Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Нов парк ще бъде изграден в квартал "Манастирски ливади - Изток" в София

2020-05-05   |  Строител, 01.05.2020, с. 17


Столичната община (СО) планира да изгради парк в кв. "Манастирски ливади - Изток", който да е разположен по протежение на реките, протичащи в района. През жилищната територия преминават Боянска бара и Бара Изливо, които са притоци на Перловска река. На места при първия воден басейн вече има извършвани корекции през годините, в южната част на квартала също има промени на коритото, а в североизточната част то е частично покрито.

Преди да се подготви концепцията за развитието на зелените площи в "Манастирски ливади - Изток", е направен анализ на съществуващото положение към момента. Установено е, че в района има сериозен недостиг на паркове и градинки с обществен характер, не е изградена цялостна улична мрежа и липсват пешеходни зони и велоалеи. Около 70% от жителите на квартала са активни млади хора на възраст до 40 г., а 17% от обитателите са деца. Според действащия Общ устройствен план на СО 55% от територията на кв. "Манастирски ливади - Изток" са предвидени за жилищно застрояване. Смесените многофункционални зони заемат около 19,5%, а терените за обществено обслужване са разположени около нереализираното кръстовище на улиците "Костенски водопад" и "флора".

Разгледайте този комплекс пред завършване в Манастирски ливади - изток



Според намеренията за създаване на новия парк ще бъдат обособени малки по площ кътове, предназначени за индивидуален отдих.

Предвидени са и големи пространства, които да бъдат подходящи за пикник и слънчеви бани. В частта около бизнес сградите ще има места за отдих - за обяд и работа извън офис. В цялата територия на бъдещия парк се планира обособяването на много зони за спорт. Ще бъдат създадени площи за йога и фитнес, а в по-централните части на бъдещия парк е заложено да има обширни зелени пространства, подходящи за футбол, федербал, волейбол и други групови спортове. През цялата територия на зеленото пространство е проектирана велоалея, отделена със зелена ивица от главното пешеходно движение, която е съчетана и с маршрут за бягане.

По протежението на парка ще бъдат обособени кътовете за социални контакти, които ще са разположени равномерно. Основната им идея е да предоставят на посетителите място за срещи. Ще има и територии, подходящи за организиране на събития, като лятно кино или малки концерти на открито.

В целия парк се предвижда изграждането на детски площадки, места за игра в близост до реката, поляни за всякакъв вид активности, както и подходящи за празнуване на рождени дни. В близост до новоизграждаща се детска градина с басейн са проектирани класни стаи на открито.

Планирани са 2 зони за кучета и алея за разходка в източната част на парка по течението на р. Бара Изливо. Специфичното за всеки кът за домашните любимци е, че ще е ограден от всички страни, като при подход към него са заложени по 2 броя врати с цел предотвратяване нежелано излизане на куче при отваряне. Тези площадки ще са разположени под редица от дървета, като в очертанията им са предвидени специализирани кошчета за отпадъци, чешми за животните, площадка за къпането им на открито, както и разнородни игри за домашните любимци. Подходът към тези кътове е достъпен от всички страни и не засяга площите, в които се предполага, че ще има струпване на деца.

Обособените места около реката и езерото следва да бъдат най-атрактивните за посетителите, тъй като водата е естествен притегателен център. По протежение на водния басейн ще бъдат построени мостове.

Територията, върху която ще бъде разположен бъдещият парк, е разделена на 6 отделни зони. Първата от тях обхваща североизточните части на кв. "Манастирски ливади - Изток" по поречието на р. Боянска и мястото на нейното вливане в река Бара Изливо. В някои сектори на реката ще бъде запазено естественото й корито, а в други ще се изгради бетоново. Терените, предвидени за озеленяване и корекция на реките, са значително ограничени от съществуващите имоти. В по-широките части ще се обособи пешеходна и велоалея, по протежението на които трябва да се оформи редица от дървета.

Втората зона от парка ще бъде разделена на две части. Едната от тях е заключена между ул. "413" и ул. "флора". Планирано е в близост до нея в бъдеще да бъде изградена детска градина и религиозен център. В парковата зона е заложен детски кът с мултифункционални съоръжения, както и класни стаи на открито. По протежението на реката ще се построи водно огледало. Неговите функции ще бъдат свързани със задържане на водите при високи нива и избягване на наводнения в зоната. Около огледалото ще се оформят амфитеатрални зелени тераси, на които ще има и места за сядане, а около тях ще се направят обходни пешеходни алеи.

Втората част на зона 2 е разположена непосредствено до жилищните комплекси от затворен тип, търговските обекти, хотела и бизнес сградите. Това предполага и висока натовареност на участъка от парка. Предвижда се изграждане на различни типове зони за отдих. Сред съоръженията са детска площадка, кът за разходка на домашни любимци, фитнес на открито, тенис маси, социални пространства и терени за рекреация около водните площи. Ще има и поляна, чиято функция ще е да поема потенциални високи водни нива. Около зелената площ е проектиран амфитеатър.

