Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Жилищният пазар и цените на апартаментите в централната част на гр. Пловдив

2011-12-01   |  Полина Стойкова, Оперативен директор на BULGARIAN PROPERTIES

Пазарът на жилищни имоти в град Пловдив продължава да бъде с по-слаба динамика в сравнение с други големи градове като София, Варна и Бургас, а търсенето на апартаменти е съсредоточено основно към най-ниския ценови клас имоти и имоти на най-атрактивни цени. През третото тримесечие на 2011 г. се забелязва слабо оживление и сключване на повече продажби в град Пловдив, отколкото през предходни месеци, но цените на апартаментите там продължават да спадат и през тази година. Реализираният спад на цените в Пловдив по данни на НСИ на годишна база е 5%, което е малко под средния спад за страната от 6%.

Средната цена, на която са реализирани продажби на апартаменти в град Пловдив през третото тримесечие на 2011 г., е 500 евро на кв.м. по данни на НСИ, като статистиката на BULGARIAN PROPERTIES сочи средна цена на реализираните сделки 530 евро на кв.м. По този показател Пловдив се нарежда доста назад спрямо другите големи градове, където измерените средни покупни цени на жилищата са по-високи, а именно: София – 745 евро на кв.м., Варна – 763 евро на кв.м., Бургас – 605 евро на кв.м.

Натрупаният спад на цените на апартаментите в град Пловдив от 2008 г. до момента е 41%.

Продажби на апартаменти „на зелено”

От началото на икономическата криза в продължение на вече 3 години сделките с апартаменти „на зелено” или дори с имоти в етап на строителство са по-скоро изключение. На практика пазар за такива имоти почти няма, тъй като купувачите считат покупката „на зелено” за изключително рискова пред вид възможността
инвеститорът да няма финансови средства да завърши строителството, да се получи забавяне и т.н. Има много примери за неуспешни проекти, разпродадени преди години „на зелено” и затова купувачите подхождат изключително внимателно към избора на имот. Освен това, има голямо предлагане на вече завършени и дори обзаведени имоти на цени, които са вече с около 40% по-ниски от пиковите им стойности преди кризата и купувачите предпочитат такива имоти. Това важи в пълна степен и за имотите в град Пловдив.

С цел да се намали риска при покупка „на зелено”, установената практика към момента е да се заплаща минимален депозит (около 10% от цената) на етап преди започване на строителството, втора вноска около 30% при достигане на етап груб строеж, трета вноска от около 50% при получаване на акт 15 и 10% при получаване на акт 16 и прехвърляне на собствеността. Има вариации на схемите за плащане и етапите на дължимите вноски разбира се, но общото е наложилата се практика на заплащане на по-големите вноски към по-краен етап на строителство, което намалява възможността за финансиране на проектите със средства на купувачите, а изисква от инвеститорите наличие на финансов ресурс за строителството. При заплащане на по-големи вноски от цената в начален етап на строителството, обикновено се предлагат отстъпки от цената в рамките на около 5-10%.

Пазарни цени на апартаментите в централната част на град Пловдив към 11.2011 г. – ново, старо строителство и „на зелено”

Според нашите оценки пазарните цени на апартаменти в района около х-л Тримонциум Принцес и ул. "Капитан Райчо" в гр. Пловдив са, както следва:

- за ново строителство в завършен вид по БДС и за старо строителство от 70-те до 90-те години на миналия век – 600-850 евро на кв.м.
- за ново строителство „на зелено” и в ранен етап на строителство – 500-700 евро на кв.м.

Апартаменти в завършени сгради ново строителство в централната част на Пловдив се оферират на цени между 750 и 1100 евро на кв.м., но продажби на тези нива не се реализират.

  Още новини

Сподели
Горещ пазар на имоти в Банско - вижте най-добрите предложения само при нас!
Изберете собствен имот в топ ски курорта на България, който предлага отлични условия за почивка и туризъм през цялата година. За лично ползване и отдаване под наем. Почивки и уикенди в собствен имот, без нужда от хотелски резервации!
Вижте още
Лятото е все по-близо! Осигурете си собствен дом на морето!
Наслаждавайте се на дълго лято в собствен имот край морето в любимия ви български морски курорт! При нас ще намерите разнообразни предложения за всеки вкус и бюджет. Осигурете си място за почивка и отдих още сега! Вижте нашите топ предложения!
Вижте още

Още Новини

последни новини
Ръстът на цените на жилищата в Пловдив, Варна и Бургас се забавя

След бързо нарастване на цените на жилищата в тези градове, наблюдаваме леко забавяне на темповете на растеж с между 2 и 5 процентни пункта в сравнение с тези от края на миналата година.

Най-бързо продължават да нарастват цените във Варна, където ръстовете се ускориха едва след средата на 2022 г. и към момента остават на нива близо до 20%, докато в Пловдив и Бургас отчитаме годишн...

24 Април, 2024
Медиите за нас
Жилищният пазар в София се ускорява

Средната цена на закупените през първото тримесечие на 2024 г. жилища в София е 1650 евро/кв. м при 1545 евро/кв. м в началото на 2023 г. Така годишният ръст на цените в столицата се ускорява номинално до 6,8 на сто след забавяне в края на 2023 г. Това показват данните на компанията за недвижими имоти "Бългериън пропъртис".

Средната обща цена на закупените апартаменти остава на нив...

23 Април, 2024
Фирмени
Жилищният пазар в София в началото на 2024 г. - анализ на BULGARIAN PROPERTIES

2024 г. стартира с динамичен имотен пазар и тази активност се запази през цялото първо тримесечие, превръщайки го в едно от най-силните тримесечия в историята на жилищния пазар. Това беше потвърдено и от данните на Агенцията по вписванията, които показаха ръст на обема продажби във водещите градски пазари.

През тази година пазарът превключи на по-висока скорост. Това ...

18 Април, 2024
Фирмени
Kenar Residence - напълно разпродаден от BULGARIAN PROPERTIES!

За нас днес е вълнуващ ден! Радваме се да споделим, че един от нашите ексклузивни проекти - Кенар Резидънс в гр. София - вече е напълно разпродаден! ✅

Поздравяваме всички, които избраха този проект за своя нов дом! 🔑👪 Той уверено навлиза във финален етап на изграждане и до края на годината ще може да посрещне своите новодомци.

Искр...

10 Април, 2024

Изпратете запитване