Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

bTV Новините: Въпреки пандемията имотите у нас поскъпват

2020-12-10   |  btvnovinite.bg

В края на 2020 г. bTV потърси нашето мнение и актуални данни за това какво се случва на имотния пазар в София и страната. Вижте какво сподели в репортаж по темата, излъчен в централната емисия новини на bTV на 9.12.2020 г., Полина Стойкова - изпълнителен директор на BULGARIAN PROPERTIES. Вижте и имотът, който показа на наш клиент Иван Крумов, отговорен консултант по продажбите на жилища в комплекс Park View Residence.


Въпреки очакванията COVID кризата да намали цените на жилищата, тенденцията e за поскъпване. Най-сериозното поскъпване е в Пловдив с почти 5%, сочи анализ на Агенция за недвижими имоти. За София цените през третото тримесечие са били с 2,5%.

Във Варна и Бургас също около 2%.Броят на сключените сделки за годината, обаче, намалява. Спадът в столицата е с 5% спрямо миналата година. В страната сделките са намалели с 10%.

При наемите обаче картината е по-различна. Там цените намаляват значително с между 10 и 15%. В момента търсенето основно е за собствен дом, а не с цел след това жилището да се отдава под наем.

Милена Пастармаджиева търси по-голям апартамент за семейството си. "Имаме нужда от пространство. Трябва повече място особено когато човек има дете”, казва тя. Брокерите са изненадани от промяната в желанията на хората, които търсят нов дом. Дали заради работата от вкъщи, когато цялото семейство остава у дома, или пък не, все повече хора осъзнават, че жилището им е тясно.

"В последните месеци на преден план излязоха покупките за собствена нужда, по-голямо жилище с повече площ. Тристайните апартаменти вече изпревариха по брой обема на двустайните", коментира Полина Стойкова, изпълнителен директор на агенция за недвижими имоти.

От началото на годината до края на октомври банките са отпуснали почти 12 милиарда лева за жилищни кредити, като отчетеният ръст спрямо миналата година е почти 12%. Финансовите консултанти обаче отчитат, че въпреки скока в кредитирането банките са предпазливи при отпускането на заеми на хора с определени професии. Банките гледат поне 20% от цената на имота да е финансирана от купувача с негови лични средства.

Вижте репортажа:



Разгледайте нашите оферти от София

Вижте нашите оферти в Пловдив

Разгледайте обявите ни от Варна

Вижте офертите ни в Бургас




  Още новини

Сподели
Имоти с видео
При нас ще намерите богата селекция имоти със заснето от нас видео. Разгледайте ги още сега - на смартфон, лаптоп или таблет, в удобно за вас време и без нужда от предварителна уговорка и лична среща. Направете първа стъпка към намирането на имот с нашите видео огледи, след което при интерес ще ви ги покажем и на живо!
Вижте още
Euphoria Club Hotel & Resort - твоят планински рай в Боровец!
Напълно обзаведени студиа и двустайни апартаменти в уникален комплекс в Боровец. Напълно завършен и функциониращ целогодишно, с множество екстри за вашия комфортен престой - лоби бар, рецепция, бар и ресторант, външен и вътрешен басейн, СПА център, подземен паркинг и много други. Изберете своя ваканционен дом тук! Възможност за допълнителна доходност от отдаване под наем!
Вижте още

Още Новини

Фирмени
Брокери на месец май 2024

Вижте кои са нашите шампиони – брокерите на месеца, които получават тази титла на база постигнатите резултати от предния месец.

А какъв месец беше само този април! Пореден динамичен месец за имотния пазар в цялата страна, както е видно от победителите в нашата класация.

Изнесените данни за първото тримесечие от различни източници и по различни показатели потвърдиха н...

02 Май, 2024
последни новини
Ръстът на цените на жилищата в Пловдив, Варна и Бургас се забавя (видео)

След бързо нарастване на цените на жилищата в тези градове, наблюдаваме леко забавяне на темповете на растеж с между 2 и 5 процентни пункта в сравнение с тези от края на миналата година.

Най-бързо продължават да нарастват цените във Варна, където ръстовете се ускориха едва след средата на 2022 г. и към момента остават на нива близо до 20%, докато в Пловдив и Бургас отчитаме годишн...

24 Април, 2024
Медиите за нас
Жилищният пазар в София се ускорява

Средната цена на закупените през първото тримесечие на 2024 г. жилища в София е 1650 евро/кв. м при 1545 евро/кв. м в началото на 2023 г. Така годишният ръст на цените в столицата се ускорява номинално до 6,8 на сто след забавяне в края на 2023 г. Това показват данните на компанията за недвижими имоти "Бългериън пропъртис".

Средната обща цена на закупените апартаменти остава на нив...

23 Април, 2024
Фирмени
Жилищният пазар в София в началото на 2024 г. - анализ на BULGARIAN PROPERTIES

2024 г. стартира с динамичен имотен пазар и тази активност се запази през цялото първо тримесечие, превръщайки го в едно от най-силните тримесечия в историята на жилищния пазар. Това беше потвърдено и от данните на Агенцията по вписванията, които показаха ръст на обема продажби във водещите градски пазари.

През тази година пазарът превключи на по-висока скорост. Това ...

18 Април, 2024

Изпратете запитване