Кранове под липите

2019-03-08   |  Капитал,специално издание «Градове», 01.03.2019, с. 33-34

Ръстът на строителството през добрата 2018 г. не подмина Стара Загора. Най-много се строят жилищни сгради и сгради със смесено предназначение. Само в пространството между кръговото кръстовище на бул. "Славянски" и Руския пазар в града се строят седем нови жилищни кооперации. Подобно е положението и в кварталите, както и в централната градска част. Утвърдените строителни фирми успяват да продадат още на зелено по-голямата част от жилищата.

През изминалата година община Стара Загора е издала 50 разрешителни за многофамилни жилищни сгради, като РЗП е с 15% по-голяма в сравнение с предходната година. Издадените разрешителни за строеж бележат ръст 30% за всяко тримесечие на 2018 г.

От строителния бранш в Стара Загора прогнозират нови възможности в сектора и заради 75-те декара, които ще предостави държавата на община Стара Загора в апетитни терени - между "Загорка" и ДНА. С тях общината трябва да обезщети собствениците на имоти в парк "Бедечка".

Цени на жилищата

Интересно е, че макар цените на жилищата в Стара Загора да бележат ръст 10% на годишна база и градът по средна заплата да държи второ място в страната, по цена на имотите Стара Загора се нарежда след София, Пловдив, Варна и Бургас. Докато в София вече трудно се намира жилище на цена по-ниска от 900 евро/кв.м, в Стара Загора средната цена, в разширен център се движи около 450 - 500 евро/кв.м, а в кварталите цените са дори по-ниски, казват от Камарата на строителите. Най-скъпите жилищни площи в центъра на Стара Загора се движат около 700 евро/кв.м.

Цените на имотите тук ще продължават да растат, категорични са от бранша. Една от причините е непрекъснатото повишаване на цените на строителните материали. Само през януари 2018 г. цената на арматурното желязо е отбелязала ръст 22%.

Според Бисер Орлов обаче, председател на регионалната структура на Националното сдружение недвижими имоти, ръстът определено ще се забави. Цената на жилищата е отбелязала ръст около 10% през 2018 г., но Орлов предполага, че това ще спадне през тази година. От началото на
2019 г. брокерите на имоти в Стара Загора отбелязват 5% ръст в цените на жилищата в сравнение с последното тримесечие на изминалата година. "Пазарът в момента е изключително стабилен и прогнозируем в рамките на една година", смята Орлов.

Увеличават се цените на имотите в кварталите, в които община Стара Загора успя да подобри инфраструктурата и да създаде по-добри условия на живот. Така например цената на жилищата в кв. "Железник" вече изпреварва цената на жилищата в кв. "Три чучура-юг". Забелязва се увеличаването на търсенето на офиси под наем. Търсят се офиси с площ около 40 кв.м. Там наемите са около 20 лв./кв.м, казват брокерите. Офис около 20 кв.м със собствен санитарен възел в добра локалия на Стара Загора може да се наеме на цена около 300 лева.

Стара Загора се нарежда на пето място в страната по брой на регистрирани строителни фирми след София, Пловдив, Варна и Бургас Общо 223 са строителните фирми, вписани 6 централния регистър, като 130 от тях са членове на Камарата на строителите. Преди промените в града е имало 18 държавни строителни предприятия, като почти всички са запазили мястото си на днешния строителен пазар. По-голямата част от тези фирми днес са специализирани в областта на високото строителство.

Вижте нашите предложения за имоти ново строителство в гр. Стара Загора

  Още новини

Споделете
Модера Резидънс - затворен комплекс със собствен парк
Комплексът е проектиран с идеята да отговори на потребността от градско жилище на съвременния човек с активен начин на живот. Той притежава отлично съчетание между качествено строителство, функционалност, спокойствие и сигурност.
Вижте още

Още Новини

Последни регионални новини
Фестивал Arbanassi Summer Music

От 21 до 28 юли 2019 г. ни очаква десетото юбилейно издание на Фестивала за класическа камерна музика Arbanassi Summer Music.

Фестивалната седмица включва четири концерта в църквите-музеи „Св. Георги“ (21 и 28 юли) и „Св. Архангели Михаил и Гавраил“ (23 и 25 юли) в Арбанаси. Концертите са с начален час 19,30.
Домакин и организатор на фестивала е Регионален Исторически Музей... прочети повече

17 Юли, 2019
Последни регионални новини
Приключенски фестивал в Боровец на 20 и 21 юли

На 20 и 21 юли Боровец ще бъде сцена на нов фестивал с планински приключения. Всеки, който иска да предизвика себе си, да се наслади на любимите си планински спортове и забавления или да опита нещо ново, е добре дошъл, казаха организаторите.

Желаещите ги очакват полети с балони, разнообразни турове за планинско колоездене и скално катерене, забавления за деца, състезания и игри за ц... прочети повече

17 Юли, 2019
Последни регионални новини
Лятно кино в парка

“Лятно кино в парка” е инициатива за прожекции на европейско кино на открито, в различни паркове и зелени зони на Пловдив.

Лятно кино в парка 2019 (10 – 28 юли)

И през 2019 г. паркове и зелени зони в града се превръщат в киносалони на открито с богата програма от европейски и български филми с вход свободен.

Програма:

11.07 Споде... прочети повече

17 Юли, 2019
Последни регионални новини
Сериозен ръст на цените на имотите във Велико Търново

Българи зад граница и млади семейства от района на Велико Търново купуват активно къщи и апартаменти в Старопрестолния град. Резултатът от това е сериозен ръст на цените на имотите в региона, който пък води след себе си бум на новото строителство. Разказват кореспондентите ни от региона.

Жилища и къщи във Велико Търново поскъпнаха през последната година, отчитат от агенциите за недв... прочети повече

16 Юли, 2019