Контакти
0

Софийското метро ще нарасне с 6 нови станции до Окръжна болница

2021-01-18   |  Труд, 15.01.2021, с. 1,3


Метрото в София да бъде разширено с още шест метростанции. Това предвижда обществена поръчка на Метрополитен ЕАД за изготвяне на работен проект, строителство, доставка на необходимото оборудване и въвеждане в експлоатация на участък от трета метролиния от ул. "Шипка" през "Слатина", зала "Арена Армеец" и бул. "Цариградско шосе" след Окръжна болница.

Общата дължина на трасето е 5666 м с шест метростанции. На последната от тях, която ще е от източната страна на съществуващия пешеходен подлез под бул. "Цариградско шосе", ще се изгради подземен двуетажен паркинг за автомобили с общо 230 паркоместа. Предложените технологии на изграждане са: за тунелните участъци - използване на тунелно-пробивна машина /ТПМ/ и Нов Австрийски тунелен метод /НАТМ/, а за метростанциите и вентилационните уредби - открит котлован с вертикално укрепване и Миланска плоча.

Предвижда се метростанциите да са със странични перони, които откъм коловозите да са с преградни остъклени стени, отварящи се синхронно с вратите на влаковете. Обществената поръчка е разделена на пет обособени позиции, става ясно още от документацията.

Отклонението от метро №3 тръгва от изпълнената вече при изграждането на трета метролиния шахта при ул. "Шипка" в зоната на Военна академия, а краят му на "Цариградско шосе" и ул. "Йерусалим".

Разположението на метростанциите е следното:
• МС 1 - кръстовището на ул. "Гео Милев" и ул. "Черковна":
• МС 2 - кръстовището на ул. "Гео Милев" и ул. "Н. Коперник":
• МС 3 - кръстовището на ул. "Гео Милев" и ул. "Слатинска":
• МС 4 - кръстовището на бул. "Асен Йорданов" и бул. "Шипченски проход":
• МС 5 - Зала "Арена Армеец":
• МС 6 на бул. "Цариградско шосе" след Окръжна болница.

Прогнозната стойност на проекта е 530 млн. лева, а срокът за изграждането - 4 години.

Крайният срок за подаване на оферти е 14 април. Участъкът е предложен за финансиране по европрограма, предвижда се и заначително национално финансиране.

***
Подлез води директно до "Арена Армеец"

Най-сериозен интерес предизвикаха станции 5 и 6 от бъдещето разширяване на метрополитена. Метростанция 5 ще се намира на бул. "Асен Йорданов" срещу зала "Арена Армеец". На ниво перон е предвиден пешеходен подлез под булеварда към спортната зала, пише в общата информация за архитектурата на обекта.

Към метростанцията не е предвиден паркинг, но югоизточният вход-изход е оформен на бул. "Асен Йорданов", непосредствено до спирка на градския транспорт.Ще има възможност за изграждане на подход с ескалатори към "София Тех Парк."

Вижте Tech Park Residence - жилищна сграда до София Тех Парк

Северозападният вход -изход пред зала "Арена Армеец" ще оформен към нов пешеходен подлез под бул. "Асен Йорданов".

Относно последната шеста станция от разширението на метрото в плана на обекта е записано, че тя ще се намира изцяло под локалното платно на бул. "Цариградско шосе" и ще стига до кръстовището с бул. "Йерусалим".

Там е предвиден нов пешеходен подлез, както и връзка със съществуващия подлез. Към метростанцията е предвидено паркиране в рамките на проекта. Югоизточните входове-изходи ще са два, като единият ще е в локалното платно на 150 m от кръстовището с бул. "Йерусалим", а другият ще е с нов пешеходен подлез от другата страна на "Цариградско шосе".

Северозападният вход-изход е оформен изцяло към съществуващия пешеходен подлез, преминаващ под бул. "Цариградско шосе", свързващ спирките на градския транспорт. За целта ще бъде изградена връзка на вестибюла на метростанцията с подлеза под локалното платно на бул. "Цариградско шосе". В новата връзка са проектирани и 6 бр. търговски обекти, намиращи се в габаритите на технологичната шахта.

Tech Park Residence - сграда до София Тех Парк и бъдещата метростанция Арена Армеец

Разгледайте нашите оферти от София

Топ имоти ново строителство в столицата

  Още новини

Сподели
Купете собствен имот на морето - атрактивни цени, жадувано разнообразие!
Наслаждавайте се на слънчевите летни дни в собствен имот край морето в любимия ви български морски курорт! Атрактивни цени и разнообразни предложения за всеки вкус и бюджет. Осигурете си собствено място за почивка и отдих още сега! Вижте нашите топ предложения!
Вижте още
Euphoria Club Hotel & Resort - твоят планински рай в Боровец!
Сега на ПРОМО цени! Напълно обзаведени студиа, апартаменти с една или две спални и луксозни вили в уникален комплекс в Боровец. Напълно завършен и функциониращ целогодишно, с множество екстри за вашия комфортен престой - лоби бар, рецепция, бар и ресторант, външен и вътрешен басейн, СПА център, подземен паркинг и много други. Изберете своя ваканционен дом тук! Възможност за допълнителна доходност от отдаване под наем!
Вижте още

Още Новини

Регионални
Пловдив – най-предпочитан за вътрешна миграция

197 242 лица са участвали в процесите на вътрешна за страната миграция през 2020 г. Най-голям брой от преселващите се – или 21 320 души, са избрали за ново местоживеене Област Пловдив. Регионите с най-голям относителен дял в миграционния поток към Област Пловдив са: София (столица) – 7.7%, Пазарджик – 4.0% и Смолян – 3.7%.

Според изведеното в най-новия доклад на НСИ, касаещ населени...

26 Април, 2021
Регионални
БНТ Новини: Масово изкупуват свободни парцели около Пловдив

Все повече хора избират да инвестират в имоти в селата. Около Пловдив свободни за застрояване парцели вече почти няма.

Интересът към имотите в близките до града села е наистина огромен. Брокери обясняват, че пред перспективата да бъдат затваряни периодично, клиентите вече предпочитат това да е в къща с просторен двор. Отделно имотите на село са много по-достъпни като цени от тези в ...

25 Март, 2021
Регионални
В-к 24 часа: Бургас променя облика си с нови дървета от чужбина

Нови дървета ще променят облика на Бургас неузнаваемо в близките години освен строителството на жилищни сгради, конгресни центрове, спортни зали и площадки. Зелената растителност ще се появи на възлови булеварди и улици, което ще им придаде различна визия от досегашната.

Подмяната вече започна от централните улици "Св. св. Кирил и Методий", "Асен Златаров" и обновения булевард "Демо...

08 Март, 2021
Регионални
В-к 24 часа: Морската гара - новият стар център на Бургас

Морската гара се превръща във все по-привлекателно място за бургазлии и техните гости. Разположена в зоната за обществен достъп на пристанище Бургас, тя събира многобройна публика от близо и далеч.

Причините районът да се оформя като естествен нов градски център са комплексни и се простират отвъд негово величество "Ах, морето" и всеизвестната му магия. Важно е и че тук всяка сграда ...

16 Ноември, 2020

Изпратете запитване