Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Несебър с 15-годишен рекорд по брой сделки с имоти

2023-05-09   |  Капитал, Имоти и инвестиции, 28.04.2023, с. 52,53


Докато през 2022 г. в страната те спадат, службата по вписванията в морската община бележи растеж с 37%.

Точно 10 008 сделки със сгради, идеални части от сгради и земи са отчетени за цялата 2022 г. от службата по вписвания (СВ) в Несебър. Освен в общинския център в нея се отчитат нотариално изповяданите сделки с недвижими имоти в Равда, Слънчев бряг, Свети Влас, Елените и Обзор.

Наблюдава се ръст с 37% в сравнение с предходната година и исторически връх, непостиган от 2007 г., когато сделките са били повече със съвсем малко - 10 084. Според наличните данни (2005 г. е първата година, за която има статистика - бел. ред.) в Имотния регистър (ИР) 2022 и 2007 г. са единствените години, през които службата в морския град постига резултат над 10 хил.


По броя на сделките през 2022 г. СВ - Несебър, измества големи областни градове като Бургас, Русе, Стара Загора, като се нарежда веднага след София, Пловдив и Варна. И докато през 2007 г. рекорден брой сделки се наблюдава в цялата страна, през 2022 г. общата картинка е със спад малко повече от 2%, докато службата в морския град бележи най-високия ръст.

Според брокери от региона през изминалата година е имало опашки за покупка на имоти в Слънчев бряг, Несебър и Равда, като търсенето е надхвърляло предлагането. Половината от купувачите са българи от големи градове като София и Пловдив, както и такива, живеещи извън страната. Останалата половина са чужденци основно от Полша, Чехия и Германия. Основният двигател на покупките през годината е инфлацията и желанието на хората да запазят спестяванията си.

След силната 2022 г. от началото на тази година има силен спад в броя сделки с имоти, а Елена Тончева, главен брокер в "Явлена - Несебър", е на мнение, че до шест месеца цените в района ще спаднат с до 20% поради намалялото търсене. То е предизвикано от несигурността от продължаващата война в Украйна, политическата нестабилност и увеличените цени. Според нея хората, купили имоти през миналата година с цел препродаване, ще останат с попарени очаквания и дори цената на имотите им може да падне.

Рекордна година

За "Капитал Градове" Елена Тончева коментира, че рекордната 2022 г. В СВ - Несебър, е благодарение главно на галопиращата инфлация и опита на хората да съхранят стойността на спестяванията си, като ги вложат в недвижим имот. Това важи както за българските купувачи,така и за чужденците от Полша, Германия и Чехия.

Според Стилиян Георгиев от офиса на BULGARIAN PROPERTIES в Слънчев бряг голяма част от българите купуват имоти в региона с цел да бъдат използвани по време на активния летен сезон, но и като второ жилище за празници и ваканции. Неговите наблюдения са, че през 2022 г. са продадени немалко "застояли" от около две години жилища с английски и руски собственици, които са искали да се освободят от тях. Купувачите са основно българи, като е имало и такива от Чехия, Словакия и Полша.

За Тончева от "Явлена" основно са се продавали имоти в Слънчев бряг и Свети Влас, тъй като в Несебър и Равда не е имало толкова предлагане на вторичния пазар, както и ново строителство. Според нейните наблюдения през 2022 г. цените на имотите по цялото крайбрежие от Равда до Свети Влас започват от около 900 евро и вървят средно по 1000, като в по-луксозните комплекси в Слънчев бряг се срещат цени около 1200 евро на квадратен метър.

По данни на BULGARIAN PROPERTIES средните цени в Несебър и Свети Влас са около 860 евро, в Обзор около 800, а в Слънчев бряг 700 евро.


И според Тончева, и според Георгиев сделките през 2022 г. са били основно с "кешови плащания" и много малък процент от хората са купували с ипотечни кредити. По наблюденията на главния брокер на "Явлена" в Несебър малкото купувачи с ипотеки са ги теглили не защото нямат парите за сделката, а защото са искали "банката да провери имота".

