Кранове под липите

2019-03-08   |  Капитал,специално издание «Градове», 01.03.2019, с. 33-34

Ръстът на строителството през добрата 2018 г. не подмина Стара Загора. Най-много се строят жилищни сгради и сгради със смесено предназначение. Само в пространството между кръговото кръстовище на бул. "Славянски" и Руския пазар в града се строят седем нови жилищни кооперации. Подобно е положението и в кварталите, както и в централната градска част. Утвърдените строителни фирми успяват да продадат още на зелено по-голямата част от жилищата.

През изминалата година община Стара Загора е издала 50 разрешителни за многофамилни жилищни сгради, като РЗП е с 15% по-голяма в сравнение с предходната година. Издадените разрешителни за строеж бележат ръст 30% за всяко тримесечие на 2018 г.

От строителния бранш в Стара Загора прогнозират нови възможности в сектора и заради 75-те декара, които ще предостави държавата на община Стара Загора в апетитни терени - между "Загорка" и ДНА. С тях общината трябва да обезщети собствениците на имоти в парк "Бедечка".

Цени на жилищата

Интересно е, че макар цените на жилищата в Стара Загора да бележат ръст 10% на годишна база и градът по средна заплата да държи второ място в страната, по цена на имотите Стара Загора се нарежда след София, Пловдив, Варна и Бургас. Докато в София вече трудно се намира жилище на цена по-ниска от 900 евро/кв.м, в Стара Загора средната цена, в разширен център се движи около 450 - 500 евро/кв.м, а в кварталите цените са дори по-ниски, казват от Камарата на строителите. Най-скъпите жилищни площи в центъра на Стара Загора се движат около 700 евро/кв.м.

Цените на имотите тук ще продължават да растат, категорични са от бранша. Една от причините е непрекъснатото повишаване на цените на строителните материали. Само през януари 2018 г. цената на арматурното желязо е отбелязала ръст 22%.

Според Бисер Орлов обаче, председател на регионалната структура на Националното сдружение недвижими имоти, ръстът определено ще се забави. Цената на жилищата е отбелязала ръст около 10% през 2018 г., но Орлов предполага, че това ще спадне през тази година. От началото на
2019 г. брокерите на имоти в Стара Загора отбелязват 5% ръст в цените на жилищата в сравнение с последното тримесечие на изминалата година. "Пазарът в момента е изключително стабилен и прогнозируем в рамките на една година", смята Орлов.

Увеличават се цените на имотите в кварталите, в които община Стара Загора успя да подобри инфраструктурата и да създаде по-добри условия на живот. Така например цената на жилищата в кв. "Железник" вече изпреварва цената на жилищата в кв. "Три чучура-юг". Забелязва се увеличаването на търсенето на офиси под наем. Търсят се офиси с площ около 40 кв.м. Там наемите са около 20 лв./кв.м, казват брокерите. Офис около 20 кв.м със собствен санитарен възел в добра локалия на Стара Загора може да се наеме на цена около 300 лева.

Стара Загора се нарежда на пето място в страната по брой на регистрирани строителни фирми след София, Пловдив, Варна и Бургас Общо 223 са строителните фирми, вписани 6 централния регистър, като 130 от тях са членове на Камарата на строителите. Преди промените в града е имало 18 държавни строителни предприятия, като почти всички са запазили мястото си на днешния строителен пазар. По-голямата част от тези фирми днес са специализирани в областта на високото строителство.

Вижте нашите предложения за имоти ново строителство в гр. Стара Загора

  Още новини

Сподели
Borovets Gardens 2 - втора фаза на популярния комплекс
Почувствайте се у дома в Боровец! Изберете своя ваканционен дом във втората фаза на популярния комплекс BOROVETS GARDENS! Стартирало строителство, налични разнообразни апартаменти на атрактивни цени.
Вижте още
Tech Park Residence - жилища висок клас до парк, офис сгради и бул. Цариградско шосе
Градски жилища от ново поколение в бързо развиващия се район на София Тех Парк, близо до The Mall, множество офис сгради и бъдеща метростанция.
Вижте още

Още Новини

Регионални
„Витошка“ с безплатен интернет по цялата пешеходна част

Безплатен интернет вече има по цялата пешеходна зона на столичния бул. „Витоша“. Жители и гости на София може да се възпозлват от услугата в участъка от площад „Света Неделя“ до Моста на влюбените. Това стана ясно на пресконферекция на зам.-кмета по дигитализация Владимир Данаилов и общинските съветници Христиан Петров и Николай Стойнев, съобщи „Монитор“.

Проектът е реализиран със с...

21 Май, 2020
Регионални
Отварят първия Food Park в София

София ще има своя първи Food park, който ще носи името Quartal. Концепцията на мястото е посетителите да имат богат избор от различни храни и напитки, както и разнообразна културна програма – концерти, филми, stand up comedy и други. Достъпът до Quartal е абсолютно безплатен.

„Идеята е заимствана от такива пространства в други държави. Подобни паркове са голям хит в цяла Европа – об...

21 Май, 2020
Регионални
Нов парк ще бъде изграден в квартал "Манастирски ливади - Изток" в София

Столичната община (СО) планира да изгради парк в кв. "Манастирски ливади - Изток", който да е разположен по протежение на реките, протичащи в района. През жилищната територия преминават Боянска бара и Бара Изливо, които са притоци на Перловска река. На места при първия воден басейн вече има извършвани корекции през годините, в южната част на квартала също има промени на коритото, а в...

05 Май, 2020
Регионални
София чества 141 години като столица на България

София чества 141 години като столица на България.

По традиция целият ден е изпълнен с празненства, но днес такива няма да има заради извънредното положение.

София е избрана за столица на Княжество България на 3 април 1879 г. от Учредителното събрание. През 1879 г. е изготвен първият градоустройствен план на града. Той преобразява силуета и оформя в голяма степен облик...

03 Април, 2020

Изпратете запитване