Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Варна става МОЛска столица

2009-01-05   |  Розалина Димитрова, Труд, бр.360, 31.12.08

Варна вече не е морска столица, а МОЛска! Вицът стана актуален, след като се разбра, че до 2-3 години на всеки варненец ще се падат по 0,62 кв.м. търговска площ в местните молове. Данните съобщи Венелин Жечев, зам.-кмет на Варна.
Според официалната статистика в града живеят около 360 000 души. Съпоставена с инвестиционните намерения за строителство, картината изглежда така - в следващите 3 г. във Варна ще бъдат вложени над 650 млн. евро в търговско-развлекателни обекти, като общата търговска площ на моловете ще е 223 000 кв. м.

По показател „търговска площ на жител" Варна ще остане единствено зад Русе, където след 2 години ще се падат по 0,7 кв. м от магазин на човек. За сравнение, средният показател в Европа е 0,18 кв. м на човек, като в големите градове е малко повече.

В момента във Варна са факт или в етап на изграждане 7 търговско-развлекателни обекта. Пръв миналата година отвори врати „Централ плаза". Последва го „Пфое мол" в кв. „Младост", който има 17 500 кв. м търговска площ. Няколко месеца по-късно бе пуснат в експлоатация и „Варна мол" - със 120 магазина на 35 хил. кв. м площ. Въпреки кризата активно се работи по още три обекта. Продължава градежът на „Варна тауърс", в който ще бъдат вложени 40 млн. евро. На търговците в него ще бъдат предоставени 22 000 кв. м площ, а проектът предвижда и две 12-етажни офис кули, които имат претенции да са най-високи във Варна. В района на автогарата се строи „Гранд мол", в който ще има 52 000 кв. м търговска площ. Още по-голям ще е проектът „Черно море парк", който ще се издигне върху руините на съборения завод „Вамо". Инвеститор там е „ЕЦЕ проектмениджмънт", който планира 54 000 кв. м отдаваема площ.

Друг проект, който върви с пълна пара, е „Галерия Варна". В него ще има 130 магазина на 37 000 кв. м. „Не мога да се ангажирам с прогноза дали всички молове ще бъдат завършени. До момента обаче в общината няма постъпило нито едно писмо за замразяване на обектите", коментира зам.-кметът Венелин Жечев. Според него въпреки кризата на пазара градът ще остане притегателно място за инвестиции.

Разгледайте нашите оферти в/близо до Варна



  Още новини

Сподели
AMur Homes - елитна сграда на бул. Сливница
AMur Homes е най-новата сграда на доказан инвеститор, която се намира в широкия център на София - на бул. Сливница близо до пазар "Д. Петков". Изберете от последните налични тристайни апартаменти и си осигурете съвременен градски комфорт в близост до всякакви удобства.

Топ развиващ се район на София! Напредващо строителство!
Последни 2 налични жилища!
Вижте още
Жилища ново строителство в гр. Пловдив - вашият нов дом ви очаква тук!
Новото строителство в Пловдив е хит за поредна година и повече от половината от закупените жилища са в нови сгради. Вижте нашите топ оферти и направете своя избор още сега! Отлични цени и много предложения БЕЗ КОМИСИОННА от купувача!
Вижте още

Още Новини

последни новини
Отворихме офис в сърцето на Дупница: Посетете ни на ул. Княз Борис I, номер 1!

Новият ни офис в Дупница отвори врати! Той е разположен в центъра на града, на ул. Княз Борис I, номер 1, етаж 1 - срешу ГУМ.

Този стратегически ход е част от нашата мисия да бъдем възможно най-близо до нашите клиенти и да предоставяме висококачествени услуги на местно ниво както за купувачи, така и за продавачи.

В новия ни офис клиентите ще могат да с...

28 Март, 2024
последни новини
Продавате имот? Вижте какви документи са ви необходими

В поредица от материали ви представяме полезна информация за това как най-добре да подготвите жилището си за огледи и как да определите цената на своя имот.

Тук ще се спрем на същината на сделката. Покупко-продажбата на недвижим имот често изглежда сложна и тромава процедура, изисква редица документи и комуникация с различни институции и агенции. А купувачи и продавачи е необходимо ...

13 Март, 2024
Фирмени
Брокери на месец март 2024

Пролетта идва с нови възможности на пазара на недвижими имоти!

Февруари ни показа значителна активност на имотния пазар,обхваща цялата страна и това ни дава много причини за оптимизъм.

Последни пазарни данни и тенденции:

- Наблюдаваме увеличение на издадените разрешителни за строеж - знак за нарастващ интерес към нови проекти.

- Забавянет...

05 Март, 2024
Фирмени
Полина Стойкова на семинар на Камарата на професионалните оценители

На 22.02.2024 г. в София се проведе семинар на Камарата на професионалните оценители на тема "Пазарът на недвижими имоти в България през 2023 година. Тенденции и очаквания за развитие през 2024 година".

Участници в него бяха едни от най-големите агенции за недвижими имоти - ЕРА, Адрес и BULGARIAN PROPERTIES. Те представиха задълбочен анализ и данни за жилищния пазар, ...

26 Февруари, 2024

Изпратете запитване