миналата година.

Предисторията

През трите карантинни месеца - март, април и май, активността на имотния пазар падна средно с 38% под нивата си от предходната година. Най-тежък беше април, когато беше регистриран 55% срив на годишна база до 7678 сделки в цялата страна. През март намалението беше 27.5% до 11 808 сделки, а през април - 30.7% до 11 270.


През летните месеци - юни, юли и август активността започва да се възстановява. Сделките средно бяха с 0.5% по-малко, отколкото предишната година. През юни с 18 955 покупко-продажби пазарът беше с 0.96% под резултата от същия месец на 2019 г. Юли беше най-силният летен месец за имотния пазар в България - с ръст от 2.6% до 18 204 сделки. През август сделките намаляха с 4.3% на годишна база до 17 802.

Данните на агенцията по вписванията обхващат покупко-продажби на сгради и на земя, изповядани пред нотариус. Те не включват сделките на зелено.

Вижте нашите оферти в София

Вижте нашите оферти в Пловдив

Вижте нашите оферти във Варна

Вижте нашите оферти в Бургас


  Още новини

Сподели
Последен апартамент в AMur Homes - елитна сграда на бул. Сливница
AMur Homes е най-новата сграда на доказан инвеститор, която се намира в широкия център на София - на бул. Сливница близо до пазар "Д. Петков". Изберете от последните налични тристайни апартаменти и си осигурете съвременен градски комфорт в близост до всякакви удобства.

Топ развиващ се район на София! Напредващо строителство!
Последни 2 налични жилища!
Вижте още
Жилища ново строителство в гр. Пловдив - вашият нов дом ви очаква тук!
Новото строителство в Пловдив е хит за поредна година и повече от половината от закупените жилища са в нови сгради. Вижте нашите топ оферти и направете своя избор още сега! Отлични цени и много предложения БЕЗ КОМИСИОННА от купувача!
Вижте още

Още Новини

последни новини
Ръстът на цените на жилищата в Пловдив, Варна и Бургас се забавя (видео)

След бързо нарастване на цените на жилищата в тези градове, наблюдаваме леко забавяне на темповете на растеж с между 2 и 5 процентни пункта в сравнение с тези от края на миналата година.

Най-бързо продължават да нарастват цените във Варна, където ръстовете се ускориха едва след средата на 2022 г. и към момента остават на нива близо до 20%, докато в Пловдив и Бургас отчитаме годишн...

24 Април, 2024
Медиите за нас
Жилищният пазар в София се ускорява

Средната цена на закупените през първото тримесечие на 2024 г. жилища в София е 1650 евро/кв. м при 1545 евро/кв. м в началото на 2023 г. Така годишният ръст на цените в столицата се ускорява номинално до 6,8 на сто след забавяне в края на 2023 г. Това показват данните на компанията за недвижими имоти "Бългериън пропъртис".

Средната обща цена на закупените апартаменти остава на нив...

23 Април, 2024
Фирмени
Жилищният пазар в София в началото на 2024 г. - анализ на BULGARIAN PROPERTIES

2024 г. стартира с динамичен имотен пазар и тази активност се запази през цялото първо тримесечие, превръщайки го в едно от най-силните тримесечия в историята на жилищния пазар. Това беше потвърдено и от данните на Агенцията по вписванията, които показаха ръст на обема продажби във водещите градски пазари.

През тази година пазарът превключи на по-висока скорост. Това ...

18 Април, 2024
Фирмени
Kenar Residence - напълно разпродаден от BULGARIAN PROPERTIES!

За нас днес е вълнуващ ден! Радваме се да споделим, че един от нашите ексклузивни проекти - Кенар Резидънс в гр. София - вече е напълно разпродаден! ✅

Поздравяваме всички, които избраха този проект за своя нов дом! 🔑👪 Той уверено навлиза във финален етап на изграждане и до края на годината ще може да посрещне своите новодомци.

Искр...

10 Април, 2024

Изпратете запитване