Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Ръстът на цените на жилищата в Пловдив, Варна и Бургас се забавя (видео)

2024-04-24   |  Полина Стойкова MRICS, изпълнителен директор на BULGARIAN PROPERTIES

След бързо нарастване на цените на жилищата в тези градове, наблюдаваме леко забавяне на темповете на растеж с между 2 и 5 процентни пункта в сравнение с тези от края на миналата година.

Най-бързо продължават да нарастват цените във Варна, където ръстовете се ускориха едва след средата на 2022 г. и към момента остават на нива близо до 20%, докато в Пловдив и Бургас отчитаме годишно нарастване от около 8-10%.

В резултат на бързото нарастване на цените във Варна те вече са със средно около 100 евро/кв.м. по-високи от тези в Пловдив и Бургас. През първото тримесечие средната цена във Варна достига 1 343 евро/кв.м. по данни на BULGARIAN PROPERTIES. В Пловдив и Бургас цените вече са доста сходни – съответно 1 212 евро/кв.м. и 1 244 евро/кв.м.

И за трите големи града важи това, че вече почти не се срещат цени под 1000 евро/кв.м. с изключение на някои по-крайни и непредпочитани квартали, а най-престижните им райони гонят и дори надминават 2000 евро/кв.м.

И в тези три големи града новото строителство движи пазара през последните години и е предпочитано от купувачите. Наред с това, предлагането на вторичен пазар остава ограничено, а търсенето – голямо, което прави моментът много подходящ за продажба.
Данните на BULGARIAN PROPERTIES показват, че и в трите големи града, по подобие на София, обемът на продажби в началото на 2024 г. нараства с около 20% на годишна база. Това наблюдение е подкрепено и от данните на Агенцията по вписванията, които отчитат ръст на броя на сделките на годишна база с 4%, 12.7% и 9.2% съответно за Пловдив, Варна и Бургас.

В края на 2023 г. достъпността и в трите града се подобрява след временното влошаване в началото на 2023 г., когато доходите нарастваха по-бавно от цените на имотите.

Всички тези данни сочат, че жилищните пазари в големите градове са започнали годината с подобрени условия за реализиране на сделки и това обяснява нарасналата пазарна активност.

Научете още за пазарите в големите градове от видеото:


Вижте целия текст на анализа тук (безплатна регистрация)

Вижте нашите оферти в Пловдив, Варна и Бургас

  Още новини

Сподели
Горещ пазар на имоти в Банско - вижте най-добрите предложения само при нас!
Изберете собствен имот в топ ски курорта на България, който предлага отлични условия за почивка и туризъм през цялата година. За лично ползване и отдаване под наем. Почивки и уикенди в собствен имот, без нужда от хотелски резервации!
Вижте още
Последен апартамент в AMur Homes - елитна сграда на бул. Сливница
AMur Homes е най-новата сграда на доказан инвеститор, която се намира в широкия център на София - на бул. Сливница близо до пазар "Д. Петков". Изберете от последните налични тристайни апартаменти и си осигурете съвременен градски комфорт в близост до всякакви удобства.

Топ развиващ се район на София! Напредващо строителство!
Последни 2 налични жилища!
Вижте още

Още Новини

Медиите за нас
Снежана Стойчева и Полина Стойкова говориха за наградите Real Estate Awards (видео)

Близо 100 компании и брокери се бориха за призове в националния конкурс Real Estate Business Awards, който е продължение на проекта "Годишните награди на Imoti.net". Най-заслужилите бяха отличени. Голямата награда - Агенция на годината - отиде при водещата компания BULGARIAN PROPERTIES.

"Различното е новото име. Разширихме фокуса на категориите, на хората, които кандидатстват, побед...

29 Май, 2024
Фирмени
BULGARIAN PROPERTIES получи награда за Агенция на годината

Националният конкурс Real Estate Awards, организиран от портала за недвижими имоти Imoti.net, награди отличилите се в бранша на официална церемония в Интер Експо Център на 28 май.

В залата присъстваха лидерите в бизнеса с недвижими имоти у нас и много други специални за проекта гости, сред които беше и главният архитект на София Здравко Здравков, който е част от експе...

28 Май, 2024
последни новини
Какво се случва на пазара на ваканционни жилища?

През последните две години търсенето и предлагането на ваканционни жилища следва ръстовете на общия имотен пазар у нас. Много от нашите клиенти (българи и чужденци) търсят да закупят свое жилище в предпочитан морски или планински курорт или пък да вложат спестяванията си в имот, който има потенциала да се ползва както като втори дом, така и за отдаване под наем.

След ...

22 Май, 2024
последни новини
Има ли балон на имотния пазар - участие на Полина Стойкова MRICS в конференция на УНСС

На 10.05.2024 г. се състоя 10-та Юбилейна конференция на УНСС "Недвижими имоти & бизнес", която събра на едно място преподаватели, студенти и доказани експерти от имотния бранш, за да обсъдят различни аспекти на имотния бизнес и инвестиции.

Изпълнителният директор на BULGARIAN PROPERTIES участва в панел „Жилищният пазар: на кръстопът между очаквания и реалност“. Вижте какво сподели...

13 Май, 2024

Изпратете запитване