Затишие без буря

Елена Тончева разказа, че от началото на годината се наблюдава драстично отдръпване и спад на запитванията и сделките с имоти. Тя разкрива, че дори местни банкери и нотариуси, които през предходната година са били залети с работа, сега споделят с нея, че забелязват липсата на сделки. Тончева е на мнение, че това ще се отрази в резултатите на Агенцията по вписванията за първото тримесечие на годината.

Според Стилиян Георгиев спад има, но през първите три месеца на годината има и сделки, осъществени през предходната година, но изповядани пред нотариус едва сега. Това би изкривило статистиката и спадът да не е толкова отчетлив в официалните данни.

Несигурността, свързана с войната в Украйна и политическата нестабилност в България, както и вече твърде завишените цени на имотите ще отрезвят пазара. Купувачите вече се отдръпват и изчакват, преди да предприемат покупка. Според Тончева и Георгиев това неминуемо ще се отрази на цените. Очакванията и на двамата са имотите в района да поевтинеят, като според Елена Тончева спадът в цените ще е видим до шест месеца и може да достигне до 20%.

За Георгиев той по-скоро ще бъде "бавен и плавен", като до лятото едва ли ще има сериозна промяна.

Вижте нашите обяви в Несебър и Слънчев бряг

Продайте имот в района с нас!


  Още новини

Сподели
Последен апартамент в AMur Homes - елитна сграда на бул. Сливница
AMur Homes е най-новата сграда на доказан инвеститор, която се намира в широкия център на София - на бул. Сливница близо до пазар "Д. Петков". Изберете от последните налични тристайни апартаменти и си осигурете съвременен градски комфорт в близост до всякакви удобства.

Топ развиващ се район на София! Напредващо строителство!
Последни 2 налични жилища!
Вижте още
Поверете ни маркетинга и продажбите на ваш обект ново строителство!
BULGARIAN PROPERTIES е лидер в продажбата на имоти ново строителство с милиони кв.м. реализирани продажби на сгради и комплекси в жилищния и ваканционния сегмент. Възползвайте се от нашия опит и доказан успех!
Свържете се с нас в най-ранен етап, за да можем да ви съдействаме максимално много. Обадете ни се на 0886 033 033.
Вижте още

Още Новини

последни новини
Ръстът на цените на жилищата в Пловдив, Варна и Бургас се забавя (видео)

След бързо нарастване на цените на жилищата в тези градове, наблюдаваме леко забавяне на темповете на растеж с между 2 и 5 процентни пункта в сравнение с тези от края на миналата година.

Най-бързо продължават да нарастват цените във Варна, където ръстовете се ускориха едва след средата на 2022 г. и към момента остават на нива близо до 20%, докато в Пловдив и Бургас отчитаме годишн...

24 Април, 2024
Медиите за нас
Жилищният пазар в София се ускорява

Средната цена на закупените през първото тримесечие на 2024 г. жилища в София е 1650 евро/кв. м при 1545 евро/кв. м в началото на 2023 г. Така годишният ръст на цените в столицата се ускорява номинално до 6,8 на сто след забавяне в края на 2023 г. Това показват данните на компанията за недвижими имоти "Бългериън пропъртис".

Средната обща цена на закупените апартаменти остава на нив...

23 Април, 2024
Фирмени
Жилищният пазар в София в началото на 2024 г. - анализ на BULGARIAN PROPERTIES

2024 г. стартира с динамичен имотен пазар и тази активност се запази през цялото първо тримесечие, превръщайки го в едно от най-силните тримесечия в историята на жилищния пазар. Това беше потвърдено и от данните на Агенцията по вписванията, които показаха ръст на обема продажби във водещите градски пазари.

През тази година пазарът превключи на по-висока скорост. Това ...

18 Април, 2024
Фирмени
Kenar Residence - напълно разпродаден от BULGARIAN PROPERTIES!

За нас днес е вълнуващ ден! Радваме се да споделим, че един от нашите ексклузивни проекти - Кенар Резидънс в гр. София - вече е напълно разпродаден! ✅

Поздравяваме всички, които избраха този проект за своя нов дом! 🔑👪 Той уверено навлиза във финален етап на изграждане и до края на годината ще може да посрещне своите новодомци.

Искр...

10 Април, 2024

Изпратете запитване