Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

София, Пловдив и Русе се върнаха към ръст на сделките с имоти в края на 2023 г.

2024-02-02   |  investor.bg


Сделките с имоти в София, Пловдив и Русе са се върнали към растеж в края на миналата година, след като намаляваха пет последователни тримесечия от средата на 2022 г. до края на лятото на миналата година. В същото време активността на пазара по Черноморието продължава да се забавя, същото важи и за имотния пазар в страната като цяло, който отчита най-ниския брой сделки за четвъртото тримесечие от 2010 г. насам.

В София през последното тримесечие на миналата година са изповядани 10 075 сделки, което е ръст от 4,2% спрямо същия период на 2022 г., сочат изчисления на Investor.bg на база данните на Агенцията по вписванията. Ръстът през четвъртото тримесечие обаче не успява да компенсира пониженията през останалите три тримесечия на миналата година и столицата приключва 2023 г. със спад на сделките от 5,9% спрямо предходната година. Общо 32 072 сделки са били вписани в града през миналата година.

Имотният пазар в София, който е най-оживеният у нас, започна 2023 г. със спад на сделките от почти 14%, но през следващите две тримесечия успя да го ограничи до съответно 11,7% и 5,4 на сто.

Вижте нашите оферти в София

Малък ръст на сделките от 1,6% на годишна база през четвъртото тримесечие регистрира и Пловдив с 4870 сделки в края на миналата година. Това донякъде е изненадващо предвид колебливото представяне на града през миналата година. Той започна 2023 г. със спад на сделките с 9% на годишна база, а през второто тримесечие понижението почти се удвои до 17,8 на сто. Двуцифрено намаление на сделките беше регистрирано и през третото тримесечие от 14,7% и Пловдив дори отстъпи второто си място в страната на Варна по брой изповядани сделки.

Затова въпреки силното представяне в края на годината общият брой на вписаните сделки в града за 2023 г. намалява с 9,8 на сто спрямо предходната. 15 867 сделки с имоти са изповядани в Пловдив през миналата година.

Вижте нашите оферти в Пловдив


На обратния полюс през четвъртото тримесечие е било представянето на двата големи морски града у нас Варна и Бургас, а сделките с имоти в останалите морски градове, включени в статистиката на Агенцията по вписванията, също намаляват.

Във Варна в края на 2023 г. са изповядани 3869 сделки, което е спад с 12,6% спрямо същия период на 2022 г. Понижението при сделките в морската столица се е ускорил значително спрямо третото тримесечие, когато той беше само 6,7%. Въпреки че от третото тримесечие на миналата година сделките с имоти в големите градове у нас тръгнаха надолу под натиска на несигурността за икономиката и за лихвите по ипотечните кредити, породени от войната в Украйна, Варна единствена сред водещите градове в страната успя да постигне ръст на сделките за 2022 г. В началото на миналата година оабче купувачите на имоти в града рязко натиснаха спирачките и това доведе до спад на вписаните сделки с 23,4%. През второто тримесечие той значително се забави, но все пак остана двуцифрен на ниво от 12,4 на сто.

Вижте нашите оферти във Варна

Общо през 2023 г. в морската столица са изповядани 14 122 сделки с имоти, намалявайки с 12,5 на сто спрямо предходната година.

Сходен спад за годината отчита и Бургас – от 12,6% със 7202 изповядани сделки. Само през четвъртото тримесечие в града са вписани 2007 сделки с имоти, или с 6,2 на сто по-малко спрямо същия период на предходната година. Това обаче е най-доброто представяне на пазара в Бургас през изминалата година. Той започна 2023 г. с понижение на сделките от почти 10%, след това спадът се ускори до 23,1 на сто, а през лятото отново беше отчетено понижение на нивото от началото на годината.

Вижте нашите оферти в Бургас

В цялата страна в края на миналата година са били изповядани 62 398 сделки, което е спад със 7,4 на сто на годишна база. Броят на сделките в страната остава на най-ниското си ниво от четвъртото тримесечие на 2010 г., след като достигна 13-годишно дъно през лятото на 2023 г. Все пак свиването на сделките в страната през четвъртото тримесечие е най-малкото за миналата година. Тя започна с понижение на сделките с 9%, през второто тримесечие то се ускори до 14,9 на сто, а през лятото на миналата година достигна 13% на годишна база.

За цялата 2023 г. у нас са били изповядани 215 507 сделки с имоти, като намаляват с 11,2 на сто спрямо предходната година.

