Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Полина Стойкова по Bloomberg TV: Ръстът на цените на имотния пазар в България се забавя

2023-05-02   |  Автор: Зорница Крушарска, "В развитие", bloombergtv.bg

Пазарът на недвижими имоти отбеляза много силно начало на годината на фона на минорните нагласи, които имахме в края на 2022, когато пазарът беше затихнал. Сега е налице търсене, леко увеличение на предлагането, което липсваше през миналата година и съответно постигане на нов баланс, при който активно се сключват сделки. Това каза Полина Стойкова, изпълнителен директор на BULGARIAN PROPERTIES, в предаването „В развитие” с водещ Веселина Спасова.

Средната цена на сключените сделки през първото тримесечие в София е 1545 евро и тя е съпоставима с тази в края на миналата година, когато беше 1550 евро. Реално погледнато цените вече се задържат на база на предходните тримесечия, а спрямо година по-рано ръстовете са около 15%, което е забавяне, при положение, че миналата година във второто полугодие постигнахме 23 -24% ръст на цените в София, коментира събеседникът.

„Смятам, че в следващите три месеца ще видим как допълнително ще се забави този растеж на цените”, прогнозира Стойкова.

По думите ѝ хората са склонни да теглят кредити, а това е окуражило завръщането на купувачите на свой собствен дом, които изчакваха през миналата година да видят как ще се развие процесът с лихвените проценти и те в момента са доста активни на пазара.

„През миналата година купувачите бяха основно с инвестиционна цел, а тези, които търсеха собствено жилище, се отдръпнаха малко, очаквайки лихвените проценти. В момента вече тези групи се поизравниха и това връща пазара към по устойчиво развитие, защото винаги, когато назад във времето е имало пазар, доминиран от някакви инвестиционни или спекулативни покупки, той неминуемо излиза от своите дългосрочни предпоставки за развитие и има опасност да се балонизира. Сега се сложи котва на това и пазарът се върна към нормално развитие, но вече при по различни цени”, подчерта Стойкова.

По думите ѝ все още е налице пазар на продавача, тъй като наличните оферти - макар и малко повече, не са съвсем достатъчни, за да удовлетворят търсенето.

Колко месечни заплати са необходими за покупката на 1 кв.м. жилищна площ, какъв е интересът на чужденците и какво приложение намира изкуственият интелект при работата на брокерите може да видите във видеото:Вижте нашите оферти в София

Продайте имот с нас

Разгледайте всички наши пазарни анализи тук

  Още новини

Сподели
Жилищен комплекс до плаж Кабакум, Варна
Изберете морски дом в една от най-красивите и тихи местности на Варна - Ален мак! Този нов луксозен затворен комплекс ще предлага всичко необходимо за един качествен живот край морето - невероятни гледки, красива градина с богато озеленяване, целогодишно работещ басейн, стрийт фитнес, детска площадка, релакс зона и много други удобства. Подарете си комфорт на отлични цени! Напредващо строителство!
Вижте още
Виртуални огледи с 360-градусови турове!
Усетете уникалната атмосфера на всеки имот с виртуалните огледи, които предлагаме! По всяко време, само с един клик можете да се пренесете в дома на вашите мечти, без ангажименти и предварителни уговорки.

Виртуалните турове са заснети лично от нас и са с гарантирана автентичност. Можете да видите всеки детайл на имота, точно като на живо!
Вижте още

Още Новини

последни новини
Цените на жилища с двуцифрен ръст. Топ съвети към продавачите

По данни на НСИ за първото тримесечие цените на жилищните имоти в страната са се покачили с 16% спрямо година по-рано. Подобен ускорен ръст не е регистриран от 2022 г. насам. За сравнение, през 2023 г. годишният ръст в цените беше е около 10%.

Подобно движение нагоре НСИ регистрира и при доходите, като по данни за първото тримесечие на 2024 г. средната месечна работна заплата в стра...

16 Юли, 2024
Медиите за нас
Пазарът на жилища: А сега накъде?

За оживлението на пазара на имоти и прогнозите за неговото развитие, вижте какво споделят Добромир Ганев - Управител на Форос и Полина Стойкова - Изпълнителен директор на Bulgarian Properties.

Този път е различно. Това са четирите най-опасни думи в света на инвестициите според сър Джон Темпълтън – един от най-успешните инвестиционни мениджъри на 20. век. През последнит...

09 Юли, 2024
Медиите за нас
Полина Стойкова пред БНТ: Имотите продължават да поскъпват

Горещо лято за жилищното кредитиране и недвижимите имоти. Цените на жилищата с рекорден ръст - 16%. Това отчита НСИ за първото тримесечие.

Въпреки по-високите цени - ръст с близо 9 на 100 има и при сделките. Покупката на имот се улеснява и от продължаващите исторически ниски лихви по кредитите. Колко гореща е ситуацията в сектора и ще се стигне ли до прегряване на пазара?

08 Юли, 2024
Фирмени
Брокери на месец юли 2024

Горещ, активен, динамичен – такъв беше имотният пазар през изминалия месец, такива са и нашите топ брокери, които са до вас във всяка една стъпка от сделката. 🔥

📈 Изпратихме пореден силен месец за имотния пазар и навлизаме в не по-малко активните летни месеци, които през последните години се оформиха като върхови за пазара.

Активността и положителните ...

02 Юли, 2024

Изпратете запитване