Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

24 часа: Чужденци и софиянци се местят в Несебър

2022-10-24   |  24 часа, 22.10.2022, с. 18

Когато има ясно поставена цел, резултатите не закъсняват, казва несебърският кмет Николай Димитров. Морската община се оказа сред 5-те у нас с нарастващо население.

Да живееш в Несебър е гордост, казват местните. И с основание, защото малцина са тези, които отиват на гурбет в чужбина или в големия град. По-голямата част от населението се занимава с туризъм и търговия, които носят добри доходи. Сезонът не е само през горещите юли и август, а започва от май и свършва през октомври. Туристи - предимно българи и румънци, има и през останалото време на годината заради чара и историческите забележителности на града. Той е единственият в България под закрилата на ЮНЕСКО и е съумял да използва максимално статута си.
Успя да съхрани магнетичната атмосфера на калдъръма, тесните улички и църквите.

На територията на общината се намира Българската Ривиера от Елените до Равда, в която попада и най-големия курорт у нас - Слънчев бряг. Това е голяма крайбрежна агломерация с огромна леглова база, която дава препитание на много хора, включително и на българи от вътрешността на страната, като персонал на хотели и ресторанти.

В Несебър има доста богати хора, собственици на хотели, ресторанти и атракциони. Благосъстоянието им личи по луксозните къщи и кооперации, които не са остров сред нищета, а повсеместно. Както и по скъпите коли по улиците. Чисти и здрави улици без дупки, денонощно осветление на обществени места, добре поддържани сгради. Усещането е за подреден европейски град.

Благосъстоянието се усеща и в селата. Те не приличат на други с прашни улици и порутени къщи, а училищата им са пълни с деца. Тук живеят и много млади хора, включително и чужденци.
Въпреки COVID пандемията, която се отрази на туризма, общината не спря нито един горям инфраструктурен проект и със собствени средства и по европроекти продължи да асфалтира, да прави нови улици, спортни комплекси и велоалеи, да реставрира църкви. Чистотата в града и околните селища се набива на очи дори през лятото, когато населението нараства десетократно с туристите. Няма училище и детска градина, които да не са ремонтирани. Има различни програми за приобщаване на пенсионерите към модерния живот с безплатни курсове за компютърно обучение.

За всяко новородено общината дава по 2000 лв., с толкова подпомага и младите семейства с репродуктивни проблеми за процедури инвитро. За ромите се прилага програма за социално приобщаване - предлага им се работа според заниманията. Неслучайно в Несебър просяци по улиците не се срещат, като изключим гастрольорите от други градове през лятото.

За 2022 г. за образование към държавното финансиране от 14 677 465 лв. са заделени още 3,5 млн. лв. от местния бюджет, а за социални дейности дофинансирането със собствени средства е 1 млн. лв.

За нуждаещите се от хемодиализа общината помага с 60 хил. лв. За учещи и пенсионери има намаления в градския транспорт - по това перо са отделени 130 хил. лв. от бюджета.

С изключение на Бургас Несебър е с най-голям бюджет в сравнение с другите морски общини по Южното Черноморие, но местните данъци са по-ниски в сравнение с някои от тях, съизмерими по територия и население. Затова експерти коментират, че благосъстоянието на Несебър се дължи на правилното разпределение и харчене на публичните финанси и добрия мениджмънт на местната управа, а кметът Димитров не обича клишето "богата община", което се лепва на Несебър щом стане дума за пари.

Неслучайно Несебър е една от най-населените с чужденци общини в България. Те купуват имоти и голяма част от тях се заселват целогодишно, а много българи от големи градове, включително и от София и Пловдив, все по-често избират Несебър за хоум офис и се заселват там за работа от дистанция.

Напоследък се забелязва и друга тенденция - след обявената от Путин мобилизация много руснаци отново долетяха до Несебър да купуват имоти, след като се бяха оттеглили от морето ни през последните 2 г.

Климатът също е фактор за добрия живот. Няма резки температурни амплитуди - зимата е мека и влажна, а горещините не се усещат, така, както по на юг от Бургас. Въздухът е чист, а под склоновете на Източна Стара планина, която излиза на нос Емине, се образува "роза на ветровете" - изключително благоприятна за лечение на белодробни заболявания.

Разгледайте нашите оферти в Несебър

Вижте богат избор от имоти в Слънчев бряг

Обявете имот за продажба в Несебър с нас!





  Още новини

Сподели
Виртуални огледи с 360-градусови турове!
Усетете уникалната атмосфера на всеки имот с виртуалните огледи, които предлагаме! По всяко време, само с един клик можете да се пренесете в дома на вашите мечти, без ангажименти и предварителни уговорки.

Виртуалните турове са заснети лично от нас и са с гарантирана автентичност. Можете да видите всеки детайл на имота, точно като на живо!
Вижте още
Помислете за идващото лято! Сега е отличен момент за избор на собствен дом на морето!
Наслаждавайте се на дълго лято в собствен имот край морето в любимия ви български морски курорт! При нас ще намерите разнообразни предложения за всеки вкус и бюджет. Осигурете си място за почивка и отдих още сега! Вижте нашите топ предложения!
Вижте още

Още Новини

последни новини
Отворихме офис в сърцето на Дупница: Посетете ни на ул. Княз Борис I, номер 1!

Новият ни офис в Дупница отвори врати! Той е разположен в центъра на града, на ул. Княз Борис I, номер 1, етаж 1 - срешу ГУМ.

Този стратегически ход е част от нашата мисия да бъдем възможно най-близо до нашите клиенти и да предоставяме висококачествени услуги на местно ниво както за купувачи, така и за продавачи.

В новия ни офис клиентите ще могат да с...

28 Март, 2024
последни новини
Продавате имот? Вижте какви документи са ви необходими

В поредица от материали ви представяме полезна информация за това как най-добре да подготвите жилището си за огледи и как да определите цената на своя имот.

Тук ще се спрем на същината на сделката. Покупко-продажбата на недвижим имот често изглежда сложна и тромава процедура, изисква редица документи и комуникация с различни институции и агенции. А купувачи и продавачи е необходимо ...

13 Март, 2024
Фирмени
Брокери на месец март 2024

Пролетта идва с нови възможности на пазара на недвижими имоти!

Февруари ни показа значителна активност на имотния пазар,обхваща цялата страна и това ни дава много причини за оптимизъм.

Последни пазарни данни и тенденции:

- Наблюдаваме увеличение на издадените разрешителни за строеж - знак за нарастващ интерес към нови проекти.

- Забавянет...

05 Март, 2024
Фирмени
Полина Стойкова на семинар на Камарата на професионалните оценители

На 22.02.2024 г. в София се проведе семинар на Камарата на професионалните оценители на тема "Пазарът на недвижими имоти в България през 2023 година. Тенденции и очаквания за развитие през 2024 година".

Участници в него бяха едни от най-големите агенции за недвижими имоти - ЕРА, Адрес и BULGARIAN PROPERTIES. Те представиха задълбочен анализ и данни за жилищния пазар, ...

26 Февруари, 2024

Изпратете запитване