Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Несебър с 15-годишен рекорд по брой сделки с имоти

2023-05-09   |  Капитал, Имоти и инвестиции, 28.04.2023, с. 52,53


Докато през 2022 г. в страната те спадат, службата по вписванията в морската община бележи растеж с 37%.

Точно 10 008 сделки със сгради, идеални части от сгради и земи са отчетени за цялата 2022 г. от службата по вписвания (СВ) в Несебър. Освен в общинския център в нея се отчитат нотариално изповяданите сделки с недвижими имоти в Равда, Слънчев бряг, Свети Влас, Елените и Обзор.

Наблюдава се ръст с 37% в сравнение с предходната година и исторически връх, непостиган от 2007 г., когато сделките са били повече със съвсем малко - 10 084. Според наличните данни (2005 г. е първата година, за която има статистика - бел. ред.) в Имотния регистър (ИР) 2022 и 2007 г. са единствените години, през които службата в морския град постига резултат над 10 хил.


По броя на сделките през 2022 г. СВ - Несебър, измества големи областни градове като Бургас, Русе, Стара Загора, като се нарежда веднага след София, Пловдив и Варна. И докато през 2007 г. рекорден брой сделки се наблюдава в цялата страна, през 2022 г. общата картинка е със спад малко повече от 2%, докато службата в морския град бележи най-високия ръст.

Според брокери от региона през изминалата година е имало опашки за покупка на имоти в Слънчев бряг, Несебър и Равда, като търсенето е надхвърляло предлагането. Половината от купувачите са българи от големи градове като София и Пловдив, както и такива, живеещи извън страната. Останалата половина са чужденци основно от Полша, Чехия и Германия. Основният двигател на покупките през годината е инфлацията и желанието на хората да запазят спестяванията си.

След силната 2022 г. от началото на тази година има силен спад в броя сделки с имоти, а Елена Тончева, главен брокер в "Явлена - Несебър", е на мнение, че до шест месеца цените в района ще спаднат с до 20% поради намалялото търсене. То е предизвикано от несигурността от продължаващата война в Украйна, политическата нестабилност и увеличените цени. Според нея хората, купили имоти през миналата година с цел препродаване, ще останат с попарени очаквания и дори цената на имотите им може да падне.

Рекордна година

За "Капитал Градове" Елена Тончева коментира, че рекордната 2022 г. В СВ - Несебър, е благодарение главно на галопиращата инфлация и опита на хората да съхранят стойността на спестяванията си, като ги вложат в недвижим имот. Това важи както за българските купувачи,така и за чужденците от Полша, Германия и Чехия.

Според Стилиян Георгиев от офиса на BULGARIAN PROPERTIES в Слънчев бряг голяма част от българите купуват имоти в региона с цел да бъдат използвани по време на активния летен сезон, но и като второ жилище за празници и ваканции. Неговите наблюдения са, че през 2022 г. са продадени немалко "застояли" от около две години жилища с английски и руски собственици, които са искали да се освободят от тях. Купувачите са основно българи, като е имало и такива от Чехия, Словакия и Полша.

За Тончева от "Явлена" основно са се продавали имоти в Слънчев бряг и Свети Влас, тъй като в Несебър и Равда не е имало толкова предлагане на вторичния пазар, както и ново строителство. Според нейните наблюдения през 2022 г. цените на имотите по цялото крайбрежие от Равда до Свети Влас започват от около 900 евро и вървят средно по 1000, като в по-луксозните комплекси в Слънчев бряг се срещат цени около 1200 евро на квадратен метър.

По данни на BULGARIAN PROPERTIES средните цени в Несебър и Свети Влас са около 860 евро, в Обзор около 800, а в Слънчев бряг 700 евро.


И според Тончева, и според Георгиев сделките през 2022 г. са били основно с "кешови плащания" и много малък процент от хората са купували с ипотечни кредити. По наблюденията на главния брокер на "Явлена" в Несебър малкото купувачи с ипотеки са ги теглили не защото нямат парите за сделката, а защото са искали "банката да провери имота".

