Контакти
0

Нов парк ще бъде изграден в квартал "Манастирски ливади - Изток" в София

2020-05-05   |  Строител, 01.05.2020, с. 17


Столичната община (СО) планира да изгради парк в кв. "Манастирски ливади - Изток", който да е разположен по протежение на реките, протичащи в района. През жилищната територия преминават Боянска бара и Бара Изливо, които са притоци на Перловска река. На места при първия воден басейн вече има извършвани корекции през годините, в южната част на квартала също има промени на коритото, а в североизточната част то е частично покрито.

Преди да се подготви концепцията за развитието на зелените площи в "Манастирски ливади - Изток", е направен анализ на съществуващото положение към момента. Установено е, че в района има сериозен недостиг на паркове и градинки с обществен характер, не е изградена цялостна улична мрежа и липсват пешеходни зони и велоалеи. Около 70% от жителите на квартала са активни млади хора на възраст до 40 г., а 17% от обитателите са деца. Според действащия Общ устройствен план на СО 55% от територията на кв. "Манастирски ливади - Изток" са предвидени за жилищно застрояване. Смесените многофункционални зони заемат около 19,5%, а терените за обществено обслужване са разположени около нереализираното кръстовище на улиците "Костенски водопад" и "флора".

Разгледайте този комплекс пред завършване в Манастирски ливади - изтокСпоред намеренията за създаване на новия парк ще бъдат обособени малки по площ кътове, предназначени за индивидуален отдих.

Предвидени са и големи пространства, които да бъдат подходящи за пикник и слънчеви бани. В частта около бизнес сградите ще има места за отдих - за обяд и работа извън офис. В цялата територия на бъдещия парк се планира обособяването на много зони за спорт. Ще бъдат създадени площи за йога и фитнес, а в по-централните части на бъдещия парк е заложено да има обширни зелени пространства, подходящи за футбол, федербал, волейбол и други групови спортове. През цялата територия на зеленото пространство е проектирана велоалея, отделена със зелена ивица от главното пешеходно движение, която е съчетана и с маршрут за бягане.

По протежението на парка ще бъдат обособени кътовете за социални контакти, които ще са разположени равномерно. Основната им идея е да предоставят на посетителите място за срещи. Ще има и територии, подходящи за организиране на събития, като лятно кино или малки концерти на открито.

В целия парк се предвижда изграждането на детски площадки, места за игра в близост до реката, поляни за всякакъв вид активности, както и подходящи за празнуване на рождени дни. В близост до новоизграждаща се детска градина с басейн са проектирани класни стаи на открито.

Планирани са 2 зони за кучета и алея за разходка в източната част на парка по течението на р. Бара Изливо. Специфичното за всеки кът за домашните любимци е, че ще е ограден от всички страни, като при подход към него са заложени по 2 броя врати с цел предотвратяване нежелано излизане на куче при отваряне. Тези площадки ще са разположени под редица от дървета, като в очертанията им са предвидени специализирани кошчета за отпадъци, чешми за животните, площадка за къпането им на открито, както и разнородни игри за домашните любимци. Подходът към тези кътове е достъпен от всички страни и не засяга площите, в които се предполага, че ще има струпване на деца.

Обособените места около реката и езерото следва да бъдат най-атрактивните за посетителите, тъй като водата е естествен притегателен център. По протежение на водния басейн ще бъдат построени мостове.

Територията, върху която ще бъде разположен бъдещият парк, е разделена на 6 отделни зони. Първата от тях обхваща североизточните части на кв. "Манастирски ливади - Изток" по поречието на р. Боянска и мястото на нейното вливане в река Бара Изливо. В някои сектори на реката ще бъде запазено естественото й корито, а в други ще се изгради бетоново. Терените, предвидени за озеленяване и корекция на реките, са значително ограничени от съществуващите имоти. В по-широките части ще се обособи пешеходна и велоалея, по протежението на които трябва да се оформи редица от дървета.

Втората зона от парка ще бъде разделена на две части. Едната от тях е заключена между ул. "413" и ул. "флора". Планирано е в близост до нея в бъдеще да бъде изградена детска градина и религиозен център. В парковата зона е заложен детски кът с мултифункционални съоръжения, както и класни стаи на открито. По протежението на реката ще се построи водно огледало. Неговите функции ще бъдат свързани със задържане на водите при високи нива и избягване на наводнения в зоната. Около огледалото ще се оформят амфитеатрални зелени тераси, на които ще има и места за сядане, а около тях ще се направят обходни пешеходни алеи.

Втората част на зона 2 е разположена непосредствено до жилищните комплекси от затворен тип, търговските обекти, хотела и бизнес сградите. Това предполага и висока натовареност на участъка от парка. Предвижда се изграждане на различни типове зони за отдих. Сред съоръженията са детска площадка, кът за разходка на домашни любимци, фитнес на открито, тенис маси, социални пространства и терени за рекреация около водните площи. Ще има и поляна, чиято функция ще е да поема потенциални високи водни нива. Около зелената площ е проектиран амфитеатър.