Територията около р. Боянска бара в частта между ул. "флора" и ул. "Васил Стефанов" формира третата зона на бъдещия парк. Поради голямата денивелация на терена има възможност за изграждане на зелена площ на няколко нива, като ще се създадат кътове за отдих за работещите в околните офис сгради. В близост до бъдещия парк се планира жилищно застрояване. Около зданията няма да има огради, което ще позволи лесен достъп до зелените пространства. Обърнатите към парка постройки трябва да имат добро оформление на фасадите. В този участък ще бъде създадена възможност за преминаване от единия към другия бряг на реката.

Четвъртата зона е заключена между ул. "Васил Стефанов" и Софийския околовръстен път (СОП). Това е терен с пряк визуален достъп към Витоша. На него ще се изгради езеро, чиято функция ще бъде да задържа водите при възникване на високи нива на р. Боянска бара. На единия му бряг ще се обособи площадка за слънчеви бани, а в самата водна площ ще се направи остров, което ще даде възможност на водоплаващите птици да гнездят. Около езерото ще се оформят поляни със съоръжения за игра и пикник.

Частите от квартала, разположени под далекопроводите към СОП, формират петата зона от бъдещия парк. Тя ще включва предимно поляни, тъй като в района не може да има дървесна растителност. Предвижда се създаването на възможности за велосипедно и пешеходно преминаване. В този участък ще бъдат експонирани статуи.

В шестата зона на парка, разположена в кв. "Манастирски ливади - Изток", също ще се осигури вело- и пешеходното преминаване, като ще има и алтернативен веломаршрут. И в този участък ще има кътове за отдих, детски площадки и поляни за игра, както и място за разходка на домашни любимци.

Вижте нашите оферти в кв. Манастирски ливади

Tоп оферти в София

Разгледайте имоти ново строителство в столицата

Вижте нашите имоти с 360-градусов тур

Имоти със заснет видео клип

  Още новини

Сподели
Феста Чамкория Форест Резиденс - твоят рай в сърцето на Боровец!
Почувствайте се у дома в Боровец! Купете собствен ваканционен дом в напълно завършен и целогодишно работещ комплекс. Можете да избирате от налични 1-стайни, 2-стайни и 3-стайни апартаменти в елитния комплекс Феста Чамкория Форест Резиденс, разположен сред борови гори в стария център на курорта.

БЕЗ КОМИСИОННА!
Вижте още
Euphoria Club Hotel & Resort - твоят планински рай в Боровец!
Напълно обзаведени студиа и двустайни апартаменти в уникален комплекс в Боровец. Напълно завършен и функциониращ целогодишно, с множество екстри за вашия комфортен престой - лоби бар, рецепция, бар и ресторант, външен и вътрешен басейн, СПА център, подземен паркинг и много други. Изберете своя ваканционен дом тук! Възможност за допълнителна доходност от отдаване под наем!
Вижте още

Още Новини

Фирмени
Жилищният пазар в София в началото на 2024 г. - анализ на BULGARIAN PROPERTIES

2024 г. стартира с динамичен имотен пазар и тази активност се запази през цялото първо тримесечие, превръщайки го в едно от най-силните тримесечия в историята на жилищния пазар. Това беше потвърдено и от данните на Агенцията по вписванията, които показаха ръст на обема продажби във водещите градски пазари.

През тази година пазарът превключи на по-висока скорост. Това ...

18 Април, 2024
Фирмени
Kenar Residence - напълно разпродаден от BULGARIAN PROPERTIES!

За нас днес е вълнуващ ден! Радваме се да споделим, че един от нашите ексклузивни проекти - Кенар Резидънс в гр. София - вече е напълно разпродаден! ✅

Поздравяваме всички, които избраха този проект за своя нов дом! 🔑👪 Той уверено навлиза във финален етап на изграждане и до края на годината ще може да посрещне своите новодомци.

Искр...

10 Април, 2024
последни новини
Дължим ли данъци при продажба на имот?

В данъчния сезон отговаряме на един от често задаваните въпроси при попълване на данъчна декларация от страна на физически лица:

Дължим ли данък при продажба на недвижим имот? Как се изчислява този данък? Кога продажбата на имот е освободена от данъци?

Доходите на физическите лица, придобити през календарната година, се декларират до 30 април на следващата година с г...

10 Април, 2024
последни новини
Силен старт: Имотният пазар в София с най-много сделки от 2008 г. насам

Имотният сектор в столицата отбелязва по-добро първо тримесечие от 2022 г., която беше най-добрата година за настоящия цикъл на пазара



Имотният пазар в София започна 2024 година на много високи обороти. През първото тримесечие в столицата са вписани 7298 покупки на недвижими имоти. Това е ръст с 14,4% спрямо същия период на 2023 г., когато бяха вписани 6381 пок...

05 Април, 2024

Изпратете запитване