Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Най-големият градски парк на Балканите ще е в Кърджали

2010-07-19   |  www.stroitelstvoimoti.com

До месец и половина трябва да започне строителството на най-големия градски парк на Балканите - „Арпезос-север“ в Кърджали. Проектът е на стойност 8 704 000 лв., като строително-монтажните работи са в размер на 6 610 000 лв. без ДДС. Интересът към строителството на парк „Арпезос-север“ е напълно обясним, защото по мнението на специалисти урбанисти той ще е уникален.

Проектът, финансиран по оперативна програма „Регионално развитие“, е със срок на изпълнение 24 месеца. Той трябва да приключи на 21 октомври 2011 г. На 64 декара от общо 238, определени за парковата площ край Водното огледало, ще бъде разположен бъдещият парк „Арпезос-север“. Реалното му строителство може да започне към средата на септември. Това е задължителният срок, в който някоя от некласиралите се фирми може да обжалва провеждането на търга, каза кметът на Кърджали инж. Хасан Азис. По думите му общината работи за реализацията на парка вече 5 години, като началото е дадено през 2006 г., когато е проведен национален конкурс за идейни проекти за изграждането му. Спечелилата разработка е дело на ланд. арх. Ганчо Бакалов и колектив.

Проектното решение за първия етап предвижда изграждането на зони, сектори и кътове. Разработена е композиционна ос през Градската градина до предвидения в проекта пешеходен мост над ул. „Арпезос“. Тази главна артерия е комбинирана с алеи за разходка.

Парковото пространство ще съдържа детска зона, ситуирана в геопластика и включваща три площадки за малчугани от различни възрасти. В разработката е залегнало и монтирането на система от декоративни водни ефекти - централен фонтан с форум, две каскади, малък кръгов шадраван и водопад. Планирано е и обособяването на паркинг на площ 3.66 дка.

В цялата територия на парка ще бъдат осигурени условия за достъп на хора с увреждания. Уличните бордюри и другите препятствия за незрящите ще бъдат маркирани със специални гумени релефни ленти. В детските площадки са предвидени кътове за игра на деца с увреждания.

Вторият етап на проекта предвижда обособяването на обществено ядро на парка. Планирано е то да бъде разработено като пространство, посрещащо и изпращащо посетителите от централната част на Кърджали през Градската градина, пространството при Бизнес парка към територията край реката и „Арпезос-юг“.

Замислено е също строителството на летен театър с 1300 места, за който ще се търси допълнително финансиране извън проекта. Около културното средище са разработени пространства за зрителите по време на антрактите.

Проектирано е и езеро с площ около 5200 кв. м, чието изграждане също ще е със средства извън проекта. Около съоръжението ще бъдат създадени условия за отдих - дървени платформи с шезлонги, декоративни водни ефекти - водопад и гейзер с височина 15 м и мостчета.

Разгледайте нашите оферти в/близо до Кърджали

  Още новини

Сподели
Виртуални огледи с 360-градусови турове!
Усетете уникалната атмосфера на всеки имот с виртуалните огледи, които предлагаме! По всяко време, само с един клик можете да се пренесете в дома на вашите мечти, без ангажименти и предварителни уговорки.

Виртуалните турове са заснети лично от нас и са с гарантирана автентичност. Можете да видите всеки детайл на имота, точно като на живо!
Вижте още
Последен апартамент в AMur Homes - елитна сграда на бул. Сливница
AMur Homes е най-новата сграда на доказан инвеститор, която се намира в широкия център на София - на бул. Сливница близо до пазар "Д. Петков". Изберете от последните налични тристайни апартаменти и си осигурете съвременен градски комфорт в близост до всякакви удобства.

Топ развиващ се район на София! Напредващо строителство!
Последни 2 налични жилища!
Вижте още

Още Новини

Фирмени
Жилищният пазар в София в началото на 2024 г. - анализ на BULGARIAN PROPERTIES

2024 г. стартира с динамичен имотен пазар и тази активност се запази през цялото първо тримесечие, превръщайки го в едно от най-силните тримесечия в историята на жилищния пазар. Това беше потвърдено и от данните на Агенцията по вписванията, които показаха ръст на обема продажби във водещите градски пазари.

През тази година пазарът превключи на по-висока скорост. Това ...

18 Април, 2024
Фирмени
Kenar Residence - напълно разпродаден от BULGARIAN PROPERTIES!

За нас днес е вълнуващ ден! Радваме се да споделим, че един от нашите ексклузивни проекти - Кенар Резидънс в гр. София - вече е напълно разпродаден! ✅

Поздравяваме всички, които избраха този проект за своя нов дом! 🔑👪 Той уверено навлиза във финален етап на изграждане и до края на годината ще може да посрещне своите новодомци.

Искр...

10 Април, 2024
последни новини
Дължим ли данъци при продажба на имот?

В данъчния сезон отговаряме на един от често задаваните въпроси при попълване на данъчна декларация от страна на физически лица:

Дължим ли данък при продажба на недвижим имот? Как се изчислява този данък? Кога продажбата на имот е освободена от данъци?

Доходите на физическите лица, придобити през календарната година, се декларират до 30 април на следващата година с г...

10 Април, 2024
последни новини
Силен старт: Имотният пазар в София с най-много сделки от 2008 г. насам

Имотният сектор в столицата отбелязва по-добро първо тримесечие от 2022 г., която беше най-добрата година за настоящия цикъл на пазара



Имотният пазар в София започна 2024 година на много високи обороти. През първото тримесечие в столицата са вписани 7298 покупки на недвижими имоти. Това е ръст с 14,4% спрямо същия период на 2023 г., когато бяха вписани 6381 пок...

05 Април, 2024

Изпратете запитване