Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Търсенето на качествени офиси-по-голямо от предлагането

2017-04-04   |  Строителство имоти, бр.13, 03.04.17, с.12

През изтеклата 2016 г., както и в началните месеци на 2017 г. търсенето на качествени офис площи надвишава предлагането.

Периодът се характеризира с изключително малко завършени нови проекти в сегмента, като общата им площ не надвишава 32 000 кв. м, отчитат посредническите агенции. Това отчасти се дължи на забавени завършвания на някои от планираните проекти, но основната причина е слабата инвеститорска активност на пазара, отчетена по време на кризата в периода 2010-2015 г.

Предлаганите площи са изключително недостатъчни, за да посрещнат търсенето, особено във високия клас. Това доведе до значителен дял на наети площи в строеж, като в края на периода тези сделки достигнаха близо 50% от общия брой.

В отговор на увеличеното търсене през периода няколко големи проекта бяха започнати, а други бяха възобновени. Повечето от тях са във високия клас А, кореспондирайки с явната нужда на големите наематели от точно такова офис пространство. В края на миналата 2016 г общата площ на офис проектите в активно строителство достигна 255 000 кв. м, като тези площи ще влизат в експлоатация в следващите 4 години. Близо половината от тях (около 120 000 кв. м) се очаква да излязат на пазара още до края на 2017 г.

Наемните нива за клас А офиси остават стабилни - 13 евро/кв. м за центъра на София, 12 евро/кв. м - в широкия център, и 11 евро/ кв. м - в периферните зони на града.Клас Б сгради следват също тенденция на стабилизиране по отношение на исканите наеми, като нивата са в диапазона от 6 до 9 евро/кв. м, в зависимост от местоположението на сградата.

Клас ААА проекти, които отговарят на изискванията на международните компании, остават на предишните си нива - между 12 до 14 евро/кв. м.Свободните площи на пазара в последната година трайно намаляват. От близо 260 000 кв. м (14% от общата наличност от 1,8 млн. кв. м) в началото на 2017 г. те падат до 240 000 кв. м от целия обем. Търсенето на клас А офиси ще продължава да изпреварва предлагането в сектора, прогнозират столичните брокери. Нарастващият брой на сгради в процес на изграждане, както и обявените наскоро други нови проекти ще доведе до нарастване на конкуренцията сред наемодателите. Все пак до завършването им комбинацията от ниското ниво на свободните площи и нарастващият обем на наеми на имоти в строеж ще стимулира качването на наемите.

Главната движеща сила на пазара са големите компании от развиващия се бранш на аутсорсинг индустрията, най-вече в секторите на ИТ продуктите и изнесените бизнес процеси и услуги.Тази тенденция до голяма степен определя цените, предпочитаните райони и характеристиките на офисите, като оживлението е по-скоро във високия клас А офиси.

Освен фактора „цена“ големите наематели все повече отдават важност на местоположението,близостта на метростанция или друг развит обществен транспорт, наличие на зелени зони за почивка, високо ниво на управлението на сградата,допълнително се прави и оценка за енергоефективност на вложените материали и системи в сградата. Добавената стойност на фактора „местоположение“ се свързва с локация в престижен бизнес район и отлична комуникативност на мястото.

Последно проучване сред такива компании показва, че най-предпочитани са районите на бул. „Цариградско шосе“ (концентрация около „Младост 1“ и метростанция до магазин „Метро“), центърът на града, „Бизнес парк София“ и районът около него („Младост 4“ и южната дъга на Околовръстното), бул. „България“, бул. „Тодор Александров (до ул. „Опълченска“) и районът на Летище София.

Вижте нашите офис площи под наем


  Още новини

Сподели
Къщите на село са хитът на сезона!
Купете собствен дом за уикенди, ваканции или за постоянно живеене! Собствен двор и място далече от шума на големия град. Да се насладим на даденостите на българските села! Вижте нашите страхотни оферти за селски къщи в цялата страна.

Време е за по-спокоен живот и завръщане към природата!
Вижте още
Последен апартамент в AMur Homes - елитна сграда на бул. Сливница
AMur Homes е най-новата сграда на доказан инвеститор, която се намира в широкия център на София - на бул. Сливница близо до пазар "Д. Петков". Изберете от последните налични тристайни апартаменти и си осигурете съвременен градски комфорт в близост до всякакви удобства.

Топ развиващ се район на София! Напредващо строителство!
Последни 2 налични жилища!
Вижте още

Още Новини

Фирмени
Жилищният пазар в София в началото на 2024 г. - анализ на BULGARIAN PROPERTIES

2024 г. стартира с динамичен имотен пазар и тази активност се запази през цялото първо тримесечие, превръщайки го в едно от най-силните тримесечия в историята на жилищния пазар. Това беше потвърдено и от данните на Агенцията по вписванията, които показаха ръст на обема продажби във водещите градски пазари.

През тази година пазарът превключи на по-висока скорост. Това ...

18 Април, 2024
Фирмени
Kenar Residence - напълно разпродаден от BULGARIAN PROPERTIES!

За нас днес е вълнуващ ден! Радваме се да споделим, че един от нашите ексклузивни проекти - Кенар Резидънс в гр. София - вече е напълно разпродаден! ✅

Поздравяваме всички, които избраха този проект за своя нов дом! 🔑👪 Той уверено навлиза във финален етап на изграждане и до края на годината ще може да посрещне своите новодомци.

Искр...

10 Април, 2024
последни новини
Дължим ли данъци при продажба на имот?

В данъчния сезон отговаряме на един от често задаваните въпроси при попълване на данъчна декларация от страна на физически лица:

Дължим ли данък при продажба на недвижим имот? Как се изчислява този данък? Кога продажбата на имот е освободена от данъци?

Доходите на физическите лица, придобити през календарната година, се декларират до 30 април на следващата година с г...

10 Април, 2024
последни новини
Силен старт: Имотният пазар в София с най-много сделки от 2008 г. насам

Имотният сектор в столицата отбелязва по-добро първо тримесечие от 2022 г., която беше най-добрата година за настоящия цикъл на пазараИмотният пазар в София започна 2024 година на много високи обороти. През първото тримесечие в столицата са вписани 7298 покупки на недвижими имоти. Това е ръст с 14,4% спрямо същия период на 2023 г., когато бяха вписани 6381 пок...

05 Април, 2024

Изпратете запитване