Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

В-к Труд: София с 20% ръст на сделките с имоти

2020-09-29   |  trud.bg

Сделките с имоти в София нараснаха с 20% през второто тримесечие на годината спрямо първото, въпреки действащите мерки срещу разпространението на Covid-19, показват данни на Агенцията по вписвания. От април до юни са вписани 6352 продажби на имоти в София, при 5285 за първото тримесечие.

За увеличението допринася фактът, че продажбите "на зелено" се регистрират в Агенцията по вписвания при окончателно завършване на сградата и прехвърляне на собствеността на апартамента. Затова част от сключените по-рано сделки са вписани през второто тримесечие. Въпреки това обаче, ръстът на продажбите от 20% показва, че пазарът на имоти в София се е възстановил много бързо след като в средата на март много хора си остана по домовете заради Covid-19.

Общо за страната през второто тримесечие са регистрирани 37 903 продажби на имоти. Това е с 0,55% повече от първото тримесечие, когато са вписани 37 697 сделки. Но има голяма разлика по отношение на движението на пазара на имоти в различните градове на страната.

В 18 града покупките на жилища са нараснали с над 20% спрямо предходното тримесечие. Това показва, че в тези населени места купувачите са много активни.

На първо място по ръст на продажбите е Пирдоп. Регистрираните там сделки с апартаменти и къщи са 128 за тримесечието, което е увеличение с над 70%. На второ място в класацията е Брезник с 53,6% ръст и 63 регистрирани сделки. Топ пет се допълва от три града с много близък резултат - Троян (47,5% ръст и 270 сделки), Своге (45,3% ръст и 125 регистрирани продажби) и Етрополе (45,2% ръст и 61 сделки).

В службите по вписванията в още пет града ръстът на регистрираните продажби на имоти е с над 30%. Това са Самоков (+39,3%), Ботевград (+36%), Трявна (+34,3%), Дряново (+34,2%) и Мездра (+33,6%). До голяма степен това се дължи на нарасналия интерес към къщи на село, заради желанието на хората да се отдалечат от големите градове. Например редица софиянци купуват къщи в Троянския Балкан, където има чист въздух и красива природа. Но освен в редица малки населени места и в София, сериозен ръст на регистрираните продажби има и в други големи градове на страната.

Във Варна регистрираните продажби на имоти през второто тримесечие на годината са 2709, което е с над 6% повече спрямо първото тримесечие, когато са вписани 2555 сделки. В Пловдив ръстът на сделките е с над 10% като през тримесечието са вписани 2988 продажби. Оказва се, че сериозен ръст на сделките има и в трите града, в които пазарът на имоти е най-активен.

Вижте нашите топ оферти в София

Разгледайте къщи в София

  Още новини

Сподели
Къща в центъра на Банско до църквата „Света Троица”
Вижте тази уникална оферта за собствена къща в центъра на топ ски курорта Банско! Ексклузивно от BULGARIAN PROPERTIES! Запазена автентична възрожденска архитектура с висока каменна ограда и масивна дървена врата с метален обков. Заповядайте да усетите духа на Банско!
Вижте още
AMur Homes - елитна сграда на бул. Сливница
AMur Homes е най-новата сграда на доказан инвеститор, която се намира в широкия център на София - на бул. Сливница близо до пазар "Д. Петков". Изберете от последните налични тристайни апартаменти и си осигурете съвременен градски комфорт в близост до всякакви удобства.

Топ развиващ се район на София! Напредващо строителство!
Последни 2 налични жилища!
Вижте още

Още Новини

последни новини
Отворихме офис в сърцето на Дупница: Посетете ни на ул. Княз Борис I, номер 1!

Новият ни офис в Дупница отвори врати! Той е разположен в центъра на града, на ул. Княз Борис I, номер 1, етаж 1 - срешу ГУМ.

Този стратегически ход е част от нашата мисия да бъдем възможно най-близо до нашите клиенти и да предоставяме висококачествени услуги на местно ниво както за купувачи, така и за продавачи.

В новия ни офис клиентите ще могат да с...

28 Март, 2024
последни новини
Продавате имот? Вижте какви документи са ви необходими

В поредица от материали ви представяме полезна информация за това как най-добре да подготвите жилището си за огледи и как да определите цената на своя имот.

Тук ще се спрем на същината на сделката. Покупко-продажбата на недвижим имот често изглежда сложна и тромава процедура, изисква редица документи и комуникация с различни институции и агенции. А купувачи и продавачи е необходимо ...

13 Март, 2024
Фирмени
Брокери на месец март 2024

Пролетта идва с нови възможности на пазара на недвижими имоти!

Февруари ни показа значителна активност на имотния пазар,обхваща цялата страна и това ни дава много причини за оптимизъм.

Последни пазарни данни и тенденции:

- Наблюдаваме увеличение на издадените разрешителни за строеж - знак за нарастващ интерес към нови проекти.

- Забавянет...

05 Март, 2024
Фирмени
Полина Стойкова на семинар на Камарата на професионалните оценители

На 22.02.2024 г. в София се проведе семинар на Камарата на професионалните оценители на тема "Пазарът на недвижими имоти в България през 2023 година. Тенденции и очаквания за развитие през 2024 година".

Участници в него бяха едни от най-големите агенции за недвижими имоти - ЕРА, Адрес и BULGARIAN PROPERTIES. Те представиха задълбочен анализ и данни за жилищния пазар, ...

26 Февруари, 2024

Изпратете запитване