Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Община Поморие ще става “зелена” с голф комплекс и екопроекти

2007-06-29   |  investor.bg, 28 юни 2007, от Ангел Милев

Община Поморие планира да реализира редица екологични проекти, които имат за цел да я превърнат в един от първите в България “зелени” региони, съобщи пред журналисти кметът на общината инж. Петър Златанов.

Проектите ще доведат до повишаване на енергийната ефективност на общината, оптимизиране на процеса на сметосъбиране, изграждане на нова пътна, канализационна, електроразпределителна инфраструктура, повишаване на конкурентоспособността на общината в привличането на по-платежоспособни туристи, каза Златанов.

Най-мащабният сред проектите е изграждането на голф игрище с 18 дупки в град Каблешково. Инвеститор е Кабланд ООД – съвместно дружество с община Поморие, която участва с 20%, а цялата инвестиция е над 194 млн. евро.

Проектът за голф комплекса, наречен “Блек Сий Голф & Кънтри Клуб”, има сертификат за инвеститор първи клас.

Той ще бъде изграден на площ от 1 918 декара и ще има развлекателен комплекс за целогодишна експлоатация, 4- или 5-звезден хотел (управляван от международна верига), голф академия, тенис академия, плувни басейни, вили и апартаменти за почивка и сезонен престой.

Инвеститорът смята да изгради своя собствена инфраструктура (включително пречиствателна станция и подстанция), като неизползваният капацитет ще бъде предоставен на разположение на местното население от Каблешково.

Комплексът, който ще се изгради на три фази, ще осигури между 800 и 1000 работни места. Стойността на изградената инфраструктура през първа и втора фаза ще възлиза на 17,1 млн. евро.

Проектът има одобрен подробен устройствен план (ПУП) и оценка за въздействието върху околната среда (ОВОЗ).

Реализацията на проекта е планирана да стартира до края на годината.

Изпълнителният директор на Кабланд ООД Дарио Томалети каза за Investor.bg, че първият етап от проекта ще отнеме 36 месеца и ще бъде на стойност 64 млн. евро. Той включва изграждането на един хотел и 700 жилищни единици. Третият и евентуално четвъртият етап ще зависят от пазара и от търсенето.

“Целта ни е да организираме турнир “Bulgaria Open”, за който ще ни трябва база за посрещане на всички участници и гости. За тази цел ще ни е необходимо да изградим жилища, тъй като предвиждаме да имаме само един хотел, който не е достатъчен”, каза той.

Томалети заяви, че не е планирана продажбата на жилищата.

“Нашите акционери имат участия и в други голф комплекси, откъдето ще идват играчи и ще ползват базата ни тук”, коментира той.

Комплексът е насочен към високия клас голф туристи, като по думите на Томалети те харчат средно двойно повече от обикновения турист.

Той коментира за Investor.bg, че в момента у нас има не повече от 2-3 хил. голф играчи, но има и много други, които биха се запалили по спорта с неговата популяризация.

„В момента в България има стартирани 15 проекта за изграждане на голф игрища. Да се надяваме, че до няколко години те ще са функциониращи и ще привличат както чужди, така и местни играчи“, каза той.

Предвижда се и създаване на “зелен регистър” за сертифицирането на всички трайни дървесни видове, пешеходни зони и части от плажа.

Ще се изгражда и рифово съоръжение, чрез което ще се създадат около 3 км нова плажна ивица. Проектът ще се реализира на четири етапа, като общата му стойност е над 20 млн. лв.

Предвиден е и проект за разделна канализация на Поморие, чиято стойност е над 27 млн. евро.

“Планираме и разширяване на капацитета на пречиствателната станция до еквивалент на 120 хил. жители (при значителен дисбаланс на натовареността през летния и зимния сезон), като за целта ще бъдат инвестирани около 16 млн. лв”, каза Златанов.

Водят се и разговори с потенциални инвеститори за изграждане на съоръжения за рециклиране и преработка на отпадъци с вероятен размер на инвестицията около 6-7 млн. лв. Тези съоръжения могат да обработват отпадъци в съотношение нерециклиран – обработен боклук от 300 към 1, каза Златанов.

Той добави, че Поморие е единствената община, която в момента изгражда със собствени средства читалищна сграда. Проектът е на арх. Атанас Панов, а сградата е с площ от 1 900 кв. м.

Вижте офертите за недвижим имоти в района на Поморие.
  Още новини

Сподели
Виртуални огледи с 360-градусови турове!
Усетете уникалната атмосфера на всеки имот с виртуалните огледи, които предлагаме! По всяко време, само с един клик можете да се пренесете в дома на вашите мечти, без ангажименти и предварителни уговорки.

Виртуалните турове са заснети лично от нас и са с гарантирана автентичност. Можете да видите всеки детайл на имота, точно като на живо!
Вижте още
Последен апартамент в AMur Homes - елитна сграда на бул. Сливница
AMur Homes е най-новата сграда на доказан инвеститор, която се намира в широкия център на София - на бул. Сливница близо до пазар "Д. Петков". Изберете от последните налични тристайни апартаменти и си осигурете съвременен градски комфорт в близост до всякакви удобства.

Топ развиващ се район на София! Напредващо строителство!
Последни 2 налични жилища!
Вижте още

Още Новини

Фирмени
Жилищният пазар в София в началото на 2024 г. - анализ на BULGARIAN PROPERTIES

2024 г. стартира с динамичен имотен пазар и тази активност се запази през цялото първо тримесечие, превръщайки го в едно от най-силните тримесечия в историята на жилищния пазар. Това беше потвърдено и от данните на Агенцията по вписванията, които показаха ръст на обема продажби във водещите градски пазари.

През тази година пазарът превключи на по-висока скорост. Това ...

18 Април, 2024
Фирмени
Kenar Residence - напълно разпродаден от BULGARIAN PROPERTIES!

За нас днес е вълнуващ ден! Радваме се да споделим, че един от нашите ексклузивни проекти - Кенар Резидънс в гр. София - вече е напълно разпродаден! ✅

Поздравяваме всички, които избраха този проект за своя нов дом! 🔑👪 Той уверено навлиза във финален етап на изграждане и до края на годината ще може да посрещне своите новодомци.

Искр...

10 Април, 2024
последни новини
Дължим ли данъци при продажба на имот?

В данъчния сезон отговаряме на един от често задаваните въпроси при попълване на данъчна декларация от страна на физически лица:

Дължим ли данък при продажба на недвижим имот? Как се изчислява този данък? Кога продажбата на имот е освободена от данъци?

Доходите на физическите лица, придобити през календарната година, се декларират до 30 април на следващата година с г...

10 Април, 2024
последни новини
Силен старт: Имотният пазар в София с най-много сделки от 2008 г. насам

Имотният сектор в столицата отбелязва по-добро първо тримесечие от 2022 г., която беше най-добрата година за настоящия цикъл на пазара



Имотният пазар в София започна 2024 година на много високи обороти. През първото тримесечие в столицата са вписани 7298 покупки на недвижими имоти. Това е ръст с 14,4% спрямо същия период на 2023 г., когато бяха вписани 6381 пок...

05 Април, 2024

Изпратете запитване