Кранове под липите

2019-03-08   |  Капитал,специално издание «Градове», 01.03.2019, с. 33-34

Ръстът на строителството през добрата 2018 г. не подмина Стара Загора. Най-много се строят жилищни сгради и сгради със смесено предназначение. Само в пространството между кръговото кръстовище на бул. "Славянски" и Руския пазар в града се строят седем нови жилищни кооперации. Подобно е положението и в кварталите, както и в централната градска част. Утвърдените строителни фирми успяват да продадат още на зелено по-голямата част от жилищата.

През изминалата година община Стара Загора е издала 50 разрешителни за многофамилни жилищни сгради, като РЗП е с 15% по-голяма в сравнение с предходната година. Издадените разрешителни за строеж бележат ръст 30% за всяко тримесечие на 2018 г.

От строителния бранш в Стара Загора прогнозират нови възможности в сектора и заради 75-те декара, които ще предостави държавата на община Стара Загора в апетитни терени - между "Загорка" и ДНА. С тях общината трябва да обезщети собствениците на имоти в парк "Бедечка".

Цени на жилищата

Интересно е, че макар цените на жилищата в Стара Загора да бележат ръст 10% на годишна база и градът по средна заплата да държи второ място в страната, по цена на имотите Стара Загора се нарежда след София, Пловдив, Варна и Бургас. Докато в София вече трудно се намира жилище на цена по-ниска от 900 евро/кв.м, в Стара Загора средната цена, в разширен център се движи около 450 - 500 евро/кв.м, а в кварталите цените са дори по-ниски, казват от Камарата на строителите. Най-скъпите жилищни площи в центъра на Стара Загора се движат около 700 евро/кв.м.

Цените на имотите тук ще продължават да растат, категорични са от бранша. Една от причините е непрекъснатото повишаване на цените на строителните материали. Само през януари 2018 г. цената на арматурното желязо е отбелязала ръст 22%.

Според Бисер Орлов обаче, председател на регионалната структура на Националното сдружение недвижими имоти, ръстът определено ще се забави. Цената на жилищата е отбелязала ръст около 10% през 2018 г., но Орлов предполага, че това ще спадне през тази година. От началото на
2019 г. брокерите на имоти в Стара Загора отбелязват 5% ръст в цените на жилищата в сравнение с последното тримесечие на изминалата година. "Пазарът в момента е изключително стабилен и прогнозируем в рамките на една година", смята Орлов.

Увеличават се цените на имотите в кварталите, в които община Стара Загора успя да подобри инфраструктурата и да създаде по-добри условия на живот. Така например цената на жилищата в кв. "Железник" вече изпреварва цената на жилищата в кв. "Три чучура-юг". Забелязва се увеличаването на търсенето на офиси под наем. Търсят се офиси с площ около 40 кв.м. Там наемите са около 20 лв./кв.м, казват брокерите. Офис около 20 кв.м със собствен санитарен възел в добра локалия на Стара Загора може да се наеме на цена около 300 лева.

Стара Загора се нарежда на пето място в страната по брой на регистрирани строителни фирми след София, Пловдив, Варна и Бургас Общо 223 са строителните фирми, вписани 6 централния регистър, като 130 от тях са членове на Камарата на строителите. Преди промените в града е имало 18 държавни строителни предприятия, като почти всички са запазили мястото си на днешния строителен пазар. По-голямата част от тези фирми днес са специализирани в областта на високото строителство.

Вижте нашите предложения за имоти ново строителство в гр. Стара Загора

  Още новини

Споделете
Модера Резидънс - затворен комплекс със собствен парк
Комплексът е проектиран с идеята да отговори на потребността от градско жилище на съвременния човек с активен начин на живот. Той притежава отлично съчетание между качествено строителство, функционалност, спокойствие и сигурност.
Вижте още
Нова вълна морски оферти - 2019 г.!
Купете собствен имот на морето и се радвайте на дългите и слънчеви летни дни! Атрактивни цени, започващи от 15 000 евро за обзаведено студио, които всеки може да си позволи. Вижте нашите топ предложения!
Вижте още

Още Новини

Регионални
Нов крайбрежен парк изграждат в Поморие

Нов крайбрежен парк ще изградят в Поморие, става ясно от днешните решения на Министерски съвет.

Правителството предостави безвъзмездно правото на собственост върху имот - частна държавна собственост на община Поморие, област Бургас. Имотът се намира в гр. Поморие, ул. Хан Кубрат и е с площ от 2314 кв. м, заедно с построените в него сгради.

Досега имотът е управляван о...

12 Септември, 2019
Регионални
Томичовият псалтир за първи път в България, ще бъде показан във Велико Търново и в София

Томичовият псалтир ще гостува за първи път в България. Заедно с Манасиевата хроника и Лондонското четвероевангелие, той е от най-изящните образци на илюстрованата българска ръкописна книга от 14-и век. Изданието е изработено в Търновската книжовна школа и се съхранява в Държавния исторически музей в Москва.

Велико Търново и София ще са двата български града, където по месец и полов...

13 Август, 2019
Регионални
Много млади групи на Миндя рок фест тази година

Поредното издание на Миндя рок фест ще се състои от 23 до 25 август в едноименното село.

Миндя е домакин на 11-то поредно издание на музикалния фестивал. По пет групи ще свирят на вечер във всеки от фестивалните дни.

Преди 11 години започнахме с просветно усилие, защото тогава върлуваше чалгата, сподели пред „Хоризонт“ идеологът на фестивала Евгений Дайнов. „Ние реших...

13 Август, 2019
Регионални
В Орешак започва най-големият Панаир на занаятите

Занаятчии от цялата страна се събират следващата седмица в троянското село Орешак за традиционния Панаир на занаятите, който е най-големият в Северна България и води началото си още от 18-и век. Той се организира в дните около храмовия празник на Троянския манастир \"Успение Богородично\" 15 август.

В парка на Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата в артателие...

13 Август, 2019

Изпратете запитване

Намерете вашия имот при максимален избор
Изберете каква маркетингова комуникация желаете да получавате от нас: