Търсенето на качествени офиси-по-голямо от предлагането

2017-04-04   |  Строителство имоти, бр.13, 03.04.17, с.12

През изтеклата 2016 г., както и в началните месеци на 2017 г. търсенето на качествени офис площи надвишава предлагането.

Периодът се характеризира с изключително малко завършени нови проекти в сегмента, като общата им площ не надвишава 32 000 кв. м, отчитат посредническите агенции. Това отчасти се дължи на забавени завършвания на някои от планираните проекти, но основната причина е слабата инвеститорска активност на пазара, отчетена по време на кризата в периода 2010-2015 г.

Предлаганите площи са изключително недостатъчни, за да посрещнат търсенето, особено във високия клас. Това доведе до значителен дял на наети площи в строеж, като в края на периода тези сделки достигнаха близо 50% от общия брой.

В отговор на увеличеното търсене през периода няколко големи проекта бяха започнати, а други бяха възобновени. Повечето от тях са във високия клас А, кореспондирайки с явната нужда на големите наематели от точно такова офис пространство. В края на миналата 2016 г общата площ на офис проектите в активно строителство достигна 255 000 кв. м, като тези площи ще влизат в експлоатация в следващите 4 години. Близо половината от тях (около 120 000 кв. м) се очаква да излязат на пазара още до края на 2017 г.

Наемните нива за клас А офиси остават стабилни - 13 евро/кв. м за центъра на София, 12 евро/кв. м - в широкия център, и 11 евро/ кв. м - в периферните зони на града.Клас Б сгради следват също тенденция на стабилизиране по отношение на исканите наеми, като нивата са в диапазона от 6 до 9 евро/кв. м, в зависимост от местоположението на сградата.

Клас ААА проекти, които отговарят на изискванията на международните компании, остават на предишните си нива - между 12 до 14 евро/кв. м.Свободните площи на пазара в последната година трайно намаляват. От близо 260 000 кв. м (14% от общата наличност от 1,8 млн. кв. м) в началото на 2017 г. те падат до 240 000 кв. м от целия обем. Търсенето на клас А офиси ще продължава да изпреварва предлагането в сектора, прогнозират столичните брокери. Нарастващият брой на сгради в процес на изграждане, както и обявените наскоро други нови проекти ще доведе до нарастване на конкуренцията сред наемодателите. Все пак до завършването им комбинацията от ниското ниво на свободните площи и нарастващият обем на наеми на имоти в строеж ще стимулира качването на наемите.

Главната движеща сила на пазара са големите компании от развиващия се бранш на аутсорсинг индустрията, най-вече в секторите на ИТ продуктите и изнесените бизнес процеси и услуги.Тази тенденция до голяма степен определя цените, предпочитаните райони и характеристиките на офисите, като оживлението е по-скоро във високия клас А офиси.

Освен фактора „цена“ големите наематели все повече отдават важност на местоположението,близостта на метростанция или друг развит обществен транспорт, наличие на зелени зони за почивка, високо ниво на управлението на сградата,допълнително се прави и оценка за енергоефективност на вложените материали и системи в сградата. Добавената стойност на фактора „местоположение“ се свързва с локация в престижен бизнес район и отлична комуникативност на мястото.

Последно проучване сред такива компании показва, че най-предпочитани са районите на бул. „Цариградско шосе“ (концентрация около „Младост 1“ и метростанция до магазин „Метро“), центърът на града, „Бизнес парк София“ и районът около него („Младост 4“ и южната дъга на Околовръстното), бул. „България“, бул. „Тодор Александров (до ул. „Опълченска“) и районът на Летище София.

Вижте нашите офис площи под наем


  Още новини

Сподели
Park View Residence - комплекс в централен район близо до метро
Отлични цени, напредващо строителство и спиращи дъха гледки от високите етажи - всичко това ще намерите в Park View Residence! Комплексът се строи в кв. Банишора. Главен изпълнител: ГЛАВБОЛГАРСТРОЙ. Налично банково финансиране при 10% самоучастие.
Вижте още
Изгодни имоти в морските курорти
Купете собствен имот на морето и се радвайте на дългите и слънчеви летни дни! Атрактивни цени, започващи от 15 000 евро за обзаведено студио, които всеки може да си позволи. Вижте нашите топ предложения!
Вижте още

Още Новини

Медиите за нас
Жилищният пазар в България през 2020 г.: Купувачите ще властват

Стабилни цени, увеличаване на предлагането и доминация на купувачите – това ще бъдат някои от определящите характеристики на жилищния пазар у нас през 2020 г. Същевременно заради нарасналото предлагане продавачите трябва да бъдат внимателни при определянето на цената на жилището си, ако не искат то да се задържи твърде дълго на пазара и така да изгуби от стойността си.

Добрите макр...

24 Януари, 2020
последни новини
Банско се подготвя за Световната купа по ски

От 24 до 26 януари в Банско се събира елитът на алпийските ски в света. Като съорганизатор Община Банско се подготвя усилено, за да бъде гарантирано безпроблемно посрещане на хилядите гости и почитатели на ски спорта от целия свят.

Кметът на Банско Иван Кадев проведе среща с институциите, ангажирани с опазването на обществения ред и сигурност.

И по време...

23 Януари, 2020
последни новини
Купуването на имоти у нас е тенденция независимо от перспективи за света

"Ниските лихви по кредитите, огромното количество в банковата система и традиционно липсата на алтертиви за спеставания, които хората в България могат да имат и използват, водят интерес до това, че покупката в големите градове от години се превръща в тенденция, независимо какви са макроикономическите перспективи за света и Европа." Това каза Иван Велков от Международната федерация за недвижими имо...

23 Януари, 2020
последни новини
Почти 30 000 сделки с имоти в София през 2019-та година

Последното тримесечие на миналата година е било силно за сделките с имоти в големите градове у нас и в цялата страна, сочат данни на Агенцията по вписванията.

В София между октомври и декември миналата година са били сключени 9587 сделки с имоти, което е ръст с 5,2% спрямо същия период на предходната година. Това е и най-големият брой сделки в столицата през четвъртото тримесечие от...

17 Януари, 2020

Изпратете запитване