Територията около р. Боянска бара в частта между ул. "флора" и ул. "Васил Стефанов" формира третата зона на бъдещия парк. Поради голямата денивелация на терена има възможност за изграждане на зелена площ на няколко нива, като ще се създадат кътове за отдих за работещите в околните офис сгради. В близост до бъдещия парк се планира жилищно застрояване. Около зданията няма да има огради, което ще позволи лесен достъп до зелените пространства. Обърнатите към парка постройки трябва да имат добро оформление на фасадите. В този участък ще бъде създадена възможност за преминаване от единия към другия бряг на реката.

Четвъртата зона е заключена между ул. "Васил Стефанов" и Софийския околовръстен път (СОП). Това е терен с пряк визуален достъп към Витоша. На него ще се изгради езеро, чиято функция ще бъде да задържа водите при възникване на високи нива на р. Боянска бара. На единия му бряг ще се обособи площадка за слънчеви бани, а в самата водна площ ще се направи остров, което ще даде възможност на водоплаващите птици да гнездят. Около езерото ще се оформят поляни със съоръжения за игра и пикник.

Частите от квартала, разположени под далекопроводите към СОП, формират петата зона от бъдещия парк. Тя ще включва предимно поляни, тъй като в района не може да има дървесна растителност. Предвижда се създаването на възможности за велосипедно и пешеходно преминаване. В този участък ще бъдат експонирани статуи.

В шестата зона на парка, разположена в кв. "Манастирски ливади - Изток", също ще се осигури вело- и пешеходното преминаване, като ще има и алтернативен веломаршрут. И в този участък ще има кътове за отдих, детски площадки и поляни за игра, както и място за разходка на домашни любимци.

Вижте нашите оферти в кв. Манастирски ливади

Tоп оферти в София

Разгледайте имоти ново строителство в столицата

Вижте нашите имоти с 360-градусов тур

Имоти със заснет видео клип

  Още новини

Сподели
Park View Residence - втора фаза на хитовия комплекс в кв. Банишора!
Напредва строителството на втората фаза на Park View Residence, а наличностите намаляват с всеки изминал ден! Изгодни цени, доказан строител ГЛАВБОЛГАРСТРОЙ, множество доволни клиенти от първата фаза. Изберете и вие своя нов дом в този комплекс в централен район, близо до метро!
Вижте още
Park View Residence - комплекс в централен район близо до метро
Отлични цени, финален етап на строителството на първата фаза на комплекса и спиращи дъха гледки от високите етажи - всичко това ще намерите в Park View Residence! Комплексът се намира в кв. Банишора, близо до метростанция Княгиня Мария Луиза. Главен изпълнител: ГЛАВБОЛГАРСТРОЙ. Налично банково финансиране. Завършване на първата фаза през октомври 2020 г. Последни наличности във фаза 1!
Вижте още

Още Новини

Регионални
Кулинарен фестивал „Вкусът на Пловдив“ 2020

16 - 19 юли 2020 г., 17:00 ч.
различни локации

От 16 до 19 юли в Пловдив ще се проведе осмото издание на кулинарния пловдивски фестивал „Вкусът на Пловдив“.

Откриването на фестивала е на 16 юли от 17:00 часа пред Туристически информационен център до Римския стадион с музикално-артистична програма и приветствие от организаторите.

Шатрите на „Вку...

15 Юли, 2020
Регионални
„Витошка“ с безплатен интернет по цялата пешеходна част

Безплатен интернет вече има по цялата пешеходна зона на столичния бул. „Витоша“. Жители и гости на София може да се възпозлват от услугата в участъка от площад „Света Неделя“ до Моста на влюбените. Това стана ясно на пресконферекция на зам.-кмета по дигитализация Владимир Данаилов и общинските съветници Христиан Петров и Николай Стойнев, съобщи „Монитор“.

Проектът е реализиран със с...

21 Май, 2020
Регионални
Отварят първия Food Park в София

София ще има своя първи Food park, който ще носи името Quartal. Концепцията на мястото е посетителите да имат богат избор от различни храни и напитки, както и разнообразна културна програма – концерти, филми, stand up comedy и други. Достъпът до Quartal е абсолютно безплатен.

„Идеята е заимствана от такива пространства в други държави. Подобни паркове са голям хит в цяла Европа – об...

21 Май, 2020
Регионални
София чества 141 години като столица на България

София чества 141 години като столица на България.

По традиция целият ден е изпълнен с празненства, но днес такива няма да има заради извънредното положение.

София е избрана за столица на Княжество България на 3 април 1879 г. от Учредителното събрание. През 1879 г. е изготвен първият градоустройствен план на града. Той преобразява силуета и оформя в голяма степен облик...

03 Април, 2020

Изпратете запитване