Затишие без буря

Елена Тончева разказа, че от началото на годината се наблюдава драстично отдръпване и спад на запитванията и сделките с имоти. Тя разкрива, че дори местни банкери и нотариуси, които през предходната година са били залети с работа, сега споделят с нея, че забелязват липсата на сделки. Тончева е на мнение, че това ще се отрази в резултатите на Агенцията по вписванията за първото тримесечие на годината.

Според Стилиян Георгиев спад има, но през първите три месеца на годината има и сделки, осъществени през предходната година, но изповядани пред нотариус едва сега. Това би изкривило статистиката и спадът да не е толкова отчетлив в официалните данни.

Несигурността, свързана с войната в Украйна и политическата нестабилност в България, както и вече твърде завишените цени на имотите ще отрезвят пазара. Купувачите вече се отдръпват и изчакват, преди да предприемат покупка. Според Тончева и Георгиев това неминуемо ще се отрази на цените. Очакванията и на двамата са имотите в района да поевтинеят, като според Елена Тончева спадът в цените ще е видим до шест месеца и може да достигне до 20%.

За Георгиев той по-скоро ще бъде "бавен и плавен", като до лятото едва ли ще има сериозна промяна.

Вижте нашите обяви в Несебър и Слънчев бряг

Продайте имот в района с нас!


  Още новини

Сподели
Виртуални огледи с 360-градусови турове!
Усетете уникалната атмосфера на всеки имот с виртуалните огледи, които предлагаме! По всяко време, само с един клик можете да се пренесете в дома на вашите мечти, без ангажименти и предварителни уговорки.

Виртуалните турове са заснети лично от нас и са с гарантирана автентичност. Можете да видите всеки детайл на имота, точно като на живо!
Вижте още
REALTONS PLACE - наемете нов модерен офис срещу мол Paradise Center!
Бизнесът ви се развива и имате нужда от по-добро място с по-качествена среда за вашите служители, клиенти и партньори?
Можете да си го осигурите още сега, като наемете офис в най-новата офис сграда на бул. Черни връх, точно до метростанция Витоша и мол Парадайс! Разгледайте наличните помещения и се свържете с отговорния консултант.
Вижте още

Още Новини

Фирмени
Брокери на месец юни 2023

Ето че вече е юни и уверено вървим към края на първото полугодие на тази година!

След празничния май, в който имахме повече почивни дни и по-чести прекъсвания на работния процес, очакваме засилена активност през новия месец и нови успешни сделки за нашите клиенти.

За тях ще се погрижи целият екип на BULGARIAN PROPERTIES, който вече 20 години дава всичко от себе си, з...

02 Юни, 2023
последни новини
Стартираха продажбите в сгради Е и Ж на Central Park

По-малко от година след старта на първта фаза на проекта, в продажба са две от новите сгради, които са част от втората фаза на мащабния комплекс Central Park в кв. Банишора!

Възползвайте се от възможността да изберете първи от апартаментите в сгради Е и Ж!

Разполагаме с разнообразие от двустайни апаратменти на отлични цени!

Обадете се още сега на тел: 0...

18 Май, 2023
последни новини
Кредитите в България най-евтини в ЕС

Напук на предупрежденията, че кредитният бум у нас носи рискове, заемите продължават да поевтиняват. Трети месец лихвите по ипотечните заеми в България са най-ниски в целия Европейски съюз.

За март средният лихвен процент по потребителски кредити в левове намалява с 0,13 пр. п., до 8,25%, а годишният процент на разходите (ГПР) по тези кредити - с 0,12 пр. п., до 8,76%.

17 Май, 2023
Фирмени
Брокери на месец май 2023

Топлите месеци са тук, а имотният пазар е в отлична форма!

Доказателство за това са победителите в месечната ни класация – колеги от офиси в различни офиси от страната, които специализират в продажбата на най-разнообразни имоти – от ново строителство до селски и ваканционни имоти, парцели и бизнес имоти. Всички те успяха да постигнат удивителни резултати и да направят месец април по...

03 Май, 2023

Изпратете запитване