Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Пролетна истерия за ниви

2011-07-22   |  Труд, 20.07.11

В половин България пазарът на имоти не само се съживява, но директно превключва на шеста скорост. Данните на Агенцията по вписванията за второто тримесечие потвърждават треската за земеделска земя. Нещо повече - бумът от първото тримесечие е на път да прерасне в истерия. В 61 служби по вписвания от общо 113 сделките с имоти се увеличават с над 50%. Подобен масов ръст е уникално явление.

Детайлният поглед по райони показва основната причина - напливът за земеделска земя. В топ 20 на районите с най-голям растеж попадат предимно зони, където селското стопанство е основен поминък. А в София, където преобладават покупките на жилища и строителни терени, увеличението на сделките е едва с 15%.

Селското стопанство изживява разцвет напоследък заради добрите реколти и гарантираните евро-субсидии. „През 2009-2010 г. имаше затишие на пазара на земя. В последните три месеца се наблюдава сериозно раздвижване. Май и юни бяха силни месеци, юли също", коментира Светослав Генчев, нотариус в Омуртаг. По думите му много фирми са изпратили в града свои посредници, които изкупуват ниви. В това число влизат както земеделски производители, така и инвестиционни фондове и физически лица.

Кметът на Дулово Гюнер Рамис потвърди за силен интерес към плодородната земя в общината. Цената на чернозема там тръгва от 300 лв. на декар и стига до 620-630 лв./ дка, каза той. Купувачите са взели на абордаж и земята в Свищовско. Местният нотариус Надка Ганева заяви, че 95% от продажбите в района са на ниви. Без да се ангажира с цялостна картина тя заяви, че цените са между 300 и 600 лв. на декар в зависимост от категорията и големината на масива. Само българи купуват, чужденци в Свищовско не са се появили, допълни Ганева. Навремето инвеститори купили строителни терени в Белене покрай очакванията за новата атомна централа. Там сега сделки няма, защото собствениците още се надявали да реализират печалби от бъдещо поскъпване.

Кметът на Свищов Станислав Благов потвърди за наплив към земеделска земя. Отдадохме под наем 3800 дка ниви при рента между 80 и 100 лв. на декар, каза градоначалникът. Благов заяви, че освен големите земеделски стопани земя купуват и кооперациите.

В резултат на силното търсене цените на нивите в Североизточна България и някои области на юг от Стара планина са се увеличили средно със 7% за второто тримесечие по данни на Българската асоциация на собствениците на земеделски земи.

Разгледайте всички наши оферти на земеделска земя

  Още новини

Сподели
Къщите на село продължават да са хит!
Купете собствен дом за уикенди, ваканции или за постоянно живеене! Собствен двор и място далече от шума на големия град. Да се насладим на даденостите на българските села! Вижте нашите страхотни оферти за селски къщи в цялата страна.

Време е за по-спокоен живот и завръщане към природата!
Вижте още
Жилища ново строителство в гр. Пловдив - вашият нов дом ви очаква тук!
Новото строителство в Пловдив е хит за поредна година и повече от половината от закупените жилища са в нови сгради. Вижте нашите топ оферти и направете своя избор още сега! Отлични цени и много предложения БЕЗ КОМИСИОННА от купувача!
Вижте още

Още Новини

последни новини
Отворихме офис в сърцето на Дупница: Посетете ни на ул. Княз Борис I, номер 1!

Новият ни офис в Дупница отвори врати! Той е разположен в центъра на града, на ул. Княз Борис I, номер 1, етаж 1 - срешу ГУМ.

Този стратегически ход е част от нашата мисия да бъдем възможно най-близо до нашите клиенти и да предоставяме висококачествени услуги на местно ниво както за купувачи, така и за продавачи.

В новия ни офис клиентите ще могат да с...

28 Март, 2024
последни новини
Продавате имот? Вижте какви документи са ви необходими

В поредица от материали ви представяме полезна информация за това как най-добре да подготвите жилището си за огледи и как да определите цената на своя имот.

Тук ще се спрем на същината на сделката. Покупко-продажбата на недвижим имот често изглежда сложна и тромава процедура, изисква редица документи и комуникация с различни институции и агенции. А купувачи и продавачи е необходимо ...

13 Март, 2024
Фирмени
Брокери на месец март 2024

Пролетта идва с нови възможности на пазара на недвижими имоти!

Февруари ни показа значителна активност на имотния пазар,обхваща цялата страна и това ни дава много причини за оптимизъм.

Последни пазарни данни и тенденции:

- Наблюдаваме увеличение на издадените разрешителни за строеж - знак за нарастващ интерес към нови проекти.

- Забавянет...

05 Март, 2024
Фирмени
Полина Стойкова на семинар на Камарата на професионалните оценители

На 22.02.2024 г. в София се проведе семинар на Камарата на професионалните оценители на тема "Пазарът на недвижими имоти в България през 2023 година. Тенденции и очаквания за развитие през 2024 година".

Участници в него бяха едни от най-големите агенции за недвижими имоти - ЕРА, Адрес и BULGARIAN PROPERTIES. Те представиха задълбочен анализ и данни за жилищния пазар, ...

26 Февруари, 2024

Изпратете запитване