Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Кризата обезцени недвижимата собственост в малките населени места

2009-03-13   |  Тодор Ангелов, Делник, Ямбол, бр. 44, 11.03.09, с. 4

Ако през 2008 г. в област Ямбол имаше непрекъснато намаляващ интерес от страна на купувачите на селски имоти, но цените бяха не само поддържани от продавачите, но даже скочиха, то през двата месеца на тази година година кризата осезаемо се настани сред нас - има рязък спад на ценовите равнища при още по-малко сделки от преди.

Според анализите на Българиан Пропертис средните цени в Ямболска област на селските имоти през миналата година са били 16 300 евро - с 20 процента повече от 2007 година. Въпреки продължилата от минали години инерция за увеличаване на цените през 2008 г. се наблюдава увеличаване на продажбата на по-качествени, от по-висок клас къщи - ремонтирани и с повече екстри, като реално сключените сделки са били с близо 50 % по-малко от преди една година. В Бургаско търсенето също е било по-малко - със 7 %, а в Старозагорско - с 4 процента.

За цяла България усреднената цена за 2008 г. е била 30 800 евро, а средният ръст на цената спрямо 2007 г. - 24 процента при 43,5 % спад на сключените сделки. Прави впечатление, че рязко е скочила цената на къщите в Кърджалийско - със 70 процента. Но за януари и февруари 2009 година тенденцията рязко се е обърнала - средната цена на имот в нашата област рязко се е срутила на 9000 евро при 19 130 евро за страната. Спрямо същия период на миналата година продадените имоти са с 45 % по-малко.

Брокерите на недвижими имоти в Ямбол са на мнение, че започналите процеси ще продължат да се задълбочават. Въпреки че цените на селските имоти в страната достигнаха нива отпреди 3 години, а в област Ямбол нива отпреди 2005 г., е малко вероятно търсенето им скоро да се стабилизира. Кризата в сектора на селските имоти, която започна в нашия регион на практика още около 2006 г., но показа своето лице само със застой на продажбите, сега по време на влошаващата се икономическа ситуация в България ще става все по-осезаема. Очаква се, притиснати от безпаричието, собствениците да свалят още цените, но купувачите ще са все по-претенциозни, ще влагат парите си много предпазливо, внимателно ще търсят добре поддържани и ремонтирани имоти.

Тези повишени изисквания е вероятно да доведат до още по-рязко падане на цените преди всичко на занемарените стари селски къщи, които не могат да се похвалят с някакви по-особени екстри и местоположение. Още повече ще спадне интересът към обезлюдените села без медицински център. В момента най-стабилен е интересът към имоти в Елховския район, където има много закупени къщи от чужденци, тъй като купувачите зад граница са по-благосклонни за сделка, ако в близост вече има техни сънародници.

Разгледайте нашите оферти в района



  Още новини

Сподели
Къщите на село са хит и този сезон!
Купете собствен дом за уикенди, ваканции или за постоянно живеене! Собствен двор и място далече от шума на големия град. Да се насладим на даденостите на българските села! Вижте нашите страхотни оферти за селски къщи в цялата страна.

Време е за по-спокоен живот и завръщане към природата!
Вижте още
Горещ пазар на имоти в Банско - вижте най-добрите предложения само при нас!
Изберете собствен имот в топ ски курорта на България, който предлага отлични условия за почивка и туризъм през цялата година. За лично ползване и отдаване под наем. Почивки и уикенди в собствен имот, без нужда от хотелски резервации!
Вижте още

Още Новини

последни новини
Цените на жилища с двуцифрен ръст. Топ съвети към продавачите

По данни на НСИ за първото тримесечие цените на жилищните имоти в страната са се покачили с 16% спрямо година по-рано. Подобен ускорен ръст не е регистриран от 2022 г. насам. За сравнение, през 2023 г. годишният ръст в цените беше е около 10%.

Подобно движение нагоре НСИ регистрира и при доходите, като по данни за първото тримесечие на 2024 г. средната месечна работна заплата в стра...

16 Юли, 2024
Медиите за нас
Пазарът на жилища: А сега накъде?

За оживлението на пазара на имоти и прогнозите за неговото развитие, вижте какво споделят Добромир Ганев - Управител на Форос и Полина Стойкова - Изпълнителен директор на Bulgarian Properties.

Този път е различно. Това са четирите най-опасни думи в света на инвестициите според сър Джон Темпълтън – един от най-успешните инвестиционни мениджъри на 20. век. През последнит...

09 Юли, 2024
Медиите за нас
Полина Стойкова пред БНТ: Имотите продължават да поскъпват

Горещо лято за жилищното кредитиране и недвижимите имоти. Цените на жилищата с рекорден ръст - 16%. Това отчита НСИ за първото тримесечие.

Въпреки по-високите цени - ръст с близо 9 на 100 има и при сделките. Покупката на имот се улеснява и от продължаващите исторически ниски лихви по кредитите. Колко гореща е ситуацията в сектора и ще се стигне ли до прегряване на пазара?

08 Юли, 2024
Фирмени
Брокери на месец юли 2024

Горещ, активен, динамичен – такъв беше имотният пазар през изминалия месец, такива са и нашите топ брокери, които са до вас във всяка една стъпка от сделката. 🔥

📈 Изпратихме пореден силен месец за имотния пазар и навлизаме в не по-малко активните летни месеци, които през последните години се оформиха като върхови за пазара.

Активността и положителните ...

02 Юли, 2024

Изпратете запитване