Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

24 часа: Чужденци и софиянци се местят в Несебър

2022-10-24   |  24 часа, 22.10.2022, с. 18

Когато има ясно поставена цел, резултатите не закъсняват, казва несебърският кмет Николай Димитров. Морската община се оказа сред 5-те у нас с нарастващо население.

Да живееш в Несебър е гордост, казват местните. И с основание, защото малцина са тези, които отиват на гурбет в чужбина или в големия град. По-голямата част от населението се занимава с туризъм и търговия, които носят добри доходи. Сезонът не е само през горещите юли и август, а започва от май и свършва през октомври. Туристи - предимно българи и румънци, има и през останалото време на годината заради чара и историческите забележителности на града. Той е единственият в България под закрилата на ЮНЕСКО и е съумял да използва максимално статута си.
Успя да съхрани магнетичната атмосфера на калдъръма, тесните улички и църквите.

На територията на общината се намира Българската Ривиера от Елените до Равда, в която попада и най-големия курорт у нас - Слънчев бряг. Това е голяма крайбрежна агломерация с огромна леглова база, която дава препитание на много хора, включително и на българи от вътрешността на страната, като персонал на хотели и ресторанти.

В Несебър има доста богати хора, собственици на хотели, ресторанти и атракциони. Благосъстоянието им личи по луксозните къщи и кооперации, които не са остров сред нищета, а повсеместно. Както и по скъпите коли по улиците. Чисти и здрави улици без дупки, денонощно осветление на обществени места, добре поддържани сгради. Усещането е за подреден европейски град.

Благосъстоянието се усеща и в селата. Те не приличат на други с прашни улици и порутени къщи, а училищата им са пълни с деца. Тук живеят и много млади хора, включително и чужденци.
Въпреки COVID пандемията, която се отрази на туризма, общината не спря нито един горям инфраструктурен проект и със собствени средства и по европроекти продължи да асфалтира, да прави нови улици, спортни комплекси и велоалеи, да реставрира църкви. Чистотата в града и околните селища се набива на очи дори през лятото, когато населението нараства десетократно с туристите. Няма училище и детска градина, които да не са ремонтирани. Има различни програми за приобщаване на пенсионерите към модерния живот с безплатни курсове за компютърно обучение.

За всяко новородено общината дава по 2000 лв., с толкова подпомага и младите семейства с репродуктивни проблеми за процедури инвитро. За ромите се прилага програма за социално приобщаване - предлага им се работа според заниманията. Неслучайно в Несебър просяци по улиците не се срещат, като изключим гастрольорите от други градове през лятото.

За 2022 г. за образование към държавното финансиране от 14 677 465 лв. са заделени още 3,5 млн. лв. от местния бюджет, а за социални дейности дофинансирането със собствени средства е 1 млн. лв.

За нуждаещите се от хемодиализа общината помага с 60 хил. лв. За учещи и пенсионери има намаления в градския транспорт - по това перо са отделени 130 хил. лв. от бюджета.

С изключение на Бургас Несебър е с най-голям бюджет в сравнение с другите морски общини по Южното Черноморие, но местните данъци са по-ниски в сравнение с някои от тях, съизмерими по територия и население. Затова експерти коментират, че благосъстоянието на Несебър се дължи на правилното разпределение и харчене на публичните финанси и добрия мениджмънт на местната управа, а кметът Димитров не обича клишето "богата община", което се лепва на Несебър щом стане дума за пари.

Неслучайно Несебър е една от най-населените с чужденци общини в България. Те купуват имоти и голяма част от тях се заселват целогодишно, а много българи от големи градове, включително и от София и Пловдив, все по-често избират Несебър за хоум офис и се заселват там за работа от дистанция.

Напоследък се забелязва и друга тенденция - след обявената от Путин мобилизация много руснаци отново долетяха до Несебър да купуват имоти, след като се бяха оттеглили от морето ни през последните 2 г.

Климатът също е фактор за добрия живот. Няма резки температурни амплитуди - зимата е мека и влажна, а горещините не се усещат, така, както по на юг от Бургас. Въздухът е чист, а под склоновете на Източна Стара планина, която излиза на нос Емине, се образува "роза на ветровете" - изключително благоприятна за лечение на белодробни заболявания.

Разгледайте нашите оферти в Несебър

Вижте богат избор от имоти в Слънчев бряг

Обявете имот за продажба в Несебър с нас!

  Още новини

Сподели
Поверете ни маркетинга и продажбите на ваш обект ново строителство!
BULGARIAN PROPERTIES е лидер в продажбата на имоти ново строителство с милиони кв.м. реализирани продажби на сгради и комплекси в жилищния и ваканционния сегмент. Възползвайте се от нашия опит и доказан успех!
Свържете се с нас в най-ранен етап, за да можем да ви съдействаме максимално много. Обадете ни се на 0886 033 033.
Вижте още
Кенар Резидънс - сграда на бул. Сливница и ул. Д. Петков
Този нов вълнуващ проект е перфектният избор за динамично живеещия човек в столицата. Градски комфорт, централна локация и качествено строителство! Кенар Резидънс се намира на кръстовището на бул. Сливница и ул. Д. Петков, на границата между кварталите Банишора и Зона Б-18 в широкия център на София. Изберете своя нов дом тук!
Вижте още

Още Новини

Регионални
Велинград е жив град, предпочитан курорт за 4 сезона заради природата и минералната вода

Цените на имотите тук скочиха двойно. 4 нови петзвездни хотела ще отворят. Предизборната кампания на кмета започва в деня, в който встъпи в длъжност.

- Г-н Коев, в средата на юни Велинград получи приза "Дестинация на годината", който е част от Българските туристически награди. С какво заслужихте това отличие?

- През миналата година Велинград е посрещнал ...

30 Юни, 2022
Регионални
Пловдив - четвъртата най-добра дестинация за посещение в Европа

Пловдив зае четвърто място в гласуването за най-добра европейска дестинация в класацията на туристическият сайт European Best Destinations.

На първа позиция е словенската столица Любляна, на втора - испанският курорт Марбея, на трета - Амиен във Франция.

В гласуването са получени близо 500 000 вота от 182 страни, съобщава вестник Монитор.

Пловдивският к...

14 Февруари, 2022
Регионални
Пловдив – най-предпочитан за вътрешна миграция

197 242 лица са участвали в процесите на вътрешна за страната миграция през 2020 г. Най-голям брой от преселващите се – или 21 320 души, са избрали за ново местоживеене Област Пловдив. Регионите с най-голям относителен дял в миграционния поток към Област Пловдив са: София (столица) – 7.7%, Пазарджик – 4.0% и Смолян – 3.7%.

Според изведеното в най-новия доклад на НСИ, касаещ населени...

26 Април, 2021
Регионални
БНТ Новини: Масово изкупуват свободни парцели около Пловдив

Все повече хора избират да инвестират в имоти в селата. Около Пловдив свободни за застрояване парцели вече почти няма.

Интересът към имотите в близките до града села е наистина огромен. Брокери обясняват, че пред перспективата да бъдат затваряни периодично, клиентите вече предпочитат това да е в къща с просторен двор. Отделно имотите на село са много по-достъпни като цени от тези в ...

25 Март, 2021

Изпратете запитване