Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Стабилен пазар на недвижимите имоти през първото полугодие на 2019 г.

2019-09-24   |  vestnikstroitel.bg

Полина Стойкова, MRICS, изп. директор на Bulgarian Properties: Сега е най-благодатният период за сключване на изгодни сделки във ваканционния сегмент

Г-жо Стойкова, каква е равносметката в края на летния туристически сезон за ваканционните имоти? Добър ли беше периодът за тези недвижимости? Отчитате ли възходящи данни при морските курорти и раздвижване към планинските?

В края сме на едно по-скоро нормално лято от гледна точка на интереса към ваканционните имоти. Нямаше някакви сътресения на пазара или новости, които да ни изненадат. Интересът продължаваше да бъде основно от български купувачи, а за чуждестранните можем да отбележим, че миксът от националности продължава да бъде доста голям. В планинските курорти за поредна година лятото беше силен сезон за продажбите на имоти.

Съответно сега от септември до ноември периодът е доста активен за осъществяване на покупки на недвижимости в курортите, тъй като много от почиващите после се връщат за избор на имот, а и достъпът до иначе заетите през летните месеци апартаменти сега вече е по-лесен.

Така че за ваканционните имоти лятото продължава до късна есен и именно сега е и най-благодатният период за сключване на изгодни сделки.

Отговаря ли предлагането на морски имоти на търсенето? На какви цени се реализираха сделки и за какви площи?

Предлагането през тази година е отлично. Има по нещо за всеки вкус и бюджет. Обзаведени едностайни апартаменти около курортите започват буквално от 7 000 - 8 000 евро, а двустайни в луксозни комплекси на първа линия могат да достигнат цени от 60 000 до 80 000 евро. Вижда се колко много варират стойностите, но това показва и също какво голямо многообразие има на пазара, и то на готови за ползване жилища.

Сделки се реализираха основно в по-ниския сегмент – за студиа до около 15 000 - 18 000 евро, за двустайни – до приблизително 26 000 - 28 000 евро. Три­стай­ни­те имат по-малък дял от пазара и се търгуват на цени около 35 000 - 40 000 евро.

Каква е картината при планинските комплекси?

Ценовите нива в планинските курорти са подобни, с изключение на Боровец. Там имотите винаги са търгувани на по-високи стойности поради по-малкото предлагане.

Имаше ли корекции при цените във ваканционния сегмент спрямо същия период на 2018 г. и в сравнение с месеците т.г. преди старта на сезона?

Имаме доста имоти с коригирани надолу цени, които редовно споделяме с клиентите си и абонатите на нашите бюлетини.

Ваканционните недвижимости са по-специфичен сегмент и дългосрочното им притежаване, ако не е обвързано с активно ползване или отдаване под наем, е чист разход, поради което и стойностите, на които собствениците са съгласни да реализират сделки, са доста гъвкави и обикновено подлежат на коментар.

Към това мога да добавя, че данните на Bulgarian Properties за второто тримесечие на 2019 г. сочат, че средната цена на реализираните сделки в Слънчев бряг е 455 евро/кв. м при 540 евро/кв. м за същия период на миналата година. Това е стойност, която е може би близо до цените преди 10 г. в кризата и дава основание да смятаме, че в момента е наистина изгодно да се купи имот в морските курорти като цяло.

Освен това предлагането на готови обзаведени жилища в морските комплекси е едно наследство от годините на бума на чуждестранния интерес, което е много ценно за нас, българите. Това е така, тъй като ние сме именно в категорията собственици, които могат в максимална степен да се възползват от притежанието на такъв тип имот, тъй като сме в най-лошия случай на 4 часа път от него и можем да го обитаваме доста по-често от чуждестранните му притежатели. А без тях едва ли щяхме да имаме толкова развити курорти и предлагане на имоти и такива изгодни цени, на каквито не е рентабилно да се изградят нови комплекси.

Изпълняват ли се проекти в този сегмент? Очакват ли се такива?

По морето почти няма нови проекти, докато в някои от планинските курорти, в които предлагането на готови имоти вече се изчерпва, виждаме старт на строителство. Визирам основно Боровец. Там ние предлагаме нова фаза на мащабния проект „Боровец Гардънс“, чието строителство напредва.

Какви са перспективите за пазара за ваканционни имоти до края на годината?

Както вече споменах, туристическият сезон приключва, но не и сезонът на покупките, за който сега започва най-доброто време от годината в месеците, които остават. Именно те ще покажат в пълна степен как се разви пазарът във ваканционните курорти през 2019 г. и успешен ли е той.

Разгледайте нашата селекция с обекти в Боровец и района

Разгледайте нашата селекция с топ обекти ново строителство в София

  Още новини

Сподели
Жилища ново строителство в гр. Пловдив - вашият нов дом ви очаква тук!
Новото строителство в Пловдив е хит за поредна година и повече от половината от закупените жилища са в нови сгради. Вижте нашите топ оферти и направете своя избор още сега! Отлични цени и много предложения БЕЗ КОМИСИОННА от купувача!
Вижте още
Къща в центъра на Банско до църквата „Света Троица”
Вижте тази уникална оферта за собствена къща в центъра на топ ски курорта Банско! Ексклузивно от BULGARIAN PROPERTIES! Запазена автентична възрожденска архитектура с висока каменна ограда и масивна дървена врата с метален обков. Заповядайте да усетите духа на Банско!
Вижте още

Още Новини

последни новини
Ръстът на цените на жилищата в Пловдив, Варна и Бургас се забавя (видео)

След бързо нарастване на цените на жилищата в тези градове, наблюдаваме леко забавяне на темповете на растеж с между 2 и 5 процентни пункта в сравнение с тези от края на миналата година.

Най-бързо продължават да нарастват цените във Варна, където ръстовете се ускориха едва след средата на 2022 г. и към момента остават на нива близо до 20%, докато в Пловдив и Бургас отчитаме годишн...

24 Април, 2024
Медиите за нас
Жилищният пазар в София се ускорява

Средната цена на закупените през първото тримесечие на 2024 г. жилища в София е 1650 евро/кв. м при 1545 евро/кв. м в началото на 2023 г. Така годишният ръст на цените в столицата се ускорява номинално до 6,8 на сто след забавяне в края на 2023 г. Това показват данните на компанията за недвижими имоти "Бългериън пропъртис".

Средната обща цена на закупените апартаменти остава на нив...

23 Април, 2024
Фирмени
Жилищният пазар в София в началото на 2024 г. - анализ на BULGARIAN PROPERTIES

2024 г. стартира с динамичен имотен пазар и тази активност се запази през цялото първо тримесечие, превръщайки го в едно от най-силните тримесечия в историята на жилищния пазар. Това беше потвърдено и от данните на Агенцията по вписванията, които показаха ръст на обема продажби във водещите градски пазари.

През тази година пазарът превключи на по-висока скорост. Това ...

18 Април, 2024
Фирмени
Kenar Residence - напълно разпродаден от BULGARIAN PROPERTIES!

За нас днес е вълнуващ ден! Радваме се да споделим, че един от нашите ексклузивни проекти - Кенар Резидънс в гр. София - вече е напълно разпродаден! ✅

Поздравяваме всички, които избраха този проект за своя нов дом! 🔑👪 Той уверено навлиза във финален етап на изграждане и до края на годината ще може да посрещне своите новодомци.

Искр...

10 Април, 2024

Изпратете запитване