През четвъртото тримесечие само 19 града от включените в статистиката на Агенцията по вписванията 113 отчитат ръст на сделките, а в един те са останали непроменени.

Несебър, в чиято служба по вписванията се изповядват и сделките в Слънчев бряг, остава на четвърто място по брой изповядани сделки в страната, изпреварвайки за пореден път Бургас, но те все пак отбелязват пореден спад от 13 на сто през четвъртото тримесечие. Сходна е картината и в останалите морски курорти – в Балчик сделките намаляват с 15,3%, а в Каварна спадът е с 16,6 на сто. В Поморие са изповядани с 13,2% по-малко сделки, а в Царево те са се свили с 11,4%.

Развитието по морето контрастира с представянето на зимните курорти, в някои от тях активността в края на годината се е увеличила, ако се съди по данните на Агенцията по вписванията. Разлог, където се изповядват сделките в Банско, отбелязва ръст от 10,4%, повишение има и при сделките в Чепеларе. В Смолян, където се вписват сделките в Пампорово, е отчетен спад от 7,7%, а Самоков, където се изповядват сделките в Боровец, се представя най-слабо с понижение от 20,6 на сто.

Сред другите големи градове у нас Русе е успял да излезе на зелена територия с ръст на сделките от 1,2% в края на миналата година. Още по-убедително се е представил пазарът в Благоевград с повишение от 22,5 на сто.

На обратния полюс са Плевен и Велико Търново, където сделките в края на миналата година са намалели съответно с 12,7% и 11,9 на сто. Спад отчита и Стара Загора с 5,3%.

Вижте нашите оферти в София, Пловдив, Варна и Бургас.




  Още новини

Сподели
Феста Чамкория Форест Резиденс - твоят рай в сърцето на Боровец!
Почувствайте се у дома в Боровец! Купете собствен ваканционен дом в напълно завършен и целогодишно работещ комплекс. Можете да избирате от налични 1-стайни, 2-стайни и 3-стайни апартаменти в елитния комплекс Феста Чамкория Форест Резиденс, разположен сред борови гори в стария център на курорта.

БЕЗ КОМИСИОННА!
Вижте още
Къща в центъра на Банско до църквата „Света Троица”
Вижте тази уникална оферта за собствена къща в центъра на топ ски курорта Банско! Ексклузивно от BULGARIAN PROPERTIES! Запазена автентична възрожденска архитектура с висока каменна ограда и масивна дървена врата с метален обков. Заповядайте да усетите духа на Банско!
Вижте още

Още Новини

последни новини
Ръстът на цените на жилищата в Пловдив, Варна и Бургас се забавя (видео)

След бързо нарастване на цените на жилищата в тези градове, наблюдаваме леко забавяне на темповете на растеж с между 2 и 5 процентни пункта в сравнение с тези от края на миналата година.

Най-бързо продължават да нарастват цените във Варна, където ръстовете се ускориха едва след средата на 2022 г. и към момента остават на нива близо до 20%, докато в Пловдив и Бургас отчитаме годишн...

24 Април, 2024
Медиите за нас
Жилищният пазар в София се ускорява

Средната цена на закупените през първото тримесечие на 2024 г. жилища в София е 1650 евро/кв. м при 1545 евро/кв. м в началото на 2023 г. Така годишният ръст на цените в столицата се ускорява номинално до 6,8 на сто след забавяне в края на 2023 г. Това показват данните на компанията за недвижими имоти "Бългериън пропъртис".

Средната обща цена на закупените апартаменти остава на нив...

23 Април, 2024
Фирмени
Жилищният пазар в София в началото на 2024 г. - анализ на BULGARIAN PROPERTIES

2024 г. стартира с динамичен имотен пазар и тази активност се запази през цялото първо тримесечие, превръщайки го в едно от най-силните тримесечия в историята на жилищния пазар. Това беше потвърдено и от данните на Агенцията по вписванията, които показаха ръст на обема продажби във водещите градски пазари.

През тази година пазарът превключи на по-висока скорост. Това ...

18 Април, 2024
Фирмени
Kenar Residence - напълно разпродаден от BULGARIAN PROPERTIES!

За нас днес е вълнуващ ден! Радваме се да споделим, че един от нашите ексклузивни проекти - Кенар Резидънс в гр. София - вече е напълно разпродаден! ✅

Поздравяваме всички, които избраха този проект за своя нов дом! 🔑👪 Той уверено навлиза във финален етап на изграждане и до края на годината ще може да посрещне своите новодомци.

Искр...

10 Април, 2024

Изпратете запитване