Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Софийското метро ще нарасне с 6 нови станции до Окръжна болница

2021-01-18   |  Труд, 15.01.2021, с. 1,3


Метрото в София да бъде разширено с още шест метростанции. Това предвижда обществена поръчка на Метрополитен ЕАД за изготвяне на работен проект, строителство, доставка на необходимото оборудване и въвеждане в експлоатация на участък от трета метролиния от ул. "Шипка" през "Слатина", зала "Арена Армеец" и бул. "Цариградско шосе" след Окръжна болница.

Общата дължина на трасето е 5666 м с шест метростанции. На последната от тях, която ще е от източната страна на съществуващия пешеходен подлез под бул. "Цариградско шосе", ще се изгради подземен двуетажен паркинг за автомобили с общо 230 паркоместа. Предложените технологии на изграждане са: за тунелните участъци - използване на тунелно-пробивна машина /ТПМ/ и Нов Австрийски тунелен метод /НАТМ/, а за метростанциите и вентилационните уредби - открит котлован с вертикално укрепване и Миланска плоча.

Предвижда се метростанциите да са със странични перони, които откъм коловозите да са с преградни остъклени стени, отварящи се синхронно с вратите на влаковете. Обществената поръчка е разделена на пет обособени позиции, става ясно още от документацията.

Отклонението от метро №3 тръгва от изпълнената вече при изграждането на трета метролиния шахта при ул. "Шипка" в зоната на Военна академия, а краят му на "Цариградско шосе" и ул. "Йерусалим".

Разположението на метростанциите е следното:
• МС 1 - кръстовището на ул. "Гео Милев" и ул. "Черковна":
• МС 2 - кръстовището на ул. "Гео Милев" и ул. "Н. Коперник":
• МС 3 - кръстовището на ул. "Гео Милев" и ул. "Слатинска":
• МС 4 - кръстовището на бул. "Асен Йорданов" и бул. "Шипченски проход":
• МС 5 - Зала "Арена Армеец":
• МС 6 на бул. "Цариградско шосе" след Окръжна болница.

Прогнозната стойност на проекта е 530 млн. лева, а срокът за изграждането - 4 години.

Крайният срок за подаване на оферти е 14 април. Участъкът е предложен за финансиране по европрограма, предвижда се и заначително национално финансиране.

***
Подлез води директно до "Арена Армеец"

Най-сериозен интерес предизвикаха станции 5 и 6 от бъдещето разширяване на метрополитена. Метростанция 5 ще се намира на бул. "Асен Йорданов" срещу зала "Арена Армеец". На ниво перон е предвиден пешеходен подлез под булеварда към спортната зала, пише в общата информация за архитектурата на обекта.

Към метростанцията не е предвиден паркинг, но югоизточният вход-изход е оформен на бул. "Асен Йорданов", непосредствено до спирка на градския транспорт.



Ще има възможност за изграждане на подход с ескалатори към "София Тех Парк."

Вижте Tech Park Residence - жилищна сграда до София Тех Парк

Северозападният вход -изход пред зала "Арена Армеец" ще оформен към нов пешеходен подлез под бул. "Асен Йорданов".

Относно последната шеста станция от разширението на метрото в плана на обекта е записано, че тя ще се намира изцяло под локалното платно на бул. "Цариградско шосе" и ще стига до кръстовището с бул. "Йерусалим".

Там е предвиден нов пешеходен подлез, както и връзка със съществуващия подлез. Към метростанцията е предвидено паркиране в рамките на проекта. Югоизточните входове-изходи ще са два, като единият ще е в локалното платно на 150 m от кръстовището с бул. "Йерусалим", а другият ще е с нов пешеходен подлез от другата страна на "Цариградско шосе".

Северозападният вход-изход е оформен изцяло към съществуващия пешеходен подлез, преминаващ под бул. "Цариградско шосе", свързващ спирките на градския транспорт. За целта ще бъде изградена връзка на вестибюла на метростанцията с подлеза под локалното платно на бул. "Цариградско шосе". В новата връзка са проектирани и 6 бр. търговски обекти, намиращи се в габаритите на технологичната шахта.

Tech Park Residence - сграда до София Тех Парк и бъдещата метростанция Арена Армеец

Разгледайте нашите оферти от София

Топ имоти ново строителство в столицата

  Още новини

Сподели
Къщите на село са хитът на сезона!
Купете собствен дом за уикенди, ваканции или за постоянно живеене! Собствен двор и място далече от шума на големия град. Да се насладим на даденостите на българските села! Вижте нашите страхотни оферти за селски къщи в цялата страна.

Време е за по-спокоен живот и завръщане към природата!
Вижте още
Лятото е все по-близо! Осигурете си собствен дом на морето!
Наслаждавайте се на дълго лято в собствен имот край морето в любимия ви български морски курорт! При нас ще намерите разнообразни предложения за всеки вкус и бюджет. Осигурете си място за почивка и отдих още сега! Вижте нашите топ предложения!
Вижте още

Още Новини

Фирмени
Жилищният пазар в София в началото на 2024 г. - анализ на BULGARIAN PROPERTIES

2024 г. стартира с динамичен имотен пазар и тази активност се запази през цялото първо тримесечие, превръщайки го в едно от най-силните тримесечия в историята на жилищния пазар. Това беше потвърдено и от данните на Агенцията по вписванията, които показаха ръст на обема продажби във водещите градски пазари.

През тази година пазарът превключи на по-висока скорост. Това ...

18 Април, 2024
Фирмени
Kenar Residence - напълно разпродаден от BULGARIAN PROPERTIES!

За нас днес е вълнуващ ден! Радваме се да споделим, че един от нашите ексклузивни проекти - Кенар Резидънс в гр. София - вече е напълно разпродаден! ✅

Поздравяваме всички, които избраха този проект за своя нов дом! 🔑👪 Той уверено навлиза във финален етап на изграждане и до края на годината ще може да посрещне своите новодомци.

Искр...

10 Април, 2024
последни новини
Дължим ли данъци при продажба на имот?

В данъчния сезон отговаряме на един от често задаваните въпроси при попълване на данъчна декларация от страна на физически лица:

Дължим ли данък при продажба на недвижим имот? Как се изчислява този данък? Кога продажбата на имот е освободена от данъци?

Доходите на физическите лица, придобити през календарната година, се декларират до 30 април на следващата година с г...

10 Април, 2024
последни новини
Силен старт: Имотният пазар в София с най-много сделки от 2008 г. насам

Имотният сектор в столицата отбелязва по-добро първо тримесечие от 2022 г., която беше най-добрата година за настоящия цикъл на пазара



Имотният пазар в София започна 2024 година на много високи обороти. През първото тримесечие в столицата са вписани 7298 покупки на недвижими имоти. Това е ръст с 14,4% спрямо същия период на 2023 г., когато бяха вписани 6381 пок...

05 Април, 2024

Изпратете запитване