Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Големите отстъпки за жилища секнаха

2012-03-07   |  Труд, 07.03.12, със съкращения

Големите отстъпки при продажбите на жилища секват. „Пробивите" в цената непрекъснато намаляват и се движат най-често в границите на 10%. Тази тенденция е особено отчетлива от началото на годината, твърдят брокери. Според тях офертните цени постепенно се доближават до цените, на които се сключват сделки, а упоритите продавачи, които не желаят да свият високите си очаквания, намаляват. Така жилищата все повече се доближават до реалните си стойности.

Разминаванията намаляват
Всичко това се развива на фона на сравнително стабилен пазар. Големите посреднически агенции отчитат нараснал интерес към покупката на имоти още от декември, както и добри по обем сделки през януари и февруари. Това не е типично за зимните месеци. Вероятно хората с възможности постепенно се отърсват от страха от кризата или търсят начин да съхранят или да вложат изгодно парите си, обясняват брокерите.

Действително има сближаване на офертни цени и цени, при които се сключва сделка, потвърждава и Полина Стойкова, оперативен директор на „Бългериан Пропертис". През миналата година разминаването между средна офертна цена и средна цена на реализирани сделки за София, а и за по-големите градове, е било около 15%. От началото на тази година данните за София сочат, че цената се предоговаря най-често с 5-10% отстъпка.

Но договаряне все пак има. Винаги има някаква корекция, дори да е само в рамките на 2-3%. Купувачите все още се чувстват силни и се опитват да ползват тази си сила, казва Стойкова.

Масовото търсене е в по-ниски ценови сегменти и ако едно жилище стои по-дълго на пазара, цената му се намалява, за да може да се реализира. Търсенето в София например е съсредоточено в диапазона 600-800 евро на квадратен метър, като обикновено се гони долната граница. Така че и натискът откъм бюджета на купувачите оказва влияние. Те просто няма откъде да извадят повече пари, обяснява тя.

През миналата година средната цена на оферираните в София апартаменти е била над 900 евро на квадратен метър, докато от няколко месеца насам се задържа на около 860 евро.

Усещане за дъно
Реално се коментират цени на имоти, при които има напрежение у собственика - било заради кредит, било, че търси пари за друга сделка. Но повечето имоти не попадат под това определение - при тях ипотеката е обслужвана или изобщо няма ипотека.

Според специалистите на компанията може би вече достигаме долна логична граница на цена, при която собствениците няма накъде да смъкват. Или отстъпката се вмества в 5%. Възможно е и да се маркира долна граница, под която продавачът не слиза.

Къде е „нормалната" цена?
Много е важно да се определи коректно цената на имота. Най-добрият вариант е да се оферира на най-близка до реалната пазарна цена. Иначе, ако се гонят високи стойности, те трябва да се намаляват непрекъснато, за да се догони пазарът, който все още е в низходяща фаза. А и първите дни, след като даден имот се появи в офертите, са най-силни, за да бъде забелязан и да има успешна сделка, казва Полина Стойкова.

Според нея не може да се говори за намаляване на периода от оферта до сделка. Всичко зависи от самия имот и от цената. Има жилища, които са на много ниски цени, изглеждат много изгодни, но не могат да се реализират, въпреки че има запитвания. Търсенето в момента е целенасочено - към определени зони, към определено качество, допълва тя.

По курортите – ниски цени и растящ интерес от чужди граждани
Цените във ваканционните комплекси се сринаха сериозно в последните години. През януари например средната офертна цена в Банско е била 570 евро за квадратен метър, но реално сделките започват от 350 евро за квадрат, сочат данни на „Бългериан Пропертис".

Точно тези ниски цени вече започват да предизвикат интерес, запитванията се увеличават. Специално за Банско влияние оказват и стартовете за Световната купа по ски. Но става дума по-скоро за интерес, не за оживление при реалните сделки. Макар че цена от 18 000 евро за обзаведен апартамент е достатъчно интригуваща и привлекателна, казват от компанията.

Доста успешни са сделките с ваканционни имоти по морето, дори в тежкия зимен период, твърдят посредници. Доскоро те очаквали значително по-слаб старт на годината. Обяснението е, че може би започват да поотшумяват страховете от кризата в Европа.

Разгледайте нашите ИМОТИ С НАМАЛЕНИ ЦЕНИ

  Още новини

Сподели
Central Park - твоят Ню Йорк в София!
Напредват строителството и продажбите в Central Park - един от най-мащабните комплекси ново строителство в София! Уникален затворен комплекс, пресъздаващ стила и атмосферата на едноименния парк в Ню Йорк и заобикалящите го сгради. Модерни сгради, простор, зеленина и гледки, които ви оставят без дъх! Един проект, който ще внесе нов стандарт за качество на живот. Изберете своето жилище сега!

Предстоящо повишение на цените от 1.07.2024 г.!
Вижте още
Къщите на село са хитът на сезона!
Купете собствен дом за уикенди, ваканции или за постоянно живеене! Собствен двор и място далече от шума на големия град. Да се насладим на даденостите на българските села! Вижте нашите страхотни оферти за селски къщи в цялата страна.

Време е за по-спокоен живот и завръщане към природата!
Вижте още

Още Новини

Фирмени
Жилищният пазар в София в началото на 2024 г. - анализ на BULGARIAN PROPERTIES

2024 г. стартира с динамичен имотен пазар и тази активност се запази през цялото първо тримесечие, превръщайки го в едно от най-силните тримесечия в историята на жилищния пазар. Това беше потвърдено и от данните на Агенцията по вписванията, които показаха ръст на обема продажби във водещите градски пазари.

През тази година пазарът превключи на по-висока скорост. Това ...

18 Април, 2024
Фирмени
Kenar Residence - напълно разпродаден от BULGARIAN PROPERTIES!

За нас днес е вълнуващ ден! Радваме се да споделим, че един от нашите ексклузивни проекти - Кенар Резидънс в гр. София - вече е напълно разпродаден! ✅

Поздравяваме всички, които избраха този проект за своя нов дом! 🔑👪 Той уверено навлиза във финален етап на изграждане и до края на годината ще може да посрещне своите новодомци.

Искр...

10 Април, 2024
последни новини
Дължим ли данъци при продажба на имот?

В данъчния сезон отговаряме на един от често задаваните въпроси при попълване на данъчна декларация от страна на физически лица:

Дължим ли данък при продажба на недвижим имот? Как се изчислява този данък? Кога продажбата на имот е освободена от данъци?

Доходите на физическите лица, придобити през календарната година, се декларират до 30 април на следващата година с г...

10 Април, 2024
последни новини
Силен старт: Имотният пазар в София с най-много сделки от 2008 г. насам

Имотният сектор в столицата отбелязва по-добро първо тримесечие от 2022 г., която беше най-добрата година за настоящия цикъл на пазара



Имотният пазар в София започна 2024 година на много високи обороти. През първото тримесечие в столицата са вписани 7298 покупки на недвижими имоти. Това е ръст с 14,4% спрямо същия период на 2023 г., когато бяха вписани 6381 пок...

05 Април, 2024

Изпратете запитване